Foto Resor i Sverige

Lukta – Ordet att tolka i Gems Weekly Photo Challenge

Lukta är ordet  att tolka i Sannas roliga fotoutmaning – Gems Weekly Photo Challenge.  Utmaningen i sig går ut på att med en eller fler bilder, kanske också med text, tolka det angivna ordet. De orden vi i år  fått att tolka är verb och det är fritt fram för egna funderingar och tolkningar. Och alla som vill är välkomna att vara med. (På hemsidan, länk ovan, finns temaorden angivna veckovis för hela året.)

Några av bilderna i inlägget är  ganska eller helt nytagna och andra är från arkivet

Västkusten. Marstrand. Här jag jag på långt håll lukta mig till saltvatten, hav och tång. Marstrand på Västskusten.  Här luktar det saltvatten, hav och tång. (Jag tycker det är angenämt men skulle nog inte använda dofta i sammanhanget. Eller? Nej, här får det för min del nog vara lukta.  I alla fall idag.

Lukta

kan man ju säga om mycket. Det luktar gott eller illa eller kanske det luktar inget alls. Alltså mer neutralt. När man läser, lyssnar på radio/tv är det ofta så att lukt och lukta förknippas med något negativt . Och när det kommer till doft blir det mer ofta positivt. Dock säger man oftast luktsinne och inte doftsinne.  Men om något luktar riktigt illa kanske man förstärker det med osa eller stinka. Vad gäller bilderna så kanske man kan få in både doft och lukt i dem. Undrar hur ni som läser detta funderar över dofta och lukta.

Akvarellkonstnären Lars Lerin är en stor favorit och i många av hans målningar kan  vare sig det är hav, stadsmiljöer, djur natur, bokhyllor eller annat så lyckas han förutom det fantastiska ljuset även få med lukter/dofter som man kan känna mer eller mindre starkt i tavlorna. Jag såg för ett par veckor sedan hans sommarutställning i Mariehamn på Åland och tänkte just där på detta med  både doft och lukt.

Lars Lerin. Ålands konstmuseum i Mariehamn. I bilden med motiv från Lofoten kan jag genom tavlan lukta mig till hav, fisk, sjöfåglar och lite regn i luften. En målning med motiv från Lofoten som fanns med i utställningen Konstmuseet i Mariehamn. Här kunde jag lukta mig till fisk. hav och kanske lite regn som hängde i luften.

Nosa eller sniffa kan också passa in. Här ligger ”Helenfamiljens” labrador Curre och har nosat rätt på något. Frågan är bara vad.

Mer om doft, lukt och att kanske stinka

Förra veckan var vi till  Nyckelvikens herrgård i grannkommunen Nacka, några km öster om Stockholm. Här spenderade vi tid i trädgården och hade gott sällskap av humlor, bin och fjärilar.  Humlorna och  bina var inte alls roade av att bli förevigade men denna fjäril, påfågelsöga, ställde upp. Den är en dagfjäril och kan med hjälp av sina antenner känna doften av en blomma. (Mer om fjärilarnas luktsinne kan man läsa här och alla har det inte heller)

Skulle man här använda dofta eller lukta på blomman?

När det kommer till något som för mig luktar illa så kan jag använda stinka. Och det gör jag när det kommer till surströmming. Men om öppnandet av den jästa burken sker under vatten så kan jag helt gå med på att jag nöjer mig med att det luktar illa. Vet att vi här tycker olika. Surströmming testade jag för första gången för ett par år sedan på en jobbresa till Höga kusten. Vi gjorde ett besök i fiskeläget Skeppsmalen och där finns också världens enda Surströmmingsmuseum. Men det skulle dröja ytterligare ett år innan jag smakade den sura strömmingen . Också på Skeppsmaln.  Visserligen åkte de två små tunnbrödsklämmorna upp och ner reste av dagen. Men jag hade testat.  Även vid årets besök här smakade jag ett par klämmor. Och se det var klart bättre. Så jag har gjort framsteg.

Höga kusten. Skeppsmalen. Testar surströmming. Men att lukta på den gjorde jag inte. Fiskeläget Skeppsmalen på Höga kusten. Och jag begår surströmmingspremiär i juli 2019.  Men att lukta på den sura strömmingen var överkurs så dit kom jag inte.

Så till lite doft.  Rosor. Men visst kan man väl även säga att rosorna luktar gott och att det ändå är positivt.

Så till sist. Thailändsk mat. Detta är en av mina favoriträtter som jag också gärna lagar hemma i  Sverige. Och det luktar så gott både när den snabbt wookas och när den ställs fram på bordet. Eller är doftar bättre?

 

Titta gärna in här för att se fler av veckans tolkningar.

 

28 svar på ”Lukta – Ordet att tolka i Gems Weekly Photo Challenge”

 1. Just dofter och lukter upplever vi verkligen på olika sätt. Det blir extra tydligt när man pratar om parfymer. Den som någon uppskattar tycker jag inte alls om. Surströmming skulle jag vilja säga stinker men även det är ju en subjektiv upplevelse. Så got maten såg ut och jag kan tänka mig att det doftade gudomligt!

  Kram och god tisdagskväll!

  1. Visst är det så att vi upplever dofter och lukter på olika sätt. Och en del minns vi nog också från barndomen och de egna barnen. Och inte minst när barnen var bebisar.
   Jag är ju väldigt förtjust i asiatisk mat och så dessa thailändska räkor här med kryddor passade in bland dagens bilder.
   Kram och trevlig kväll.

 2. Så många olika ord det finns egentligen för hur något doftar eller luktar. Att man kan förnimma dofter genom att titta på en tavla har jag aldrig tänkt på tidigare, men du har säkert rätt. Många minnen man har bakåt i tiden sätts ju ofyasy i samband med en viss doft. Kram

  1. Detta med doft/lukt har jag mest tänkt på i samband med Lars Lerins målningar. Men även en del av de som John Bauer gjort. Och visst kan man minnas hur något luktade eller doftade. Minna min mamma som hade parfymen Chanel Nr 5 i flera år. Jag minns också hur det luktade när jag som barn kom in hos både mormor och farmor.
   Kram!

 3. Ja dofta eller lukta…. jag använder mig av båda orden när det är i positiv bemärkelse. Sen blir det luktar/stinker när det är mindre positivt. Gedigen tolkning och fina bilder, Ha en fin kväll, själv har jag slagit mig ner o kvällssolen på verandan och lyssnar till grannens slipmaskin……jag funderar på om jag ska dra igång gräsklipparen och också passa på att föra oväsen…..eller om jag bara ska sitta här och ta det lugnt…..det blir nog att ta det lugnt.

  1. Tack! Lite tankar som dök upp . Ja, dofta eller lukta?Lite som det faller sig.Men säjer nog inte att något ”doftar apa”.
   Här sitter vi med ett glas bubbel och en toast Skagen på balkongen. Bäst att passa på. Slipmaskin slipper vi men en och annan båt hör vi. Och några trutar.
   Kanske en god idé att dra igång gräsklipparen. Men att ta det lugnt är också bra.
   Trevlig kväll.

 4. Jag gillar när det luktar västkust, hav, tång och salt i en härlig mix! Däremot har jag svårt för surströmming, den luktat apa 8som barnen säger). Vilken fin tolkning du hat gjort med variation av bilder och text!
  Ha det gott!

  1. Tack! Vad gäller lukter är vi helt överens. Surströmming har jag testat att äta men då var öppnandet av bruken klart och jag åt en liten bit av en klämma. Men gott? Nja! Inte i mitt tycke.
   Ha det gott du också.

 5. Idag har vi tänkt likadant, fast jag medger gärna att dina bilder är betydligt bättre än mina. Älskar bilden med Curre som ”håller i sig” på stolpen där. Labradorer är charmiga tycker jag. Detta sagt av en som är hundrädd;-)
  Suströmming – ja du ser. Det gick bättre i år. Läste på Susjos blogg att hon var överlycklig att hon på sin tripp till Höga Kusten äntligen kunde smaka en rulle med surströmming. Hon fick även biten som hennes man tackade nej till. Hon älskar ju surströmming. Vänta bara, snar du kanske också gör det – älska surströmming alltså;-)

  1. Kul att vi tänkt i liknande banor. Har liksom hänt förr. Kul! Ska förstås in och läsa hos dig-
   Visst är Curre fin. Han luktar något med håller sig på sin plats. Han är så fin.
   Jodå, visst gick det bättre med den sura strömmingen i år. Absolut. Men att jag skulle gilla lukten. Nja…
   Så roligt att Susjos fick testa surströmming där den har sitt ursprung. Vet att ha älskar denna ”delikatess”. Och du är ju också förtjust i den.

 6. Doftande mat! Så inbjudande!
  Stinkande surströmming! Usch!
  Billig parfym! Vidrigt! För mycket parfym…också vidrigt!
  Havsdoft! Underbart!
  Soldoft! Vårkänsla!
  Barndomsdoft! Nostalgi!
  Vårt luktsinne är verkligen välutvecklat!
  Kram!

  1. Visst är det! Jag är ju så förtjust i mycket av den asiatiska maten. Vad gäller surströmming kan jag inte påstå att annat än att det för mig stinker.
   Just detta med lukt och doft är intressant.
   Och visst är det fint att vi har luktsinnena utvecklade.
   kram

 7. När jag öppnar en burk surströmming så vattnas det i munnen, hihi, tänk så olika det kan vara! Men visst är det en speciell lukt, och soporna måste man gå ut med samma dag/kväll! Thaimat doftar eller luktar gott! Liksom rosor…ljuvligt gott!
  Må så gott!
  Kramar i mängder!

  1. Jag läser och ler! Och visst är det himla tur att vi är olika. Så trist det annars skulle bli.
   Jag föredrar ju rosor och thaimat dock.
   Ha det gott.
   Kram

 8. Det där med lukt eller doft är inte så lätt alla gånger. Det kan både lukta gott och lukta illa, fast att något ”doftar illa” det hör man inte så ofta ändå 😉

  Snygg och varierad tolkning som vanligt!

  Ha en fin dag!

  1. Tackar! Just dofta är ju mer förknippat med det positiva. Dofta illa är inte så vänligt att man säker. Men lukta gott eller lukta illa förekommer ju båda.
   Önskar dig också en skön onsdag.

 9. Saltvatten hav o tång, luktar underbart gott, det är just dofter jag saknar mest när sommaren är slut. Fina bilder och målningar. Regn kan lukta väldigt gott. Doft tror jag att jag använder mer för blommor. Lukta för det som både luktar gott eller illa. Stinker om det är förfärligt ,-) Intressant med fjärilens luktsinne, man luktar på en blomma som doftar.,-) tycker jag.
  Rosor luktar gott ja det kan man säga. Jag vet inte riktigt hur jag säger ,-))) det kommer naturligt när man pratar ,-)
  Härliga bilder.
  Ha det jättefint KRAM ,-)

  1. Tack!Saltvatten, tång och hav kan jag förknippa med att lukta. Ta in. Nu tar det ett tag att vänja sig vid de dofter/lukter som hösten för med sig.
   Visst är det intressant det här med fjärilen. Men alla fjärilar kan inte känna doften från en blomma.
   Visst kommer det sig naturligt doft eller lukt. Det tycker jag också.
   Önskar dig en fin onsdag.
   kram

 10. Spännande hur vi upplever olika lukter – jag som är gammal hästtjej älskar lukten av häst … och som följeslagare till morfar i lagården så gillar jag även lukten av lagård – något som en del avskyr – och jag har ett läskigt luktminne av brandrök från när jag var barn och är sedan dess väldigt känslig för just brandrök.
  Jag minns att jag tyckte om lukten när morfar rökte pipa, men ogillade lukten av farmor och farfars gode väns cigarrer 🙂
  Tack för ett härligt inlägg om lukter/ dofter!
  Ha det gott!
  Kram

  1. Roligt att fundera i ord och bild och se var jag landar.
   Håller med dig vad gäller stall och hästar. Ridit lite har jag också gjort och är uppvuxen på landet så förr var dessa lukter något jag verkligen tyckte om. Men det var så länge sen så det hade jag nästan glömt bort.
   Jag är också förtjust i lukten/doften från hav och det salta vattnet. Inte minst från Västkusten. Brandrök ogillar jag också och även lukten av cigarr. Men pipa var något annat.
   Ha det så bra du kan. Jag tänker mycket på dig.
   Kram

 11. Fint berättande bildkavalkad hos dig.
  Bästa bilden utan konkurrens är när du begår surströmmingspremiär. Den bilden talar till mig, jag läser den och ditt kroppsspråk speaks louder than words men jag kan ju ha fel.
  Håller med dig om Lars Lerin, hans akvareller doftar ofta av skog och mark.

  1. Tackar! Tycker att det är roligt att fundera över ord och deras betydelse. Gärna med bilder. Ja, min surströmmingspremiär minns jag. Men det gick. Testade för andra gången i somras och det gick lite bättre.
   Lars Lerin är en favorit och han är en mästare på att också på in dofter i sina målningar.

 12. Jag har varit ganska sträng tidigare i livet med skillnaden mellan lukt och doft. Något jag fick inpräntat som barn, men min dotter säger alltid att något luktar gott. Dofta ingår nog inte i hennes vokabulär…så språket förändras…
  Lars Lerins bilder doftar hav och luktar fisk, haha
  Härlig tolkning! Kram

  1. Tack! Jag tror det faller sig ganska naturligt med doft och lukt. Och vad jag förstått fungerar ju båda.
   Jag en bild kan ju både dofta och lukta. Lite hur man tycker vad gäller det positiva kontra det negativa. Säkert finns det de som använder doft om surströmming. För min del stinker den.
   kram

 13. Surströmming verkar vara populärt i den här utmaningen. Hav och tång tycker jag luktar gott. Fjärilsbilden blev jättebra. Hundar håller sina dofter hemliga så vi vet inte. Söt hund.

  1. Vad gäller surströmming så hamnar den hos mig i kategorin ”stinka”. Men man tycker ju olika. Jag har testat att äta den och i år gick det bättre. Så kanske jag ändrar mig om lukten också.
   Kul att fjärilen ville vara med på bild. Hade svårare att få humlorna att ställa upp.
   Ja, visst är Curre fin!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *