Skyltar Stockholm

Ljus i mörkret – Skyltsöndag #344

Söndag! Och det innebär här på bloggen att det är dags för “Skyltsöndag.” Ett tema som bloggvännen BP så förtjänstfullt förvaltar. Skyltar av olika slag gäller och tolkningen är väldigt fri. För min del har veckan gått i ljusets tecken, ljus i mörkret, i samband med “Nobel Week Lights” och Nobelveckan i Stockholm. Vackra ljusinstallationer, som på något sätt har anknytning till Nobel,Nobelpristagare och deras insatser har varit utplacerade i huvudstadenoch gett den ett extra lyster. Även i övrigt, förutom ljusinstallationerna, är den vackra belysningen på gator, byggnader, torg och i parker ett välkommet inslag. Särskilt nu i mörka december. Så välkommen till en belyst Skyltsöndag.

Läckra färgerna på affischeringen, till Nobel Week Lights. De i sig piggar upp. 

Ljus i mörker

I ett par inlägg den här veckan har jag varit ute och promenerat runt i Stockholm och sett de flesta av de ljusinstallationer som visats under Nobel Week Lights. Och om du missat detta så så går det bra att här i efterhand följa med på vandringen i inläggen “Vackert upplyst” och Nobelveckans ljus.

Vid Blasieholmstorg, strax bakom Grand hotell i Stockholm finns ljusinstallationen “See Colour”. Och här kunde man också själv interagera och få fram olika färger. Vad är färg och vad är det som gör att vi uppfattar olika  färgblandningar och nyanser?

Stockholm. Blasieholmstorg. Nobel Week Lights ochljus installationen "See Colour" . Mycket ljus i mörkret.See Colour, verkligen ljus i mörkret.  En av mina favoriter bland ljusinstallationerna. Här kom även min skugga med på bilden när jag testade olika vinklar för att se hur färgerna ändrades.

Ute på Skeppsholmen, vid Moderna museet hittade vi inte den ljusinstallation vi tänkt oss trots flitigt letande.  Inte så konstigt, eftersom den fanns i entrén till museet och inte utanför. (Fick vi veta senare)

Stockholm.Skeppsholmen. Moderna museet. Ingen ljusinstallation men annat ljus i mörkret. En p-plats för elsparkcyklar. Men vi hittade å andra sidan annat ljus i  mörkret. Elsparkcyklar och en speciell p-plats för dem.

Med oförrättat ärende gick vi vidare till Östasiatiska museet. Och här var det ingen tvekan om att hitta det vi letade efter. En hel vägg som tydligt var belyst.

“Sender – Receiver”/ Sändare- Mottagare är namnet på denna häftiga ljusillustration som täcker flera husväggar. Också en av favoriterna.

Mot City

Vi lämnade Skeppsholmen och gick in mot City. På Skeppsholmsbron fick kameran jobba lite. Men det var svårt att i mörkret få till en bild som gör Stockholms City rättvisa. Här är det det Kungliga operan som för tillfället lyser vackert röd. Färgerna skiftar mellan rött, grönt och blått.

Stockholm City. Mycket ljus i mörkret. Här är det operan som lyser upp extra och just då belyst i rött. Mycket ljus i mörkret. Och de mörka molnen blandat med den blå himlen ger en viss dramatisk känsla och till det kommer det kalla vattnet i Stockholms ström. 

På vägen in mot city passerade vi Grand hotell. Även det väldigt vackert belyst. Det är ju här på hotellet Nobelpristagaren med sina familjer brukar bo

Grand hotell.

Vi närmar oss operan och den övre belysta delen syns än tydligare. Här har den på nytt slagit om till rött. (Missade den gröna och blå nyansen)

Största  delen av operan är just när bilden tas inte belyst så den röda färgen framträder än mer. Och restaurang Operakällarens belysning gör att kontrasterna blir än tydligare.

Kungliga operan sedd från Riksdagshuset.Stockholms ströms mörka vatten och Norrbro gör att den röda färgen tillsammans med gatubelysningen blir ännu mer påtaglig. 

Stockholm. Drottninggatan. Ljust i mörkret. Ljust i mörkret är det på många gator nu i Stockholm. Här Drottninggatan.

Fler ”söndagsskyltare” finns här!  Titta gärna in!

 

 

36 svar på ”Ljus i mörkret – Skyltsöndag #344”

  1. Man kan ju inte göra allt. Och i helgen ärdet nog bra att hålla sig borta. Men jag tror att Kungsan, Konsethuset, SErgels torg , Operan och en hel del andra platser kommer att fortsätta att vara extra belysta ett bra tag till.
   Jag har ju varit förbi de flesta och även också tagit repriser på hemsidan. Går ju bra det också.

  1. Nu får jag väl snart dra mig tillbaka till mörkret. Men jag tycker verkligen att det är så fint med all denna belysning och också symboliken i ljusinstallationerna. Mycket av belysningen på stan kommer ju att vara kvar och det tackar vi för. Tack för att du hängt med. Jättetrevligt.
   Önskar dig en fin tredje advent

 1. Så mycket vackert upplyst du har i din stad. Det är nästan lite synd att det är så kort tid, men givetvis blir man inte trött på ljusskenet när man har en bestämd tid att få se allt det fina. Färgerna är väldigt skarpa och tydliga. Kristallkronorna på sista bilden minns jag från när Helsingborg hade något liknande. Kram

  1. Jag har verkligen njutit av att strosa runt även om det både varit riktigt kallt ena dagen och rejäl blåst den andra. En stor del av belysningen på byggnader m.m. kommer att vara kvar och det är fint. För ljus behöver vi verkligen.
   Att fotografera på avstånd i mörker är ju knepigt så man får testa lite grann. Sedan ser man ju inte resultatet förrän man är hemma och bilderna hamnar i datorn.
   Kram och trevlig tredje advent.

 2. Östasiatiskas var väldigt vackert, som en stor akvarell målning. Operahuset var också häftigt rött, på långt håll såg ut, som om det stod i lågor.

  1. Östasiatiska var en av favoriterna och extra roligt var att vi här fick en personlig guidning. Bilderna är handmålade och sedan projekterade via Operans gamla projektorer här på husväggarna. Och motiven och färgerna växlar.Likaså See Colour fångade oss extra. Men även mycket annat. Stockholm nu bjuder på så mycket vacker belysning och en hel del blir ju kvar ännu ett tag .
   Operan ändrade ju färg och visst såg det stundtals ut so om den stod i lågor. Och helt annorlunda blev det med det gröna och blå ljuset.

  1. Tackar! Ja , veckan har ju varit fylld av ljusinstallationer och nu tar en del av dem slut men i stort bevarar Stockholm sin vackra belysning. Bara att tacka och njuta av den.
   Önskar dig en fortsatt fin söndag.
   Kram

 3. Härligt skyltat med allt detta fina ljus! Så fin bild på “sender-receiver” ljuset där på husväggen. Kungliga operan ser fantastisk ut i rött!
  Grand Hotell ja, måste komma till skott och använda presentkortet som jag fick där i 60 -års present.
  Ha en fin kväll!
  Kram

  1. Jag har ju traskat runt i veckan och tagit del av dessa ljusinstallationer och både de och annat i stan är så vackert belyst.
   Grand nu är också så fint men de saknar säkert alla Nobelpristagarfamiljerna.
   Vad roligt med ett presentkort här. Och du hittar säkert ett bra tillfälle att gå hit.
   Önskar dig också en fin kväll och bra start på nya veckan.
   Kram

 4. Nu är det skillnad på ljuset mellan stad och landsbygd. Här är det bara mörkt. Speciellt när man inte har några!grannar inom synhåll.
  Sea color var riktigt festlig. Och så bra med parkeringsplats för elscotrar! Snyggt uppställda. De kanske inte används lika mycket under vintern…
  Ha det gott! Kram!

  1. Men mörkret är fint det också. Har ju bott på landet en del men visst hade vi grannar hyfsat nära.
   Veckan har bjudit på många fina ljusinstallationer och några bl.a See Colour fastnad ejag extra för och den på Östasiatiska museet. Några av installationerna var dock svåra att hitta.
   Skrattade gott åt den upplyste p-platsen för elsparkcyklarna. Jodå, de används här även nu i snön. Och bra är att företagen får böter om de är felparkerade så det verkar som om brukarna skärpt till sig.
   Önskar dig en fin tredje advent.
   Kram

 5. Det måste ha känts kanon att strosa bland alla dessa vackra och originella ljusinstallationer! Jag fick njuta av dem på bild, tack vare dig.
  Stockholm har verkligen lagt på ett kol för att få fram allt detta. Kostar säkert mycket också men samtidigt så mycket beundransvärt det finns.

  Glad tredje advent.
  Stor kram!

  1. Stockholm är alltid vackert men denna vecka har huvudstaden nästan överträffat sig själv. Och det är ju frampå kvällen man verkligen ser alla detaljer som då så fint visar sig.
   Nobelstiftelsen står för mycket av belysningen till “Nobel Week Lights” och sponsorerna är många. Även många sponsorer medverkar både till ljusinstallationerna och till stadens övriga festbelysning. Och många kan glädjas åt det. Här är just nu mängder av utländska turister och extra roligt att de också kan ta del av detta och helt kostnadsfritt för alla.
   Önskar dig en fin kväll.
   Stor kram

 6. Det blev en härlig crescendo av “Nobel Week Lights”. Fantastiska installationer, och jag är så glad att du delar med dig. “See Colour” tillhör också mina favon. Lägger därtill “Sender- Receiver” och den knallröda Operan. Kontrasten är otroligt maffig. Sedan skrattade jag gott åt el-cyklarna. Inte bara att de för en gångs skull var rätt parkerade, de höll till och med coronaavständ – hahaha:-) Drottninggatans julbelysning verkar vara nytt för i år. Kan inte minnas kandelabrarna. Vackra är dom i alla fall.

  Ett härligt bidrag till Skyltsöndag:-) Tusen tack för det och länken:-)

  1. Just så kändes det. Ett avslut på denna lysande vecka. Men en hel del av belysningarna kommer att finnas kvar, även om de speciella ljusinstallationerna slocknar. “See Colour” är en favorit liksom “Sender – Receiver”. Och där var det så roligt att vi fick en personlig guidning om hur den kommit till.
   Elsparkcyklarna och deras parkering gav oss också viss munterhet.
   En lysande vecka blev det och väldigt trevlig även om det stundtals var bra kallt.

 7. Ojoj, så många och vackra bilder du visar.
  Stockholm bjuder verkligen på stort, detta år. Det är ju roligt också för turister som besöker vår huvudstad och att de kan imponeras lite och sprida en positiv bild av vår storstad.
  Jag vet inte vilken bild som är vackrast, men den där din skugga kom med, tror jag slår rekord.
  Tack för att du delar med dig av dina fina bilder.
  Trevlig söndagskväll.
  Varm kram!

  1. En del bilder har jag tagit och det har varit roligt att dela med mig av detta. Så mycket fint att se och roligt med kopplingen till Nobelpristagare och deras uppfinningar i ljusinstallationerna. Jag lärde mig mycket på vägen samtidigt som jag kunde ta in det jag såg Men det är ju lite knepigt att förmedla det i “andra hand”. Visst blev bilden bra där jag är med som skugga. Såg inte att jag kom med förrän när jag såg bilden i datorn. Men färg var det här .
   Tack för att du var med. Så trevligt.
   Stor kram

 8. Gillar Nobel Week Lights affisch. Den skulle vara fin hemma på väggen. 🙂
  Ljusinstallationen Sändare/mottagare på fasaden är superläcker och en favorit.
  Operan blir dramatisk där den sticker upp i rött.
  Snyggt med utebelysningen mot Dramatens tillfälligt röda fasad.
  Det har varit så roligt att få se bilder från Nobel Week Lights och som du kanske anar så är jag intresserad av ljusdesign. 🙂 Och jag hade gärna varit där och sett alla installationer, så tack Ditte för att du delar med dig.

  1. Visst är den fin! Jag ska gå ner till Nobelmuseet i morgon och se om de finns att köpa. Hoppas. Jag vill också gärna ha en här hemma.
   Det har varit så roligt att under veckan gå runt och ta in dessa ljusinstallationer. Och några riktiga favoriter hittade vi. Sändare /Mottagare fastnade vi extra för och roligt att få veta mer om hur den ko till.
   Jag har förstått att du är intresserad av ljusdesign och på hemsidan till Nobel Week Lights får du ju mer proffsiga bilder.
   Det hade varit jätteroligt om du hade varit med oss här på rundvandringarna. Menjag är så glad att du hängt med så flitigt i bloggen.
   Önskar dig en trevlig kväll.

  1. Har ju traskat runt en hel del under veckan och det har varit roligt att se ljusinstallationerna. Några fastnade vi mer för. Men också så fint med all belysning runt om i stan. Kungsan är absolut värt ett besök och kristallkronorna på Drottninggatan ger ett extra lyster.

  1. Jadå! Festbelysningen i Stockholm är så vacker och gör huvudstaden än finare.
   Önskar dig också en fin Luciadag

  1. Tack! Ja, Stockhom är en fantastiska stad och än vackrare nu i festbelysning.
   Önskar dig också en fin Luciadag.

  1. Tackar! Ja, mycket färg har det varit i veckan med alla vackra ljusinstallationer.
   Önskar dig också en fin Luciadag.
   Kram

 9. Blev en nostalgikick när jag såg Drottninggatans ljusprismor och girlanger.
  Ja tänk vilket utbud ni fick genom denna Nobel-vecka! Vilken fantastisk idé att lysa upp staden denna den mörkaste av månader och visa så många kreativa förmågors alster! Favoriten blev Sender-Receiver!
  Kram

  1. Kan ju vara roligt med lite nostalgi ibland. Stockholm har verkligen varit ännu vackrare denna vecka i sin festbelysning. Så roligt att strosa runt och titta.
   “Sender – Receiver” fastnade jag också extra för och likaså “See Colour” . Även stadshusets ljussättning var häftig. Ja, en hel del till.
   kram

  1. Hela Nobelveckan men “Nobel Week Lights” har varit så fin med Stockholm i festbelysning. Och med dessa ljusinstallationer som inspirerats av Nobelpristagares uppfinningar var så fascinerande och gav en extra dimension. Operahuset har kvar sin festbelysning såg jag idag och det är bara att njuta av den. Även mycket annat av festbelysningen finns kvar.
   Tack, hemma i kväll. Men trevligt.
   Önskar dig en fin Luciakväll.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *