Spanien Utflykter

Likör 43 – “Licor 43” en spansk kändis

 “Licor 43” , en välkänd spansk likör, som jag känt till i många år men inte vetat så mycket om.  Ett par flaskor har jag hemma, men de har blivit stående. Nu när vi ändå var i Cartagena och i närheten av likörfabriken, passade vi på att göra ett besök och fick en personlig rundvandring.  (Fabriken är öppen för allmänheten men det är klokt att avtala ett möte innan.) Jag visste att likören hade gamla anor. I princip lika gammal som staden Cartagena, alltså från 200-  talet f. Kr. Och nu skulle jag få veta mer.

Här utanför den spanska staden Cartagena har likör 43, "Licor 43", sin fabrik sin fabrikI vackra omgivningar utanför staden Cartagena, i sydöstra Spanien, ligger den färgglada likörfabriken “43” .

Jag tänkte genast på bloggvännen BP när jag såg de läckra färgerna som fabriken är målad i.

Det berättas

-Att när romarna i början av 200-talet f. Kr intog staden Cartagena träffade de på en söt, citrusdoftande likör som var omtyckt av de boende i staden. Likören berättades ha övernaturliga egenskaper, men man visst inte exakt hur de påverkade de som smakade. Romarna tyckte mycket om denna likör men dess märkliga egenskaper gjorde dem oroliga och drycken förbjöds. Och just att den förbjöds gjorde den än mer lockande. Likören spreds i hemlighet snabbt i hela det stora romerska riket och under namnet “Mira bilis” – på latin “bra för gallan”- Receptet på likören gick i arv och var hemligt men i början av 1920-talet köpte den spanska familjen Zamora receptet och började på nytt tillverka denna urgamla likör.

Entrén till avsmakningsavdelningen med bar, butiken och museet.

Likör 43 – Licor 43

-Fick sitt namn, Licor Cuarenta y Tres (43)  när familjen Zamora med tre bröder, en syster och systerns man köpte receptet. Huvudmannen i företaget var den äldste brodern Diego Zamora och sedan 1945 är företaget baserat i Cartagena. Företaget heter också Diego Zamora Group.

Just namnet på likören kommer av att den innehåller 43 olika ingredienser, alla är hämtade från området runt Cartagena. Olika örter, citrusfrukter och fruktjuiceringår och den den till smaken söta likören är smaksatt med vanilj.

Idag finns likören som standardingrediens i många barer runt om i världen och den exporteras till ett 80-tal länder. Sverige är ett av de få länder där vin och sprit inte säljs i matbutiker så det var inte helt lätt att få in Likör 43 på den svenska marknaden so styrs av systembolaget. Men i samband med att dels den svenska turistströmmen till Spanien ökade och dels ett möte skedde med representanter från Zamorafamiljen och Systembolagets lednin säljs sedan 2004 likören även på svenska systembolag.

Lampor vid bardisken i form av tomma likörflaskor.

Vi fick vänta en stund på vår guide och serverades då “spanskt kaffe”. Gott och påminde om Irish coffee men med Likör 43 i stället för whiskey. Cirka 5-7cl Likör 43 hälls i ett glas, lite finrivet citronskal över, starkt kaffe och löst vispad grädde och gärna lite flagad mörk choklad på toppen.

Likör 43 kan användas till både varma och kalla drinkar. Här "Spanish coffee".“Spanish coffee”

Trevlig bar som erbjöd fin utsikt över det kuperade närområdet.

Rundtur i fabriken

Visningen av fabriken och det tillhörande museet var intressant. Och vi visste ju från början att detta är en “reklamtur” men inte mindre intressant för det. Fotografering inne i fabriken var inte tillåten och jag chansade inte. I fabriken arbetar mellan 40 och 60 personer beroende på säsong. Här såg vi processen från det att vätskan hamnade i de stora rostfria behållarna, vidare tappades i flaskor, försågs med etiketter, granskades, och sedan hamnade i kartonger med åtta flaskor i varje. Bullrigt var det och alla anställda hade fått hörselkåpor, men enligt spansk lag kan ingen tvingas att använda dem. (Vi såg kanske ett tiotal  personer som använde hörselkåporna….)  Många satt här vid olika löpande band och pratade under arbetets gång med varandra, trots allt buller. Och för att det ska bli variation på arbetsuppgifterna byts platser och arbetsuppgifter var tjugonde minut.

Likörflaskorna har bytt utseende under åren. Här flaskor från 1924 – 2015

Rundturen och besöket i museet är avslutat och lite fler “provningar” väntar. Bäst att tillägga att det fanns alkoholfria alternativ. En till får vara med här och det är Ginger 43.  Massor av is läggs i ett glas, helst av “rundare modell”. Därefter hälls, ca 6 cl Likör 43 i glaset och toppas med gingerale som sakta får rinna ner i glaset längs en sked för att det skall bli till en guldfärgad drink som skitar sig som “guld”. Som slutkläm pressas ett par klyftor lime ner i glaset.

Nästan färdig drink, Ginger 43.

Dags för oss att efter dryga två timmar lämna dessa läckra, färgglada och moderna byggnader och bege oss vidare. Trevligt har vi haft och nya kunskaper och upplevelser har vi med oss.

Fabriksbyggnader som mer påminner om en piggare nattklubb än en likörfabrik.

 

 

28 svar på ”Likör 43 – “Licor 43” en spansk kändis”

 1. Vilket intressant och spännande besök hos tillverkaren. Om jag inte minns fel så hade likören under några år ett tvivelaktigt rykte och kanske var det därför den inte var en självklarhet på bolaget. Om det stämmer vet jag dock inte… Vi har haft en flaska här hemma som drinkblandare och det blev helt ok tyckte jag även om likörer inte är min passion.

  Kram och trevlig fredag!

  1. Nej, likörer är inte mina favoriter heller men när vu nu var i närheten så blev det ett besök. Och givande var det. Att få in varor i svenska systembolagets sortiment är en lång procedur men jag förstod så mycket spanska att jag begrep att det handlade om möten och att likören sedan testades och såldes bra. Annars tas en vara bort. Men Sverige, med sina bestämmelser, var sena att importera 43:an men barägare och restauranger låg på. Från 2016 har företaget även fått in dryycken “Orochata” i systemets sortiment. En dryck som liknar “Baily´s” och som har jordmandel som bas.
   Önskar dig också en trevlig fredag.

 2. Vilket otroligt coolt ställe. Älskar exteriören – så fräsch och happy:-) Intressant att läsa bakgrunden till den likören, som jag faktiskt aldrig sett i Spanien. Detta kan dock bero på att vi inte dricker likörer, då de är alldeles för söta och sliskiga för vår smak.
  Men som sagt bara att kolla fabrikens exteriör och interiör är värt ett besök!

  1. Byggnadenarna var verkligen hädtiga och i “dina färger”. Hamnade hos dig tankemässigt när jag såg färgkombon. Vad gäller likörer är det inte mina favoriter heller. Alltför söta och sliskiga. Men smakproven här på fabriken, både vad gällde kaffet och drinken var helt ok. Och med tanke på de två flaskor vi har hemma av 43:an så kan jag nog testa båda. Vet att 43:an används i många drinkar och finns som basutbud i många barerm men den enda drink jag i stort sett dricker är GT.
   Kul var det med ett besök och nu ha med mig storyn bakom likören och hur den kom till Sverige.

 3. Vilket intressant museum, och så gott det såg ut i glasen. Men mest reagerar jag på hur varmt och skönt ni ser ut att ha det. Jag som hoppades att vi var klara med vintern här uppe i Roslagen, nu när vi snart kommer in i mars, men då blir det plötsligt både snö och vinterns kallaste nätter med ned mot – 17 grader. Brr… Ha det fint!

  1. DEt blev ett väldigt trevligt och “gott” besök. Och intressant även att höra den gamla historien. Varmt och skönt har vi haft det, i varje fall jämförelsevis. Roslagen är ju så fint, men väl kallt har du haft det och mycket snö- Mem snart är våren här. I alla fall den öfrsta vårmånaden.
   Ha det fint du också.

 4. Så trevligt och intressant! Jag är väldigt dålig på drinkar och likörer, man glömmer liksom bort dem!
  Men visst liknade byggnaden en nattklubb 🙂
  Stor kram och trevlig kväll!

  1. Likörer är inte mina favoriter, inte alls. Men lite hemlagad limoncello är ju gott. Kaffefrinken var riktigt god och drinken med gingerale likaså. Roligt var det att besöka fabriken och få höra mer om bakgrunden till 43an och hur den kommit till.
   Vi trodde först vi kommit till ett disco med nattklubb men äfrgerna piggade upp.
   Önskar er också en fin kväll.
   Stor kram!

 5. Den byggnaden missar man inte så lätt när man åker in mot Cartagena 🙂 Fast jag har aldrig besökt den. Intressant tur – jag gillar såna där söta likörer, men det blir inte särskilt ofta nuförtiden. För sött för mina sockervärden.
  Tack för besöket – det var intressant läsning 🙂

  Ha en fin fredagskväll!

  1. Likörer är överlag för söta för mig men det var ett trevligt besök här. Och kaffet med 43an smakade bra och inte alls sött. Likaså var drinnken med gingerale riktigt god och inte så söt.
   Önskar er också en fin kväll.

 6. Gokväll!
  Tack för en intressant föreläsning om 43. Denna likör köpte man ju hem 70-talet. Men håller med övriga som skrivit, lite väl sött. Håller mig till damma färg i glaset men av annan smak. Vet vid ett tillfälle när vi skulle ha ”färdknäpp” med oss och då var det en som inte gillade Whiskey, så i hennes lilla plastflaska märkt Gin ( precis som övriga plastflaskor ’a 5 cl) så hade jag som tur nog lite olika korkar och kunde urskilja 43 genemot whiskey?.
  Önskar dig och Bosse en trevlig helg.
  Kram/A-K

  1. Minns det och det var ju i samband med det som trycket ökand ehär hemma på Systemet att börja sälja den. Men det kom att dröja många år innan det blev av. Smart var du där – för whisky och 43an har ju liknande färg.
   Önskar så att ska må bättre. Många tankar.
   Trevlig helg önskar vi dig. Vi hörs!
   Kram!

 7. Vilken tjusig fabrik i alla regnbågens färger! Tänkte också direkt på BP 😉
  Jag är inte längre någon likörälskare. Det där med Baileys är barnmat för mig, rena chokladkakan. Men är jag på en visit så, så hade jag nog köpt med mig en flaska. Den kan räcka lääääänge.
  Trevlig helg och stor kram!

  1. Det blev ett trevligt besök och roligt att åf veta mer om historien bakom likören 43. Likör dricker jag helst inte, men kaffet vi serverades med 43:an i var gott och påminde om Irish Coffee som jag tycker om. likaså var drinken med 43:an och gingerale riktigt läskande.
   Önskar dig också en fin helg.
   Stor kram

 8. Tack för rundvandringen, jätteintressant att följa med. Väldigt fint där inne och vilken häftig lampa gjort av flaskor.
  det såg gott ut men lite sött med likör för min smak, men en lite skvätt till kaffet är nog gott. Kram och trevlig helg.

  1. Likörer är inget för mig heller, men nu fick vi tips om hur 43an kan användas i olika drinkar och även provsmaka. Och då var det nåt helt annat. Och kaffet med likören i smakade riktigt gott.
   önskar dig också en fin helg.
   Kram!

 9. Tack för ännu ett mkt intressant inlägg, dock tillhör inte likör mina favoriter för sött tyvärr, men roligt att se det du skriver om ändå 🙂 håller med dig ang utseendet 🙂 på huset …ha en fin dag kram

  1. Likörer är jag inte heller förtjust i, dricker det inte rent. Men det var ett trevligt besök och kul att se hur denna likör, som finns i många barer världen över (används mycket till olika drinkar och inte mest till att dricka som likör) tillverkades. Och historien bakom. Drinkarna och kaffet vi fick smakade riktigt gott.
   Önskar dig också en fin lördag.
   Kram!

 10. Jätteintressant! Och otroligt snygg byggnad. Alltid skoj med recept som det är hemlighetsmakerier kring och när de går i arv. Hur smakar det? Är det åt Limoncello eller tjockt som Baileys? Limoncello är ju supergott (måste göra en omgång nu innan mina föräldrar kommer!) medan Baileys är yick! Jolmigt … Mannen min älskar det dock.

  1. Även om likörer inte är i min smak så var besöket både givande och “gott”. (Limoncello tycker jag dock om, dock inte för söt) Byggnaderna var klart uppiggande färgmässigt och var väldigt moderna inuti. Likör 43 är guldgul och väldigt söt, lite trögflytande och jag tror mest den används som ingrediens i olika drinkar. Citrusfrukter av olika slag ingår och den är smaksatt med vanilj. Vi testade “Spanish coffee” med 43:an i botten sedan starkt kaffe och löst vistad grädde vilket påminde om Irish coffee. Riktigt gott och inte så sött. Drinken med gingerale och 43:an, med mväldigt mycket is och citon var riktigt läskande. Företaget som gör 43:an har nu också kommit med en dryck som heter “Orochata”, i vita flaskor och den kan påminna om Baileys, men mindre kvalmig. Den drycken har jordmandel, “chufa” på spanska som bas och smaksätts med kanel, citron och socker.
   INtressant att ta del av just 43:ans väg från 200 år f. KR och till idag.

 11. Spännande att få lära sig mer om den likören … många år sedan jag smakade. Alla likörer är lite för söta, men jag har för mig att vi blandade den med något och att det blev riktigt gott! 🙂

  1. Jag håller helt med dig, alltför sött så likörer dricker dricker jag sällan. Men det var dott med gingerale blandat med likören ,en mycket is och citron. DEt söta kom av sig. Likaså smakade kaffet gott med 43:an i. Lite som Irish coffee och inte direkt sötare. Lärde mig att likör 43 ofta används i barer på många ställen i världen som ingrediens i drinkar.
   Intressant att se tillverkningen och höra historien om hur 43:an kommit till.
   Kram och trevlig kväll.

 12. Vilket trevligt besök på likörfabriken! Kul fakta om en likör jag aldrig smakat eller ens hört talas om. Kan tänka mig att den där drinken med ginger ale var drickbar. Annars är jag inte så förtjust i likörer, eftersom de är så söta. Förr kunde jag ha en finsk likör hemma att bjuda på… som åkerbär eller hjortron.
  Välkommen hem till Stockholm! Ha en skön helg!
  Kram!

  1. Tack! Känns bra även att vara här i Stockholm.
   Besöket på likörfabriken var väldigt trevligt. Men vad gäller likörer så är de alltför söta även i min smak. Likör 43 är väldigt vanligt förekommande i Spanien och på många barer runt om i världen och används i olika drinkar. Kaffet med 43:an var riktigt gott och drinken med gingerale, mycket is och citron var läskande och inte söt.
   Intressant var det att få ta del av ldenna likörs långa historia. Tänk med anor från 200-talet f. Kr.
   Önskar dig också en fin helg.
   Kram!

  1. Kul var det att besöka fabriken och se hur likören tillverkas. Dock är inte likörer min favvoritdryck, men denna 43:a går att blandas upp/ut så att dne blir mindre söt. Bra så. Har ett par gamla flaskor liggande….

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *