Stockholm

Lika bra att passa på. Och det gjorde vi.

Lika bra att passa på. Sommaren pågår några dagar till för att sedan avlösas av sensommar eller den första höstmånaden. Men tanke på detta så lockade oss en grön långpromenad kombinerad med sjönära utelunch.  Visserligen har några sjönära ”sommarrestauranger”  nu bommat igen för säsongen på vardagarna men några alternativ finns. (Kan tänka mig att kundunderlaget sviktar när  många återgått till jobb och studier men på helgerna återuppstår fler av dem. )

Vi passerade genom koloniområdet Eriksdal, mitt på Söder. Här är det rofylldhet och grönska som gäller.

Eriksdalslunden är ett av många koloniområden som ligger sida vid sida längs Årstaviken och höjderna här.

Visst är det lika bra

att göra det man tänkt när man tänker det. Inom det rimliga förstås. Jag har ibland tänkt att det gör jag senare eller en annan dag men har ändrat mig en hel del. Oftast finns ju ingen anledning att skjuta upp saker och när men sedan vill/tänkt göra det så blir det inte eller möjligheten finns inte längre kvar. Någon som känner igen sig?

Vi bor mitt i stan men med vatten, Saltsjön/Östersjön (nåja saltvatten är det ju inte direkt, men lite ”bräckt”) och Mälaren helt nära. Och grönområdena vid och längs Årstaviken ligger några minuters promenad bort. Här blir det många promenader. Inte direkt de ”djupa” skogarna” men fint ändå.

Lika bra att passa på att njuta av sköna promenader i koloniområdena längs Årstaviken och njyta av vacker grönska. Och trots sommarens torka blommar det fint i de små välskötta koloniträdgårdarna.

Gott om äpplen blir det. Äppelträden här i koloniområdena är välfyllda och mycket frukt har också hamnat på marken.

Lunch skulle det bli. Valet föll på lilla restaurang ”Skrovet” alldeles vid Årstavikens vatten. Visserligen hade tunga moln tornat upp sig när vi slog oss ner men de drog sakta förbi.

God lunch med absolut vattennära läge. Perfekt!

Änder passerade i jakt på mat bland vattenväxterna.

Vi fortsatte

efter lunchstoppet promenaden längs vattnet och konstaterade att kreativitet fanns bland båtägare. Här har man byggt en flotte ute i vattnet och sedan fäst sina båtar dels i flotten och dels med hjälp av ett ankare. Här ligger båtarna bra.  Flotten är dessutom ett litet hus. God tanke för att få en båtplats och som är kostnadsfri. Tillåtet är det nog inte.

 

På land hittade vi en hängmatta så kanske är det tänkt att trötta förbipasserande här kan vila sig i form. Sjönära läge är det. Vi testade inte utan fortsatte promenaden.

Och visst är färgen grön!

Så småningom tog vi oss upp mot den mer trafikerade Ringvägen. Södermalms längsta gata med sina tre kilometrar och  som i princip korsar hela Södermalm.  Här är det också grönt. Skrattade gott när jag såg denna ordningsamma ”gröna cykelparkering”.  Lika bra att ordna in sin cykel i ledet-

LIka bra att ordna in sin cykel i denna "gröna" cykelparkering på Ringvägen i Stockholm.Ringvägen med spontan ”grön cykelparkering”.

 

 

18 svar på ”Lika bra att passa på. Och det gjorde vi.”

 1. Underbart grönt! Ingen som ser detta kan ana att sommaren har varit den torraste någonsin. Varmare också för den delen!
  Ljuvliga bilder på sommaren när den är som bäst! Kram

  1. Tack! Ja, här var/är det verkligen grönt. Men kanske att Mälarens vatten hjälpt trädens rötter. Och vad gäller koloniområdenas grönska och blomning så vet jag inte hur de kunnat hålla sig så. Fint att sensommaren stannar kvar.
   Kram!

 2. Tack vare dig har jag fått vara med på strövtåg i Stockholm i områden där jag aldrig satt min fot, trots att jag bott där så många år. Tack för det! Sen bodde ju jag i förorterna och då blir inte utforskandet av stadsmiljön lika stor. Tvärtom, när man var ledig gick man precis som nu ofta till skogs…jaja, jag är en skogsmulle men jag uppskattar alla vackra stadsmiljöer också. Kram

  1. Vad trevligt att du vandrar med mig och och jag rör mig ju mest i stan men även i de fina grönområden vi har nära. Och bor en utanför stan så blir det ju oftast där man är. Jag bodde i Solna från det jag var tio tills det jag var 20 år och gick i gymnasiet i stan så jag var mycket där. Sedan hade jag olika aktiviteter inne i stan och med buss tog det bara 15 minuter från Solna, Huvudsta, där jag bodde och in till Norra Bantorget som då var det stora busstorget- Senare bodde jag i Upplands Väsby, 25 km norr om stan, och där var skogen nära så lite Skogsmulle var jag då i många år. Och att varva skog/land och stad är ju väldans bra. Fint att ta del av varandras bloggar och få det bästa av det mesta.
   Kram!

 3. Visst känner jag igen mig – med att skjuta upp saker och sedan blir de inte av eller så glömmer man vad det egentligen var man ville göra.
  Idag var det ju perfekt med en långpromenad med temperaturen som låg runt 20 grader. Kul med en lyckad pitstop också. Det hör ju liksom till, eller hur;-)
  Bilderna är toppen och den gröna cykelparkeringen tar priset:-)

  PS. Äpplen och tomater trivdes verkligen i sommarvärmen. Undrar bara vad an gör med alla äpplen. Jag menar min mamma gjorde ju mos och ”konserverade” äpplen. Men hon var ju hemmafru. Vem är det idag? DS,

  1. Fint att läsa att du kände igen dig i detta med att skjuta upp saker. Och vi borde vara fler. Men jag har blivit bättre på att inte göra det.
   Långpromenad med ”pitstop” uppskattas. Nu var det ett tag sedan vi traskade här längs Årstaviken och länge sedan ”Skrovet” besöktes. Men läget är perfekt i fint väder. Vad gäller den ”gröna” cykelparkeringen så trodde jag nästan att Miljöpartiets språkrör varit framme och skött dirigerandet av det hela.
   Tror många äpplen inte används i år för det verkar vara ett överflöd och träden dignar av dem. Några äpplen kunde jag ta hand om.Kanske kunde äppelträdsägarna bjuda ut skörden om de inte ska ha dem själva. Här på Söder finns nog många som skulle ta hand om dem.

 4. Vilken härlig promenad ni kom ut på och praktiskt att passa på att njuta av en god lunch. Den där flotten var onekligen ett intressant bygge men jag har svårt att tänka mig att den är laglig. Men det går så länge det går och kanske reagerar ingen…

  Kram och god kväll!

  1. Lika bra att passa på när vädret är gynnsamt. Ohc god lunch vid vattnet var en bonus. Vad gäller flotten är den troligen inte laglig, men det går så länge det går…Jodå, folk har kontaktat polis och Stockholm stad. Men man måste veta vilka båtägarna är för att kunna ta bort dem. Och detta är ett kapitel för sig.
   Kram!

 5. Så är det! Man ska helst inte skjuta upp något man vill göra till senare. Nuet gäller och gäller alltmera äldre man blir. En härlig vandring blev det för er del. Tack för att du delade med dig av allt det härliga!

  1. Har mer och mer insett att jag inte längre ska skjuta upp saker. Och säkert är det så ju äldre man blir. Tiden känns liksom begränsad. En skön promenad blev det och det är alltid fint att gå här och vi gör det ofta. Fint att följa årstidernas växlingar här. Väldigt trevligt att du gick med.

 6. Hola! Är fortfarande förälskad i Södermalm trots att vi har bott här i 10 år! Här finns allt: folkliv, restauranger, vatten, natur, utsikt, tystnad, historik likväl som de allra senaste trenderna. Vi har ju pratat ett tag om att ”downsiza” i Estocolmo och ”upsiza” i Spanien. Vi inser dock att vi aldrig kommer att kunna lämna vår stadsdel så vår krympning här hemma kommer bli mycket påtagligt fysisk i form av kvadratmeter. Vi lämnar inte ön för nåt ”halvstort” i förorten. Det får bli något litet i hoodsen. ? Livskvalitet är viktigast!

  Ringvägen är den gata som det bor flest antal personer på i hela Sverige. Gissa hur många? Har det färska svaret eftersom vi nyss har gjort en analys för en kund på mitt jobb och min vd kom in till mig förra veckan och ställde just den frågan: Vet du vilken gata som det bor flest personer på i Sverige och kan du gissa hur många? ?
  Kram och hälsa Mr B! ❤️

  1. Jag hade ju knappast varit norr om Slussen när jag flyttade hit 2004 men nu ska det mycket till för att lämna ön. På Söder finns ju allt och man kan, om så önskas, känna sig som o man vore i en mindre stad – typ Södermannagatan – eller i en livlig storstad. Naturen är ju dessuom påtaglig. Någor större i förorten vill inte vi heller ha. För min del så läste jag för ett tag sedan att Katarina Bangata var den gata i landet där det bodde flest eftersom det finns så många gårdshus och många lägenheter är små och familjer idag valt att bo kvar med trångt. Men nu verkar dte som om Ringvägen då passerat. Vet bara att man för Katarina Ban 2017 beräknade att det bodde , var skrivna, ca 32 000 /km2. Men Ringvägen känns ku inte lika trång så det blir svårt. Men om det bbor fler där så kanske ca 34 000/km2. Spännande att få veta svaret.
   Mr B hälsar.
   Kram!

 7. Grönska som gläder oss inför sensommaren och hösten.
  Här blev också grönt igen när värmen släppte taget och regnet kom.
  Verkligen en vattennära lunch där!
  Att göra direkt det en tänkt det är att ”få det gjort” så det inte blir liggande och icke gjort 🙂
  Tack för turen!
  Stor kram!

  1. Tänk att det ändå är så grönt och blommar så fint efter den torka som varit i sommar. Fint är det. Roligt att det är denna grönska även hos dig. Här har vi suttit tidigare och närheten till vattnet är påtaglig och en god lunch blev det med änder som sällskap. Men de fick nöja sig med att titta på oss. Att numera göra mer ”viktiga saker” direkt har jag blivit bättre på med åren. Känner att jag inte har tid att vänta. Lätt hänt att det då blir för sent.
   Jättetrevligt att du följde med och du och jag har faktiskt promenerat här tillsammans när du var på besök.
   Stor kram!

 8. Jag är en fena på att skjuta upp saker. Jag har ett lappa-och-laga-projekt som hänger på en stol här i rummet och det har väl hängt där i snart en vecka? Kanske tar jag tag i det idag. Kanske… Haha! Det är ju supersnabbt gjort, men startsträckan… 🙂

  Otroligt härligt gröna bilder! Och lite annat färgglatt också. Men sen var jag tvungen att hämta papperspåsen igen – felparkerade båtar!!! Gaaahhh…. 😉

  Ha en fin torsdag!

  1. Har bättrat mig vad gäller att skjuta upp saker. Har börjat inse att det som känns viktigt också får förtur. Kanske är det den ökade åldern som påverkar…
   Grönt och fint är det trots tirkan som varit och dessa kolonilotter tas så väl om hand.
   Här räcker det inte med kreativa bilparkeringar utan dessa finns även till sjöss. Men jag ror inte den blir långvarig.
   Trevlig torsdag!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *