Stockholm

Ljusglimtar den 12 december? Jodå, de fanns

Att känna glädje och att på något sätt ha tillgång till ljuset är något jag haft visst fokus på nu i december. Och i gårdagens inlägg funderad jag lite runt det. Och vad gäller bristen på ljuset, i varje fall det utomhus, har det hitintills varit knepigt att få till. Men det finns ju annat som både lyser och piggar upp. Vill bara till att hitta det. Och det gör vi på olika sätt. För egen del hittade  jag idag på förmiddagen ett antal ljusglimtar inom loppet av en timme. Och jag behövde inte ens anstränga mig.

Stockholm. Södermalm. Ljusglimtar och speglingar i Hammarbykanalen. Ljusglimtar från balkongen klockan 11.  Inte så mycket ljus men ändå tillräckligt för att husen på andra sidan fint skulle spela sig i kanalen. 

Dagens ljusglimtar

Jag försöker få till minst en timmes promenad varje dag. Oftast blir det betydligt längre tid jag är ute. Och jag tittar inte på klockan. Idag när jag var på väg ut så ringde dotter Helen och var på väg till Södermalm i ett ärende. Snart bestämde vi att ses hos oss på kajen för att kombinera ärendet med en kortare promenad.

Vi gick en bit längs Årstaviken men vek av. För trots solens frånvaro var det nästan som ett lämmeltåg här. Måtte vara ett av huvudstadens mest populära gång och cykelstråk. Oavsett väder och årstid. En vacker dag i februari 2020 såg det ut så här  och nu i november var “ströget” här längs vattnet minst lika populärt.

Den del av Eriksdalslundens  koloniområde som ligger närmast storstadens hus och trafik och helt bredvid Ringvägen.Detta är en tre km lång gata som i princip korsar Södermalm från väst till öst med livlig buss och biltrafik (Genomfartväg)

Här vid Ringvägen och Skanstull ligger också ett av hotellkedjan Clarions hotell; Clarion hotell Stockholm. Och det var hit vi skulle.

Stockholm. Södermalm. Hotell Clarion Stockholm bjuder på fina ljusglimtar. Hotell Clarion bjuder på en hel del ljusglimtar. Både på insidan och utsidan.

Nej, vi skulle inte checka in här. Ingen lunch eller sen frukost heller.

Stockholm. Södermalm. Hotell Clarion Stockholm. Här finns även en del ljusglimtar på väggarna. De  långa väggarna mot receptionen bjöd på några ljusglimtar de också .

Fina möjligheter att slå sig ner i lobbyn bland  grönskan. Och gott om plats.

Även bland “loungemöblerna” i lobbyn har man tänkt på att se till att få till rejält med ljus.

Ensam julgran

Men vad skulle vi göra här? Jo, lämna julklappar. Nordic Choice hotels (dit även Clarion hör) har i flera år  haft  ett lovvärt  projekt; “Ensam julgran söker klappar”. Detta är viktig jultradition och veckorna före jul finns i på hotellen en klädd julgran. Här är  man som som privatperson välkommen att lämna julklappar. Dessa julklappar delas sedan ut till barn i närområdet. Jag läste att sammanlagt så fanns det 2019, i samband med julen  53 722 klappar under granarna på samtliga Nordic Choice hotell . I år har tyvärr inte alla hotell en julgran i lobbyn men på hemsidan. Mer info om vilka hotell som är med och hur man praktiskt går till väga finns att läsa på hemsidan “Ensam julgran söker klappar”

En hel del klappar fanns under granen och jag ska lämna mina i veckan.

 

Vi lämnade hotellet och drog oss mot Gunnarssons specialkonditori på Götgatan. Och med tanke på att det är Lucia i morgon blev det några pepparkakor inköpta. Valet blev knepigt. Tomtar, granar eller grisar. Eller kanske hjärtan med texten Lucia. Ett par “tomtedjävlar” fick följa med. Men de ska inte ätas utan ev. hängas upp. Om inte barnbarnen tar hand om dem- Men ett par Luciahjärtan ska inmundigas i morgon.

 

26 svar på ”Ljusglimtar den 12 december? Jodå, de fanns”

 1. Aldrig hört talas om att man kan lämna in julklappar på ett hotell. Såg att det fanns i min stad också när jag kollade in din länk. Så nu har jag det att fixa med….Tack för tipset =)

  1. Vad roligt att du nappade och att det var möjligt i den stad. Vi har gjort lämnat in julklaååar i några år och jag tycker det är ett vällovligt syfte. Tror det är än fler barn i år som får en tuff jul på många olika sätt.
   Och att vara med och hjälpa till, om man kan, tycker jag är bra.
   Önskar dig en fin lördag.

 2. Vilka fina pepparakor.
  De längst ner till vänster har jag köpt.
  Idag har jag hållit mig inomhus.
  Bakat fruktkaka som mellansonen ska hämta imorgon.
  Presenter ska han också få, fyller 40 på måndag!
  Ja sparar en lite bit till mig själv också!
  Fortsatt trevlig helg.

  1. Visst är de fina så jag köpte några men inte är det prisvärt med dryga 40 kr/st. Handlade, som jag brukar, utan att fråga om priset. Kul att du köpt tomtarna till vänster. De kom ju med hit hem också.
   Trevligt med bak av fruktkaka. Minns att mamma bakade en speciell sådan men jag har aldrig gjort det. Här är det båda döttrarna som är suveräna på både bak och mat.
   Kul att den mellanson blir 40 nu. Våra döttrar blir det den 2/1.
   Önskar dig en fin eftermiddag och kväll.

 3. Ett liknande projekt finns på gallerian i vår lilla grannhåla. Mycket behjärtansvärt.
  Vi bodde på det hotellet senast det begav sig och det var farligt nära Gunnarsons 😉

  Kram och god lördagskväll!

  1. Jag mindes och tänkte på det när vi var här idag. Och det blev ju Gunnarssons också.
   Önskar dig en trevlig kväll.
   Kram

  1. Brunchen här har vi testat i våras och tidigare i höst och den var då riktigt bra. Ibland har vi tittat in för en sen frukost och på vardagarna har de extrapris. Riktigt trevligt. (Tiderna står nog på hemsidan)

 4. Nu har jag ytterligare en gång lärt mig nåt nytt. Hade ingen aning om att projektet “Ensam julgran söker klappar” fanns. En absolut strålande idé. Och som de skriver på sin hemsida så är det extra viktigt i år att ge en julklapp. Måtte fjolårets succé överträffas i år. Hotellobbyn är ju såååååå i min smak. Gillar graffitiväggen, riktigt fräck!
  Speglingarna i din första bild är helt fantastiska. Så japp, ljusglimtar kan man hitta överallt, och du behövde inte ens leta;-)

  1. Vi har varit med och lämnat in klappar här i några år och jag tycker det är ett så gott initiativ. Av “kända” anledningar är ju inte alla hotell nu så välbesökta och har säkert färre personal som kan ta tag i detta med julpaketen. Jag tror att graffitiväggen är ganska ny men den är superläcker med mycket färg.
   Och visst är det fint att hitta ljusglimtar. Nej, jag behövde inte leta efter dem utan de presenterade sig nästan själva. Jag sitter nu i “min fåtölj” och blickar ut över de fina ljusen mot Skansbron och Thaiboat. Läckert!

 5. Vilken utmärkt idé med “julgran söker klappar”. Vi har nåt liknade här. Det är en frivilligorganisation som samlar in klappar och lämnar till barnfamiljer. De har hållit på i väldigt många år och det tycks inte mattas av med givmildheten vilket är fantastiskt. Den där pepparkaksdisken såg väldigt inbjudande ut. Ha en trevlig helg.

  1. Visst är det! Idag var det dotter Helen som lämnade och jag ska lämna våra i veckan. Så bra att liknande finns. Tror även att Stadsmissionen här och Frälsningsarmén också gör det. Och alla behövs. Just vad gäller Clarion Stockholm hamnar paketen hos barn i våra kvarter och i området finns boenden med de som nyligen kommit till Sverige också. Visst är det fint att generositeten mellan människor finns kvar. Blir så glad av den. Några pepparkakor fick följa med hem men dessa är i en dyr klass så det är bara för att det var Lucia i morgon. Två ska få vara dekoration.Om vi inte ångrar oss och äter dem också.
   Önskar dig också en fin helg.

 6. Läckra bilder med ljusglimtar!
  Det pågår många julklappsprojekt nu. Ävensom i min stad. Nu står ju inte folk framme så men man kan engagera sig digitalt att lämna bidrag till julmatskassar osv.
  Det finns många som lider, inte bara pga pandemin utan av fattigdom. Ensamhet. Finns ju en som startat “Vid din sida” i Stockholm. Äldre hemlösa.
  Tack för fina ljusglimtar!
  Stor kram!

  1. Tack! Och ljusglimtar blev det flera trots gråväder. Här på Clarion Hotel (Nordic Choise) är det”personligt”och man lämnar in. Man skriver på paketen, en viss ålder och om det är till en pojke eller flicka eller kan tas emot av båda. Och just dessa går till barn i våra kvarter. Och likadant är det i olika städer där hotellkedjan finns och är med i år. Barnen i fokus. Men det finns många andra organisationer “Vid sin sida” har vi här på Södermalm också. Förstår att din stad också är engagerad på olika sätt och det är jättebra.
   Önskar dig också en fin kväll.
   Stor kram

 7. Men åh så fint av er att lämna in julklappar till barnen! Det är svårt att tro att det i Sverige i dag finns barn som har det svårt men det är klart att det finns, tyvärr. Så fint att det uppmärksammas av dig.

  1. Det är verkligen ett gott initiativ av hotellkedjan Nordic Choise att ta sig an detta. Och jag tycker det är fint att man lämnar personligen under granen och har etiketter på paketen och en lapp som beskriver om det är till en flicka eller pojke eller passar båda och sedan ålder. Idag var det min dotter med familj som lämnade och vi ska göra det i veckan. Vi har gjort detta i flera år men kanske kan det nu bli fler som gör det som läser bloggen. Vet att några redan nappat på tanken och som har ett av hotellen nära sig. Och roligt för barnen att få en personlig klapp. Vet att detta varit väldigt uppskattat.

 8. Tack för att du sprider ljusglimtar, det behövs. Bra att du länkar om julgranen också, jag ser att just Sundsvall har två hotell.

  1. Tack! Jag försöker! Detta med “Ensam julgran söker..” tycker jag är ett väldigt lovvärt initiativ. Ja, det finns många men just att barn i ens närhet kan få en julklapp tycker jag är extra fint. Vi har under några år lämnat in klappar men då har jag inte berättat om granen som söker klappar men valde att ta med det i år.

 9. Så fint med julklapparna! Kollade länken, men tyvärr finns inget sånt i Norrköping.
  En riktigt fin bild med husspeglingarna … så stila och så fint ljus.
  Önskar dig en fin söndag!
  Kram

  1. Verkligen ett gott initiativ och det finns ju många liknande. Jag tycker också att tanken på att man kan lämna in är bra för då blir det med en etikett och lite mer personligt. Nej, alla städer har inte…
   Trots de grå molnen igår så blev det ändå en ljus bild med speglingar. Gillar verkligen speglingarna i vattnet.
   Önskar dig också en fin söndag.
   kram

 10. Vilken fin tradition med julklapparna! Eloge till hotellen för det!

  Vacker spegelbild och superfin väggdekoration. Visst finns det ljusglimtar bara man ser sig omkring 🙂

  Ha en fin tredje advent och Lucia!

  1. Visst är det ett bra initiativ. Och i och med att man lämnar in ett inslaget paket så blir det med en etikett på och mer personligt.
   Trots det grå vädret så är speglingarna och ljuset i kanalen och omgivningarna här hemma så fint.
   Och ljusglimtar finns det absolut. På olika plan.
   Önskar er också en fin kombinerad tredje advent och Lucia.

 11. Fantastiskt initiativ av den hotellkedjan, kan vara nog så knepigt för många föräldrar att få till det ekonomiskt i vissa situationer…så är det ju alltid även utan covid-19 som ställer till det för familjer när det gäller ett arbete att gå till.

  SV: Jo, är också betänksam när det gäller Vaccin, är kanske bäst att låta andra gå före och se hur det går.
  Men förr eller enare blir det väl en vaccinering för undertecknad….men vad händer om det går fel?
  Värt att fundera på.

  Ha det bäst Ditte.

  1. Visst är det ett gott intiativ för det är många barn som far illa så kan en julklapp glädja dem så är värmer det. Man har haft verksamheten/projektet under några år och roligt att det fortsätter.
   Jag menade absolut inte att “skrämmas” när jag berättade hur jag tänkte. Men vi har vänner vars barn, idag vuxna, drabbades av Narcolepsi och det har varit och är en ständig kamp.Där hade man också skyndat på vaccinet och inte testat det så länge innan man drog i gång vaccinationerna. Jag avvaktar och ser vad som händer. Och för min del blir det vaccinering “senare”.
   Ha det fint du ocså och trevlig söndag.

 12. Paketen till granen – skriver man på om det passar bäst för pojke eller flicka, lämplig ålder? Lämnade klappar till kvinnor på ett ställe vi Mariatorget för nåt år sen, men den verksamheten upphörde visst.

  1. Jadå man skriver man skriver på paketen t. ex. flicka 5-8 år eller flicka/pojke 7-9 år. Vi har lämnat här i ett par år och det blir ju personligt till barnen med inslagna paket med en etikett på. Ser välkomnande ut här med paketen under granen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *