Skyltar Stockholm

Lokal skyltning från Södermalm i Stockholm

Söndag! Dags igen för en trevliga och rolig ”Skyltsöndag” som bloggvännen BP så förtjänstfullt förvaltar. I Skyltsöndag är det skyltar” av olika slag gäller och tolkningen här är väldigt fri.Veckans skyltning är lokal och Söderbaserad med bilder tagna under en av veckans promenader.

Spöklika bakverk finns det många av  på Gunnarssons konditori på Götgatan. Här ett axplock.

Lokal skyltning

passar bra idag för en hel del hel promenader på Söder har det blivit under veckan. Ja, inte bara denna vecka utan promenader är dagliga inslag i tillvaron var jag än är. Dagens skyltpromenad  tar er med på en runda längs västra Södermalm och med några stopp längs vägen.

Västra Södermalm – till vänster om siffran 1.

I Akademibokhandeln i “Skrapan”, gamla skattehuset, på Götgatan, tittade jag in för några bokinköp och såg att de här ordnat med bokbyte. Gott initiativ.

 

Och härifrån tog jag mig ner i källarvåningen för att besöka Södermalms konsthall. Ett trevligt möte som jag skrev om i gårdagens blogginlägg.

Lokal konsthall. Trevligt möte med Södermalms konsthall i Skrapan. Färgglatt i Södermalms konsthall.

Att julen tränger sig på redan nu, och har så gjort ett tag ,är inte något jag tycker om. Men betryggande kan det vara att man kan få en snaps på restaurang “Snaps” julbord om man skulle önska. Jag önskar inget julbord. Är inte ens särskilt förtjust i den svenska julmaten. Och vad gäller julmat är det få saker som äts då som man inte äter året om. Kanske lutfisken då…

 

Hittade en affisch med ett budskap jag inte riktigt visst vad det var.  Men nu vet jag. Det är den svenska musikgruppen LES BIG BYRD som gör reklam för en ny skiva. Intressant namn. Undrade över sambandet mellan de tre I-na.

 

I trakterna finns det gott om “pitstop”.  Detta hade dock inte öppnat ännu.

 

Men öppet var det på “Hela Sveriges Julvarhus” – Ö&B. Jag blev matt bara jag såg skylten.

 

Men mattheten försvann ganska raskt. En sen lunch på lokal, på  Kalf & Hansen på Hornsgatan, vid Mariatorget, gjorde susen.

Men vad skulle vi äta. Menyn bjuder på olika rätter med namn från olika städer. Gott om varianter av köttbullar. Men det blev en “Köpenhamn” och en “Nuuk”.

 

Stärkta av lunchen

fortsatte vi en bit till och passerade västra ingången till Stockholm södra station. Med farten upp korsade vi sedan Södermalm, via Medborgarplatsen och gick vidare österut tills vi kom ner till vattnet och gick hem längs kajerna. Totalt en sträcka på 11 kilometer.

 

Och uppmaningen på bänken “VILA EN LITEN STUND”  kändes helt rätt. Visst gjorde vi det.

 

Fler ”söndagsskyltare”  finns här!  Titta gärna in!

Ett tips om promenader på Söder finns här, “Nytt möter gammalt” och den fina promenaden längs Monteliusvägen rekommenderas också-

 

30 svar på ”Lokal skyltning från Södermalm i Stockholm”

  1. Tack! Tänkte på dig när jag såg “spökbollarna”. Kankske ska jag köpa en och uppleva hur de smakar. NU blev det bara ett smakprov från utsidan.
   Önskar dig också en fin kväll.
   Kram!

 1. God middag!
  Vilken långpromenad. Håller med att det är för tidigt med julgrejor redan nu. Jag blir matt också.
  I dag är det kyliga vindar och bara 15 gr i skuggan. Jag ska gå till Chinon framöver. Min väggklocka har lagt av. I kväll blir det mat på ngn lokal tillsammans med grannen Birgitta.
  Saknar Er här.
  Kram/A-K

  1. Go kväll!
   Ja, det blir en del steg. Men man kan ju vila då och då. Men varför dra igång julen redan nu. Puh!!!
   Låter trevligt med både besök på Chinon och mat tillsammans med Birgitta. Kyligt här också och nu vid 17-tiden är det mörkt och bara +2.
   Saknar dig också.
   Önskar er en fin kväll.
   Kram!

 2. Tack för att jag fick följa med på skyltsöndag 🙂
  Jag blev särskilt nyfiken på Södermalms konsthall så det inlägget läser jag härnäst.

  Ha en skön söndag!
  Kram Christina

  1. Södermalms konsthall blev ett spontant och trevligt möte. Och det fanns mycket här att titta på.
   Önskar dig en fin kväll och en bra start på veckan. Kram!

 3. Gillade den där med jästen även om den inte var vidare snygg, men jag gillar ju ordlekar!

  Helmysko titel på en skiva men hittade detta: ” Namnet Iran Iraq IKEA såg Åhlund på en slips i Berlin för länge sedan och har velat använda det sedan dess. ” Inte för att det förklarar något.

  1. Ordlekar är roliga och skylten passade bra härpå puben. Vad gäller titeln på skivan så förstår jag inte sambandet- mer än att det börjar på I, har fyra bokstäver. Men ännu finns inte IKEA i vare sig Iran eller Irak men en del som bor där kan få möbler från IKEA i Saudiarabien skickade till sig.

 4. Suveräna skyltar igen! Idén med att byta böcker tycker jag är så himla bra! Eloge till Akademibokhandeln där. Vad gäller såväl julskyltning och julmat har vi precis samma tankar, inklusive lutfisk, som jag älskar. En jul utan lutfisk är liksom ingen jul för mig;-)
  Bakverken var ju hur söta som helst, rätt i tiden också, jämfört med julpyntet.
  Å den fina nötta bänken, ja den hade #karaktär”. Snyggt!

  Du ska ha ett stort tack för en toppen skyltning och länken:-)

  1. Tackar! Det är roligt att titta efter skyltar och jag gör det väldans gärna. Visst är tanken med att byta böcker bra. Fler borde ta efter här. Jag kan tycka att lite, med tomvikt på lite, julskyltning kan vara lagom i slutet av november. Men vad gäller julmarknader och annat avstår jag gärna. Julen är inte längre viktig för mig och har nog endast varit det när jag var liten och när döttrarna var små.
   Visst är bänken fin! Gillar tanken och budskapet. Ska nog titta in på Gunnarssons i veckan och prova någon liten “detalj”.

 5. Så många fina skyltar du har hittat!
  Behöver bli av med en del böcker, kanske finns det fler boklådor som tar emot böcker tro?
  Julbord gillar jag, men främst sillen , laxen och inte minst lutfisken! En god Jansson är inte dum heller, men som du säger, allt detta äter man ju året om !
  Kram och ha en fortsatt skön kväll!

  1. Tack! Det borde finnas boklåder även i Solna Centrum kan jag tycka. Och visst är idén bra! Julbord är inte riktigt min grej, men jag har varit på Grand hotells Vinterträdgård några gånger och där är det mycket annat än julmar som erbjuds. Jag är ju så förtjust i skaldjur. Men lite “julmat” är ok. Men det är ju, förutom lutfisken, mycket av det som äts nu och då. Och jag gillar både Jansson, lax och och sill.
   Önskar dig också en fin kväll.
   Kram! (Passerade din nya arbetsplats idag….)

 6. Oj vad skyltar du hittade. Blir nog mer sugen än skrämd av första bilden. Men kul bakelser. ölbilden är från Oliver Twist misstänker jag , var åratal en jag var där sist.

  1. Söder har gott om skyltar och det ä rkul att titta runt. Visst är ölbilden från OT. Förr var jag där ganska ofta men det var verkligen “förr”. Verkar som om de slagit igen. De borde haft öppet,när vi passerade i alla fall enligt enligt skyltarna. Men icke.

  1. Jag tyckte också den var bra. DEt är roligt att titta sig omkring fördet finns godbitar av skilda slag runt en.
   Trevlig vecka!

 7. Många härliga skyltar i ett härligt västra Södermalm.!
  Bakelserna är riktigt roliga, t.om. jag tror att jag skulle falla för att köpa några om jag var på väg till barnbarnen.
  Kalf & Hansen måste bara besökas när tillfälle ges. Så roligt med huvudstäderna som menynamn. T.om. lilla Mariehamn, vår huvudstad är med. Ha en skön måndag Ditte. Här på ön har vi haft – 3,6 grader i natt, nu skiner solen från en blå himmel.

  1. Tack! Det är roligt att leta “skyltar! och tolkningen är ju väldigt fri som tur är.Jag får barnbarnsbesök i morgon och nog blir det ett besök här på Gunnarssons och kanske en godbit. Visst är menyn på Calf & Hansen rolig. Tänkte på dig när jag såg Mariehamn.
   Tor nog att det varit runt moll här i natt men nu på morgonen är det +1. Känns kallt. Men solen verkar komma fram.
   Önskar dig en fin måndag.

 8. Härlig skyltning från en riktigt lång prommis – duktigt traskat! 🙂

  En sån där spökboll skulle jag inte ha nåt emot. Eller två (kanske tre? 😉 ) men julen får allt vänta ett tag till… 🙂

  1. Tack! Det ska bli en spökboll i morgon när barnbarnet Max kommer. Men julen tar vi ingen notis om. Inte i oktober. Trevlig måndag! ?

 9. Ännu en härlig promenad … och oj så många roliga skyltar du hittat! Jästvänligt … haha 🙂 Och redan både julbord och julskyltning … håhåjaja …
  De första bakverken där var passande i både tid och utseende i alla fall 🙂
  Kram

  1. Många promenader blir det. Och att titta efter skyltar kommer nu nästan naturligt när jag är ute. Finns många roliga. Och andra man lägger märke till av andra anledningar.
   Idag har vi haft lite snö i huvudstaden. I mitt tycke alltför tidigt.
   Något bakverk ska provas i morgon då äldsta barnbarnet kommer på besök.
   Kram!

 10. Du bor i ett fullkomligt skylthav! Undrar hur många skyltar du passerade på din promenad, räcker hundra? Knappast, alla måste tala om att de finns! Urvalet är ju enormt, gladde mig åt bokbytaren. Nu har jag gjort mig av med alla böcker, men tidigare i livet hade det varit ett önskvärt alternativ. Du är en riktig infödd Stockholmare, och jag kan känna din kärlek till staden i alla fina inlägg du gör. Och hur kan man inte älska Stockholm?
  Kram

  1. Här finns det gott om skyltar, ibland så många att man inte ens ser alla. Många är det. Visst är alternativet med att byta sin bok/böcker bra. Har sett det på flera ställen i Stockholm. Bra med återanvändning. Jag tycker mycket om Stockholm och kan tänka mig att det märks. Men jag vet att det finns så många fina trakter i Sverige utanför huvudstaden och jag ser mig gärna omkring. Har haft väldig tur genom resejobbet som gör att jag får uppleva många trakter på nytt.Har under min livstid besök alla landskap men jag får till varje resa plugga på. Gör det med glädje.
   Kram!

 11. Skyltar ja, du finner liksom det gottaste att beskåda, ta som “vila en stund” sen har du ju julen också ? Klart handlarna vill börja i tid. Jag bryr mig inte så mycket… när mitt barn var liten tog jag alltid ledigt före jul, ordnande fint hemma städade, skinkan osv. hände faktisgt att jag kunde köpa nya julgardiner med… min livskamrat jobbade på Systembolaget du vet där alla måste ha sin julsnapps dagen för julafton, hon kom hem mycket sent varje kväll och lyft massor kilo alkohol för hyllorna gapade ju tomma! Till det roliga: Då tog jag mitt barn med till Sundsvall, bara 1,5 mil, sådär lagomt dagen före julafton och gick bara runt, åt, fikade och så och studerade allt folk som slet i sina barn, förvirrande runt runt med påsar av julklappar och en blick utan dess like!!! Vi satt bara där på vilobänkarna ensamma så där som det stod på din ? Varför kan inte folket flytta fram klockan minst ett par dagar… handla sin julsnapps 364 dagar tidigare… nu tog jag väl i men 14 dagar före då… ingen tänker på hur dessa personer får slita. Dessutom finns alla varor som man önskar. Om du viste hur många gånger de fick skäll när folket kom in och alltid köpt den där julölen i minst 25 år… mitt barn sitter nu i sån där kasssa och plockar upp varor för brinnande livet… planerade lite i helgen med henne och fick veta att chemat var rätt speckat så här före jul… Julen gillar jag, men handlarna börjar för tidigt… OK jag förstår omsättningen…

  1. Jag gillade verkligen skylten”Vila en stund”. Och varför ska människor vara ute i sista stund med sin julhandel och springa som “skållade råttor”. Jag tänker ofta på de som jobbar i butiker och på systemet. Tycker du gjorde så rätt att ta med dig barnet och åka till Sundsvall och bese “Cirkus Jul”utan att vara deltagare i den. Visst börjas julen alltför tidigt men människor skulle kunna börja planera i god tid. Julen infaller alltid samma datum varje år-

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *