Foto

Ljus – Veckans ord i Gems Weekly Photo Challenge

Denna vecka är det ordet ljus som vi fått att tolka i Sannas roliga fotoutmaning – Gems Weekly Photo Challenge. Utmaningen i sig är att med bild /och/eller/ text tolka det angivna ordet. Här är det är fritt fram för egna funderingar och alla är välkomna att vara med. Bilderna är gårdagsfärska kvällsbilder och hämtade från mina kvarter längs vattnet på Södermalm.

Restaurang Thaiboat har ljus och lampor av många olika slag. Vackert upplyst är det. Restaurang Thaiboat vid Hammarbykanalen på Södermalm har mängder av ljus- Lyser upp fint när mörkret lagt sig.

Ljus

är ett spännande ord att tolka och med varierande betydelser.  Några av dem är solig, lysande, blond, blek, klar, gäll, hoppfull, snillrik, glad och upplyst. För egen del väljer jag idag en variant att tolka. Ljus i betydelsen upplyst. Några bilder är tagna från kajen och andra från balkongen i samband med att jag samtidigt försökte få ordning på packningen. (Jodå, det gick bra)

Idag är det alltså dagen A – avresa – mot Amsterdam och vidare mot Santiago de Chile. Och på torsdag beger vi oss ombord på ett kryssningsfartyg som ska ta oss söderut längs Chiles kust.  efter att ha rundat Kap Horn bär det av norrut igen, mot Buenos Aires i Argentina som är vårt slutmål denna gång. Många stopp blir under resan och mycket djur och natur.  Här finns resan i korthet beskriven. Säkerligen blir jag också upplyst under resan. På olika sätt. Välkomna att följa med på resan.

Kajen hemma hos liksom området i stort är fint upplyst. 

Ljus från andra sidan, Hammarby sjöstad, speglar sig vackert i vattnetÄven byggkranarna har belysning och ljusen från kontors och lägenhetshusen i Fredriksdalsområdet på andra sidan kanalen speglar sig fint i vattnet.

Speglingarna i vattnet framträder fint och lite dramatiskt i svartvitt.

Österut från balkongen ser det ut så här. Södra Hammarbyhamnen/Hammarby Sjöstad lyser upp på andra sidan vattnet.

Mitt emot byggs det en del och det nya höghuset som Skanska bygger “Stockholm 01”, ska bli 28 våningar högt och växer så det knakar.

Globen, denna kväll i lila dräkt och lyser upp och det gör även byggkranar och det nya huset som byggs, “Stockholm 01”.

Tittar jag västerut från balkongen finns där också många ljus.  Fick även med en upplyst tunnelbana när den körde över bron.

 

Titta gärna in här för att se fler av veckans  ljustolkningar.

 

En upplysning!

Eftersom jag nu under några veckor kommer att befinna mig på resande fot och även en hel del del havs (kan vara trassligt med internetuppkopplingen) så blir det knepigt att läsa och kommentera olika bloggar som jag brukar göra.  Jag får ta några i taget. Blogginlägg  ska jag försöka få till dagligen och det första kommer, hoppas jag, i morgon -tidig kväll (svensk tid) från Santiago de Chile.

 

40 svar på ”Ljus – Veckans ord i Gems Weekly Photo Challenge”

 1. Hej Ditte!
  Vackra bilder som vanligt!! Otroligt fina!
  Ha nu en riktigt bra resa och spännande att få följa!
  Tusen kramar från mig till er! P ♥♥

  1. Hej P!
   Stort tack! Och Tack! Vi ser verkligen fram emot resan på alla sätt. Så spännande!
   Önskar dig en jättefin dag och vi tänker på dig.
   Många kramar från Mr B och mig.

 2. Tack för upplysningen.
  Vad kul att det är dags för er att ge er av. Det ska bli spännande att följa er på resan.
  Hoppas ni får det underbart.

  1. Ja, upplyst är det här hemma. Men kan ju inte riktigt konkurrera med Bangkok vad gäller detta.
   Jag är väldigt förväntansfull inför resan och det ska bli så spännande och roligt.
   Välkommen med.

 3. Önskar dig en trevlig resa och upplyst kommer du säkert att bli om massa intressanta och spännande platser – ett toppen bidrag och så mycket du kan se från din balkong. Ha det nu riktigt bra =)

  1. Tack! Ja, jag hoppas bli upplyst om en hel del under resan och det är mycket fokus på djur och natur. Här hemma är det rejält med ljus och jag tycker det är extra fint med speglingarna i kanalen.

 4. Som vanligt bjuder du på en bra tolkning och väldigt fina bilder! Känns som jag upprepar mig ja, så är det. Önskar er en riktigt spännande, trevlig och avkopplande resa på alla vis!

  Kram och ha det gott!

  1. Tackar! Ja, det fick bli upplyst. Och det finns det en hel del av i kvarteren där vi bor. mycket annat har funnits med i tankarna. Men jag gick i mål med packningen och 16 kg vägde väskan. Nöjd!
   Resan ska bli så intressant och jag hoppas på ett lugnt hav. Men först nu Amsterdam och mellanlandning.
   Kram!

 5. Ha nu en riktigt bra resa med många trevliga upplevelser! Ser fram emot att följa er resa här på bloggen! Kram till er båda från oss båda.

  1. Tack! Välkomna med via bloggen. Det ska bli så spännande. Kramar och hälsningar från oss båda. Hoppas ni har det bra och att vi ses i mars när vi kommer.

 6. Så fantastiskt fin tolkning och härligt ljus i bilderna!

  Ha det nu toppenbra på er resa – det kommer helt klart att bli väldigt spännande att följa med på den 🙂

  1. Tack! Ja, upplyst var det.
   Tack! Väntar nu på Arlanda och på första delsträckan till Amsterdam. Ni har ju gjort resan så lite “favorit i repris” blir det ju för er.
   Välkomna med igen.

 7. Här var det verkligen upplysande upplysta bilder, så fantastiska, så det saknas ord! Riktiga ljusbilder av ett ljushuvud 😀 ja, du är ju blond, Ditte!
  Trevlig resa, säger jag igen och njut och ha det bra. Det ska bli intressant att följa dig, verkligen!
  Stor resekram!

  1. Tack! Ja, det är fint upplyst här hos oss på kajen. Jodå, blond är jag fortfarande och ibland kan det glimma till lite extra.
   Väntar på på Arlanda på boarding och nästa stopp blir Amsterdam med planbyte och sedan mot Sydamerika- Så spännande och tämligen nya trakter för oss. Brasilien har vi besökt men inte fler länder.
   Välkommen med på resan.
   Stor kram!

 8. Så tjusiga bilder, otroligt vackra. Stockholm är en vacker stad och det fångar du så perfekt i olika belysningar och även olika tider på dygnet ibland.
  Det är bra att byggställningarna är upplysta, kan tänka mig att de måste ha det.
  Så nu är du på väg. Trevligt. I Amsterdam har jag bytt flyg också, då jag skulle till Brasilien.
  Argentina, Paraguay och Brasilien möts på deras “Treriksröset”. Så jag kan säga att jag har satt min fot även i Argentina. Lite i alla fall.
  Trevlig resa och det ska bli intressant att få följa dig.
  Varm kram!

  1. Tack! Och visst är det fint upplyst i mina kvarter. Sitter nu i planet och det blir ett kort stopp i Amsterdam innan det blir avresa mot Santiago . Men först kort stopp i Buenos Aires. Då vet du att det är en lång resa. Väldigt roligt att du är med. Varm kram!

 9. Härliga ljusbilder, coolt att du fick med tunnelbanan över bron där på sista bilden!
  Å idag åker ni, så spännande! Ska bli kul att få följa er resa!
  Ha det gott på resan! Kram!

  1. Tack! Ja, det var lite att styra med innan vi kom iväg. Är nu framme i Santiago. En lång resa som gick bra. Har tillbringat eftermiddagen ute på stan och det blev ett fint möte med denna vackra stad. Har aldrig varit här tidigare så det är mycket att ta in. Hade tänkt mig stan mycket större….
   Kram!

 10. När jag ser alla ljus, tänker jag på mina första 5 år, då vi bodde på skogvaktarbostället
  mitt i skogen mellan Nyhammar och Björbo.
  Där fanns det ingen el – det var fotogenlampor, och “skorstenarna” skulle tvättas varje vecka.
  På vintern gällde det en karbidlykta, som mamma fick ta med sej för kvällsmjölkningen.

  Hoppas du får en lika fin landning i Santiago, som jag hade. Bon voyage! Hasta la vista!

  1. Hej Ruth! Jag såg nu din kommentar så den fanns. Men det blev mycket igår så jag hann inte svara på och godkänna den. Men nu så-
   Ja, fotogenlampor minns jag också, på landet. Men det var en kort period. Hos dig var det ju längre. Men också bra att inte vara helt beroende av el som vi är idag. Minns även karbidlyktor och de fanns hos mormor på landet i Norge.
   Tack landningen här i Santiago gick jättebra och det var så vackert när vi flög in över Anderna. Tänkte på dig. Och resan har verkligen börjat bra.

 11. När jag nu kommenterar det här helt underbara inlägget sitter du säkert redan på planet till Chile. Antar att du har en drink i handen och bara njuter av vad som komma skall.
  Måste säga att du har överträffat dig själv med bilden som visar speglingarna av Fredriksdalsområdet. Vilket foto. Föredrag färgvarianten, men även den svartvita bilden är läcker. Åsså tackar jag lite extra för alla byggkranar som jag bara älskar.

  Klart jag åker snålskjuts med dig/er under tre veckor till sjöss! Ser mycket framemot dina berättelser. Men njut först och främst. Sätt inte prio nummer 1 på bloggen och absolut inte på kommentarer. Dina trogna läsare finns kvar även om du inte kan/vill/orkar blogga, jag lovar. NJUT säger jag en gång till!!!

  1. Tack! Jodå, jag är i Santiago och vi ska ut och titta lite på stan. Känns som en vacker och i formatet liten stad. Vi bor i en mer “pittorsek” del, dock inne i centrum, med låga hus och mycket grönska och det verkar lätt att ta sig runt till fots.
   Ljusbilderna tycket jag också blev fina och passade bra till veckans fototema. Visst är det också roligt att byggkranarna lyser upp.
   Prio ett för resan är att se, uppleva och njuta. Och när jag hinner och vill blogga. Bloggen är också en bra dokumentation hur man tyckte här och nu.

  1. Hola! Ja, spanskan kommer jag att få användning av. DEn lilla jag kan alltså…
   Välkomna med. Och första blogginlägget är skrivet idag från Santiago de Chile.
   Kram!

 12. Snyggt jobbat Ditte! Läckra bilder … väldigt upplyst hos dig!
  Önskar er en riktigt bra start på resan! Ska bli kul att följa er!
  Kram

  1. Stort tack! Ja, upplyst var det hos mig denna vecka. I alla fall vad gällde belysningen.
   Resan har startat bra och nu är vi redan i Santiago de Chile.
   Jättetrevligt att du är med.
   Kram!

  2. Tack! Ja det fick bli upplyst denna gång i temat. Och ljus piggar upp. Kom till Santiago idag och det blev ett fint möte efter en lång resa.
   Välkommen med!
   Kram!

  1. Tackar! Vad roligt att ni följer med! Välkomna! Nu är vi i Santiago de Chile, kom på förmiddagen och nu snart dags att se mer av stan.

 13. Hej
  Jag följer flera av bloggarna som skriver om Torrevieja med stort intresse och nöje likaså. Vi bor periodvis i Playa Flamenca. Det ska bli spännande att få följa med på er långa resa. Må det bli en härlig tur!
  Varma hälsningar
  Ylva

  1. Hej! Välkommen hit! Och välkommen med på resan. Vad roligt med din kommentar. Idag har vi landat i Santiago de Chile efter en lång resa hit men staden verkar så fin och både i kväll och i morgon ska vi se mer av den.
   Ha det gott!

  1. Tack! Välkommen med på resan! Och nu är vi framme i Santiago de Chile efter 18 timmars resa inklusive stopp.
   Stor kram!

 14. vilket fint o ljust inlägg 🙂 vackra bilder 🙂 ljus är bara positivt spännande att se hur man tolkar ljus kram å fin onsdag

  1. Tackar! Och visst är det roligt att se alla olika tolkningar.
   Hälsningar och kram från Sydamerika och Santiago de Chile.

 15. För det första vill jag önska dig en riktigt trevlig resa!! Så spännande att få följa med dig på din resa.
  Ljus för mig är något positivt och du har tolkat det på ett superpt säty och fångat ljuset i dina bilder. Kram på dig och ha en trevlig Alla hjärtansdag imorgon?
  Kram

  1. Stort tack! Just nu är vi framme i ett ljust och väldigt vackert Santiago de Chile. Ljus i alla dess former är för mig också något positivt och nu valde jag ljus i form av upplyst . Men det har ju också fler betydelser.
   Kram och jag önskar dig också en fin hjärtedag i morgon.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *