Stockholm

Ljus och mörker – I blandad form och på olika sätt

Gårdagen var en sån där blandad dag. En dag när både ljus och mörker fanns med. I blandad form och på olika sätt. Läkarbesök, röntgen, telefonkontakt med läkare och ett par stärkande promenader blev de huvudsakliga ingredienserna.

Parken vid Rosenlunds sjukhus.  Hit skulle jag på röntgen av bäcken och höfter. Här, såväl som runt om i stan, lyste trädens vackra färger upp så fint.

Ljus och mörker

är visserligen kontraster men som också fint kan komplettera varandra. Och lite så blev gårdagen. Morgonen började med ett läkarbesök för att följa upp mina tilltagande ryggbesvär. Tyvärr tycker jag inte att ryggen samverkar särskilt  bra med den inkräktare som fanns på min axel (övre delen av ryggen) som jag opererade  bort i  början juli. Såret är till det yttre läkt och  det blev ett djupt ingrepp. Så minst en månad till är det restriktioner för att till fullo använda den vänstra armen.

Morgonens läkarbesök blev bra. Läkaren hade avsatt 30 minuter för mitt besök och det blev en bra uppföljning och senare under dagen skulle det bli till att röntga höfter och bäcken. (Magnetröntgen är genomförd tidigare i höst så jag vet att ryggen inte direkt är i nyskick)  Och vad gäller “gamla ryggar” som begränsar och smärtar är det lite klurigt med behandlingen. Det mest kluriga är att veta orsaken till smärtan och den måste man ju vara helt på det klara med innan en mer omfattande behandling kan ske. Här hjälper det inte att tro eller “att det kan vara” det eller det.

Rosenlunds sjukhus ligger i närheten av där vi bor och det var hit jag skulle. Här finns närakut och det mesta i “vårdväg” inklusive röntgen och magnetröntgen.(Avlastar Södersjukhuset en hel del)

Mer av ljus och mörker

Att dagarna blir kortare och mörkret sänker sig tidigare blir extra påtagligt nu efter att klockan är ställd tillbaka en timme. Men fram på sena eftermiddagen/tidiga kvällen bestämde jag mig för att ta dagens andra promenad. Och nu i våra hemmakvarter

Stockholm. Södermalm. Korsningen Ringvägen och Östgötagatan. Ljus och mörker samsas fintLjus och mörker som blandas i korsningen Ringvägen och Östgötagatan som går ner till kajen där vi bor.

Jag går Östgötagatan ner mot “vår kaj” och ser den tämligen nya Skyskrapan Stockholm New resa sig i bakgrunden på andra sidan kanalen. Den är 102 meter hög och har 27 våningar. Och överst blir det en bar/restaurang öppen för allmänheten. som ännu inte riktigt är klar för invigning. Men när den är det så kommer jag givetvis att ta mig en titt.

Den södra delen av den 1.5 km långa Östgötagatan. Gatan startar uppe vid Mosebacke och slutar här nere vid kajen och Hammarbykanalen. 

Nere vid kajen  går jag sakta österut  de hundratal meter jag har hem.

White´s arkitektkontor ligger på kajen, alldeles vid kanalen och Hammarbyslussen och lyser upp fint i  den tidiga men ändå kvällen.

Längs kajen

Restaurang Thaiboat har förberett sina igloos för kvällens matgäster.(Man kan boka en sådan för sitt sällskap och ca 6 personer får plats utan att det blir för trångt.) Här syns också en av de 13 ljusfyllda skulpturerna som  tillsammans med husbåtarna,  bostadshusen längs kajen och på andra sidan kanalen  så fint lyser upp i mörkret.

Stockholm. Södermalm. norra Hammarbyhamnen. Ljus och mörker i god samverkan. Ljus och mörker i god samverkan här längs kajen här  i Norra Hammarbyhamnen 

Stockholm. Södermalm. Skanstull. Hammarbuýkanalen. Mer av ljus och mörker som samsas. Mer av ljus och mörker.Hammarbykanalen, en del av Östersjön,  Hammarby sjöstad på andra sidan kanalen, restaurang Thaiboat och den höga bron som suns är Skanstullsbron.( Skansbron, den öppningsbara bron vid Hammarbyslussen ligger under och syns inte här)

Nästan hemma. Och husbåtarna längs kajen  bidrar till att att lysa upp. 

Stockholm. Södermalm. Norra Hammarbyhamnen. Ljus och mörker som kompletterar varandra. Och vackert är det. Vackra kontraster. Ljus och mörker samsas. De kommer på något sätt överens och kompletterar varandra.

 

36 svar på ”Ljus och mörker – I blandad form och på olika sätt”

 1. Men så vackra bilder! Nu hoppas jag att det blir bara ljust för dig! Att du får ordning på allt och får må bra!
  Husbåten ser härlig ut hösttid också ,-)
  Nu hoppas jag att du får en härlig helg, och lycka till!
  Varm Kram Primrose

  1. Tack! Ja, ljus och mörker kompletterar varandra fint. Jag hoppas också att det så småningom blir ordning både på rygg och axel men saker tar ju sin tid.
   Stort tack för omtanken och jag tänker mycket på er och hur det går med allt.
   Kram och jag önskar er en så bra helg som möjligt.

  1. Här är verkligen fint. Och extra fint blir det ju nu med alla ljus som tänds överallt.
   Önskar dig också en fin helg.

 2. Onda och dåliga ryggar är tyvärr inte helt enkla att komma tillrätta med. Har man sedan en kroppsdel som inte kan användas fullt ut ger det begränsningar och ibland felbelastningar. Husse fick ju sin ryggdiagnos vilket i sig var bra men att komma tillrätta med den är tyvärr inte lika enkelt. Blir det skarpt läge återstår bara operation men det känns inte helt tilltalande och är inte aktuellt i dagsläget. Hoppas du kan få någon adekvat och bra behandling men självklart måste man veta vad som ska behandlas.

  Så smart med Thaiboats igloos där varje sällskap verkligen kan sitta för sig. Extra viktigt nu när smittan ökar igen.

  Kram och god fredag!

  1. Visst är det så att en dålig rygg begränsar rejält och min axel/övre del av ryggen bidrar ju också. Men jag är under utredning och har så varit ett tag men kvarnarna maler inte alltid så snabbt. ag har fått en del diagnoser men det finns fler så det återstår att se om det blir operation eller inte. Helst vill man inte ha en operation. Vad gäller behandling kan kortisoninjektioner ev. hjälpa. Med den röntgen jag gjorde igår, som komplement till MR, så blir bilden mer komplett.Jag är hoppfull och “går” på. Men det blir allt knepigare.
   Thaiboat har gjort liknande inomhus och gränsat av och det gör att de får besökare. Bra mat har de också.
   Önskar dig en fin fredag.
   kram

   1. Är ju knepigt för de kunniga att hitta rätt. Men det går lite framåt. Du har ju ditt knä och vet ju vad det innebär att både ha ont och vara begränsad i rörelserna. Skickar lite symboliskt ljus till dig.
    Trevlig helg.

  1. Tackar! Jag är ju ingen direkt “julperson” men ljus tycker jag om. Och ljus i mörkret är något speciellt.
   Trevlig helg.

 3. Vilka fantastiska bilder. Whitebygget, där skulle jag stå länge och vara fönstertittare! Så läckert!
  Likaså igloosen där på båten. Går också en aftontur ibland just när mörkret faller!
  Ljuset och mörkret håller varandras händer; ibland går de var för sig, men möts igen.
  Gårdagens kontroller och uppföljning avlöpte väl, då väntas svar på denna senaste röntgen.
  Jag håller tummarna!
  Önskar fin fredagskväll!
  Stor kram

  1. Tack! Jag kan också stanna och stå länge och titta, fundera och fantisera. Och mörkret och ljuset kompletterar varandra fint.
   Svar på senaste röntgen får jag nästa vecka och hoppas på det bästa. Jag ser i alla fall ljust på det. Oftast.
   Stort tack för din fina omtanke.
   Önskar dig också en fin kväll.
   Varm kram-

  1. Stort tack för omtanken. För att vara begränsad är inte min melodi och absolut när det är ofrivilligt. Men jag är envis och har hjälp av det. Dock inte mot smärtan och svårigheterna att gå.
   Önskar dig också en fin helg.

 4. Vilka drömbilder från ditt Söder! Jag njuter för fullt:-)
  Vad gäller dina ryggbesvär så vet jag ungefär hur du känner dig, och det är inte ett dugg roligt att ha ont hela tiden. Just ryggen påverkar ju måendet i hela kroppen, har man ont där “sprider” det ut sig åt alla möjliga håll. Ska bli intressant att höra vilken slutdiagnos du får och om du som jag “sorteras bort” på grund av åldern, då man anser att en operation innebär fler risker än nytta. Ja, ja…

  PS. White´s arkitektkontor är ju fullt med folk som jobbar. Hur var det då med att jobba hemifrån… Å Thai Boat’s igloon är ju faktiskt perfekta i dessa coronatider. DS.

  1. Ja, det blev några fina bilder och där jag tyckte att ljuset och mörkret kompletterade varandra.
   Jag har tänkt mycket på dig och din rygg och hoppades att min skulle bli bättre. Men icke. Nu domnar benen, både lår och vader både dag och natt och det är stundtals svårt att gå. Men jag är envis och ganska smärttålig. Är inte “gjord för att sitta still”. Är så helt ovan vid det. Glädjande nog har jag inte sorterats bort. Spinal stenos och ett mindre diskbrock (mellan ländkotorna L4 och L5, plus lite annat smått och gott är hittat. Men vi får se och jag är införstådd med en operation. Nu väntar jag på svar från bäcken och höftröntgen innan nästa läkarbesök. Men en operation är inte lyckad och inte att ha smärta och vara begränsad heller.
   På White jobbar men men det är ju stora utrymmen. Såg idag på Thaiboat att man bygger fler igloos och konceptet är jättebra. Även inne har man delat upp utrymmet fint.

 5. Helt fantastiska bilder, Ditte! Och det är väl så, att mörkret måste finnas för att man även ska märka av det ljusa man har omkring sig.

  Jobbigt med ryggen. Mannen min har ryggskott just nu så det är ryggeländigt här med.

  Ha en fin helg!

  1. Tack! Visst är det så! Och det var roligt att se om det blev så även i bilderna. Och det blev det. Ljus och mörker kan fint komplettera varandra. Även i det dagliga livet. Hoppas maken snart blir bättre men ont gör det ju under tiden.
   Önskar er en fin helg.

  1. Tack! Ville se om jag kunde få fram ljuset och mörkret tillsammans för ofta kompletterar de ju varandra. Både hos oss människor och i naturen.
   Jag tycker jag får god hjälp med ryggen och ser oftast ljust på det. Men med smärtorna dyker det mörka upp. Begränsningarna är tärande när jag har svårt för att röra mig.
   Önskar din make god bättring.

  1. Tack! Ville se om jag kunde få ljuset att samverka med mörkret och det gick ganska bra. Nåhra speglingar blev det som bonus. Kul att du har minnen från Östgötagatan och här passerar ofta några tatueringsställen.

 6. En fin blandning av ljus och mörker … fantastiska bilder – trevligt att få se hur det ser ut nu när det blir “mörkertid” också 🙂
  Håller tummarna att du får bra hjälp med din onda rygg och att axeln snart kan användas som du behöver igen. Jag har också ständig ryggsmärta och en axel som inte vill som jag vill, så även om det inte går att jämföra, så förstår jag hur det är.
  Ha nu en bra helg!
  Kram

  1. Tack! Ville se om jag kunde få det ljusa att samverka med det mörka och det gick ganska bra. Några speglingar kom med som bonus.
   Trist att du också har besvär med din rygg och axel. Kan tänka mig att detta begränsar dig precis som hos mig. Och begränsade vill vi ju inte alls vara. Hoppas du kan få hjälp och det är ju ett krux att reda ut exakt vad smärtorna beror på. Tid tar det ju också. Hoppas att du har god smärtlindring så du inte ska behöva ha alltför ont.
   Önskar dig också en fin helg.
   Kram

 7. Med tanke på ditt ryggonda och lite annat så är du bamsestrong som orkar hålla humöret på toppen. Bra är det att få veta grundorsaken, det underliggande innan behandling, så rätt, så rätt. Hoppas att allt ordnar sig på bästa sätt och att du snart kan få en fulländad behandling. Tänker på dig Ditte, mycket och passar på att ge en styrkekram.
  Mörker och ljus i en förträfflig samverkan får du till med dina fantastiska fina fotografier. Mycket njutbara!
  Ha en fin helg ni båda!

  1. Tack, Karin. Jag är ju en envis”typ” och har ganska hög smärttröskel men ibland så kan jag se tillvaron i vissa gråskalor. Men oftast ljust. Jag är på gång och under utredning men det tar ju si tid. Men jag tänker inte stillasittandes låta den gå förbi. Envisheten igen. (Har ärvt den av båda mina föräldrar…)
   Jag ville se om jag i bilderna kunde få det ljusa att samverka med det mörka och jag tycker det gick ganska bra. Det är ju så livet ofta ter sig. Några extra speglingar kom med som bonus och passade in.
   Önskar er också en fin helg.

 8. Verkligen vackra ljusbilder! Gillar speglingarna i vattnet också 🙂

  Skönt att läkarbesöket kändes bra. Hoppas att du får bra hjälp så du kommer till rätta med dina ryggproblem.

  Ha en fin hall-å-vin!

  1. Tack! Ja, det mörka och det ljusa kompletterade varandra och som bonus några speglingar.
   Ryggeländet tar tid och begränsar på olika sätt. Men jag är en bra bit på väg i utredningen. Hoppas bara att den inte ska dras i långbänk.
   Tack; ska testa hed hall-å-vin idag. Men sittandes på en stol.
   Trevlig lördag. Kanske blir det hall-å-vin för din del också.

 9. Så tjusiga bilder! Verkligen. Det gäller att ha öga för det vackra och kunna fånga det bra.
  Hoppas och önskar dig bra läkning nu och att du kan få rätt behandling för ryggen.
  Jag fick ju hit min äldsta dotter och det var på håret. När nya restriktioner kom ut så hade hon redan anlänt. Vi har haft det jättemysigt och nu är hon på hemväg.
  Önskar dig en fin Alla Helgons dag med en stor kram!

  1. Tack! Och tack för omtanken. Jag ville få ljuset och mörkret att gå hand i hand på bild och så blev det. Och en del fina speglingar blev det också. Ryggen är under rejäl utredning och en del vet läkarna men en del kvarstår. Utgår från att jag nästa vecka vet mer om vad som hända ska.
   Vad roligt att din äldsta dotter kom. Men å andra sidan är det ju inget förbud mot att resa, utan rekommendationer. Och är man frisk och träffas i familjen så är det ju inte just det restriktionerna gäller. Förstår att ni haft fina dagar.
   Önskar dig också en fin Alla Helgons dag.
   Stor kram

 10. Fantastiska bilder återigen, det tackar jag för då det inger viss inspiration för undertecknad.
  Har dock inte varit nere i stan sen januari eller om det var februari pga Covid men snart kanske man kan våga sig ner och ta lite nya bilder av den vackra staden Göteborg. (Det mesta går väl att lägga in i kategorin vackert iallafall om man anstränger sig lite).

  Frugan har tre sjukbesök på gång, fast det blir en bit att åka för henne på två av dem, ett är på den närliggande vårdcentralen, de övriga två på “Östra”.
  Det är väl i sådana lägen en bil hade varit en tillgång, men är man snål som jag så har man ingen bil 😉

  Ha det underbart nu Ditte.

  1. Tackar! Och jag tyckte jag fick till det med att kombinera ljus och mörker och därtill några speglingar. Göteborg är ju en väldigt fin stad så jag väntar så gärna på dina bilder. Inte någon god idé att du ger dig ut nu när smittan ökar. Jag har ju mycket hos mig inom gångavstånd.
   Vi har heller ingen bil sedan ett antal år tillbaka. När vi kört 400 mil på ett år så fick den ena dottern bilen.
   Kanske kan din fru få sjukresa och inte behöva åka kommunalt.
   Önskar dig också en så bra helg som möjligt.

 11. Så tråkigt med dina besvär, men skönt att du fick en bra genomgång med läkaren.
  Rosenlunds sjukhus har jag inte hört talas om, bra med en mindre enhet.
  Så vackra bilder längs din kaj, vilket ljus!
  Trevlig helg!

  1. Illa nu med ryggen och dessutom är inte min axel läkt heller. Så lite dubbelt upp som begränsar. Rosenlunds sjukhus är bra, men det är idag inget direkt sjukhus utan mer en jättestor vårdcentral för mycket av det mesta.
   Jag försökte få till bilder där ljus och mörker samsades och jag tycker jag lyckades ganska bra.
   Många tankar!
   Önksar dig en så bra helg som möjligt.

 12. Jag är välsigt förtjust i igloon på båten. De känns både intima och luftiga.
  Kul att se lite kvällsvyer i storstan, det slår mig vilken enorm kontrast det är mellan landsort och storstad när ljuset börjar lämna. Inte konstigt man känner sig deppig i det kompakta mörker som råder här. Men nu har grannarna börjat pynta för allt de är värda. Det är bling bling och ljus runt husknutarna, garagen och entreerna. Och visst gör de skillnad! Hoppas du får bra besked efter röntgen. Ryggen är knepig att komma tillrätta med och som du säger är det viktigt att verkligen få fakta på bordet innan man försöker åtgärda bekymren. Lycka till med det och ha en härlig fortsättning på helgen/Kram

  1. Dessa igloos tror jag fungerar bra och ett sällskap per igloo gäller. Nu har de byggt än fler för de är populära.
   Jag är ju ute en del och går och ville här i kvällsbilderna se om jag kunde få ljus och mörker att gå hand i hand. Tycker jag lyckades ganska bra. Här är det nog jämförelsevis gott om ljus.
   Jag bör få lite mer klargörande besked angående ryggen nästa vecka och det känns bra. Sen är det ju behandlingen.
   Önskar dig också en bra helg.
   Kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *