Foto Stockholm

Ljus – Ordet att tolka i Gems Weekly Photo Challenge

25 augusti, 2020

Ljus är ordet att tolka i  Sannas roliga fotoutmaning – Gems Weekly Photo Challenge. Vad gäller utmaningen i sig går den ut på att med bild /och/eller/ text tolka det angivna ordet. De ord vi får att tolka är homonymer.  Ord där stavning och uttal är lika men orden  olika betydelser. Här är det är  fritt fram för egna funderingar och tolkningar. Och alla är välkomna att vara med. (Vad gäller veckans ord insåg jag genast att det fick bli en kraftig begränsning vad gällde tolkningen.) Betydelserna av ljus  är många och skiftande men jag håller mig till varianten av “här och närtagna bilder.” Både bildligt och bokstavligt. (Bilderna är tagna i morse och igår.)

Stockholm . Södermalm. Norra Hammarbyhamnen. En ny dag ser dagens ljus. I morse klockan 07. Utsikt österut från balkongen över Hammarbykanalen. (En vik av Östersjön)  En ny dag såg dagens ljus. På andra sidan kanalen ligger Hammarby sjöstad dit vi då och då tar oss en tur.

I veckans tolkning av ljus

kom jag att stanna hemma och från första balkongplats i princip följa ljuset från morgon till sen kväll. Idag har vi här i Stockholm ännu en strålande dag och även både dag och kväll var igår verkligen också till sin fördel

Stockholm. Södermalm. Norra Hammarbyhamnen. Utsikt västerut klockan 07 mot Hammarbyslussen och solens ljus ger fina speglingar. Utsikt västerut från balkongen i morse klockan 07 mot Hammarbyslussen, Skansbron, den den nedre bron och Skanstullsbron den övre. Ljus faller också i vattnet och på den vita Sjöräddningspontonen vid slussen.

Så över till gårdagen – Måndag förmiddag

Båttrafiken pågår fortfarande även om den inte längre är lika livlig som tidigare och ger fortsatt god underhållning.

Här en holländsk båt på väg att ta sig in i Mälaren genom Hammarbyslussen. Och solljuset ger ett vackert glitter åt vattnet. 

 Strax efter kommer en segelbåt för motor. Och det är i och för sig lika bra för att segla genom slussen är nog så knepigt. Särskilt för en lite större båt.Men vi såg för ett tag sedan en mindre båt som seglade genom slussen. Väldigt skickligt.

Stockholm. Södermalm. Hammarbykanalen. Solens ljus ger glitter på vattnet och fina skuggr till stag och tampar ombord. Perfekt med en hängmatta ombord och  som är i bruk. Solens ljus ger glitter i vattnet och får stag och tampar ombord att ge fina skuggor.  

 

Måndag sen eftermiddag och ett annat ljus

Jag sitter ännu ett tag balkongen i skuggan och  med en bok i “lurarna” – “Där kräftorna sjunger” av Delia Owens. Så bra! (Recension i länken) Lite melon och ett glas vitt vin smakar bra.

Ljuset från  solen som skiner in i fönstren på byggnaderna mitt över kanalen speglar sig  i glaset.

Spännande molnformationer ändrar plötsligt ljuset. Men solen fortsätter ett bra tag till med sin spegling. Och plötsligt dyker en luftballong upp på himlen.

Skyskrapan “Stockholm New”, på andra sidan kanalen, glittrar som den brukar i det sena eftermiddagsljuset.

Här har vi följt bygget och den är sedan i vintras klar till det yttre. Men en del är kvar invändigt så vi väntar på en invigning i höst. Ser absolut fram emot att besöka baren och restaurangen  högst upp som ska vara öppen för allmänheten.

Ballongen kommer närmare kontorsbyggnaderna på andra sidan kanalen.

Stockholm. Hammarby sjöstad. Här har solens ljus gjort att fönsterrutorna ser ut att vara röda, rosa och gröna. Här har solen gett byggnaden detta speciella ljus. För det är ju inte så att rutorna i vanliga fall, utan solens medverkan, är rosa, röda eller gröna utan tonade i en mer brun nyans. 

Stockhilm. Hammarby sjöstad. Kntorsbyggnader. Solens ljus har här färgat glasrutorna röda.Här har solens ljus för stunden färgat glasrutorna röda.

Skymningen sänker sig

och vi sitter kvar på balkongen och äter middag. Visserligen med en kofta på. Men kvällen bjuder på vackra färger fortsatt spännande molnformationer.

Stockholm. Norra Hammarbyhamnen- Spännande jjus och molnformationer. Spännande kombination och ljus i byggnadens fönster och molnformationer-

Inget regn föll men det dök ändå upp en regnbåge på himlen som gav ett fint sken.

Ballongen kom närmare, passerade genom regnbågen och kom ut på andra sidan. 

När varmluftsballongen passerat  regnbågen har himlen söderut övergått i en rosa nyans.

Mörkret sänker sig sakta men vi sitter kvar länge i den vackra augustikvällen. Vi håller allt kvar sommaren ett tag till.

Stockholm . Södermalm. Norra Hammarbykajen. Skanstull. Här har stadens ljus tänts i den vackra augustikvällen. Mörkret har sänkt sig över vår del av Södermalm och det och många är de ljus som tänds efterhand. Och en njutbar augustikväll är det.

Och en halvmåne vinkar till oss där vi sitter.

 

Såg att vi haft ordet ljus att tolka i februari 2019. Men tittade inte på den tolkningen förrän jag skrivit klart den här. Men liknande funderingar fanns då också-

Titta gärna in här för att se fler tolkningar av veckans temaord.

Du Kanske Också Gillar

44 Kommentarer

 • Svara KajsaLisa 25 augusti, 2020 | 15:33

  Vilka härliga ljusbilder, gillar speciellt den första och den med fönstren och ballongerna . Sen blev jag sugen på att skaffa segelbåt, men inte för att segla alltså 🙂

  • Svara Ditte 25 augusti, 2020 | 17:57

   Tack! Bestämde mig för att hålla mig på hemma plan denna gång och en hel del ljus fanns att få. Det är så kul att se hur solens kvällsstrålar påverka huse och de tonade rutorna där- Och det är ju inte så många minuter det är just så. Solen har ofta bråttom. Kul också att det kom en ballong och kunde medverka.
   Segelbåt har vi haft, snarare segelbåtar. Och vi har seglat.

 • Svara Hilma Eklund 25 augusti, 2020 | 16:21

  Så många otroligt vackra bilder! Dom på luftballongen var ju helt magiska 🤗🌸

  • Svara Ditte 25 augusti, 2020 | 17:58

   Tack! Kul att just se hur ljuset ändras och förändras under i princip en dag. Och ny det ju också så fint väder. DEt ser inte likadant ut när det är mulet.

 • Svara Paula 25 augusti, 2020 | 16:43

  Wow säger jag bara, du har fångat ljuset fantastiskt fint, o i så många varianter! Stor eloge för de njutbara fotona.
  P.S Nu önskar jag mig en segelbåt med egen kapten och hängmatta…tss
  Kram från pörtet

  • Svara Ditte 25 augusti, 2020 | 18:10

   Tack! Och nu gick jag inte “över ån” efter vatten. Jag menar ljus. Det kom hit. Tur, för ljusets skul,l att det var fint väder. I ocj för sig kan mulet också vara spännande….
   Ja, segelbåt med kapten och hängmatta. Visst vore det något. Absolut.
   kram

 • Svara Titti/Umeå/Huay Yang 25 augusti, 2020 | 16:57

  Tack för att jag fick följa med en dag från er balkong.
  Fina bilder.
  Härligast är bilden med luftballongen och regnbågen.
  Hos oss flödar ljuset på vår balkong/uteplats mest hela dagen, i alla fall när solen visar sig som idag.
  Dock kom det en plötslig störtskur nyss, tur jag hann in från promenaden.

  • Svara Ditte 25 augusti, 2020 | 18:08

   Tack! Kul att du var med här. Och tur med vädret hade vi. Ljuset faller så speciellt då. Är det mulet är det också fint men ljuset blir helt annorlunda.
   Ni har också söderläge vilket är bra många gånger men just under varma och soliga dagar kan vi trots markis inte vara där mitt på dagen.
   Här kom också några droppar, “solregn” när jag var ute men det var över på ett par minuter. Ser ut att bli en fin kväll.
   Önskar dig en trevlig kväll.

 • Svara Ama de casa 25 augusti, 2020 | 18:05

  Häftig tolkning! Och tänk att du kunde se allt detta vackra ljus hemifrån och på bara ett dygn. Hur härligt som helst!

  Ha ännu en fin kväll!

  • Svara Ditte 25 augusti, 2020 | 18:27

   Tack! Ja, inte behövde jag ta mig “över ån” efter vatten. Vi hade väldigt skiftande ljus här hemma och jag insåg att med alla betydelser av ordet i fråga kunde inlägget ha blivit hur långt som helst. Är så nöjd med ljusen vi såg härifrån.
   Och en fin kväll ser det ut att bli.
   Önskar er detsamma.

 • Svara Znogge 25 augusti, 2020 | 18:27

  Vilken härlig tolkning av ordet ljus! Bilderna är så fina och det är intressant att se hur solljuset kan påverka och färga omgivningarna. Även den fantastiska himlen hjälper självklart till. Något säger mig att du hade det gott där på balkongen med din bok. Jag har bara hört positivt om boken som du läser och just nu är jag på köplats 1 till den. Bör alltså komma inom någon vecka…

  Kram och god kväll!

  • Svara Ditte 25 augusti, 2020 | 18:33

   Tack! Många betydelser finns men eftersom det nu är ett fototema så kändes det roligt att se vilka ljusbilder jag kunde få till här från balkongen. Ordet i sig har ju så många betydelser men nu ville jag fånga det ljus som fanns här hos oss under i princip ett dygn. Tur med vädret hade jag ju också.
   Men det räcker ju med en bild också. Man gör ju som man tycker.

   Boken är så fin på alla sätt, inte minst person och miljöbeskrivningarna och stundtals fäller jag en och annan tår. Ska bli intressant när du läst den vad du tycker. Jag är ännu inte helt klar med den.
   Önskar dig också en fin kväll.
   Kram

 • Svara Micke 25 augusti, 2020 | 18:48

  Ja, utan ett fint “ljus” så blir det ju lite knepigt att fota för mig, jag kan nämligen inte hur man ställer in kameran för olika ljus…men någon gång ska jag väl lära mig 😉
  Ljus är ju härligt under den “ljusa” tiden på året, den mörka tiden får man ordna det så gott man kan…värmeljus e grejen 😉

  Ha det bäst nu Ditte.

  • Svara Ditte 25 augusti, 2020 | 20:24

   Visst är det så. Nu kunde jag köra en hel del på automatik men man får testa sig fram. Sen gäller det också att komma ihåg hur man gjorde. DEt kan jag behöva mer träning på-
   Ja, vi går mot mörkare tider. Men än är det en sommarmånad. Men visst är det tydligt att dagarna blir kortare.
   Ha det fint du också.

 • Svara JoY 25 augusti, 2020 | 18:55

  Nu var det inte meningen att välja vackraste bilden men kan ine låta bli att göra det. Det blir absolut Luftballongen med rosa himmel eller det är kanske mer åt regnbågens bakgrund, läckert fotat.
  Njut vidare på balkongen.
  PS Tack för tipset av Skeppsmalen, där har vi tillbringat natten och sett en lika vacker månhalva som du fotat.

  • Svara Ditte 25 augusti, 2020 | 20:27

   Vad roligt att du valde den. Jodå, visst kan man välja den bild man gillar bäst. Tack!
   Vad roligt att ni beökte Skeppsmaöen.En av mina absoluta favoriter här. Så genuint. Älskar att komma hit både på jobbresor och annars. men i år blir det inte. Tyvärr.
   Ha det fortsatt fint ni också och njut av allt ni ser och upplever.
   Vad roligt att månhalvan fanns för oss båda

 • Svara Primrose 25 augusti, 2020 | 20:05

  Först…ni bor ju på livets ljusa sida! Vackert är det från balkongen,-)
  Tänk att få med ett holländskt par i båt, tänk om de visste att det fanns ett sånt fint foto!
  Hängmatta ombord, åh så härligt det ser ut!,-)
  Jag blir så glad av dina fina foton!
  Melon o vin på balkongen, det låter som en härlig ide, lite sent att skaffa bara ,-)
  Så fint det blev när solen färgade glasrutorna röda ,-)
  WOW rosa himmel o blå balkong med en gul figur på ,-))) Så himla fint!
  Och du slutar med en halvmåne, minst lika vacker som en fullmåne!!
  Ha det jättefint , härliga bilder. KRAM Primrose ,-)

  • Svara Ditte 25 augusti, 2020 | 20:31

   Tack snälla för fina ord. Vad glad jag blir över att du gillar mina bilder.
   Visst bor vi bra och vi trivs väldigt fint här- Och att vi hamnade här var nästan av en slump. Jag hade knappast varit söder om Slussen innan vi flyttade hit i april 2004.
   Jag bestämde mig att för att till fototemat denna vecka se om jag kunde göra något av det ljus vi har här hemma- Och jag är själv nöjd med resultatet- Ordet ljus i sig betyder ju så mycket. Ska bli roligt och se de andras foton till temat.
   Ha det bra du också.
   Kram
   Detta fenomen som gör att solen speglar sig i rutorna och färgar dem pågår bara några minuter. Men det är så vackert att se.

 • Svara BP 25 augusti, 2020 | 20:25

  Herreguuuuu, vilka drömbilder! Helt fantastiskt Ditte! Himla kul att återse luftballongen som jag ju också visade. Det måste vara samma ballong, då jag knappast kan tro att det finns fler Shrek-ballonger. Så himla kul att du som bor på Söder och jag som bor i Täby får se samma ballong:-)
  Å jag tog också en vinare igår kväll, även jag med jacka på. Det blir kyligt på kvällarna nu, men vi är ju snart i Seeptember så…
  Ett absolut härligt bidrag, dessutom med en riktigt röd tråd till temat:-)

  • Svara Ditte 25 augusti, 2020 | 22:35

   Tack! Jag är själv nöjd med resultatet av “ljusbilderna”. Kul att testa hur ljuset på olika sätt föll under morgon, mitt på dagen , eftermiddagen och kvällen. Har inte tidigare tagit en liknande serie.
   Visst är det “samma” ballong du sett och även jag tidigare. och kul att vi sett den på så olika platser.
   Vi sitter ute nu också, med jacka på. Lika bra att passa på.

 • Svara Geddfish 25 augusti, 2020 | 20:28

  En tacksam väderlek för att föreviga ljuset, må jag säga! Fantastiska ljusbilder och speglingar.
  Ett par toppendagar har vi haft, i morgon väntar mulet väder, men det får också gå.
  Må väl, stor kram!

  • Svara Ditte 25 augusti, 2020 | 22:25

   Tack! Ja, visst har det varit strålande dagar men mycket vackert ljus. Och jag har det ju här hemma. Vi har vistats ute länge på balkongen och sitter kvar ännu- Lika bra att passa på. Här ser det helt ok ut i morgon också så jag håller tummarna.
   Ha det fint du också.
   Stor kram

 • Svara byblixtra 25 augusti, 2020 | 21:37

  Jättefina bilder!
  Bilden på glaset med speglingen är jätteläcker!
  Fin bild på fönstren som får olika färger av kvällssolen och även bilderna där Stockholm New är med.
  Kul att du fångade regnbågen och luftballongen som passerade genom den.
  Kul också att få “följa med” på balkonghäng från morgon till kväll.

  • Svara Ditte 25 augusti, 2020 | 22:30

   Tack! Ja, det blev mycket balkonghäng men jag var också ute på promenad i ett par omgångar. Men tror jag fick till det med ljusskiftningarna som kan vara under en dag. Just när solen speglar sig i de tonade rutorna på andra sidan kanalen är tämligen kortvarigt men väldigt fascinerande.
   Lite knepigt med skärpan var det när luftballongen passerade genom regnbågen. Men man såg ju både ballongen och regnbågen.
   Ja, nu vet du lite hur det ser ut här runt oss från balkongen.

 • Svara Emma, Sol som sol? 25 augusti, 2020 | 22:29

  Fantastiska ljusskildringar! Skyskrapan är riktigt snygg så vi ser fram emot att få hänga dig i kjolarna på invigning!
  Hängmattan ser njutningsfull ut på båten.

  • Svara Ditte 25 augusti, 2020 | 22:38

   Tack! Jag blev själv nöjd med min ljusserie och det blev många fler bilder tagna än de som jag valde ut att ha med i temainlägget.
   Jag gillar ju skyskrapan och har ju följt den hela tiden och givetvis ska jag så fort det blir möjligt ta mig upp till restaurangen och baren högst upp.
   Segelbåtar har vi haft men aldrig någon hängmatta ombord. Men blir det ännu en så ska en hängmatta upp.

 • Svara Susjos 25 augusti, 2020 | 23:56

  Verkligen fint fångat med alla ljusbilder, och vilka färger! Boken du läser låter bra, läste om den!
  Må så gott!
  Kram

  • Svara Ditte 26 augusti, 2020 | 10:07

   Tackar! Jag har ju tagit många bilder härifrån men nu var det roligt att se hur ljuset ändrade sig från tidig morgon till sen kväll. Tur med vädret hade vi också.
   Boken är, i mitt, tycke, riktigt bra. Absolut läsvärd.
   Ha det fint du också och det ser ju vädermässigt lovande ut idag också.
   Kram

 • Svara Tove Olberg 26 augusti, 2020 | 06:41

  Absolut bästa valet att följa “sitt eget ljus” där en bor. Rakt framför egna ögon – och vilket ljus det ger – i så många seende skeende! Underbart! Prima!
  En upplevelse på morgonskvisten till morgonkaffet; tusen tack 🙂
  Stor kram

  • Svara Ditte 26 augusti, 2020 | 10:16

   Tack, Tove! Tar ju ganska ofta bilder härifrån balkongen men nu blev det en serie och det blev påtagligt hur ljuset ändrar sig. Visserligen visst jag det men nu kom det med på bild.
   Stor kram

 • Svara Leffe 26 augusti, 2020 | 07:31

  Oj vilka fina bilder och va fint du bor! Stockholm ser så mysigt ut från din balkong.
  Ha det jätte-bra och hälsa Mr. B

  • Svara Ditte 26 augusti, 2020 | 10:05

   Tackar! Visst bor vi bra här. I stan men ändå med naturen helt nära. Och vattnet.
   Mr. B hälsar till er båda.

  • Svara Biggeros 26 augusti, 2020 | 12:58

   Tänk vad ljuset kan ge fina speglingar och färger. Du har första parkett att kunna skåda alla fordon såsom på vattnet och i luften. Spännande att följa bygget. Du har benägenhet att kunna roa dig med en bra bok eller underhållning från din balkong.
   Ha det gott
   Kram <3

   • Svara Ditte 26 augusti, 2020 | 13:59

    Visst är det så och särskilt i vackert väder. Här, där vi bor, är det ofta en hel del som händer både i vattnet, på kajen och i luften.
    Jag läser ofta och mycket och har stor glädje av det. Har ofta också en bok i lurarna när jag promenerar.
    Ha det fint du också.
    kram

 • Svara Anki 26 augusti, 2020 | 08:35

  Oj så många vackra bilder på temat! Härligt ljus i allihop – ett läckert inlägg att njuta länge av!
  Önskar dig en ny fin dag!
  Kram

  • Svara Ditte 26 augusti, 2020 | 10:17

   Tack, Anki! Det var extra roligt att få till en bildserie härifrån och se och följa ljuset under så lång tid. Tur med vädret var det ju också.
   Kram

 • Svara Ami 26 augusti, 2020 | 09:28

  Vilka fina ljusbilder! Och speciellt de med luftballongen!
  Stor kram

  • Svara Ditte 26 augusti, 2020 | 09:57

   Tack! Kul att se hur ljuset förändrades från morgon till sen kväll. Tur med vädret hade vi ju också-
   Stor kram

 • Svara Klimakteriehäxan 26 augusti, 2020 | 11:25

  Som vanligt hos dig: en hel drös jättefina foton! Undrar ibland hur mycket tid du lägger på din blogg … bildhanteringen slukar minuterna fort, tycker jag!

  • Svara Ditte 26 augusti, 2020 | 11:43

   Tack! Jag tar en hel del bilder och även från balkongen och härifrån finns mycket att fästa blicken på. Ofta även med varierat underhållningsvärde. Att nu få till en serie bilder här över nejden och fånga ljuset under en dag blev en rolig tanke.Tur med vädret hade jag ju också. Det tar tid att gå igenom bilderna men något speciellt redigeringsprogram har jag inte utan använder det som finns på min MacBook.Så bilderna är inte direkt så redigerade .Men visst tar det tid att lägga in bilderna på datorn och att sedan förminska dem eftersom bilderna ska vara mindre än 1 Mb på bloggen.Vad gäller tiden så tar det ca 1h att skriva ett inlägg. Ibland lite mer, ibland mindre. Men till det kommer att gå igenom bilderna,förminska och välja. Vet att det finns program för att bildminskning och har testat, men inte tyckt det varit så lyckat. Gör det hellre manuellt och får bilderna som jag vill.Jag vill hellre inte “minska” alla.

 • Svara Violen 26 augusti, 2020 | 13:46

  Vilken smart idé och så fina och varierade bilder du fick! Tur att du bor där det händer saker och ting! Skulle jag visa bilder tagna från min balkong skulle det bli ganska enformiga motiv, en och annan cyklist, några par som promenerar, några båtar och kanske vårt svanpar.
  Ha det gott och tack för dina fina bilder!

  • Svara Ditte 26 augusti, 2020 | 13:57

   Tack! Jag har ju ofta tagit bilder härifrån men nu blev det en “serie” och det var spännande att påtagligt se hur ljuset skiftade från morgon till kväll. Jag vet att det är så men nu blev det förevigat.
   Men jag tycker nog att din utsikt låter spännande så kanske får vi se mer. Just vårt svanpar miste i juli en unge som trutarna dödade. Så trist. Nu är det bara två ungar kvar.
   Ha det fint du också

 • Svara Gertie 26 augusti, 2020 | 14:45

  En eloge till dig och din snygga tolkning av “Ljus”.
  Älskar så kallade ljusbilder och här förmedlar du verkligen känslan, med den äran!
  Du har gjort min dag, tusen tack!

  • Svara Ditte 26 augusti, 2020 | 17:18

   Stort tack! Vilka fina ord från en riktigt fotograf! Så glad jag blir. Detta gör min dag också.
   Tänker på er och hoppas och önskar att er tänkta tripp snart ska bli av.
   Kram

  Kommentera