Stockholm

Ljusare dagar och en vacker promenad längs Årstaviken

Det är måndag och sista veckan i januari är här. Och visst är det skönt att det nu mer påtagligt märks att dagarna blir ljusare och längre. Ja, dygnet har sina 24 timmar men det är ljuset som många med mig saknat. Sedan förra måndagen, den 18 januari, är skillnaden hela 30 minuter och bättre och bättre blir det dag för dag. Förra veckan bjöd på en hel del trevligheter och de sammanfattade jag i gårdagens inlägg. Tanken på att dagligen göra något glädjer mig extra håller jag fast vid och hitintills har det fungerat bra. (Likaså har ambitionen att även glädja någon utom familjen också fallit väl ut.)

Något , som är i det “lilla” men som jag verkligen uppskattar är de dagliga promenaderna. Och att ta en vända längs vattnen här hemma på Söder är verkligen en lisa för både kropp och själ. Ibland är rundorna visserligen mer eller mindre hanterbara för rygg och ben, kroppsdelar som vissa dagar inte alls vill samarbeta. Men min envishet brukar oftast vara till god hjälp.

Stockholm. Södermalm. Norra Hammarbykajen. Eftermiddagspromenad och visst är det påtagligt att vi går mot ljusare tider. Hemma på kajen. I lördags gick jag vid 3-tiden ut på runda nummer två  för dagen. Och visst var det påtagligt att vi går mot ljusare tider. 

 

Ljusare tider

Stannade till vid restaurang Thaiboat och här var igloorna välbesökta liksom restaurangen i stort. Restaurangen är väldigt välbesökt och det hela året om. Väldigt trevlig miljö och riktigt god mat bidrar förstås till detta.,

 

I och med pandemin så har man ju på en hel del olika ändrat sitt sätt att umgås. Man umgås betydligt mer utomhus och även restauranger och caféer har rustat sig för detta.

Kanske var det fullt inomhus på “Thaiboat” för man är här verkligt noga med avstånd mellan gäster och olika bord. Men utomhus fanns plats. Eller kanske valde dessa gäster att sitta utomhus denna vackra januaridag vid 15- tiden.Inte vet jag.

Ingen extra värme men fårskinn på bänkar och stolar gjorde nog sitt till. Och en strimma sol fanns kvar.

Klockan har hunnit bli 15.30 och jag har lämnat kanalen, (en vik av Östersjön) passerat området vid Hammarbyslussen och kommit fram till Årstaviken, en del av Mälaren.

Stockholm. Södermalm. Årstaviken. Visst är det ljusare! Minst 20 minuter längre än när jag gick här senast. Visst är det ljusare! Noterade en klar skillnad sedan förra gången jag gick här- Absolut. Jag stannar till, noterar de vackra speglingarna i vattnet och konstaterar att solen bör vara uppe ytterligare några minuter. Men den är snart på väg ner i väster bland träden i Årstaskogen.

Solen hänger med ytterligare 10 minuter.

Det skulle av bilderna kunna tyckas att jag var ganska ensam här längs vattnet. Men icke. Stundtals rena folkvandringen som det brukar vara dessa vackra dagar.

Stockholm. Sädermalm. Årstaviken. Dssa ljusare dagar lockar många till en runda längs Årstaviken. Dessa ljusare dagar lockar ut fotgängare, cyklister och joggare.Och en fikapaus kan sitta bra. 

Och har man ingen matsäck med sig går det bra ändå. Korv, läsk, varm choklad, te och kaffe går att köpa-

Ännu finns några av solens sista strålar kvar och på bryggorna slår man sig gärna ner både med fika och utan.

Nej, trädet går inte helt ut i vattnet utan det är ännu en vacker spegling.

Jag lämnar Årstaviken

och tar mig sakteliga uppför trapporna till Eriksdalslundens koloniområde Men när jag såg hur isigt det var inne i området styrde jag om “rutten”.

Väl uppe i koloniområdet blickar jag ut över nejden. Ögonen fastnar på ett flygplan på väg upp. Undrar när det ska bli möjligt att resa igen Och om det ens blir möjligt för mig . En tanke jag genast slår bort och plockar fram min trogna följeslagare. Envisheten. 

Isbanan vid Eriksdalsskolan lockar många.  Roligt att se. Här har klockan hunnit bli 15.56 och solen har varit nere i 13 minuter. Men det är fortfarande ljust ute och en del ljus sprider också gatubelysningen. 

Så till just här och just nu- Lätt snöblandat regn faller och det är dags för min dagliga runda. Önskar alla en trevlig måndag.

 

 

35 svar på ”Ljusare dagar och en vacker promenad längs Årstaviken”

 1. Visst har det blivit ljusare, inte mörkt på mina promenader längre.
  Hos oss dock inte läge sitta ner för “utomhusfika”, inte för mig i alla fall. För kallt.
  Bäst undvika halkiga partier som du gjorde.
  Vad jag längtar efter att få kliva ombord på ett flygplan, snart ett år sedan sist….

  1. Så skönt med det ljusare. Här sitter ganska många ute men vi har heller inte så kallt. I helgen ett par plusgrader och idag runt 0 och lite snö har kommit. Har bar kängor men undviker det hala om jag kan.
   Ja, visst hoppas vi på att snart kunna resa.

 2. Visst märks det att ljuset är påväg tillbaka, det är så härligt. Väntar på att det ska bli februari, för då brukar de första penséerna dyka upp i blomsterbutikerna.
  Var också ute på en lunchpromenad, ingen sol bara grått grått grått och lite nersinglande pudersnö. Ha en bra kväll! Ps Bra glädjemål du satt upp,

  1. Så fint med ljuset och att dagarna blir längre. Och snart är det februari. Vet att det finns snödroppar och vintergäck nu i Stockholm men har inte sett med egna ögon. Idag var det ju ingen sol men jag har helgen i nära minne. Och en bra runda blev det idag också i snön.Bra med glädjemål för det är lätt att fastna i annat.

  1. Tack, för din återkoppling var gäller bloggen. Den nya designen känns ren och bra. Fint att du tycker den är lätt att läsa för så var tanken.
   Och ljuset! Visst betyder det mycket.

 3. Jag märker av ljuset både på morgon och eftermiddag, så härligt! Snart har vi februari här. Som med allt annat, håll i, håll ut!
  Jag har varit ute en sväng idag också, men mest per cykel, jag hade ju en tid att passa. Så passade jag på med lite annat, när det var torrt på vägarna.
  Ha det så gott!
  Stor kram!

  1. Ljuset gör så mycket! Både morgon och eftermiddag märks ju rejäl skillnad.
   Här har det snöat idag och stundtals var snön uppblandat med regn, men jag var ute en sväng på drya två timmar och det var så skönt. Cyklarna var få här men det berodde nog på all snö som kom.
   Önskar dig en fin kväll.
   Stor kram

 4. Vilka härliga speglingar, speciellt trädet där med flygplanet – surrealistiskt och helt underbart. Ja igår och i lördags var det verkligen påtagligt att dagarna har blivit längre. Även idag i snöyran kändes det. Så det blir nog vår i år också. I lördags var det ju fyra plusgrader ute, men 10 varma grader på balkongen. Igår var det ju nollgradigt, men den här hösten/vintern har nog många ändrat sitt beteende. Det känns säkrare för många att träffas ute och äta/dricka/fika, även om man fryser. Det hade man knappast kunnat ana för bara ett år sedan. Det är en himla tur att vi har en relativt mild vinter i år med.

  1. Tack! Jag tyckte också att några av speglingarna blev riktigt bra på bild. Helgen blev ju vädermässigt lyckad så några rundor blev det längs vattnet. Och detta att dagarna både känns och dessutom är längre tycker jag också blev mer påtagligt just i helgen.Även idag, trots att det snöade, var det ljust.
   Jag tror också ser att många hittat nya sätt att umgås på och dit hör ju jag också. Hemma har vi inte direkt träffat några men däremot utomhus men promenader, fika och luncher. Livet pågår ju trots allt här och nu. Och att det är en ganska mild vinter underlättar mycket.

 5. Visst märks det att dagarna börjar bli längre, framförallt på eftermiddagarna i alla fall. Sakta men säkert går det på rätt håll vilket känns skönt. På grund av pandemin umgås man på ett annat sätt och det fungerar riktigt bra. För något år sedan hade jag inte tänkt fika utomhus vid den här tiden men det går mycket bättre än vad jag någonsin kunde föreställa mig. Nya vanor helt enkelt och vi är bra på att anpassa oss.

  Kram och god kväll!

  1. Så skönt med ljuset och jag märker det både mornar och eftermiddagar. Och detta att hitta andra sätt att umgås nu ser jag att många gör och på olika sätt. Jag också för att träffa vänner gör jag men mest ute. Jodå, en och annan lunch blir det. Men kivet pågår här och nu och med avstånd och försiktighet kommer man långt.
   Önskar dig också en trevlig kväll.
   Kram

 6. Härligt att se skridskoåkarna och den “riktiga” korvgubben. Och alla vackra vyer förstås. Här är det nog snäppet för kallt för att vilja sitta ute oavsett fårskinn tycker jag. Möjligen om man är påpälsad i skidbacken o tar en trevlig grillpaus, men annars får man nog försöka röra på påkarna. Men ni har ju alltid några grader varmare i huvudstaden. Brukar kika och jämföra…
  Det är lite extra jobbigt med allt nu tycker jag, nya virusstammar, inte tillräckliga mängder vaccin och Sverige bannlyst. Inte alls den utveckling man tänkt sig…
  Kram från pörtet

  1. Så roligt att det nu igen blev tillåtet att ha isbanorna öppna och här var det åkare i alla åldrar. Korvgubbarna finns här med jämna mellanrum och de har kunder. Kul, tycker jag.Här har vi inte haft mer än ett fåtal minusgrader så det har nog varit ganska drägligt att ses utomhus. Men många caféer har gas eller infravärme men inte Thaiboat. Jag skulle nog tycka det var kallt även om jag kunde sitta på ett fårskinn.
   Visst är det knepiga tider nu, men det måtte ju snart bli bättre. Och idag, trots att norrmän och britter inte får komma till Sverige landade två plan från Oslo och ett från London på Arlanda. Man kan ju bli trött för mindre. Puh!
   Kram

 7. Glömde säga tack för tipset, pratade med dottern om detta med att läsa bloggar på mobilen och hon tyckte det kunde vara en poäng med att gömma inlägget från framsidan pga bilderna. Så nu har hon hjälpt mig tillrätta med det också. Tack vare dig! Kram

  1. Vad roligt att du fick ett tips och att din dotter hjälpte dig på vägen. För det blir stor skillnad i laddningstid om man har många och “stora” bilder- Och det vill ju både du och jag ha. Vet att många idag läser bloggar via mobiler och bra att det då blir smidigt.
   Jag har haft så bra hjälp av min “livlina” Sanna som gjort min nya design och det är hon som ordnat allt. Väldigt tacksam för detta. Och perfekt att du fick en idé som din dotter kunde ordna.
   Kram!

 8. Tack för att du påminner att det faktiskt blir ljusare och ljusare ute, det syns på dina bilder! Själv har jag ju sovit till över16 på dagarna, och tyvärr är det mörkt ute då, så jag tackar extra för dina fina vinterbilder. Thaiboat ser ju fantastiskt ut, vill gärna prova en igloo, måste fråga sönerna!
  Kram till dej du envisa starka Ditte!

  1. Fint att du genom bilderna ser att det blir ljusare. Jag har just de senaste dagarna verkligen tänkt på det. Klart att du måste sova när du jobbar natt. Det tär ju mycket på kroppen med nattjobb.
   En igloo på Thaiboat verkar så trevligt men tidigare har man, alla i sällskapet, behövt äta en bestämd meny. Men det kan ju ha ändrats.
   Tack för kramen. Och envis är jag.
   kram

 9. Nog märker man att dagarna blir allt längre … och det känns verkligen härligt!
  Härliga promenadvägar hos dig … så olikt mina skogspromenader – och alltid så roligt att du låter oss följa med genom dina fina bilder som skildrar både stillhet och folkvimmel 🙂
  Önskar dig en fin tisdag!
  Kram

  1. Tack för att du följde med. Trevligt med sällskap. Jag tänkte verkligen på de ljusare dagarna i helgen. Här kan man välja tystnad, mitt emellan eller mer folk. För mig blir det oftast 1/3 var varje. Vi har fina Nackareservatet helt nära men eftersom rygg och ben krånglar så har jag nu svårare att gå där- Och lite längre hem är det också-
   Här ligger snön kvar idag och det är nu -3 så det ser lovande ut.
   Önskar dig också en fin tisdag.
   kram

 10. Vilka vackra bilder igen! Snyggt med speglingarna 🙂 Lite avis på att restaurangerna är öppna och att folk kan umgås där utomhus med säkerhetsavstånd. Här har vi ju som du vet fått ännu strängare restriktioner…
  Nåja, vi går förhoppningsvis mot ljusare tider på mer än ett sätt!

  Ha en fin dag!

  1. Tack! Jag får ju ta en del pauser och ser då speglingarna ganska påtagligt. Och det är fint ljus så här på eftermiddagen.
   Jag tycker folk här är bra på att hålla avstånd och det är väldigt många ute här längs vattnen varje dag. Både restaurang Thaiboat och de andra vi besöker har ett gott tänk vad gäller avstånd. Och det inte är här på restaurangerna som smittan sprids mest.
   Hoppas att läget hos er snart nu blir bättre och kanske kan vaccinationerna bromsa en del av snittan.
   Önskar dig också en trevlig tisdag.

 11. Många fina bilder från din promenad, ett extra fint förstås, du vet vad jag menar.
  Vad jag blev sugen på korv. Det är något jag saknar och kunna köpa korv och bröd eller korv och mos med gurkmajonäs eller räksallad.
  Ser också så härligt ut med skridskoåkningen.
  Ha det bra!

  1. Jadå, jag vet exakt vad du menar och jag tänker på dig varje gång jag tittar hitåt. Är så glad att vi har fina områden på nära håll där vi jan röra oss,
   “Krovgubbar” finns lite varstans längs vägen och kunder finns.
   Ha det så bra du också-

 12. Förstår att det är skönt när det blir ljusare. Jag tycker varken om kylan eller mörkret, men dina bilder är jättefina.
  Stor kram

  1. Tack! Nej, inte direkt jag heller. Jo, skidåkning – utför gillar jag. Men det är ju inte aktuellt i år. Så skönt att det nu blir ljusare.
   Stor kram

 13. Härliga bilder o visst påverkas vi av ljusare tider 🙂 så härligt hoppas du har det bra o får en fin dag kram bästa Ditte

  1. Tack! Jag är ute så mycket jag kan och just ljuset ger extra energi tycker jag.
   Önskar dig också en fin tisdag.
   Kram

 14. Ja fina promenader du gör, ja så mycket ljusare det blivit, härligt. Fika bubblorna ser så mysiga ut. Bra att de hittar på olika sätt att fika ute tillsammans.
  Fin skridskobana , här har ingen för första gången, de hann inte med, sen smälte all snö men nu har vi fin vinter igen. Förstår att det är en lisa för själen att vandra där du bor, mycket fint och mysigt.
  Ha det jättefint KRAM Primrose ,-)

  1. Visst har det blivit betydligt ljusare. Så skönt. Jag är ute mycket och det är enkelt att variera rundorna.Och att jag är ute är bra både för min kropp och knopp. Och mycket ser jag under vägs. Jätteroligt med alla som åkte skridskor och lika bra att passa på när det finns is.
   Ha det fint du också.
   Kram

  1. Känns så skönt med ljuset och det även om himlen inte alltid är blå. Ljuset blir fint även i gråskala. Vet att snödroppar finns och jag hörd igår mer fågelkvitter och det känns hoppfullt.

  2. Verkligen! Och ljuset märks tydligt även om himlen inte är blå. Såg snödroppar igår och hörde fågelkvitter mer påtagligt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *