Södermalm

Lördag – Med en del grått och blandat

Efter flera dagar med vackert höstväder blev det så i dag en grå och ganska kulen lördag. Men inte låter jag mig direkt påverkas av vädret. Ingen idé, eftersom jag ändå inte kan påverka det. Däremot kan jag påverka mig själv. Det blev en extra god “långfrukost” med “ägg  Benedict” (pocherade ägg, rökt skinka och hemslagen hollandaisesås) och till detta ett glas champagne.(Recept i länken.) Jodå, kaffe blev det senare.

Och att läsa pappersupplagan av Dagens Nyheter extra länge passade också bra. Inget alls var inbokat denna dag. Ganska skönt eftersom veckan dagligen varit fylld av olika trevligheter.

Stockholm. Lördag förmiddag och flera besökare ville ta Skyview på Globen/Avicii för att se på utsikten. Från vårt matbord hemma på Söder ser vi Avicii Arena som Globen numer heter. Här var det denna lördag morgon, snarare förmiddag, besökare som ville ta en tur upp i glasbubblan,”Skyview”. Bilden är rejält inzoomad. Fågelvägen är det hit ca 700 m.   

Lördag

ingen sol denna dag som piggade upp. Men kan tänka mig att den behövde en vilodag efter att ha jobbat hårt i veckan. Lite synd om de som bestämt att ta en tur upp i “glasbubblan” på Avicii Arena för att se på utsikten. Den blir onekligen lite begränsad av molnen.

Viss rörelse var det i Hammarbykanalen. Visserligen har de flesta fritidsbåtarna nog gett upp nu. Men lite att titta på finns det. Förra fredagen var det en gigantisk pråm med en hel del last som spenderade dagen här. Idag var båtarna av lite mindre storlek, men också ett skolskepp.

Constantia är ett skolseglingsfartyg och passerar här då och då.

Södermalm. Norra Hammarbyhamnen. Lördag morgon och några fritidsbåtar passerade också i Hammarbykanalen. Fartyget Gratia är en husbåt och har sin plats här vid kajen. Men denna lördag morgon passerade några fritidsbåtar. Kanske dags för upptagning i helgen.

Fram på förmiddagen blev det lite ljusare och kajen fylldes av människor. Vad händer?

Först instruktioner av något slag. Tittar ut på balkongen för att zooma in lite grann.

Och sedan färdiga för att avgå. 

För egen del avgick jag också. Men jag höll mig i närområdet.

Stockholm. Södermalm. Lördag och Bondens marknad på Katarina Bangata. Eftersom det är lördag så är det i närheten av oss, på Katarina Bangata, “Bondens marknad”.

Och att ta en runda här och köpa hem lite närproducerade grönsaker passade bra. För egen del har jag tyvärr inte hittat några trattkantareller så även ett gäng av dem fick hänga med.

Stockholm. Södermalm. Sen lördag eftermiddag. Hemma på Södermalm. Sen lördag eftermiddag. 

En lugn dag i hemmakvarteren har övergått till en sen eftermiddag, tidig kväll. Och kvällen kommer att spenderas hemma,   i sällskap med maken för att både laga och äta god mat.

25 svar på ”Lördag – Med en del grått och blandat”

 1. Inte tillstymmelse till sol idag… jag kunde vrida ur strumporna när jag kom fram till stan efter promenaden in för att träffa en kompis. Som tur var hade jag jobbnycklarna med mig så jag hängde upp mina strumpor på tork, tog jobb jympadojorna jag har inne utan strumpor och fortsatte mot vår mötesplats och fika. Det regnade inte då jag började min promenad. När jag skulle hem så ringde jag maken för då hällde det mer eller mindre ner.
  Men som sagt vädret rår vi inte på….
  Härlig start på din dag =) Ha en fortsatt bra helg

  1. Här var det lite sol. Och med tonvikt på just lite.
   Bra att du hade jobbnycklarna med dig för blöt om fötterna ville en inte vara.
   Bara några få droppar regn här idag.
   Önskar dig en skön kväll.

 2. Du har hökögon! Som kan spana på 700 m. Eller det kanske är bra kamerateknik…😊
  Trattkantareller har jag inte letat efter i år. Har mängder, både i frysen och torkade . Är inte så förtjust i den svampen. Eller också kan jag inte laga till den så bra. Hittade gula kantareller, lagom till var sin rostad macka, när vi tog dagens promenad. Gott!
  Ha en fin kväll ! Kram

  1. Nja, zoomkameran snarare. Men det är svårt att hålla den helt stilla- Den har en rejäl zoom.
   Jag använder lite trattisar men har inte hittat några i naturen i år. Och förra hösten var vi mycket i Spanien. Så nu köpte jag några.
   Gula kantareller gillar jag bättre- Absolut. Men får köpa
   dem också.
   Väldigt gott att steka och ha på en macka.
   Önskar dig också en fin kväll.
   Kram

 3. Vilken bra dag med härliga bilder! Frågan är om jag skulle våga mig upp på Globen eller inte… Det tål att tänka på.
  Kantareller är inte alls min grej så där avviker jag lite från majoriteten har jag förstått men det finns ju alternativ.

  Kram och god kväll!

  1. Det blev et bra dag trots det grå och kulna vädret. Och vädret rår en ju inte alls på.
   Vad gäller svamp är det ju helt en smaksak och för mig något jag blivit förtjust i på “äldre dag” . Men jag förstår dig. Nu köpte jag några som smakade bra till sås.
   Förstår att det blev ett lyckat kalas hos lilla S, som nu är “stor” och hoppas det blev en skön kväll hemma när det var dags.
   Kram

 4. Det var betydligt ljusare hos dig än här i Täby. Inte minsta tillstymmelsen till blå himmel här. Men hittills har vi ju haft en fantastiskt fin höst, så jag klagar inte heller;-)
  Lite nyfiken blev jag ju vad folksamlingen var till för. En gångtävling eller en sightseeing tur… Å att åka Skyview en dag som idag var ju aningen korkad kan jag tycka. Men man måste kanske boka sin tur i förväg och kan inte backa. Stackars besökare.
  Skoj med marknaden i din närhet. Ja, varför ska man plocka svamp och rensa den i timmar, när man får köpa den “klappat och klart”. Jag gillar trattisar, speciellt om man vill göra en svampsoppa.

  1. Bor ju lite längre söder ut.. Vädret kan ju verkligen variera mellan våra bostadsorter. Det har vi ju sett förr. Men lite ljust var det här stundtals.
   Alla dessa människor? Tror det var en “kick off” eller liknande. De kom inte i mål här på kajen så kanske skulle de runt Söder. Många var de.
   Tror att de som åkte Skyview idag hade bokat och betalat innan. Onekligen trist för utsikten måtte ha varit begränsad.
   Använde en del av trattisarna till svampsoppa och har förvällt och fryst in en del Gillar att ha dem till renskav eller också sås.

 5. Framöver blir det nog mer grått och blandat än gott och blandat… men det blev ändå en fin dag för dig.
  Vi har hittat lite gula kantareller men knappt några trattisar i år. Tack och lov fanns det lite torkade kvar så vi kunde bjuda våra gäster i fredags på risotto med gula kantareller och trattisar.

  1. Så är det nog. Inser det. Men just vädret kan en ju inte direkt påverka. Har kommit så långt (oftast) att jag inte surar över det jag inte kan påverka. Lönar sig ju inte.
   Vad roligt att ni har torkade trattisar kvar. Här har jag inte hittat några ute i vår lilla skog och dåligt med vanliga kantareller också. Men vi är nog många om att söka och plocka- Så idag köpte jag trattisar.
   Så gott med risotto och trattisar och gula kantareller

 6. Även här har solen lyst med sin frånvaro idag. Men vi har det ju ganska skönt ändå med temperaturer på 18-22 ändå. Vad gött att ni har Bondens marknad, där finns det säkert massor av godsaker.

  1. Skönt med lite varmare men här har vi i veckan inte kommit upp i mer än kanske +12 grader. Men vi har haft strålande sol hela veckan (inte direkt igår) och suttit en hel del på balkongen i kortärmat. Helt ljuvliga höstfärger ännu ett tag som gör sig fint till den blå himlen.
   Bondens marknad är en tillgång med närproducerade varor som säljs och till bra priser.

 7. Åhhh, vilken lyxfrukost! Underbart med såna härliga långfrukostar och läsa en papperstidning extra länge.
  Lyckost att få tag i ganska billiga trattkantareller, de är mycket dyrare på ICA. Skönt med en kväll hemma med god mat och dryck, samma här!
  KRAM!

  1. Roligt med det där “lilla extra” och där ingår just att läsa en papperstidning och även lösa lite korsord i den.
   Trattisarna torkar jag några av och kan ha som smaksättning i soppa och andra förväller jag och fryser in. Goda som tillbehör till renskav bla.
   Visst är det skönt att träffas och äta. Ett fint sätt att umgås på.
   Kram och trevlig söndag.

 8. Härliga fotografier och du har helt rätt inställning. Vädret kan man inte påverka men sin inställning och vad man gör med sin tid kan man alltid göra något åt. Du ser ut att ha en förmåga att fånga ljusglimtarna där du är.
  Allt gott och fortsatt fin söndag!
  Kram Christina

  1. Det blev en skön morgon och det här att tänka i positiva banor försöker jag göra. Det jag inte kan påverka i vardagen kan jag ofta “släppa” Men sen finns det ju annat som berör mig där jag inte eller kan påverka men har det ändå med i tankarna. (Inte minst svält, krig, naturkatastrofer och liknande)
   Önskar dig också en fin söndag.
   Kram

 9. Bra zoom på din kamera! Säkert fin utsikt däruppifrån, men jag vet inte om jag skulle våga … är ganska höjdrädd.
  Alltid något att beskåda från dina fönster och balkongen … trevligt!
  Regnig lördag här, men framåt sen eftermiddag började det ljusna lite … men då gick solen ner istället 🙂
  Plockar oftast inte så mycket trattkantareller, då de inte tillhör favoriterna direkt, men brukar ha lite torkade att smula ner i såsen eller grytan och som krydda är de ganska OK.
  Önskar dig en fin söndag!
  Kram

  1. Jag använder bara zoomkameran när det kommer till att zooma och i övrigt blir bilden bättre med den andra och allra bäst med systemkameran. Tyvärr är den lite tung att ta med sig. Men bäst är den.
   Ja, en del finns att se och omväxlande är det. Jag ser det mesta även inifrån lägenheten så jag behöver inte går ut. Bra så.
   Nej, trattisarna är inte min favorit heller men tycker det kan smaka bra tillsammasn med renskav i en sås. Och just att torka och smula ner gör jag också. Fick så fina av dig och där kom varenda smula till användning.
   Önskar dig också en fin söndag-
   Kram

 10. Pocherade ägg lyxade jag ofta till det med förr, lite speciellt och dessutom riktigt gott.
  Vädret kan man ju inte rå över, tyvärr, bara att bita ihop och njuta av tillvaron ändå.
  Kantareller är ju gott att ha tillhands, gott gott.

  Ha en fin söndag Ditte.

  1. Visst är det roligt att lyxa till och ofta har jag ju den extra tid det tar.
   Vädret varierade en del men det var skönt med en promenad.
   Gillar egentligen de gula kantarellerna bäst men tror de nu är op upphällningen.
   Önskar dig också en fin söndag

 11. Här var det också en grå lördag, och den här söndagen ser ut att fortsätta i samma stil.
  Men oavsett väder så har du mycket att titta på från dina fönster, alltid folk i rörelse och något som händer. Vilken underbar plats att bo på.

  1. Idag är det strålande sol och den glädje jag åt. Men visst är det trevligt att ha lite att titta på. Inte minst de dagar då rygg och höfter hindrar mig från att röra mig så mycket.
   Jag trivs så bra här. Mitt i stan men med vatten och naturen helt nära.
   Önskar dig nu en fin söndag.

 12. Ägg Benedict har jag aldrig tillagat själv. Men smakat har jag., gillar ägg men majonnäs är ingen favorit. Ja som du flänger och far så är det säkert skönt att ha en lugn hemmadag ibland också. Och att besöka bondens marknad räknar jag som en ynnest. Jag har hittat kanske tre liter trattisar, så lite har jag aldrig tidigare plockat, men vi har dåligt med svamp i år. Kram

  1. Ägg Benedict gillar jag men en kan plocka bort majonnäsen. Här ska det var hollandaisesås men den är ju lite majonäsåktig.
   En del är jag runt, visst. Inser ju att dagen kommer när jag inte kan.
   Bondens marknad är trevlig och bra priser också,
   Nu köpte jag lite trattisar som jag torkar och en del jag förväller och fryser in. Gott om inte annat i soppa och till renskav.
   Kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *