Skyltar Stockholm

Ljuspunkter i veckan – Skyltsöndag #396

Söndag igen! Och tredje advent. Redan!  Här i bloggen innebär söndagar att det också är “Skyltsöndag,” ett tema som bloggvännen BP  så förtjänstfullt förvaltar. Skyltar av olika slag gäller och som vanligt är tolkningen väldigt fri. För min del har det funnits en hel del olika ljuspunkter i veckan och några av dem delar jag med mig av här. Och ljuspunkterna innehåller också fina upplevelser.

Ljuspunkter i veckan

Stockholm. Södermalm. Hela stan är upplyst En av flera ljuspunkter i veckan är området i Norra Hammarbyhamnen , Hammarbykanalen och stadsdelen Sjöstaden. En av flera ljuspunkter i veckan är all vacker belysning i Stockholm. Så även på nära håll  hemma hos mig. Här står jag på Skansbron och blickar österut. Även hissen som går  ner och upp frånkajen är fint upplyst.

Jag har mitt bostadsområde och Södermalm till vänster. Stadsdelen Hammarby sjöstad till höger, Fredriksdalsområdet. I mitten ligger Hammarbykanalen och längst bort skymtar Henriksdalsberget i Nacka. Vill en inte gå över Skansbron  går det fint att ta hissen upp och ner till och från kajen.

En hel del tid har jag spenderat runt om i Stockholms centrala delar för att se de vackra ljusinstallationer som funnits på plats under Nobel Week Lights. Och har ni missat dessa så finns mycket i länken ovan (Idag är sista dagen för just dessa att lysa men mycket av den övriga belysningen kommer att finnas till mitten av januari.)

 Ljuspunkter i veckan och inte bara i denna vecka bjuder även varuhuset NK på. Både på utsidan och insidan. Var här och såg deras julskyltning i slutet av november och även då var varuhuset rejält upplyst.

Norrmalmstorg med restaurang “Vau de Ville” i mitten. Och på torget finns både en större gran och några mindre. Även Nobis Hotell, den röda bygggnaden, är belyst denna tidiga eftermiddag. (Nobis hotell har både restaurang och en trevlig bar)

I tisdags var jag tillsammans med väninnan Agneta på Kungliga Dramatiska teatern och såg föreställningen “Tröstrapporter”. En monolog skriven av Alex Schulman och suveränt framförd av skådespelaren Gustav Skarsgård.

Stockholm och Kungliga Dramatiska Teatern. Ett besök här och se Gustaf Skarsgård framföra Alex Schulmans monolog i rRöstrapporter var absolut en av flera ljuspunkter i veckan. Föreställningen “Tröstrapporter” var också en av ljuspunkterna i veckan. Inte för att innehållet var så glatt. Tvärt om. Men  det var väldigt givande att se den.

Fler ljuspunkter

Det finns verkligen mycket som kan ge extra ljus så här i mörka decembertider. I Stockholm på Bilblioteksgatan, i den gamla biografen Röda Kvarn, ligger en kombinerad verksamhet, “Eataly”. Här finns en mindre butik, en saluhall, café och ett par olika restauranger.  Och som namnet anger är det Italien som gäller

En mindre bokavdelning.

“La Salumeria” – Charkuterier. En hel del gott och blandat att köpa med sig från “Eataly”

I  Sturegallerian, vid Stureplan, såg vi dessa skyltar när vi passerade dem. Jag hade sett dem förra veckan hos bloggvännen “Klimakteriehäxan”och tycker att tanken är god. Ett samarbetet med Stadsmissionen och att stötta barn som lever i utanförskap.

Gamla stan har jag passerat flera gånger i veckan och det finns en hel del att se och här är en omgiven både av gammal Stockholmshistoria och vacker belysning.

Restaurang “Texas Longhorn” på Svartmangatan. Här på gatan ligger också Storkyrkoskolan, Estniska skolan och Storkyrkobader. Bra också med påbjuden färdriktning.

Gamla stan har många tämligen turistiska butiker men även en hel del rejäla hantverksbutiker. Fastnade länge vid detta fönster fyllt av ljusstakar.

Stockholm. Gamla stan. Ett helt fönster med ljusstakar platsar också bland mina ljuspunkter i veckan. Gamla stan. Ett helt fönster med ljusstakar som också platsar bland mina ljuspunkter i veckan. Ljuspunkter jag noterat extra.

Och så Tintin

Den belgiske seriefiguren Tintin mötte jag också Gamla stan och då i butiken “Art & Office” som ligger på Stora Nygatan 27. Men då mer i originalutförande.

Men det kom att bli ytterligare ett möte med Tintin under veckan. Då tillsammans med konstnären Owe Gustafsson och Promenadklubben på Bar Brillo/Taverna Brillo på Sturegatan i Stockholm. Konstnären Owe Gustafsson har ritat de karakteristiska “Tintinluggarna” och placerat Tintin i olika miljöer. (Med tillstånd från  originalförfattaren/konstnären Georges Remi/ Hergé)

Extra roligt var också att bloggvännen “Klimakteriehäxan”/ Aina och hennes son är Tintinfantaster och har en affich där Tintin står på en Centralbron i Stockholm. Men vem kan ha målat den. Om någon som läser har en tanke så här av er i en kommentar. (Bild finns i länken ovan)

Jag avslutar med en Tintin. “Tintin och Brillo”. Är det fler än jag som månne känner igen “brillo” som putsmedel. Såg att putsmedelet finns att köpa även idag. Tyckte denna “Brillomålning,”  gjord av Owe Gustafsson,  passade väldigt bra här på Bar/Taverna Brillo.  Den finns med på den pågående utställningen här.  Och den är såld.

 

Fler ”söndagsskyltare” finns här!  Titta gärna in!

26 svar på ”Ljuspunkter i veckan – Skyltsöndag #396”

 1. Så snyggt skyltat med jättefina bilder från den gångna veckan! Väldigt trevliga ljusstakar och fint att ha några sådana i grupp tänker jag.

  Önskar en fin tredje advent nu!

  Kram

  1. Tack! Många ljuspunkter blev det och på olika sätt.
   Ska ta mig en närmare titt på ljusstakarna och vill gärna ha några olika både i färg och höjd. Men det var svårt att välja vid första besöket.
   Önskar dig också en fortsatt trevlig tredje advent.
   Kram

  1. Tack! Jadå!En verkligt ljus vecka på alla sätt! Och många fina möten med utländska besökare har det också blivit.
   Önskar dig också en fin adventskväll.

 2. Så fint skyltat från veckan du hittar verkligen nya roliga skyltningar till varje söndag, så fint blir så sugen att åka in till stan men sjukdom tog över denna helg och nästa är jag barnvakt men kanske kan klämma in en bilstol och åka iväg ändå,kram

  1. Tack! Vad roligt att du hängt med mig runt under “Nobel Week Lights”. Har sett det mesta. Men mycket av belysningen blir kvar till mitten av januari så ni hinner säkert med en tur senare i december eller efter juldagarna.
   Är en dålig finns ju inte orken.
   Under helgerna är det ju mycket folk på gång och tveksamt om lille Hugo skulle uppskatta det.. Kanske en sväng i Kungsan med isbanan.Och det kommr ju fler år.
   Krya på er!
   Kram

 3. Ljuspunktsskyltar från veckan som gick! Tack Ditte!
  Nobis hotell är så vackert, jag gillar verkligen färgen på huset som är så vackert annars också. Ibland fastnar man för någonting och där fastnade jag på det fotot.
  Mycket fiffigt detta med Eatly. Man vet att det handlar om Italien utan att veta om det på annat sätt.
  TinTin hör till mina favoriter också, både i seriehäftesform och som filmatiseringar. Missar dem aldrig om jag bara kan.
  Den sista tavlan/skylten är super!

  Ha en fin tredje advent!
  Kram

  1. Ja, mycket ljus! Både ljus som ingått i Nonel Week Lights och en hel del annat ljus.
   En bra vecka där jag ägnat mycket tid och lust att strosa runt i Stockholm. Även många fina möten med utländska besökare har det blivit. Så roligt.
   “Eatly” är trevligt och just kombinationen med både at handla och ta med sig och att äta på plats.
   Tintin och här mötet med den svenske konstnären Owe Gustafsson var väldigt roligt och givande. Och även höra honom berätta om bakgrunden till “Fem Myror” är spännande. En serie både jag och barnen uppskattade-
   Och den sista med Tintin och Brillo är ju så bra.
   Önskar dig också en fortsatt fin adventskväll.
   Kram

 4. Fastnar direkt på Brillo i sista bilden. Älskar den tavlan – villhöver den helt enkelt:-)
  Hela din Skyltsöndag andas fin julstämning men framförallt ljus. Den visar vilken fin huvudstad vi lever i även under vintern när det blir mörkt klockan 15.
  Förstår att du fastnade för ljusstakarna. Tre till fem i olika storlekar och färger kan vara riktigt dekorativt.

  En härlig Skyltsöndag präglad av ljus:-) Tusen tack för den och länken:-)

  1. Tack! En ljus skyltsöndag var tanken.
   Visst är Tintin och Brillo läcker! Och visst minns vi “Brillo!
   Kanske är det Taverna/Bar Brillo som köpt den. Har ingen aning. Men visst vore det kul
   Jag är ju inte direkt så mycket för det juliga, men en del får en ändå. Men däremot älskar jag belysningarna.
   Visst är det en vacker stad även om det blir mörkt vid 15-tiden. Men snart vänder det.Visst ser vi fram emot det.
   Jag har ju strosat en hel del i veckan och skönt att möta en stad utan att jäkt (vardagarna) och en vacker stad i ljus. Många fina möten har jag haft under veckan med många utländska besökare och det har verkligen också varit givande.

 5. Vilken massa finurliga namn på butiker och företag som nu förekommer. Man försöker nästan övertrumfa varandra i påhittighet. Ofta blir det mycket lyckat, men ibland inte, o man har svårt att associera.
  Så många färgglada foton till temat, jag blir glad!
  Kram

  1. Visst är det så att det stundtals är svårt både att hänga med och på och likaså att associera. Men färg piggar upp.
   Kram

  1. Jadå! Du är alltid med! Och kanske kan någon i Promenadklubben hjälpa till med konstnären sin gjort sonens afffisch. Jag är ju envis….
   Kul att du hängde med på Stockholm Nobel Week Lights hos mig. Har sett det mesta under olika rundor i City.

 6. Hej!
  Alltid trevligt att läsa om dina vandringar i stan. Ska ev snart åka upp, så jag undrar vad heter affären i gamla stan med ljusstakarna?
  Jag älskar färg o form.
  Mvh Ingela

  1. Hej!
   Välkommen med på mina vandringar. Jag tror att butiken heter Sirlig och ligger på Tyska brinken. Ljusstakarna heter “Free Mover”
   Kanske kan du söka via nätet också.
   Lycka till.

 7. Gillar bilden med obelisken i rött och ljusslingorna på NK:s fasad. Ser också att det är flera trafikljus som lyser grönt. 🙂
  Fina färgglada ljusstakar i skyltfönstret. Det är trevligt att det finns hantverksbutiker i Gamla stan. Den miljön är ju som gjord för sådan verksamhet.

  1. Har verkligen rört mig runt den här veckan och tagit till mig mycket av den vackra belysningen. Och mycket kommer att finnas kvar ännu ett bra tag.
   Sergels torg och obelisken är så fin och dem skiftar också vackert i olika färger.
   Roligt är att jag också under veckan fått kontakt med en hel del utländska turister som också imponerats av den vackra belysningen. Några av dem var här i Nobelsammanhang och det var extra roligt förstås-
   Nu efter pandemin har många butiker i Gamla stan levt upp igen och besökarna är tillbaka. Jätteroligt.

 8. Ljusstakarna är mycket snygga och så passande till temat ljuspunkter i veckan. Kul att det finns en restaurang som heter Texas Longhorn. När jag var i Dallas hos min son åkte vi till Fort Worth. Där driver cowboys en hel massa longhorns på gatan genom staden. Givetvis för turisternas skull idag, men det gick ju till så förr. Det är rejält stora djur och hornen är enorma. Kram

  1. Visst är ljusstakarna fina. Ska titta in och köpa några i olika höjder.
   I Stockholm med omnejd finns just denna kedja som heter Texas Longhorn och har en mer amerikansk erfarenhet av den.
   Har också sett “longhorns” i Texas och visst är de gigantiska.
   Kram!

  1. Var också inne på det.
   Jag har ju traskat runt mycket nu i veckan och i lugnt tempo och utan trängsel. Behagligt. Och Gamla stan gillas. Undviker ju turistdelarna.

  1. Tack! Roligt nu med så många ljuspunkter och roligt att både jag och andra haft glädje av dem
   Ja, måndag är det! Önskar dig en trevlig dag.
   kram

 9. Älskar vår upplysta stad i juletid! Så fina foton! Snyggt skyltat som vanligt.
  Första bilden från Skansbron är ju magisk!
  Ha det gott.
  KRAM

  1. Tack! Jag har ju tiden att ge mig ut och nu har det varit extra trevligt att traska runt i sällskap av den vackra belysningen
   Första bilden tycker jag också blev väldigt bra.
   Ha det gott du också.
   kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *