Stockholm

Ljus i regnet – Och en vacker men blöt promenad

Gårdagens regn i Stockholmstrakten kom att bli tämligen ihållande. Jag inväntade ett uppehåll i regnet men det verkade dröja.  Så fram på eftermiddagen var mitt tålamod inför regn upphör slut och jag bestämde mig för att trotsa det blöta och ta en sväng ut. Men har man ett ärende kan det vara av viss motivationshöjande effekt. Nu hade jag i och för sig två anledningar att ge mig ut. Inget av dem var heller  av “nöden” påkallat. En blöt vända kom det att bli men med också med en del vackert ljus i regnet.

Stockholm. Södermalm. Medborgarplatsen. Och här syns än tydligare alla ljus i regnet. tydligt allaMedborgarplatsen på Södermalm och här ser man tydligt alla  ljus i regnet. Och visst är det fint.  Rakt fram ligger Söderhallarna med butiker, caféer och restauranger och de Höghuset är ett bostadshus “Haglunds pinne”.

Haglunds pinne

Vad gäller byggnaden och namnet på den så har detta sin speciella historia. Namnet kommer efter stadsbyggnadsborgarrådet Sune Haglund som i slutet av 1990- talet var drivande både för att få till en skyskrapa här och att området bebyggdes. Tanken var från början att bygga en skyskrapa här i bästa “Manhattanstil” med 50 våningar. Men så blev det inte

Haglund ville ge Södermalm en ny siluett och hade yviga planer. Den danske arkitekten Henning Larsen kontaktades och han ritade ett tiotal förslag innan något kunde godtas. Men han tyckte att det blev alltför många kompromisser och hoppade av projektet innan det var klart. Byggnaden är en oktagon och är 24 våningar hög och består till största delen av bostadsrättslägenheter. Varje våningsplan har fen lägenheter och den översta våningen är en festvåning med stora glasfönster och fin utsikt över hela Stockholm med omnejd.

Gott om ljus i regnet

är det. Inte minst alla ljus som speglar sig i vattnet som samlats till större och mindre pölar. Riktigt regnklädd är jag inte och mina joggingskor tar in vatten. Regnjackan är tät men känns kylig. Jag borde tagit en tjockare tröja under. Lätt att vara efterklok. Men å andra sidan var jag bara ett par km hemifrån. Jag tog en sväng runt torget innan jag gick in i Söderhallarna för att utföra mina ärenden.

Medborgarplatsen mot Götgatan. Inte många kunder hos blomförsäljaren idag. Kyrktornet i bakgrunden tillhör Katarina kyrka som ligger uppe på  en av Söders höjder; på Katarinaberget. 

Några restauranger har regn och kylsäkrat sig med tak, infravärme, och värmande stolsdynor. Och jag såg gäster som satt utomhus. (På bilden är de lite skymda eftersom jag var diskret med kameran)

Inne i Söderhallarna fanns det besökare och det var gott om plats. Här fanns även personal som gick runt för att ev. påminna om några kunder inte höll avstånden. Men det verkade inte alla behövas. Inte denna fredag eftermiddag.

Högt till tak och vackert upplyst inne i Söderhallarna. Och absolut ingen trängsel.

Jag stannade vid ostdisken för några inköp. Så mycket att välja på. Här är bara en liten del av utbudet.

Och det fanns fler kunder fanns ville köpa ost.

Nästa stopp blev vid “Lulles kött”. Här finns ett stort urval av kött; nöt och fläskkött, fågel och vilt. Plus en hel del annat.  Hit eller till några andra specialbutiker med manuella diskar går vi helst om det är kött som gäller. Priserna kan verka höga men det är verklig  kvalité.

Kanske skulle jag slå till på ett par skivor kalventrecôte eller kalvfilé. Det blev det förstnämnda.

Med mina inköp avklarade

gav jag mig av hemåt längs Götgatan som sträcker sig från Slussen på norra Södermalm till Skanstull som är den sydligaste delen av Södermalm.

Stockholm. Södermalm. Götgatan. Gott om ljus i regnet. Gott om olika  ljus i regnet längs Götgatan.  Och gott om speglingar i den våta asfalten. 

Nästan hemma. Här vid Skanstull och korsningen Götgatan/Ringvägen. Stannar till en stund och ser Åhlénsklockan som visar på 15.20.

Stockholm. Södermalm. Skanstull. Stannar till och fasineras av allt vackert ljus i regnet. Ohc hur fint speglingarna framträder. Står en stund här och fascineras av allt vackert ljus i regnet som framträder så tydligt.  Glömmer för en stund bort att jag är genomblöt och fryser. 

 

32 svar på ”Ljus i regnet – Och en vacker men blöt promenad”

 1. Vackert trots regnet.
  Söderhallen har jag besökt ett antal gånger.
  Där finns The English Shop ( visst stängd numera ) som maken gillade.
  Hälften engelsman som han är!
  Regn här idag, stannar inne.

  1. Verkligen! Och alla ljus blev extra vackra när de också speglade sig i stora som små vattenpölar. Vi handlar oftast kött här eftersom det dels är bra kvalité och en manuell disk. Vill helst inte köpa färdigpaketerat kött- English shop har vi besökt men mest i sällskap med barnbarnen.Kan förstå att maken som hälften engelsman gärna tittat in här. Men tror butiken är stängd sedan en tid tillbaka.
   Regn här också men har varit ute en sväng. Ska ut i kväll och äta middag med vänner och det ska bli jättetrevligt.
   Önskar dig en fin lördag.

 2. Så vackert trots regnet och en bra promenad! Det är verkligen skillnad på kött och kött så vi betalar gärna lite mer för att få en fin köttbit. Även ostdisken såg ut att ha ett gott utbud 😀

  Kram och god eftermiddag!

  1. Visst var det fint med regnet i kombination med alla ljus. Söderhallarna är bra och just att hitta bra kött kan vara knepigt. Jag vill helst handla det i manuella diskar och vi har några bra sådana butiker helt nära. Ostdisken är också helt suverän så är jag i Söderhallarna så blir det ofta ett stopp där också.
   Önskar dig en skön em och kväll.
   kram

 3. Kul att läsa mer om den byggnaden, hade ingen aning om det du skrev om Haglunds pinne! 🙂
  Det var verkligen regnigt igår, men väldigt fint när ljuset speglar sig i den blöta asfalten och gatstenarna 🙂 Jag gick förbi Sergel igår och det var också fint 🙂

  1. “Haglunds pinne” är lite av ett landmärke här och det finns ju en historia bakom den.
   Jag vill gärna ut en sväng varje dag och i regnet och snålblåsten blev det lagom med en sväng till Söderhallarna. Men trots att det var så märkt och regnigt var det ändå vackert upplyst. Gillade extra speglingarna i den våta asfalten och i vattenpölarna.
   Jag var förra lördagen inne i City och det var väldigt roligt att se alla vacker julbelysning.
   Ska ta en sväng i morgon för att de “ljusspelet” som nu under Nobelveckan ska vara på ett antal byggnader i stan.

 4. Det är vackert när ljusen speglar sig i de våta vägbanorna. Jag tror förstås inte jag hade gett mig ut i sånt väder. Det är ganska sörjigt inne i skogen nu och inte ens gångstigarna är så fina att gå på. Det hade behövts en genomgång av dem eftersom det finns en ljusslinga där så man ska kunna ta sig fram vilken tid som helst. Nere i samhället är inte mycket att gå runt och titta på. Den ena affären efter den andra läggs ner. Ha det gott.

  1. Jag vill ut en stund varje dag men jag kan inte påstå att det var så njutbart i regnet. Men det var fint med alla ljus som speglade sig i vattenpölarna och i asfalten. Och jag hade ett par ärenden.
   Du har ju mer natur där du bor och där kan jag tänka mig att det är rejält halt nu. Nej, då kan man lika gärna gå ut på tomten som du ju har utanför.
   Ha det fint du också och trevlig helg.

 5. Jag håller låg profil i bloggen idag men fascineras av dina vackra blöta ljusa bilder!
  Så ville bara säga det 😀
  Jag har varit ute en sväng också idag.
  Trevlig lördag med stor kram till dig!

  1. Ja, du har ju lite annat att fira. Önskar dig det bästa som nu är möjligt idag.
   Jag blev själv nöjd med ljusbilderna och fint med speglingarna både i vattenpölarna och i asfalten. Och ett besök i Söderhallarna var också trevigt.
   Vi ska träffa vänner i kväll och gå ut och äta. (Gott om plats så det är helt tryggt) Ska bli så trevligt-
   Önskar dig en fin kväll.
   Stor kram

 6. Regniga foton i storstan är vackra! Gillade speciellt Medborgarplatsen, den första bilden, jättevackert.
  Jag handlade också gott kött igår, trots avsaknad av mathall, nämligen kaninlår av bästa kvalitet direkt av uppfödaren.
  Men de ligger i frysen och inväntar middagssällskap, när nu det kan bli aktuellt!
  Vi har slirat omkring i snöblask idag, man får bita ihop när man har hund, annars hade jag nog valt bort det idag.
  Trevlig lördagskväll, återkommer imorgon! Kram

  1. Visst var det fint med ljusen, regnet och asfalten. Tänkte extra på det igår när jag var ute- Så bra att du har tillgång till det närproducerade . Blir ju lite speciellt med det. Tyvärr kan vi inte göra det här, men det finns alternativ. Och när vi äter rent och helt kött här, vilket inte är så ofta så vill vi gärna ha bra kvalité. Förutom Söderhallarna har vi några mindre butiker i närheten där köttet inte är färdigpackat och där handlar vi också gärna.
   Ja, med hund kommer du ju ut några gånger per dag och du får bokföra det på friskvårdssidan.
   Kram och trevlig kväll.

 7. Ser att KajsaLisa har fått en allvarlig konkurrent i dig. Hon är ju specialist av regn- och hardrockbilder. Det sistnämnda gissar jag att du inte ger dig in på, men återgivningen av alla ljuseffekter i och runt pölarna lyckades du alldeles utmärkt med. Bra jobbat där!
  I det här vädret vet man ju knappast hur man ska klä sig. Det är ju plusgrader, men regn och blåst i kmbo känns ju som minusgrader. Så val av skor och jackor är inte det lättaste.

  Söderhallarna är alltid trevligt att besöka, bland annat the English Shop på övervåningen. Men tänk så tragiskt folktomt det var en fredag eftermiddag, då det annars kryllar av folk därinne…

  1. Nej,då. Jag konkurrerar inte alls. KajsaLisa kan det här och jag ville bara testa. Var mer en engångsföreteelse. men jag tyckte jag kunde fånga lite av stämningen i det blöta, asfalten och ljusen. Och vad gäller hårdrock så platsar jag inte direkt. Helt rätt. Men jag har sett “Guns och Rosas orkester” på Stadion. Väldigt länge sen. (Guns N`s Roses)
   Den engelska butiken är inte kvar men där har jag vart en del med barnbarnen och dotter Liv.
   Visst är det tomt här men de gamla butikerna håller sig kvar verkar det som. Tror många kunder också beställer mat som levereras hem.Men svårt att klara sig är det ju.

 8. Läcker bild från Söderhallarna, det känns igen ,-)) Vi brukade besöka Engelska affären,-)
  Riktigt mysigt att sitta utomhus med tak och värme ,-))
  Söderhallarna har mycket fint, vi tittar ju gärna runt och handlar lite. Mysigt, vi har aldrig varit där jultid, utan innan påsk för att handla Engelska påskägg, men nu är det tyvärr slut med det.
  Ser gott ut , på dina bilder.
  Vackert hus ljus i olika färger blandar sig, ,-)
  Ha det jättefint KRAM Primrose ,-)

  1. Tack! Hit går jag ganska ofta och utbudet är väldigt bra och kvalité också. I Engelska affären var jag då och då med ena dottern och barnbarnen men den finns inte kvar.
   En fin tur att gå hit och hit med vackert stadsljus som speglade sig i asfalten och vattenpölarna. Och jag fick köpt det jag skulle.
   Kul att du känner igen dig här.
   Ha det fint du också-
   Kram

 9. Sköna bilder, “goda” läckra bilder. Man får ta på sig vattentäta “skott” när man går ut nu under dagarna men det friskar upp och så känner man sig som en ny människa igen. Tack för promenaden Ditte!

  1. Tack! Kul att testa att få till lite “blöta” bilder. Och det var fint med ljusen, asfalten och regnet. Tyvärr var jag ute i joggingskor som läckte och hade alltför tunn tröja under regnjackan. Men nästa gång vet jag bättre.
   Trevligt att du gick med.

 10. Mums med kvalité på kött och goda ostar! Å alla ljus som lyser upp i denna mörka och regniga årstid. Tror minsann du nästan står utanför Ringvägen 125 på sista fotot, där min gamla barndomskompis bor, vi som brukar ses i alla fall minst 2 ggr om året då vi bjuder varandra på lunch eller middag när vi fyllt år, en mycket trevlig tradition.
  Ha en fortsatt trevlig helg!
  Kram

  1. Ska vi äta helt kött vill jag veta vad jag köper och helst inte färdigpackat. Vi har några bra butiker i närheten så det fungerar bra. Och en tur till Söderhallarna är alltid trevligt. Goda ostar finns ju också.
   Minns att du har en kompis som bor här och extra roligt om jag står utanför den porten.
   En skön runda blev det men blöt.
   Önskar dig också en fin helg.
   kram

 11. Läckra bilder från din blöta promenad … bra att du ändå kom iväg och trevligt att handla över disk.
  Önskar dig en fin söndag!
  Kram

  1. Tack! Var kul att testa att ta bilder i regnet. Tyckte om att se ljuset som speglade sig i asfalten och i vattenpölarna. Och ut kom jag.
   Önskar dig också en fin söndag.
   Kram

 12. Så klokt att gå ut men man behöver kanske något som drar men alltid bättre ljus ute än mörkret man ser inifrån. Engelska shopen fick ofta besök, sen var vi ju så mycket på plats i UK med alla resor dit. Och den stängde, tror strax efter röstningen 2016 om jag inte minns fel. Pratade ofta med en tjej som blev så glad när jag kunde mycket om hennes hemstad i UK, såg ut som hon ville åka hem då och det gjorde hon väl. Låter bra att det finns lite serveringar ute med, bra att man försöker. Och ostdiskar är inte dumt alls. Önskar dig en trevlig andra advent. Låter mycket trevligt med att gå ut och äta.

  1. Jag vill verkligen ut en stund varje dag men i regn och blåst blir det en kortare runda. Och bråttom har jag sällan. Nu, här i regnet, var det fint att stanna till och se ljusen som speglade sig i asfalten och i vattenpölarna.
   Söderhallarna tittar jag in i då och då och ofta blir det några inköp. Engelska shoppen besökte jag ganska ofta med barnbarnen och ena dottern men tror inte kundunderlaget var det bästa hela tiden.
   Här i Stockholm är en hel del uteserveringar öppna och har besökare. Infravärme och gasolvärmare gör att det kanske inte blir “så kallt”.
   Önskar dig också en fin andra advent.

 13. Det blev verkligen tjusiga bilder i vattenblänket! Här blåste det som bara den igår så det var inte skönt alls att promenera, det blev bara en tur till Consum och sen hem igen. Vi hittade dock lä i solen på terrassen och det var inte så dumt det heller 🙂

  Ha en fin andra advent!

  1. Jag ger mig ut en stund varje dag. Helst. Men i regn och blåst blir det kortare rundor. Kul att försöka fånga vattnet och alla ljus i asfalten och i vattenpölarna. Och jag tycker bilderna blev riktigt bra. TYvärr är det inte vädermässigt nu läge för att sitta här på balkongen. Och så mycket lä har vi inte.
   Önskar er också en fin andra advent.

 14. “Lulles kött” tilltalade mig, kallas lulle av många och har det som “mellannamn” på FB…..således känns den affären lite som “min egen” 😉

  Höghus är jag lite kluven till, inte fel att bo längst upp och ha en fin utsikt men hur ska brandkåren få ut en om det börjar brinna ?
  “Lulle” i ett nötskal 😉

  Fast det har de väl tänkt på…hoppas jag.

  Ha det underbart nu Ditte.

  1. Vad roligt här med “Lulle”. Och butiken är omtyckt och det är ju du också så det passade extra bra.
   Jo, lite knepigt att komma ut om det brinner blir det i ett högt hus. Men de flesta runt oss är på mellan 3 och 6 våningar. För egen del bor vi 6 trappor upp. Orolig är jag inte direkt. Men vem vet…
   Ha det så bra du kan och som är möjligt.
   Önskar dig en fin andra advent

 15. Så fina bilder. Nästan vackrare när det regnat så allt ljus speglas på marken, fast kanske inte lika roligt att befinna sig i regnet.
  Södermalmshallen gillar jag. Där har jag fikat några gånger. Senast för nästan exakt 1 år sedan efter att barnbarnet, hennes morfar och hennes farmor (jag) varit på bio i bottenvåningen. Där någonstans slarvade jag också bort min fina hatt. Så kan det gå när huvudet inte är riktigt fastskruvat och inte hatten på.
  Så gott det ser ut med alla ostar.
  Trevlig 2:a advent!

  1. Tack! Visst blev bilderna riktigt bra. Så fint med alla ljus som speglar sig i asfalten och i vattenpölarna. Jag hade för lite kläder på mig och var genomsur när jag kom hem.
   Trist med din borttappade hatt. Verkligen
   Söderhallarna tycker vi om och fint att handla kött i den manuella disken. Ja, annat handlar vi också här ibland.
   Önskar dig också en trevlig 2:a advent.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *