Trevligheter Utflykter

Lötsjön – “Golfängarna” i Sundbyberg – Ett naturreservat

Förra veckan gick precis lika snabbt som jag tycker att  veckor gör nuförtiden. Men,  det tycker jag nog i och för sig  de gjort under bra många år nu.En hel del gott och blandat blev det. Några dagar var jag i Karlstad  men innan jag åkte dit var det “som vanligt” en promenaddag med vännen Agneta. Väderprognosen visade på strålande sol så vi satsade på en naturupplevelse; Lötsjön och Golfängarna, ett naturreservat i grannstaden Sundbyberg.

Lötsjön i Sundbyberg är en källsjö. DEn har alltså bildats genom att grundvatten trängt upp. Lötsjön i Sundbyberg är en källsjö. Och en källsjö innebär att sjön bildats genom att grundvattnet trängt upp. Inget direkt tillflöde av bäckar eller annat vatten och den har heller inget utlopp.

På gång mot Lötsjön – Golfängarna

som är ett parkområde i Sundbyberg  som är rikt på fåglar och växter och som blev ett naturreservat 2017. Området sträcker sig från den västra delen av Sundbyberg, Rissne, till  Råstasjön och grannstaden Solna i öster. (Städerna ligger “vägg i vägg” med varandra.) Att “Golfängarna” hänger med som namn beror på att det här tidigare låg just en golfbana

Från Näckrosen i Solna, blå tunnelbanelinje, är det några hundratal meter ner till Lötsjön. Vi valde att ta tunnelbanan, blå linje, till Näckrosen i Solna, som ligger på gränsen till Sundbyberg och härifrån är  det bara ett par hundra meter ner till Lötsjön. 

Inget tvivel om att vi var rätt. Gott om näckrosor i taket på tunnelbaneperrongen. 

På det lilla torget vid tunnelbanenergången fanns ingen damm med näckrosor men vi däremot vackra blomsterplanteringar som piggade upp.

Vi startade vid Näckrosens Tunnelbanestation och gick ner till Lötsjön. Tog där vänstervarvet runt, ca 2.2 km och fortsatte sedan mot Solna: Råsunda kyrka, Stråket och avslutade vid Solna Centrum. Härifån blev det tunnelbana tillbaka in till T-Centralen i Stockholm.

För några veckor sedan ägnade vi oss åt Råstasjön i Solna, som också är ett naturreservat. Och vi passade då också på att  titta mer på stadsdelen Råsunda.

Både Agneta och jag har förr bott många år i Solna och då blev det en hel del besök vid och runt Råstasjön och även många vändor till Sundbyberg och trakterna runt Lötsjön-

Området runt Lötsjön

har ett varierat fågelliv, även om vi nu inte så så många varianter. Men vi hörde fler än de vi såg. I sjön finns det nio små öar där en av dem är naturlig. Övriga har byggts upp av muddringsmassor som blev över på 1940-talet när man restaurerade området.  Och öarna  utgör i sig omtyckta häckningsplatser för fåglarna runt sjön.

Runt Lötsjön och i hela parkområdet finns det gott om "rastplatser". Runt Lötsjön och i hela parkområdet finns gott om “rastplatser” av olika slag. Just nu var dessa solsängar lediga.

Mer att läsa om naturreservatet Lötsjön- Gofängarna finns här på Sundbybergs hemsida

Mitt i sjön finns också en extra stor svan som verkade populär bland svanar, måsfåglar och änder.

Gul näckros ska finnas, men den verkade inte ha kommit ännu. Av sjöfågel lär det finnas gräsand, vigg, svan, skrattmås, skäggdopping, brunand och snatterand. Olika “sångare” som lövsångare, gransångare och svarthätta kan också höras. För egen del skulle jag inte känna igen vare sig fåglarna eller lätena.

Duvhökar kretsar ofta över sjön och de kan jag nog känna igen. Här gäckar de ofta högt upp i gamla tallar. Vi såg ett par men de var snabbare än vad jag var med kameran.

En svan låg på stranden och funderade på om det var läge för en simtur eller ej. Jodå, den gick i.

Runt om sjön fanns uppmaningar att inte mata sjöfåglarna med bröd. Och med den här  förklaringen. ” Fåglarna får ont i magen och kan också  få problem med vingarna så att de inte kan flyga. Bröd innehåller för lite näring men mättar ändå så då struntar fåglarna i att leta annan föda. Alternativ mat är grönkål, spenat, eller gröna ärter. Vintertid utfordrar Sundbybergs kommun sjöfåglarna med vete och havre.”

Kanadagässen var ute och vallade sina “dunbollar”. Och det var många dunbollar i omlopp.

Över till Solna; Råsunda till Solna Centrum

På vägen genom delar av Råsunda och till Solna centrum passerade vi Råsunda kyrka, invigd 1969 och  som ligger fint uppe på en höjd.  Någon sammankomst  pågick så vi fick nöja oss med att se den från utsidan.

Råsunda kyrka.

Mycket  av den gamla bebyggelsen finns kvar i Solna men en hel del har också blivit ersatt.

Här kände jag absolut inte igen mig. Gamla Råsunda fotbollsstadion. Från 1937 fram till 2012 var dettaa Sveriges nationalarena i fotboll och AIK:s hemmaplan. Råsundastadion revs och ersattes av Friends Arena, 212.

Där gamla Råsunda fotbollsstadium låg finns idag kontors och bostadshus. Och just här där vi skulle ta tunneln till Solna Centrum hittade jag en fotboll som minne.

30 svar på ”Lötsjön – “Golfängarna” i Sundbyberg – Ett naturreservat”

 1. Ännu en härlig promenad med gott om vatten i omgivningarna =) Vilken lyx att ha solstolar utplacerade. Fast idag är det regnstolar……
  Ha en bra eftermiddag, nu ska jag fortsätta att jobba.

  1. Jadå! Natur och djur också. Men regnstolar med paraply hade vi tackat för idag-
   Jobb här också! Planering för resejobb till Öland nästa vecka.
   Önskar dig en bra eftermiddag.

 2. Hej Ditte!
  Kul att ni var i mina trakter 😀 Såg er inte…jaja, jag går ju inte så långt hemifrån. Svårt att gå ner där…
  Backe upp 🙂 Men det är fint där.
  En tjej har tagit hem 2 svanar som delvis hade bara ben i vingarna. Flera år sen. Dom lever nära vatten och har det bra. Friska nu. Ingen hjälpte dom. Inte ens kommunen.
  Kram P ♥♥

  1. Hej P!
   Jodå, vi var nästan i dina trakter. Var här mycket förr men nu var det några år sedan. Finns ju så många fina områden här helt nära Stockholm.
   Här vi Årstaviken och kanalen så har jag varit med och ringt efter “djurambulansen,” en ideell organisation, när en svan frusit fast i isen. DE kom på nolltid och hämtade svanen. Och den klarade sig. Fint att den här tjejen tog hand om svanarna men de är ju knepiga att ha som husdjur. Kan bitas rejält.
   Kram

  1. Visst är det och hela området heter så. Finns även en gata/väg som heter Näckrosvägen-
   Mycket försommarkänsla fick vi under rundan och det var en strålande dag.
   Önskar dig en trevlig kväll.

 3. Vilken trevlig promenad det blev och tur med vädret hade ni också. När jag var liten så matade vi alltid fåglarna med bröd men numera vet man ju bättre men det är bra att man sätter upp skyltar om det.

  Önskar en god kväll nu!

  Kram

  1. Det är så roligt med utbudet av fina promenader helt nära storstan och vi tar oss an så mycket vi hinner av det som lockar.
   Och eftersom vi både bott i Solna är ju dett kända trakter men där vi numer är ganska sällan.
   Bra att man förklarar varför fåglarna inte ska ha bröd. Fanns även på engelska.
   Önskar dig också en skön kväll.
   kram

 4. Lötsjön är mysig. Lagom stor att promenera runt. Så ni testade inte “Gröna Stugan”, där de hade riktigt god mat, åtminstone innan pandemin. Ja, inte är det vackra – skokartongerna som har ersatt Råsunda fotbollsstadion. Jag bodde ju också i Solna på Östervägen ett tag. Fel adress om man håller på Hammarby;-)
  Fotbollarna fanns/finns lite överallt i Solna. De satte man upp istället för betongsuggor bland annat hela vägen från Tunnelbanan Solna Centrum till Friends. Men nu har man kanske skippat dom, eller de “dog” kanske av för hög ålder;-)

  1. Gröna stugan var tyvärr stängd! Men har varit där en hel del förr. Gick i alla fall förbi. En del av Råsunda är fint bevarat men jag tycker att man kunde gjort området runt gamla stadion betydligt mer attraktivt. Det här känns bara trist. Jag detta är ju AIK land så knepigt då att vara Hammarbyentusiast. Jag såg nu bara en av fotbollarna men kom i håg att det funnits många. Men vi kanske gick fel väg.

 5. Lötsjön dit åkte vi några gånger för några år sen ,-))
  Fint är det där, vi tog hand om en vildand i en vecka, sen till ett fågelcenter, han hamnade vid Lötsjön när han blev frisk!
  Många olika fåglar, de matas under vintern. Nej bröd är inte bra. Fantastiskt ställe, önskar det fanns fler som tog hand om fåglar.
  Fina bilder ,-)
  Ha det fint KRAM från mig Primrose ,-)

  1. Tack! Det var så trevligt att komma hit igen för nu var det några år sedan senast. Visst är det ett fint område och jag förstår att fåglarna trivs här.
   Så fint att ni tog hand om en vildand och som sedan hamnade här. Vet att jag för ett par år sedan ringde Djurambulansen när en svan frusit fast i Årstaviken och de var snabba med att rycka ut. Den klarade sig och är tillbaka igen i Årstavikeb-
   Visst är det fint att dessa områden finns och så nära storstan-
   Ha det fint du också.
   Kram

 6. Vad mycket fina miljöer du har i din närhet. Vatten av olika slag är ju något vi båda dras till. Att fota fåglar är onekligen inte alltid så lätt, men några fick du ju med i alla fall. Älskar dekorationen i tunnelbanestationen!

  1. Jag är så glad för närheten till dessa fina miljöer och det går ju också natt att ta sig dit.
   Har förstått att di också är förtjust i vatten. Och jag dras ju dit som en magnet.
   Fåglar kan man se många varianter av här men tror de är mesta aktiva på morgonen. Men när vi för några veckor sedan var vid grannsjön, Råstasjön, i Solna såg vi också en duvhök. Och den kom med på bild. Men hade ingen tyvärr ingen zoomkamera med.
   Många tunnelbanestationer är nu så fint utsmyckade så det kan bli till en riktig konstresa.
   Önskar dig en fin kväll.

 7. Det var en väldigt lång promenad och vad fint vid vattnet och kul att det finns solsängar att lägga sig i , kramar

  1. Området runt Lötsjön o Sundbyberg och Råstasjön i Solna (Nära Mall of Scandinavia) kan man kombinera och promenera runt båda sjöarna. En sträcka på ca, 5 km. Och en skön runda. Och blir en trött finns viloplatser. Perfekt.
   Kram

  1. Tack! Och det är så fint att ta sig ut till närområden runt om och ta del av det naturen bjuder på. Har ju storstan här på Söder bara jag går ut så detta blir en fin kontrast.

 8. Svanar är en fågel jag verkligen älskar att titta på, så stolta och vackra.
  Så fantastiskt att du har allt detta runt dig att promenera runt i, tackar för rundvandringen.

  Ha det bäst Ditte.

  1. Svanar är vackra men jag ser dem helst på lite avstånd.Har respekt för dem- De kan bitas rejält och halsarna kan bli väldigt långa.
   Mycket finns här i närheten och inom en tunnelbanetur på 30 minuter. Blir då hanterbart.
   Ha det fint du också.

 9. Tack för fina bilder i närheten av mej! Pinsamt nog har jag inte varit vid Lötsjön ännu, bara gått Råstasjön runt, men det kan inte vara svårt att ta sig vidare till Lötsjön från Råstasjön, en fin dag så ska jag minsann ta mej en långpromenad dit!
  Tack för tipset!
  Ha det gott!
  Kram

  1. Tack! Kul att vara här igen- Sände en tanke till dig när vi var här vid Lötsjön. Var ju här en del förr när jag bodde i Solna. Minns att jag då också inom fri idrotten sprang lopp “Två sjöar runt”- runt Råstasjön och Lötsjön, drygt 5 km. Runt båda sjöarna är en fin runda.
   Ha det fint du också.
   Kram

 10. Nya trakter för min del och jag förvånas alltid över hur rikt Stockholmsområdet är på härliga ställen.
  Det kan ju aldrig bli tråkigt; alltid hittar du/ni på någonting att besöka eller vandra runt omkring i.
  Råstasjön har jag hört talas om men det känns som om Lötsjön är något helt nytt för min del.
  Tack igen för ett fint inlägg!
  Kram

  1. Vi bor mitt i stan men har naturen helt nära. Men på 30 minuter hemifrån så når jag många andra fina områden. Uppskattas verkligen.
   Lötsjön i Sundbyberg är nästan granne med Råstasjön i Solna och båda har fina naturmiljöer. Här trivs verkligen fåglarna-
   Jätteroligt att du var med.
   Kram

 11. Tack för ännu en härlig promenad – och som vanligt med fina bilder. Det ser väldigt trevligt ut där runt sjön.
  Önskar dig en fin onsdag!
  Kram

  1. Det blev en skön runda i det vackra vädret. Och jag är så glad för dessa vackra områden vi har helt nära storstam som man också lätt kan nå.
   Önskar dig också en fin onsdag.
   Kram

 12. Det är verkligen fint i både Solna och Sumpan och dom där grönområdena är verkligen riktiga oaser för både fåglar och människor 🙂

  Ha en fin liten lördag!

  1. Solna är ju gamla hemtrakter och nästan Sumpan också så här både kring Råstasjön och Lötsjön var vi mycket förr. Lite nostalgi att komma tillbaka. Och grönskan nu är ju så fin- Smidigt också att med t-bana, tvärbana eller buss nå många grönområden på ca. 30 minuter från dörr till dörr.
   Önskar dig också en fin onsdag-

 13. Mina gamla hemtrakter! Tyvärr hann jag inte bo där så länge, hade gärna bytt ut tidigare adresser till just Ör för området var och är fortfarande så fint. Dottern bodde då i Rissne så vi hade nära till varandra.Mycket har förändrats även på promenadvägen runt sjön, några så fina bänkar fanns inte och den kolossala svanen ute på vattnet var också ny för mig. Men de myckna fåglarna är så trevliga och vi hade väldigt mycket kaniner som kunde retas med hundarna och göra dem vansinniga…

  1. Aha! Det visste jag inte att Lötsjön var dina gamla hemtrakter. Ser man på! Ja, lite nytt har nog itllkommit men naturen är sig lik. Bodde ju i Solna i många år och var då ofta vid både Råsta och Lötsjön-
   Kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *