Utflykter

Ljuspunkter på Lidingö

Igår var det dags för några ljuspunkter i tillvaron. Visserligen blir dagarna allt kortare nu, men ljuspunkter finns ändå. Ibland svåra att hitta och vissa dagar kanske de inte ens visar sig. En blåsig dag var det och solen kämpade för att ta sig genom molnen. Inte särskilt lyckosamt.  För egen del skulle det bli en tur med  pendelbåten och “Sjövägen”; från Saltsjöqvarn till Dalénum på Lidingö,en brygga och bostadsområde. Här skulle väninnan Agneta möta mig med bilHit är det en sjöresa på drygt 30 minuter och då med några stopp på vägen. Och till Saltsjöqvarn blir det för mig en promenad på ca. 2 km hemifrån längs vattnet.

Bryggan vid Saltsjöqvarn. Och här kommer pendelbåten som jag ska med. Slutstationen är Ropsten på norra Djurgården, helt nära Lidingöbron.

Några ljuspunkter

i form av av upplysta konstverk hade vi tänkt oss genom att gå en promenad i Långängsområdet på södra Lidingö. Ett område med en intressant historia som går tillbaka till 1300- talet och den heliga Birgitta.

(Mer om detta finns i länken ovan) Långängen bilder tillsammans med Elfvik ett naturreservat med promenadstigar, separata ridvägar, joggingspår, fina skogsområden, hagar för djur och mindre kärr.

Agneta hämtade mig vid båten och jag fick även denna gång en guidad biltur här på Lidingö som är grannstad till Stockolm. Även i september när vi sågs här Lidingö blev det en guidad så södra ön  men inte i området här runt Långängen.

Långängens gård var stängd så den kunde vi bara titta på utifrån. Så en annan gång får det bli ett besök här. Nu var detta startpunkten för “Ljuspunkter”  en promenad en ljusinstallationer som Lidingökonstnärer anordnat. 

Mangårdsbyggnaden är från  slutet av 1700-talet och användes förr av ägare från Stockholm som sommarbostad. Numer äger Lidingö stad gården och används som café och festlokal.

Dags för promenad med ljuspunkter

Det är ett antal Lidingökonstnärer och även en del inbjudna gästutställare som bjuder på denna upplysta runda. Vi var här tidigt på eftermiddagen så belysningen längs vägen var inte så påtaglig. Utställningen pågår mellan den 1/11 och den 18/12. Kommer en när det är mörkt är det även effektfullt att ha med egen ficklampa.

Lidingö. Långängen. "Ljuspunkter" en ljusinstallation vid Långängskärret gjord av Lidingökonstnärer. Detta är en konstutställning med 16 ljusinstallationer,  ljuspunkter, som står ganska tätt som utmed Västra Långängskärret.( Karta över de upplysta verken finns på plats och kan även laddas ner  via länken ovan.

Lidingö. Lidingökonstnärerna. Långängens gård. En av de ljuspunkter vi såg lysa var "Dancing Queen". “Dancing Queen” av Marie von Kraemer  var en av de ljuspunkter vi såg lite ljus i.  Alltså litebelysning. (Vi var ca. en timma för tidiga så det var fortfarande ljust.)

Ljuspunkter. Lidingö. Storängen.Lidingökonstnärer."Det regnar" av Giesela von Wieisz.“Det regnar” av Giesela von Wieisz.Fortfarande ljust ute och de ljuspunkter som finns sitter under paraplyet. 

Vi tittade på alla 16 installationerna men eftersom vi tyckte att effekterna uteblev då det fortfarande var ljust utökade vi konstspåret med en extra runda.

Här i hagen där fåren brukar beta fanns “Om the Beach”. Det är de vita kulorna som här inte gör så mycket väsen av sig.

Här, mitt i västra Långängskärret, såg vi en mager björk som fått en utfyllnad. Kanske kan den heta “Det växer”. Men jag är osäker.

I kärret finns vattenfåglar som gräsand, vigg och sothöna. Även doppingar och krickor häckar här. Vad gäller fiskar finns stora gäddor. Häger och duvhökar har också setts till i kärret.

Vi gick vidare

och förutom en och annan joggare var det lugnt i området.  Och när vi närmade oss slutet av rundan så började skymningen sänka sig. En fin eftermiddag.

Lidingö. Långängen. Solen ger oss några sista ljuspunkter genom sin skugga i kärret innan den helt drar sig tillbaka. Solen börjar sänka sig och vi tar del av de ljuspunkter som försiktigt speglar sig i kärret.

Njutbart!

 

30 svar på ”Ljuspunkter på Lidingö”

  1. Så fint här. Lite väl tidiga var vi men fint ändå att strosa här i omgivningarna.
   Här ska balkongmöblerna in till helgen men ett par stolar lämnar vi kar.
   Idag blev det nya äventyr-

 1. Trevlig promenad även om ljuspunkterna till viss del uteblev.
  Men lite sol fick ni se.
  Här i Umeå har vi “Höstljus” nu i november.
  Har dock inte sett något detta året då jag föredrar vara ute när det är ljust.

  1. Jadå! Så fint här i skogen och lite tidiga var vi för att se ljusinstallationerna.Solen kom fram och det var roligt ändå att strosa runt här vid kärret och i skogen.
   Finns liknande promenader inne i Stockholm nu i december som vi ska ta oss an. Blir nog en tur även till ljusvandringen som finns i Uppsala.
   Jag går också ut när det är ljust med det blir ofta också en vända på kvällen-

 2. Långängens Gård känner jag mycket väl igen, fast endast från besök under sommaren. Å det stället måste man verkligen känna till, för annars hittar man det inte, åtminstone inte jag;-) Deras äppelpaj är en av stans bästa, och dagens lunch går inte av för hackor heller.

  Men nu var det ju Långängen by night;-) Det är många orter som har tagit efter Alingsås (https://www.lightsinalingsas.se/) och börjat med ljusinstallationer under den mörka årstiden. Såååååå behövligt och vackert:-) Tack för rundvandringen:-)

  1. Vad roligt att du känner igen dig här vid Långängens gård. För min del var det premiär.
   Tyvärr var ju fiket stängt måndag och tisdag. Men väninnan Agneta som bor på Lidingö hade förberett gott fikka hemma hos sig och även gott vin innan dess med mackor till.
   Alingsås har jag besökt ett par gånger när de haft sin ljuspromenad. Och även Stockholm brukar ha i december när det är Nobelveckan. (Med då också)
   Ska också ta en tur till Uppsala på deras ljusvandring och göra den med barnbarnen och dotter Liv.
   Här vid Långängen var vi för tidigt på dagen, men en fin runda blev det ändå.

 3. Vackra omgivningar och härliga bilder. Dessutom en trevlig promenad förstår jag. Sedan borde det nog varit lite mörkare för att ljuspunkterna skulle komma till sin rätta men man kan inte få allt.

  Önskar en god kväll nu!

  Kram

  1. En riktigt fin eftermiddag. Och att starta med båtresan till Lidingö är en bra början. Sedan blev det både sightseeing och ljuspromenad. Vi var tidiga så det blev inte så mycket ljuspromenad men vi såg installationerna.
   Ja, kvällen är sen och här tittar vi på ett gammalt avsnitt av “Så mycket bättre” med Sven Bertil Taube.
   Kram

 4. Alltid skönt att komma ut i ljuset, och en trevlig promenad fick ni, trots att inte ljusinstallationerna syntes så väl. Lidingö är okänd mark för mej, inte varit där många gånger…
  Ha det gott!
  Kram

  1. Det blev en fin eftermiddag med många steg och en hel del frisk luft.
   Vi var lite tidiga för att ljusinstallationerna skulle synas bra men de fanns där.
   Detta var helt ny trakt för mig på Lidingö och det var också trevligt.
   Sen avslutade vi hemma hos Agneta med gott vin, tilltugg och gott fika.
   En hel del ljuspunkter denna dag.
   Ha det fint du också.
   Kram

 5. Vilken fin miljö att strosa omkring i även om inte de utställda installationerna var så speciella medans det var ljust. Just nu känns det att man verkligen får försöka hämta lite ljus de få timmar det visar sig. Idag regnade det ihållande tills strax före 15 så då skyndade vi oss ut en timme i den isande nordostvinden innan solen gick ner och vi kunde njuta av en kopp rykande hett kaffe i soffhörnet.

  1. Det blev en lyckad eftermiddag och trevligt att starta med en båtresa. Lite sightseeing på Lidingö och sedan den här ljuspromenaden. Vi var lite tidiga men det var ändå en fin tur-
   Vill till nu att hitta ljuspunkterna-
   Det gjorde jag även idag och då med Promenadklubben
   En bra dag.

 6. Oj, så fina och mysiga bilder från Lidingö. Det finns så mycket fint i vårt närområde, som du gör oss uppmärksamma på, tack för det!
  Här är det inte mycket sommar kvar, -17 grader i morse, men snart är vi i värmen!

  1. Det blev en fin tur här ute och roligt att jag också fick se mer av ön. En skön skogspromenad blev det. Ni har ju skogen helt inpå ….
   Väl kyligt. Här var det +-0 men ingen frost. Dock kom 10 snöflingor.
   Skönt att ni har bra värme.
   Ha det gott!
   Mr B hälsar

 7. Njutlig fröjd i ljus och fantasifulla ljuspunkter!
  De fem sista bilderna går jag in i … och blir en stund!
  Varm kram

  1. Tack! En fin eftermiddag i naturen som bjöd på både ljusinstallationer och den helt vanliga skogen. Vi var lite tidiga ute så just belysningen var inte så tydlig men fint ändå.
   Trevligt att du var med.
   Varm kram

  1. Det blev en jättetrevlig eftermiddag och en skön runda här i skogen. Roligt att se mer av områden som inte är så välbekanta.
   Kram

 8. Fina naturbilder, men jag förstår att det måste vara lite magiskt att se när installationerna visar sig i mörkret. Jag fastnade redan nu för paraplyet. Det var det som tilltalade mig mest. Kram

  1. En fin runda blev det men vi var lite för tidiga så belysningen på installationerna synes inte så bra. Jag hade en bild som jag tog underifrån på paraplyt men den “föll bort” på vägen in i datorn.Där så en just själve belysningen bättre.
   Kram! Jätteroligt att du gick med.

 9. Gillar såna där rundor där det finns något att titta på utöver den vackra naturen. Ni får väl återvända när det är mörkt så ni får en annan upplevelse av ljusinstallationerna. Jag bodde ju i Alingsås förut och där var det väldigt varierade ljusinstallationer som lös upp stan på kvällen.

  1. Nu blir det nog inte att vi återvänder. Men Stockholms innerstad brukar i samband med Nobelveckan ha liknande så vi spar oss nog till dess.
   I Alingsås har de verkligen haft vackra ljusinstallationer och vi har varit där vi dett par tillfällen. Så fint. Förstår att du passade på att titta när ni bodde i stan. Vi planerade in stopp här just i samband men installationerna och bodde över på stadshotellet på väg till Göteborg. Jättetrevligt.

  1. En fin runda ute på Lidingö och roligt att bli guidad och få se mer av trakter med där jag inte är så bevandrad.

  1. Det blev en trevlig runda men mer belysning hade vi sett lite senare. Kul idé är det.
   I Stockholm börjar en “ljusfestival” den 3/12 till den 13/12 så den tar vi oss också an.
   Kram

  1. Det blev en fin eftermiddag på olika sätt. Vi var lite tidiga så belysnigen var inte så tydlig men trevligt ändå. Och jag fick också en sightseeingtur på Lidingö. Och gott “fika” hemma hos Agneta.
   Kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *