Foto Stockholm

Lycka – Veckans ord i Gems Weekly Photo Challenge

Lycka är veckans ord att tolka i Sannas roliga fotoutmaning – Gems Weekly Photo Challenge. Utmaningen i sig är att med bild /och/eller/ text – tolka ordet. Här är det fritt fram för egna funderingar och alla är välkomna att vara med.

Vid Trouville i Sandhamn. En stark känsla av lycka. Och av frihet. Vid Trouvillestranden i Sandhamn. En verklig lyckokänsla och en solen glittar i havet från i molnfri himmel .

 

Lycka

kan vara så mycket. Ibland ett tillstånd eller känsla man upplever  för en kortare stund eller för en längre tid. Kanske är det kärlek, glädje och upprymdhet. Lycka kan också vara att ha tur, framgång i eller med något. Man kan vara “en lyckans ost”  och pröva sin lycka på olika sätt. Och kanske har vi ibland upplevt att dörrar varit lyckta. Något sker bakom lyckta dörrar. Förr användes ordet också om en bit åker som var inhängnad.

För min del blir lyckans tolkning  idag en plats att vara lycklig på. (Det finns fler sådana platser och de varierar) Jag har just kommit hem efter att ha tillbringat ett dygn långt ute i Stockholms skärgård, på en liten bilfri ö. På   Sandhamn.  Skärgården, havet, naturen  och miljön i sig gav mig en verklig känska av lycka. Och att jag idag också tog året första bad gav en extra lyckokänsla. Varför vet jag inte. Och inte var vattentemperaturen.  (Att jag inte badat tidigare i sommar har att göra både med solskadebehandling och lung besvär)

En idyll. Vi går på grusvägarna fram till huset där vi ska övernatta. Doften av hav och tall är påtaglig.

Senare på eftermiddagen en promenad runt ön. Den glesa, raka tallskogen gör att vi hela tiden ser havet skymta fram.

Havet lockade och att jag blev blöt kändes nästan som en självklarhet. Kallt var det inte heller. (Och jag som annars är en badkruka.)

VI fortsatte vaår promenad och gick upp till “Dansberget”. Här är klipporna så släta så att de förr användes just som dansbana.

Här i horisonten tar skärgården slut och öppet hav tar vid. 

I morse

var det så dags för årets badpremiär för min del. De andra var väldoppade sedan tidigare. I bakgrunden vårt nattlogi hos vännen Marita som är född här på ön.  ( Det är vår bokklubb, “The Beijing Ladies” , som har träff här på Sandhamn) Klockan är nio och vi, Mona, Åsa, Marita, Lena och jag traskar i väg längs grusvägarna de 400 metrarna  till badet. (Och Lena tar hand om fotograferingen. Tack för det!)

Morgonbad väntar.

Jag var sist i det 17-gradiga vattnet men tog mig först tid att njuta av stillheten och att vara just här just nu.  Ingen brådska.

Vackert!

Jodå! Jag gick långsamt ut i vattnet och det kändes inte alls kallt. Kanske är jag ingen badkruka längre.

En känsla av lycka var det. Badpremiär för mig i september och på Sandhamn.

 

Titta gärna in här för att läsa och se fler av veckans ”lyckliga” tolkningar

 

32 svar på ”Lycka – Veckans ord i Gems Weekly Photo Challenge”

 1. Heisann, i forbindelse med denne utfordringen fant jeg ut at det nynorske (idiotisk betegnelse) ordet lukke har opphav i det å lukke (en dør). Det er gøy å få ny kunnskap gjennom disse ukentlige oppgavene ;:OD)
  Flott presentasjon fra deg denne uka også!

  1. Tack! Visst är det roligt och intressant att ta del av varandras tankar när det gäller orden. Och även “lycka” är ett av orden i svenskan som har flera olika betydelser.
   Ha det gott!

 2. Åh vad härligt och fint där på Sandhamn! Jag har bara bott över där en enda gång (men varit där många gånger och bland annat bott över vid bryggorna, på båt). Den gången var det på min födelsedag, i oktober och då hade jag fortfarande den devisen “finns det vatten ska man använda det!” och badade i havet. Liiiite småsvalt då, har nog blivit mer bortskämd med vattentemperaturer med åren 😉

  Ha det fortsatt fint ute på den vackra och mysiga ön! 🙂

  1. Sandhamn är ju än skönare nu när “turisterna” lämnat ö och bryggor. Vår värdinna är född och uppvuxen här så det blir liksom mer “genuint”. Jag har varit här många gånger förr och då ibland med segelbåt. En jättemysig ö är det. Lite svalt att bada i oktober skulle jag nog tycka.I morse var det riktigt skönt och perfekt att gå ner i badrockar. “Alla” som bor på ön gör så. Och nu bodde vi ju hos en som bor på ön, har hus här men bor även i Stockholm.
   Numer är jag badkruka och vill helst ha +25. Men kanske har krukan kommit av sig.
   Trevlig kväll och nu är jag hemma i stan igen.

 3. Härliga bilden på din lycka 🙂 Det där med badande i kylan är inte min grej – men jag kan förstå lyckokänslan efteråt för den som inte är badkruka. Fint är det där på ön.

  1. Tack! Ja, här blev det flera lyckokänslor på ett och samma dygn. Jag har tidigare inte gärna gått i och badat om det varit svalare än +25. En riktig badkruka. Men idag blev det säsongens första dopp. En skön känsla. Men ovanlig. Sandhamn är fint och särskilt nu i lågsäsong.

 4. Vilket härligt inlägg om lycka! Grattis till premiärbadet men också till ett härligt dygn i goda vänners lag. Det är verkligen lycka det med. Sandhamn har jag aldrig besökt men det ser väldigt idylliskt och fint ut. Själv blev jag lycklig av dagens kvällsdopp och det var hela 19 grader i vattnet. Vardagslyx i september skulle jag vilja säga.

  Kram och ha en härlig kväll!

  1. Tack! Och visst var det en lycka att få möjligheten att komma ut till Sandhamn med fina vänner och många trevligheter och att kunna ta premiärdoppet för säsongen i september. Sandhamn är alltid väldigt fint och nu när den värsta turistsäsongen också lugnt. Mest de bofasta här och en del som kommer över dagen. Kan förstå att du blev lycklig över ditt kvällsdopp och i +19 grader dessutom. Tror att min badkruketid är över.
   Önskar dig också en fin kväll.
   Kram!

 5. Det var lite otippat att premiärbada i september. 🙂 Ni verkar ha haft en trevlig och njutbar vistelse där. Kul att kunna bo hos någon som har anknytning till ön. Sandhamn ser ut att vara en mycket vacker plats.

  1. Ja, för mig också.Och av olika skäl har jag inte badat tidigare i sommar. Men nu var det en lyckokänsla att göra där och att få vara här ute på Sandhamn. En miljö jag är väldigt förtjust i. Nu var vädret verkligen med oss liksom att den stora turistströmmen inte heller är kvar.

 6. Måste vara en stor lycka för dig att ha kvar goda vänner sedan många år tillbaka. Så kul att ni träffas och hittar på saker tillsammans.
  Kram från Ingrid

  1. Vi träffades redan för många år sedan när vi alla bodde i Peking. Och vi har fortsatt att ha träffas och på olika sätt. Dygnet här ute på. Sandhamn var verkligen lyckat på alla sätt. Och jag tycker också att jag på många sätt är lyckligt lottat. En lycka att få vara här ute.
   Kram!

 7. Det var som ett riktigt SPA-besök, underbart!
  Grattis till första doppet och samtidigt tog jag årets första bad, fast då i en pool. Och ingen anledning till att jag inte badat tidigare, nej.
  Ett underbart inlägg som doftar lycka!
  Stor kram.

  1. Tack! Vi har haft ett jättefint dygn ute på Sandhamn. En riktig njutflykt. Och ett dopp blev det. Riktigt skönt med ett havsbad trots att det inte var så varmt, bara +17. Roligt att du också tog ditt första bad för i år i september. Vilket sammanträffande!
   Stor kram och trevlig kväll.

  1. Stort tack! Visst är det så att lycka betyder så många olika saker. Men här fick det bli den lycka jag kände när jag var ute i Stockholms skärgård på Sandhamn.
   Ha det gott!

 8. Du har då verkligen en fenomenal tur med dina njutflykter, aktiviteter och fototeman! Ett suveränt inlägg till temat, klockrent alltså.
  Stor eloge att du faktiskt badade i det 17-gradiga vattnet. Å det måste väl ha varit ett lyckorus att kunna premiärbada den tredje september. Fortfarande underbart sommarväder. Detta måste vara unikt!
  Har varit på Sandhamn bara en gång, men läst alla Viveca Stens deckare och sett några av tv-serierna. Ön är verkligen fin, speciellt nu då alla turister har stuckit hem.

  1. Visst har jag tur. Kan emellanåt vara en riktig “lyckost”. Vi hade ett toppendygn ute på Sandhamn. Minnesvärt! Och för mig var dte lite av en lyckokänsla att ta säsongens första bad i september. Men jag hade bra support av de andra som faktiskt var i före mig. Helt ljuvligt väder och skärgården glittrade. Vi passerade det gula huset där Viveca Stens böcker är filmade och som är basen i böckerna.
   Extra fint att komma hit nu när de flesta turisterna lämnat ön. vår värdinna är född och uppvuxen här så ön kan hon . En fin guidad tur fick vi som jag bjuder på i morgon.

 9. ÅÅÅ vilka fina bilder, jag blir extra lycklig över grusvägen med husen…. vet inte riktigt varför men det gula huset tilltalar mig och får mig att tänka på Nilssons Villa i gamla Linköping, jag tror att det heter Nilssons- verkar vara i samma stil och jag gillar gamla hus =) Visst var det skönt med ett dopp i det blå! Ha det gott !

  1. Tack! Vi hade ett jätttefint dygn här ute på Sandhamn i Stockholms ytterskärgård. Många fina små grusvägar och gamla hus. Även en del nyare, som oftast är fint inbäddade i naturen. Undantag finns. På Sandhamn utspelar sig Viveca Stens serie “Morden i Sandhamn” och vi passerade även det gula huset som figurerar här. Vistelsen här var lycka i sig och att ta säsongens första bad i september var också en lyckokänsla.
   Ha det fint du också.

 10. Vilken lycka att få ta ett bad så här i sista minuten. Och vilken lycka att få vara på den fina ön.
  Kram!

 11. Jag förstår din känsla av lycka på en sådan vacker plats och tillsammans med goda vänner. Att dessutom ta årets premiärdopp därute förstår jag var riktigt härligt! Fantastiska bilder från ännu en av Sveriges vackra delar, vilken lycka det är att vi bor här!!

  1. Tack! Jag kände en påtaglig lycka det dygn jag var här ute. Och här var det rätt plats att ta årets premiärbad. Lite sent, men vad gör väl det. Nu blev det av. Och visst är Sverige vackert med så mycket varierande natur att erbjuda. är också glad och lycklig över att bo här.

 12. Så härligt ni verkar ha haft det! Och det är verkligen inte vanligt med ett bad i september i Sverige 🙂
  Stor kram och trevlig onsdag!

  1. Vi hade ett fantastiskt fint dygn här ute. Och lyckan av att ha tagit det första doppet i september var stor.
   Önskar er en fin onsdag.
   Stor kram.

  1. Jag gillar ju både asfalt och skärgård och Sandhamn är verkligen fint. Och att komma när den stora tiristinvasionen passerat är en klar fördel. Perfekt väder! Så fint! Väl värt att ta en tur hit och smidigt fråb Stavsnäs men båtar går ju från stan. Både snabba och långsamma varianter.

 13. Men så söta flickor jag ser, på väg ner till badet, Och så duktig du var som bara plumsade i! Och så himla vackert, o vilket väder sen! För en herrans massa år sen visades en serie på finsk teve, den hette Stormskärs Maja, o var så knipande vacker. Och det bästa av allt tror jag ändå var musiken. https://youtu.be/UosMTU0jRL0?list=RDUosMTU0jRL0 Lyssnar gärna om du har tid och lust, en av de vackraste melodier jag vet.

  1. Visst är vi fina! Och så läckert att ta på en badrock och gå ner i den och bada. DEssutom en sent premiärbad för min del. Men så skönt och i denna miljö. En speciell känsla var det. Oh, Stormskärs Maja minns jag. Och nu när jag lyssnade på musiken, så vacker, så kom en del scener tillbaka till mig från serien. Musiken är helt ljuvlig.Stort tack för länken!
   Kram!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *