Stockholm

Ljus och speglingar hemma – Sett från ett fönsterperspektiv

Här hemma händer det allt som oftast att jag kan fastnar framför fönstren. Och av olika skäl. När mörkret sänkt sig är det ofta omgivningens ljus och speglingar i Hammarbykanalen som drar till sig mina blickar. Men även himlens olika nyanser fångar min blick. För ett tag  sedan var det en väldigt vacker solnedgång som jag fastnade för här framför fönstren.  En himmel som tycktes vara satt i brand och detta skådespel pågick i ungefär 30 minuter. Sedan hade solen gjort sitt  tackade för sig och drog sig tillbaka. Ibland, inte minst den varmare tiden på året, är det båt och folklivet i kanalen och på kajen som blicken fastnar på. Inte minst både fritidsbåtarna och “nyttobåtarna”,  ska ta sig in och ut från Hammarbyslussen. På och längs kajen händer det också en del.

Den första bilden är tagen den 24/1 klockan 23.15 och den sista bilden är från igår, den 25/1 och tagen klockan 15.

Stockholm. Södermalm. Norra Hammarbyhamnen. Ljus och speglingar i hammarbykanalen.Ljus och speglingar i Hammarbykanalen. Och även mångubben tittar från. På andra sidan kanalen skymtar en del av stadsdelen Hammarby sjöstad. (Skiljs från Södermalm genom kanalen.) 

Ljus och speglingar

Den här bilden är tagen några minuter tidigare  och från en lite annan vinkel. Röken från värmeverket kom också med. 

Stockholm. Södermalm. Norra Hammarbyhamnen. Ljus och speglingar i kanalen västerut. Det är fortfarande den 24/1 och klockan är runt 23. Här är det ljus och speglingar västerut. Längs kajen mot Hammarbyslussen. I bakgrunden; längst ner Skansbron och under den Hammarbyslusse och sedan Skanstullsbron och Johanneshovsbron.

Så byter vi dag. Till igår, den 25/1. Och här kunde vi glädjas åt en vacker och solig dag. Även lite vårkänsla infann sig och jag satt även en stund på balkongen med en kopp kaffe i solen.

Sen eftermiddag och klockan visade på 16.30. Ljusen runt om har börjat att tändas men än så länge är speglingarna modesta.

Några minuter tidigare  passerar ett flygplan och röken efter det lämnar för en kort stund en rosa svans. Och parallellt, till vänster i bildm skymtar ett “blått streck”. Men jag tror bara det var ett plan som här befann sig i luften. Intressant att se

Ett flygplan skapar spännande mönster på himlen.

Och till sist solen som börjar dra sig tillbaka. Klockan är 15  och solen står fortfarande  ganska lågt på himlen och försvinner snart bakom höghusen.

 

40 svar på ”Ljus och speglingar hemma – Sett från ett fönsterperspektiv”

 1. Med tanker på vilka vackra vyer som ni kan njuta av hade jag definitivt fastnat vid fönstret jag med. Det var ju lite därför vi var intresserade av bostadsrätten med havsutsikt. Tyvärr fällde den starkt trafikerade vägen avgörandet.

  Önskar dig en fin onsdag!

  Kram

  1. Förstår helt att ni inte ville bo vid en trafikerad väg utanför. Då har ni det ju lugnare där ni bor och havet har ni ju nära ändå. Här är det ju i princip ingen trafik på kajen. Bara ibland när husbåtsägarna ska köra grejer men inget störande alls.
   Här är det lätt hänt att fastna med blicken.
   Hoppas du haft en bättre jobbdag i dag och att det blir en skön kväll.
   Kram

 2. Vackert! Antar att ni bor en bit upp i huset, när ni kan se allt detta vackra. Solnedgångar…och uppgångar, där får man vara med. Himlen förändras snabbt! Ha en fin onsdag! Kram

  1. Vi bor sex trappor upp så utsikten är tämligen fri.Skogen ser jag på avstånd och den kunde gärna varit närmare. Men jag är nöjd ändå. Har gångavstånd dit. Ofta missar jag soluppgången p.g.a. sömn. men ibland så är jag med då.
   Önskar dig också en fin onsdag.
   kram

  1. Bara tur att jag tittade ut just när planet passerade och fick med det både på bild och på film.
   Så mysigt att sitta i soffan och se himlens skiftningar. Gör det gärna.
   Har haft en jättebra dag med trevlig soppteater och promenad.
   Önskar dig också en fortsatt trevlig onsdag,

 3. Det finns ofta mycket att upptäcka om man bara är tillräckligt vaksam. Det blir en extra dimension om man öppnar ögon och sinne.
  Härligt att ha en plats för första kaffet i vårsol, där man ser allting omkring “bara” pågå. 🙂
  Kram Mia!

  1. Visst gör det och ibland ska man ha tur också.
   Så mysigt att sitta ute en stund i solen med årets första kaffekopp som intogs ute. Ser fram emot fler.
   Kram!

 4. Jag skulle ha suttit vid ditt fönster ,-)) Så mycket vackert att titta och njuta av, och det förändrar sig hela tiden ,-) Vilka färger och rosa streck efter flygplan . Du bor så vackert, här ser jag inte mycket, men njuter av två tallar och himlen som är i ständig förändring ,-)
  Spegelbilderna är magiska ,-) Förstår att du förevigar ,-) Det är jag bra på, jag fotar och fotar.
  Härliga bilder
  Ha det fortsatt fint KRAM Primrose. och så fort det har börjat ljusna nu.

  1. Tack! Fint att blicka ut när det är så fint väder och vackra speglingar. Hamnar ofta här med blicken. Vad gäller flygplanet var det bara en slump att jag så det och ens hann få fram kameran.
   Du har tallar att se på och himlen. Fint det också.
   Jag fotar gärna och eftersom jag inte är så kreativ i övrigt så är det roligt just med lite bilder.
   Ha det fint du också. Och jag hoppas att du kanske visar mer av dina tavlor, glaskonst, skulptuer och annat du skapat på bloggen. Det var så roligt att se.Stort tack för att du visade.
   Önskar dig en fin kväll.
   Kram

 5. Skönt att det börjar att bli vår i luften. Sitta ute och fika, det dröjer nog ett tag till – jag har inget inglasat och idag har det både blåst och regnat på tvären…..men efter regn kom solen fram en liten stund. Härliga bilder=) Ha en fin kväll.

  1. Inget inglasat här heller och sex trappor upp. Men det är söderläge på balkongen och ingen blåst. Så 20 minuter ute med en kopp kaffe var behagligt. Satt på i stolen ett fårskinn.
   Mulet här idag men inget regn men inget direkt spännande att se idag mer än några speglingar i kanalen-
   Önskar dig också en fin kväll.

 6. Ni har ju ett sagolikt läge där uppe hos er med god översikt och vyer över båtar och vatten och klart att himlen mestadels visar sig från de bästa sidorna.
  Läckert, är ordet.
  Trevlig kväll.
  Stor kram!

  1. Visst har vi! Vi trivs så bra med både område, miljö och läget. Och perfekt att blicka ut både från fönstren, balkongen och även från soffan och matbordet. Lätt att fastna i i vackra speglingar. Inte minst när det är klart väder.
   Önskar dig också en fin kväll.
   Stor kram

  1. Tack!Det är lätt hänt att fastna vid fönstren. Även från matbordet och soffan är det fint att titta ut. Är extra förtjust i speglingarna i kanalen.

  1. Vi bor bra här och fint med ljusen och speglingarna i kanalen inte minst. Lätt att fastna vid fönstren men jag ser bra från soffan också. Har den bra placerad.
   Stor kram

  1. Här är det vackert upplyst och jag fastnar helt klart för de vackra speglingarna och himlens skiftningar innan mörkret fallit.
   Att bo på landet känns inte mörkret lockande för mig heller.

  1. Lätt hänt! Inte minst när det är vackra dagar och kvällar. Sitter fint i soffan och tittar mig omkring.

 7. Yummie, yummie! Det finns liksom inget väderstreck som INTE är intressant från din lägenhet. Sedan har du världens finaste omgivning som föreställer ett perfekt “fotomodell”.
  Himla kul med dina dokumentationsbilder. En riktigt bra idé för ett blogginlägg. Tack:-)

  1. Så tycker vi också att det är. Perfekt även från soffläge med utsikt och från matbordet. Nej, vi har alla väderstreck utom egentligen norr. (Men jag kan titta ditåt om jag lutar mig ut från balkongen)
   Ibland passar det fint med lite dokumentationsbilder och idag var en sådan dag. Och bilderna är ju tämligen färska.
   Idag inte lika fint i gråvädret.

 8. Jag slås åter av att staden aldrig är mörklagd. Massor av ljus i fönstren, på skyltar, gatubelysning osv. ger ett vackert nattsken.
  Här är det ju mörkt som i säcken. Att gå ut utan pannlampa är ett mindre trevligt äventyr när man inte ens kan se foten framför sig.
  Så visst lever vi i olika världar i samma land. Och bra så, vore väl trist om allt var likformigt. Lite avis på ljusen om natten är jag allt.
  Och även ditt örnbo där högt uppe med utsikt över staden!
  Kram

  1. Nej, mörkt är det inte. Men jag drar ner rullgardinen i sovrummet. Och eftersom lägenheten har söderläge så är det ju ljust ganska tidigt. Ohc dte håller i sig. Så dagtid kan persiennerna åka ner om det är sol.
   Ja, skillnad är det på våra trakter. Maken som är ålänning och uppväxt på en ö vet vad mörker är. Men inte alls jag på det sättet.
   Vi har olika världar och jag är så glad att få ta del av din. Fint att vi delar med oss.
   Kram

 9. Jättefina kvällsbilder, ett tips när du ställer in kameran är att kolla på fönstren i bilden, ljuset från dom bör följa formen så dom ser fyrkantiga ut.

 10. Så vackra foton du har tagit på den underbara utsikten som du kan ha vid fönstret.
  Det måste kännas otroligt att kunna följa skiftningar i ljus och moln som du kan se ifrån din utsiktsplats. Himlen, bara den är ju härlig att se, sedan har du ju allt som händer där vid vattnet och kajen dessutom.
  Tack så mycket för att du visade detta. Jag har tittat igenom bilderna flera gånger, svårt att sluta.
  Må bra och varm kram till dig.

  1. Tack! Att stå här och titta ut är fint och jag ser nästan liknande från matbordet och från soffan. Med vissa begränsningar. Vi bor sex trappor upp och har egentligen inget som direkt skymmer och det gör ju sitt till.
   Vårt område är väldigt lugnt men det finns ändå alltid något att fästa blicken på.
   Än med den varmare årstiden då båtarna i kanalen oftast är väldigt underhållande. Inte minst när de ska slussa.
   Trevligt att du kom hit. Hoppas att vi kan ses i din fina stad när pandemieländet lagt sig.
   Varm kram

 11. Jag förstår fullkomligt att du fastnar vid fönstren eller på balkongen. Man måste ta vara på det man har och njuta av det!
  Kramar

  1. Lätt hänt att fastna här. Inte minst när det är klart väder och både himmel och belysning framträder än mer. Den varmare årstiden är det extra roligt att se båtlivet i kanalen. kan ge upphov till många skratt.
   Kram

  1. Tack! Här vid fönstren fastnar jag då och då och kan fascineras av ljuset och speglingarna, både från omgivningen och himlen. Och detta ser jag även från soffan och matbordet. Ja, runt om i lägenheten. Och lugnt är det i våra kvarter här på kajen men ändå en hel del att titta på om man vill.INte minst den varmare årstiden med alla fritidsbåtar på väg in och ut från Mälaren.
   Kram!

  1. Tack! Och när vädret är vackert blir belysningen och speglingarna än mer påtagliga. Utsikten här byter vi inte bort.
   Här det det grått idag och regn men dagen blir bra på andra sätt. Man får bara bortse från vädret.
   Önskar dig också en fin torsdag.

 12. Utsikten hos er är magisk! Himlen sååå vacker, inte minst med tecken från flygplanen! En klar hmmel och solnedgång, tänk vilka färger det kan bli. Ha en fin torsdagkväll!
  Kram från sjukbädden!

  1. Vi tycker om det vi ser och än finare är det ju när det är fint väder och belysningen i omgivningarna speglar sig i kanalen. Fint att se hur himlen skiftar i färg. Har ju fin utsikt både från matbordet och soffan om jag nu inte hänger vid fönstren.
   Många tankar till dig. Önskar dig god bättring och att du inte ska ha alltför ont. Hoppas du fått god smärtlindring.
   Varm kram

 13. Vackra bilder! Det är härligt när man har fin utsikt hemmavid och kan stå vid fönstret och njuta.
  Jag har också bra utsikt och skulle aldrig vilja byta bort den.
  Ha det gott och var rädd om dig!

  1. Visst är det och inte minst när det är vacker himmel och belysningen speglar sig i vattnet.
   Har förstått att du bor helt perfekt. Mycket värt.
   Ha det fint du också.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *