Stockholm Utflykter

Lilla Essingen – Ännu en promenadvänlig ö i Stockholms innerstad

I går tog vi oss an Stora Essingeön. Och vi nöjde oss inte med det utan tog oss över till Lilla Essingen via Gamla Essinge Broväg, också en ö och stadsdel, som tillhör Stockholms innerstad. Här är karaktären på bebyggelsen helt annorlunda och det är flerbostadshus som dominerar. Så har det varit sedan 1930-talet  då stadsplanen för område kom till. Lilla Essingen blev ett av Stockholms mest högexploaterade bostadsområden och här fanns även en hel del industrier. De sommarvillor som fanns rev man och på plats kom nya funktionella hyreshus.Man räknar med att stadsdelen 1945 hade 6500 invånare och detta var då ett av Europas mest tätbefolkade område.

Stockholm. Lilla Essingen. Luxparken. Vy in mot Stockholm och Gamla stan som skymtar bakom Västerbron. Utsikt från Lilla Essingen och Luxparken in mot Stockholm. Gamla stan skymtar bakom Västerbron. Till vänster längst bak i bild skymtar också Stockholms stadshus 

Vi promenerade från Stora Essingen via Gamla Essinge Broväg  över till Lilla Essingen. (Markerad med rött) Och helt nära ligger stadsdelarna Fredhäll och Marieberg som ligger på en annan ö. Kungsholmen.

Lilla Essingen – lite historia

går ibland under smeknamnen “Lillan” eller “Lilla Nice” efter den franska staden Nice. Ön tillhörde, precis som Stora Essingen från början till Bromma socken men kom från 1916 att bli en del av Stockholm. Öarna har till stor del en gemensam historia och båda öarna var under slutet av 1800-talet populära utflyktsmål för stockholmare och man kom hit med ångbåt.  Många hade också sommarvillor här.

En grosshandlare, Hugo Mattsson, ägde under slutet av 1800-talet en stor del av marken på ön. Men när han avled i början av 1900-talet sålde arvingarna en hel del mark .Två stora verkstadsföretag köpte mark; Primusfabriken som fanns här mellan 1906 till 1956 och som tillverkade det bärbara fotogenköket “primusköket” som kom att bli berömt. Även Lux, som kom att bli Electrolux hade sina  fabriker här mellan 1908 och 1999. De tillverkade först “luxlampan” en sorts fotogenlampa. Efter hand blev det också tillverkning av dammsugare och vitvaror.

Stockholm.Lilla Esssingen. Flera av de gamla industrikvarteren är fint bevarade. Här, på Promusgatan 116 ligger restaurang Lux. Lilla Essingen har fortfarande kvar flera av de gamla industribyggnaderna som ligger samlade och ska bevaras. Just här i byggnaden ligger restaurang Lux på Primusgatan 116.

En omfattande brand uppstod 1936 i Electrolux huvudfabrik här på ön men branden lyckades man släcka ganska snabbt. Ingen människa kom till skada men skadorna på fabriken blev stora. Två år tog det att bygga upp fabriken på nytt så att produktionen kunde komma igång ordentligt.

Lilla Essingen – gammalt och nytt samsas

I den stadsplan som blev fastställd 1931 fick kvarteren och en del gator namn efter den industriverksamhet som fanns här; t.ex Luxlampan, Primusköket, Kylskåpet och Dammsugaren.

Vad gäller Primusfabriken rev man den  och under 1960-70 byggde man nya kontorshus i kvarteret Primus. Här hade under några år verkstadsföretaget Bahco sitt huvudkontor. Senare flyttade  Riksrevisionsverket in och efterhand har fler och fler kontor flyttat in.

Electrolux lämnade ön 1999 och efter det fanns inga industrier kvar utan bostadsbyggande satte fart. En del av de gamla byggnaderna som finns kvar ska så förbli och anses ha “synnerligen höga kulturhistoriska värden.”Nya områden blev byggda runt  de gamla industrikvarteren och fick namnen bl.a.  Essinge Udde, Essinge Mälarstrand, Essinge Brygga, Essinge kaj och Essinge terrass.

Många nya hus har byggts och jag kan tycka att området här påminner en hel del om Hammarby sjöstad och även Norra Hammarbyhamnen på Södermalm i Stockholm, där jag själv bor. Närheten till vattnet är påtaglig. Här på Lilla Essingen är det Mälaren och hemma hos oss och i Sjöstan är det “Saltsjön”.

Stockholm. Lilla Essingen. Många hus finns helt nära vattnet precis som i Hammarby Sjöstad och i Norra Hammarbyhamnen. Många av de nybyggda husen på Lilla Essingen har nära till vattnet och jag tycker området och husen påminner en hel del om både Hammarby Sjöstad och Norra Hammarbyhamnen på Södermalm i Stockholm.

Stockholm. Lilla Essingen. Många träbryggor förbinder de olika områdena med varandra. Närkontakten med vattnet är påtaglig.Här längs vattnet  här på Lilla Essingenmfinns träbryggor som fint binder fint ihop olika delar av området. 

Dags för paus

Och det blev en riktigt lyckad sådan på Pesso bageri. Hit kom vi av en slump.Först såg vi borden utomhus och trodde att det endast var servering där. Men vi tittade in i bageriet och det fanns ett utrymmen bakom själva butiken där man kunde sitta. Perfekt.

Stockholm. Lilla Essingen. Pesso bageri. Rekommenderas. Pesso Bageri på Lilla Essingen. Rekommenderas!

I bageriet fanns mycket av det mesta. Både för att äta på plats och att ta med. Förutom kaffebröd  finns smörgåsar, sallader och en hel del annat. Dörren här på bilden leder in till själva caféet.

Både Agneta och jag bestämde oss för en räksmörgås. Och detta är hittills den allra  bästa vi ätit. (Tror vi testat minst åtta varianter runt om i Stockholmstrakten) Grovt bröd från bageriet som inte syns under avokado, räkor och ägg . Inga burkräkor här inte.

Stockholm. Lilla Essingen. Bageri Pesso serverade oss den absolut bästa räksmörgås vi ätit. Bageri Pesso på Lilla Essingen serverade oss en helt nygjord röksmörgås av allra bästa kvalité.

Ville man slå runt på söta bakverk var urvalet stort och likaså på matbröd.

Hemåt

Efter en lång paus lämnar vi vårt lunchställe och går vidare längs vattnet. Vi stannar till en stund i Luxparken.Ett område vid vattnet med badbrygga, gräsytor och flera lekplatser. Här finns även ett par båtklubbar

Stockholm. Luxparken på Lilla Essingen kom till på 150-talet men har under åren byggts ut. Luxparken på Lilla Essingen kom till på 1950-talet men har byggts ut efter hand.

Och svanarna verkade trivas här i viken vid Luxparken och även övriga sjöfåglar 

Vi lämnar Lilla Essingen för den här gången och tar oss via Mariebergsbron över till nästa ö, Kungsholmen. Efter att ha avverkat ca 12 km blir det buss och t-bana hem. En finfin promenad och med mycket att se och uppleva.

Vy från Mariebergsbron in mot City. Till höger i bild skymtar Långholmen, den gamla fängelseön. Västerbron rakt fram och till vänster Marieberg, en del av Kungsholmen.

 

36 svar på ”Lilla Essingen – Ännu en promenadvänlig ö i Stockholms innerstad”

 1. Fantastiska bilder och en fantastisk historielektion, stort tack för den, alltid lika intressant.

  Tyvärr har vi ju inget bageri i närheten här och till stan åker vi inte ännu innan vaccination, men det är verkligen härligt att köpa bröd på ett sådant ställe även o det kanske bakas “centralt” någon annanstans.
  Bröd ska ju vara färskt, så färskt som möjligt.

  Tillönskar dig en fin torsdagseftermiddag.

  1. Tack! Och tack! Här bakas brödet på plats och det är säkert inte så vanligt- Ett jättefint ställe som vi hittade av en slump- En riktigt bra slump. Nu gör helt rätt i att ta det försiktigt tills ni är vaccinerade. jag fick första sprutan igår, Pfeizer, och maken fick sin för ett par veckor sedan så han har nu ett hyfsat skydd.
   Strålande sol här och vi sitter på balkongen och dricker kaffe.
   Önskar dig också en fin fortsatt dag.

  1. Både varvet runt Stora Essingen och här på Lilla Essingen gick helt med vattenkontakt och det är det vi vill ha när vi är ute- Räksmörgåsen var verkligen riktigt god och någon middag blev det inte för min del.

 2. Himla vackert och så nära stadskärnan! Det finns så många idyller i Stockholm, få se om ni även tar er turer ut till de lite mer perifera stadsdelarna. Men det lär ni göra med tanke på vilken fart ni betar av Stockholm på!
  Kram

  1. Detta är en av flera idyller som finns nära stadskärnan och just tillgängligheten till dessa områden tycker jag är så bra. Jodå, vi ska ta oss längre ut från stan. Tankarna finns och det finns mycket att se även där. I planerna finns också en tur till Norrtälje. Men det får bli lite varmare innan vi tar bussen dit.
   Kram

 3. Ännu en intressant promenad med fina bilder. Vilket trevligt fikaställe ni hittade. Alla platser dyk visar ligger så nära vattnet och det ser så mysigt ut. För mig som bor inne i landet är det nåt som jag verkligen saknar….trots att jag har skogen så nära inpå. Kram

  1. Här gör vi som klockan; vi går och går. Men vi kommer ju i mål. Vi hade en väldans tur som hittade hit och besöket blev så lyckat. Stockholm har ju många öar och mycket vatten och vi har hamnat nära vattnet nu på våra promenader.
   Trevligt att du går med och då får du ju se en del vatten.
   Du delar med dig av så mycket annat fint.
   Kram

 4. Helt otroliga promenader som du bjuder på. Vatten, vatten och vatten! Historiens vingslag och moderna bostadshus. Räkmackan såg himmelsk ut. Liksom sötsakerna. Hade nog inte kunnat motstå jordgubb och hallontartaletten som efterrätt.
  Tack och kram!

  1. Mycket vatten blir det. Och vi söker oss gärna till vattnet. Båda öarna är fina och man har hela tiden vattenkontakt. Lilla Essingen har sin industrihistoria och Stora Essingen en helt annan.
   Räksmörgåsen gick genast in på en första plats. Här fanns så mycket gott och allt bakas på plats. Vi hade tur som av en slump hittade caféet/bageriet.
   Trevligt att du gick med.
   Kram

 5. Tack för en trevlig promenad! Vilka härliga bilder och så fint många hus ligger. En god räksmörgås av allra högsta kvalitet ska aldrig underskattas. Ärligt talat så är det bland det godaste som finns.

  Kram och god kväll!

  1. Det blev ju två öar runt men jag delade upp det så att alla skulle orka hänga med. (Både på längden och i texten)
   Den här räksmörgåsen gick direkt till en topplacering på vår lista. Och prismässigt var den ett fynd. Strax över hundralappen. Vi hade verkligen tur som hittade så rätt.
   Önskar dig också en skön kväll.
   Kram

   1. Den här smörgåsen gick genast upp till en första placering. Och det var en ren slump och god tur att vi hamnade just här.
    De här kvarteren är bevarade från den tid då Lilla Essingen hade sin industrier. Och de är väl bevarade.

 6. Lilla Essingen har jag nog aldrig besökt, bara passerat på Essingejäv*laleden som Leffe brukar kalla den 😉
  Såg trevligt ut även där 😀

  Ha en fin kväller!

  1. Lilla Essingen har ju en hel del industrihistoria med sig i bagaget och villabebyggelsen här är ju inte direkt påtaglig. Om man säger så. Båda Essingeöarna är fina. Lilla Esingen har jag besökt en del men Stora Essingen var nya jaktmarker att promenera på.
   En fin dag har vi haft, inte ett moln och nu skänker sig skymningen och det är vackert att titta ut på all ljus som tänds.
   Trevlig kväll önskar jag er också,

 7. SÅ många fina vandringar och SÅ många goda räksmörgåsar som du visar, jag blir ju lusten.
  Vackra bilder!
  Men i nästa vecka ska det nog bli en räkmacka för mig och väninnorna.
  Trevlig kväll och stor kram!

  1. Tack! Nu när vi är hemma så tar vi de delar av Stockholm vid vattnet som vi inte är så väl bevandrade i. Och ibland helt obevandrade i.Nu har vi testat många räksmörgåsar och den här intog genast första platsen.
   Trevligt om du kan träffa vänner i nästa vecka och äta en räksmörgås. Just det sociala tycker jag är så viktigt och piggar upp en hel del.
   Önskar dig också en fin kväll.
   Stor kram

 8. Ja, det var då inte mycket som var sig lik när jag spelade fotboll där och insöp “dofterna” av raggmunk på tisdagskvällar och ärtsoppa på torsdagar. Fotbollsplanen låg ju just vid hyreshusen. Rätt mysigt faktiskt.
  De nya husen med trädäck byggdes de inte ungefär samtidigt som Hammarby Sjöstad, ritade av samma arkitektkontor? Minns lite vagt att det var så. Min grannes son bor där, direkt vid “havet”. Inget dumt läge alls. Och utbudet av restauranger verkar vara lika bra som i dina hemtrakter.

  1. Nej, här har förändringens vindar blåst. Men en del av de gamla industrikvarteren finns kvar. Kan tänka mig att det var ett bra läge på fotbollsplanen här. Det skulle mycket väl kunna vara så att dessa hus vid trädäcken är byggda som delar av Sjöstan. För husen liknar varandra en hel del-
   Vad gäller restaurangerna och caféerna så är nog utbudet mindre men å andra sidan är nog kvalitén hög. Vi var i alla fall supernöjda med vårt besök på Pesso bageri . En lyckoträff.

 9. Så mycket information om Essingeöarna, jag tackar och tar emot! Den räkmackan ser väldigt god ut, tack för tipset, nu vill jag också dit!
  Ha en skön kväll!
  Kram

  1. Man kan helt klart kombinera en tur runt båda Essingeöarna men på Stora Essingen såg vi inte till ett endaste café. Och fanns det var det väl dolt. Betydligt bättre utbud på Lilla Essingen. Räksmörgåsen här var helt suverän och intog genast första platsen på vår lista- Och brödet! Så gott!
   Önskar dig också en bra kväll.
   Kram

 10. Tack för en fin rundvandring i kvarter jag aldrig besökt. Fina bilder och intressant text. Jag följer ju dig på instagram så ser ju en del där men här får man ju lite mer kött på benen. Tack också för kommentar och att du tittat in hos mig trots mitt långa uppehåll! Kram och ha det gott!

  1. Tack! Jätteroligt att du hängde med.
   Jag tycker det är så roligt att du är tillbaka i bloggvärden. Har ju följt dig på Instagram och där sett lite av din vardag. Men har saknat dina blogginlägg.
   Ha det fint du också.
   Kram

  1. Aha! Ja, men Lilla Essingen kan man ta repriser på. Vi var supernöjda med bageriet/caféet.
   Industribyggnaderna är spännande och fint att de är k- märkta så att de sparas.

 11. Det blev en lång och alldeles fantastisk promenad – så trevligt att få följa med och såå lärorikt! Fint att de inte rivit de vackra tegelbyggnaderna! Räkmackan ser verkligen väldigt god ut!
  Tack för den trevliga turen och de fina bilderna!
  Ha en bra fredag!
  Kram

  1. Tack! En lång runda blev det och vi tog oss an båda Essingeöarna. Öarna är väldigt olika till sin karaktär och historia och just Lilla Essingens industrihistoria är speciell. Så roligt att en del av de gamla industribyggnaderna är bevarade och så kommer det att förbli.
   Räksmörgåsen var verkligen god och mycket rimlig i pris.
   Jätteroligt att du var med.
   Önskar dig också en fin fredag.
   kram

 12. Alla dessa öar och vatten! Underbart! Jag tycker mig se likheter med vårt Eriksberg där varven en gång låg och där man har byggt bostäder, samtidigt som en del gammal bebyggelse finns kvar!
  Dessutom så trevligt att få lite historia på köpet!
  Tack!
  Kram

  1. Tack! Vi har varit ute på en del trevliga promenader och dels sökt oss till områden som inte är så välkända och dels velat vara i närheten av vatten. Och vi har både sett och upplevt mycket och av skiftande slag. Kan tänka mig att man i Göteborg också tagit till vara mark nära vattnet och byggt bostäder. Tycker om att man sparar och restaurerar gamla hus och att de finns med bland de nya.
   Kul att du var med här.
   Kram

 13. Så klart fastnade jag vid räkmackan. Så gott det ser ut! När jag tittat tillräckligt på denna, fortsatte jag läsa den intressanta texten och njuta av bilderna.
  Så intressant industrihistoria. Tänk vad lite jag visste om denna del av staden.
  Sköt om dig!

  1. Tack! Tänkte just så. Och jag sa det både till min väninna och damen i bageriet. Denna räksmörgås avancerade genast till första plats på vår inofficiella lista. Lilla Essingen har jag besökt några gånger men det var ett tag sedan senast. Fint att gå runt här och en del av de gamla byggnaderna finns kvar med sin speciella historia.
   Och närheten till vattnet är ju påtaglig.
   Var rädd om dig du också.
   Kram

  1. Vad roligt! Och jag tycker det är så fint att en hel del av det gamla finns kvar och att det gamla och nya kan samsas.

  1. Vi rör oss runt en hel del nu och tarc områden där vi inte varit så mycket och som har “närkontakt” med vatten. På Stora Essingen har jag varit på konferens några gånger men hade inte tidigare promenerat runt ön. Lilla Essingen har jag besökt en del men länge sen så nu tog vi ett varv runt här. också. Både bageriet och allt de hade här verkade gott och räkmackan hamnade genast på en förstaplacering hos oss. Vi har nu ätit ett antal när vi varit ute på våra långpromenader.
   Stockholm har ju så många fina områden så det är ju inga problem med variationen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *