Foto Resor i Sverige Stockholm

Ljus – Ett passande fototema för februari

Dags igen för en nystart, eller om man så vill en  fortsättning, på det fototema som resebloggaren Marias Memoarer höll i under hösten. Och precis som Maria skriver så är ju februari också en månad då ljuset är på väg tillbaka. Så visst passar det då extra bra med ljus som fototema.

Höstens olika teman var:

Ljus i variation

För egen del bestämde jag mig, efter visst funderande, för att denna gång bildmässigt stanna i Sverige. Enklare då att begränsa mig. Men ändå en utmaning därför att det var svårt att välja bilder. (Jag hade från början bestämt att max 12 bilder skulle vara med i inlägget och det blev 11.)

Är det någon eller några bilder som du  fastnar extra för? 

 1. Skanstull i Stockholm. Korsningen Ringvägen och Götgatan. Så här såg det ut en regnig eftermiddag i början av december 2020.

Stockholm. Södermalm. Skanstull. Många olika ljus som speglar sig. Många olika ljus och speglingar.  

2. Sista januari 2021. Årstaviken i Stockholm och solen speglar sig i en fönsterruta och studsar tillbaka till isen på vattnet.

 

3. En vinterbild från  Arvika 2018 där jag hälsade på vännen Tove som då bodde där.

Arvika. Vackert ljus över Glafsfjorden. Vackert ljus över Glafsfjorden i Arvika.

 

4. En av Lars Lerins fantastiska akvareller som finns på Sandgrund i Karlstad. (Lars Lerins permanenta konsthall)

Karlstad. Sandgrund. Vad gäller ljus är akvarellmålaren Lars Lerin fantastisk på att fånga det. Vad gäller ljus så är Lars Lerin en mästare att fånga det i sina akvareller.

5. Ett speciellt ljus finns i denna trappa vid Strömkajen i Stockholm. Bilden tagen i december 2020

 

6. Utsikt från vår balkong hemma på Söder i Stockholm. Bilden är från augusti 2020.

.

7. Österut hemma längs “vår kaj”, Norra Hammarbykajen,

Stockholm. Södermalm Norra Hammarbykajen. Vackert med alla ljus. Vackert med alla ljus från husbåtar och byggnader och fint även med speglingarna i vattnet.

8. Barnbarnet William på landet. Bilden har hans farmor A-S Viberg tagit.

 

Som avslutning tre från den resa/kryssning vi gjorde till Gotland sommaren 2019. Ljuset faller olika men en gemensam nämnare finns. Östersjön.

9.Olika nyanser av blått. Himmel och hav går ihop.

 

10.En öppning mot havet.

 

11. Östersjön, sen kväll den 1/7-2019.

Östersjön. Spännande ljus och molnformationer. Spännande ljus och molnformationer ute på Östersjön.

 

44 svar på ”Ljus – Ett passande fototema för februari”

 1. Underbara ljusbilder! Så skönt med ljuset nu som kommer – och det som kom tidigare också som i dina bilder här. Vart och ett på sitt sätt! LL har vi gemensamt och så bilden från Arvika, tänk så fint vi hade det när du kom på besök! Kollade ju båda länkarna – lite partisk om en säger så 🙂
  Skön lördagskväll önskas och tack för njutet och återupplevd minne <3
  Ljus kram!

  1. Tack! Det var svårt att välja bilder men jag ville gärna stanna i Sverige denna gång och tycker jag fick ihop en bra variation. Fina dagar i Arvika fick vi då och även till din utställning. Och visst tar vi oss väl an L.L.när jag kan komma till Karlstad.
   Strålande sol här så vända nr.2 väntar. “Alla” verkar vara ute och på eller under gång.
   Stor kram och trevlig lördag.

  1. Tack! Vad roligt att du fastnade för bild 1. Den tycker jag är spännande för det är en pågående handling i den. Och ljusen framträder fint här i mörkret.
   Önskar dig också en fin lördag. Strålande sol här och “alla” är ute här längs kajen. Rena folkvandringen-

   1. En öppning mot havet vinner =) Längtar till sommaren och havet…..Längtar så otroligt mycket. Solen skiner idag , men morgonpromenaden var isande kall.
    (tanken var att vi nu i slutet av februari skulle fått njuta av värmen och havet, men pandemin satte käppar i hjulet även för den resan) Det är bara att njuta av varje solglimt som ges här hemma. Nu strax dags för skidskytte =) Tack för fina bilder

    1. Tack! Ja, visst längtar jag också till havet och även till mindre begränsningar i största allmänhet. Atrålande sol här också idag och det verkar som om alla är ute. I Kungsträdgården satt många ute i solen och fikade och lite kändes det som vår.
     Missade skidskyttet idag, men tyvärr ingen framgång .
     Önskar dig en fin eftermiddag och kväll.

 2. Tusen tack för ljuset i form av härliga och livsbejakande bilder!
  Känner att mungiporna åker upp lite och framtiden känns ljus…i alla fall för en liten stund.
  Kram och hoppas att du får en fin…och ljus lördag!

  1. Ett litet bidrag men visst är det skönt att tänka på ljuset. Idag har det varit lite vårkänning här och flera av serveringarna i Kungsträdgården hade många besökare som satt ute i lä där det såg ut att vara riktigt skönt. Här längs kajerna har det varit “folkvandring” hela dagen.
   Önskar dig också en fin lördag och skickar lite ljus.
   Kram

 3. Underbara bilder helt enkelt och jag fastnade för alla! Spontant säger jag bild 1 för trots det dåliga vädret så ger bilden ett intryck av värme. Dessutom så känns den lite som hemma för just i den korsningen har jag sammanstrålat med sonen ett antal gånger.

  Kram och god lördagskväll!

  1. Tack! Lite knepigt att välja bilder och få till lite variation på dem. Just den bilden tycker jag också om. Den lever sitt liv.Förstår att du här i korsningen väl känner igen dig. Här är det intressant att stanna till och se alla som springer. Och jag undrar varför alla har så bråttom- både bussar och tunnelbana går ju hela tiden.
   Önskar dig också en trevlig kväll.
   Kram

    1. Tack! Vad roligt att du tyckte om bilderna. Och bild nr 6 är den utsikt vi oftast här hemifrån. Jag tycker också om den.

 4. Å hur ska jag få välja en favorit här???????? Det är så gott som omöjligt, då du återigen har överträffat dig själv. Inte bara att du lyckas samla ihop helt olika ljusbilder, det är alla så himla bra också.
  William r ju alltid en ljuspunkt i tillvaron, liksom Lars Lerins underbara tavlor. Bland bilderna som är kvar väljer jag ändå 1, 5 och 6. Det satt hårt inne!

  1. Jag funderade en del när jag valde bilder och valde också att välja bilder från Sverige och Stockholm. Tycker själv att jag fick till en bra mix.
   Bild 1 har ju en del “liv” i sig och det rör sig. “Trappan” är ju speciell, tycker jag fick till en bra bild och kul att en person just gick uppför då jag tog bilden. Och sedan utsikten från oss. Visst gillar jag den. Ja, egentligen gillade jag alla bilder som var med…
   Tack, för dina “favoriter”.

  1. Absolut! Och det är alltid en ynnest att komma till Sandgrund. Hoppas det kan bli ett nytt besök i sommar. Lars Lerin är verkligen en mästare på att fånga ljuset både i akvareller och i olja.

  1. Tack! Ja, det var väldigt roligt att fundera över ljus och bilder och bestämde jag mig för att stanna i Sverige. Finns så mycket fint här. Sista bilden minns jag så väl när jag fångade den sent en kväll på väg från Gotland och på väg mot Åland- Himlen var helt fantastisk i sina skiftningar. Ett fint minne.
   Önskar dig också en god natt.
   Varm kram

 5. Så fina foton allihopa, jag fastnade extra för bild nr 3 från Arvika, magiskt med ljuset och vattnet. 7 vid er kaj också ett fantastiskt ljus och så alla båtarna. 8 kan man ju inte låta bli att tycka om, fina William och sommar å sol! Sista bilden nr 11 ljuset över Östersjön, vilken fantastisk bild!
  Må så gott!
  Kram

  1. Tack! Roligt att tänka i lite lite ljusare banor- Roligt att du tyckte om bilderna. De är ju olika men ljuset finns med på olika sätt.
   Ha det fint du också
   Kram

 6. Jag är väldigt svag för Lerins bilder, men utsikten från er balkong är också mycket vacker. Tack för omtänksamma kommentarer. Kram

  1. Tack! Roligt att höra vad du tyckte vad gäller bilderna. Och visst är Lars Lerin fenomenal på att fånga ljuset i sina målningar. Och nu i februari passar det fint med ljus so fototema- Det blir ju allt ljusare dagar. Har haft och har många tankar hos dig.
   Kram

 7. En härlig tolkning med jättefina bilder! Den första med speglingarna i det regnvåta gillar jag skarpt och så även Lerins målning. Så även om det var ett svårt urval så blev dom vinnarna hos mig 🙂

  Ha en fin Alla hjärtans dag!

  1. Tackar! Roligt att läsa hur du funderade. Den bilden här i korsningen tog jag bara “så där” och visste inte alls vad som skulle komma med. Men det blev den hel del både ljus och rörelse. Och Lars Lerin är ju helt fenomenal att få in ljuset i sina bilder.
   Önskar er också en fin Alla hjärtans dag.

  1. Roligt att du följde med på ljusvandringen. När det kommer till Lars Lerin så är han ju helt fantastisk på att fånga ljuset i sina målningar så han var given att få vara med. Och visst är det skönt nu med ljusare dagar.

 8. Hej Ditte!
  Går inte att välja helt enkelt! Pga nostalgi så bild ng 1 där vi gick så ofta på 60-talet.
  Lars Lerins tavlor älskar jag. William är så söt! Ja alla bilder är fina!
  Kram P ♥♥

  1. Hej P!
   Jag hade också knepigt att välja ut bilder så att förenkla lite så bestämde jag mig för att bildmässigt stanna i Sverige. Bild nr 1 tog jag bara av en slump och den blev riktigt lyckad med både liv, ljus och rörelse. Förstår att du känner igen dig här.
   Lars Lerin var given hos mig när det handlar om ljus. Han är ju fantastisk på att fånga ljuset i sina målningar. Och visst är det en fin bild av William. Denna är tagen av hans farmor.
   Tankar ock kram till dig.

 9. Nog första gången jag ser en målning av Lerin där, åtminstone under vetskapen att det är hans verk.
  Helt ok ju måste jag ju säga.

  Öppning mot havet där tilltalade mig ypperligt, stort tack för den.

  Ha en fin söndag Ditte.

  1. Vad roligt att jag kunde bidra med en målning av Lars Lerin. Jag har både privat och i resejobbet varit flera gånger på Sandgrund och när det nu handlade om ljus så hade han en självklar plats i att vara med. Lars Lerin är ju verkligen en mästare på att fånga ljuset i sina målningar. Och så även om hans tillvaro i livet varit mörk.
   Öppningen mot havet valde jag för att den kändes som frihet oc ljuset föll så fint.
   Önskar dig också en fin söndag.

 10. Underbara ljusbilder. Ett känns extra speciellt.
  Jag är väldigt ljuskänslig, trodde alla var det, men när man pratar med en del människor om hus speciellt ljuset är vid ett tillfälle ser de det inte eller har inte tänkt på det. Kanske tur att vi är olika.
  Lars Lerin är en mästare på att fånga ljuset.
  Trevlig Valentine❤!

  1. Tack! Jodå, du fanns med i tankarna när jag både tog och valde bilden. Vad gäller ljus så kan det nog bero på en hel ppå vad och hur man ser men jag brukar ofta tänka på ljuset när jag tar bilder. Lars Lerin var självklar att vara med. Han ärr verkligen en mästare på att fånga ljuset i sina målningar
   Önskar dig också en trevlig “hjärtedag”.

 11. Fantastiska bilder allihop – och alla med ett speciellt ljus! Såå vackert!
  Jag vill inte, eller snarare kan inte utse någon som är finare än någon annan …
  Ha en fin Alla hjärtans dag!
  Kram

  1. Tack! Vad roligt att du tycker om urvalet jag gjorde. De är ju olika i sig men jag tycker att jag fick med ljus på olika sätt i alla bilderna,
   Önskar dig också en fin “hjärtedag”.
   Kram

 12. Min favorit blir den första bilden! Läcker!
  Verkligen ett ljust inlägg! Det behövs så väl nu. Det blir lite ljusare för varje dag nu!
  Kram

  1. Tack! En bild som jag tog snabbt och under gång. Men jag tycker själv den blev levande och med en hel del ljus i. Och visst gläds vi år ljuset.
   kram

 13. Ja inte behöver man åka utomlands för att finna ljuset! Du har valt bilderna med stor omsorg och hittat ett helt spektra med olika miljöer , årstider och dygnstider. Jättefint!
  Kram

  1. Tack, Paula! Nej, just så tänkte jag också. Vi har så fint ljus här hemma så jag ville ta vara på det.Sverige är verkligen fantastiskt på så många sätt. Och bilderna valde jag med stor omsorg och tycker jag fick till viss variation i dem.
   Kram

  1. Stort tack! Ja, den bilden tog jag helt hastigt och tycker också om den. Olika ljus, liv och viss rörelse finns också med- Även den regnvåta gatan. Tror det var den bilden och den med Lars Lerins målning som flest tyckte bäst om.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *