Foto

Len – Ordet att tolka i Gems Weekly Photo Challenge

3 september, 2019

Len är veckans ord att tolka i  Sannas roliga fotoutmaning – Gems Weekly Photo Challenge. Vad gäller utmaningen i sig så gäller det att med bild och/eller/ text tolka det angivna ordet. Här är det fritt fram för egna funderingar och tolkningar och alla är välkomna att vara med. (Bilderna är både gårdagsfärska och hämtade från arkivet.)

En liten, len kattunge kommer på besök. En liten och len kattunge som kom på besök till oss i Torrevieja.

Ordet len

förde tankarna genast till något som var mjukt, slätt, milt och behagligt. Man kan tala med len/mjuk/mild röst. Här hör jag Astrid Lindgren i mina öron. Särskilt när hon läser högt ut “Bröderna Lejonhjärta.” Men ibland kan en rösten tyckas len men innehållet i det som sägs är inte alls menat att vara det. Sen kan det lena som hörs i  i rösten också vara ren inställsamhet.

Och tar man ett skutt över till det mer “matnyttiga” kan det också vara både lent, mjukt och milt.

En underbar lite len och mjuk kattunge.En underbar liten kattunge så len och mjuk. Bara ett par veckor gammal som jag mötte  för några år sedan då jag besökte vännen Annukka i Vännäs, utanför Umeå. 

 

När vi då är inne på det mer djuriska  vad gäller det lena och mjuka så måste ju Curre, en labrador, som jag är “mattemor” till få vara med. (Mattemor= jag är mor till hundens matte)

På Curre labrador är det både ögon och päls som är len. Och här är det inte bara pälsen som är len utan även ögonen.

Så över till det mer matnyttiga.

Len som en persikaLen som en persika. Jodå, en del var dessutom mjuka.

På hylla på den lokala ICA-butiken finns det fil och yoghurt i mängder av olika sorter. Någon len  variant såg jag inte till. Däremot fanns det  gott om  de milda.

 

 

För mig är det en njutning

att gå med fötterna i det 25- gradiga vattnet i Indiska Oceanen, precis där sanden och havet möts. Här är sanden behagligt  packad och man sjunker ner. Havet här och den lena sanden är en  en lisa både för kropp och själ.

Den ljuvliga Chackpongstranden på fastlandet i Sydöstra Thailand. Så lugnt och behagligt.

Från Thailand blir det ett hopp till det svenska Bohuslän och till Marstrand. Här hittar jag ingen sand men däremot klippor som smekts lena av sol och vind. Minst lika njutbart om solen skiner.

På Marstrand är det gott om dessa klippor som slipats till sina mjuka former av sol, hav och vind. 

Att åren går är ju bara att konstatera. Men jag tyckte den här skylten uttryckte det hela på ett milt sätt. Viss?

 

Titta gärna in här för att se fler av veckans “lena” tolkningar

Du Kanske Också Gillar

52 Kommentarer

 • Svara Beppan 3 september, 2019 | 12:21

  Oj så mycket lent du hittade! Kattpäls, hundögon, persikor – och så sanden i Thailand…. mmmmm.
  Elegant lösning på temat!

  • Svara Ditte 3 september, 2019 | 15:16

   Tack! Ja, jag spånade lite och då var det detta som kom fram. Jodå, en hel del till. Men hade inte tänkt mig en hel följetong.

 • Svara Karin Eklund 3 september, 2019 | 14:08

  Så fina tolkningar du har gjort av ordet len.
  Finns det något finare än en len liten kattunge. eller en len pannas hos kossan?
  Så mycket lent och fint det finns, även om det är precis som du skriver ibland inte lent fastän det låter lent.
  Skylten på sista bilden är ju bara för bra!
  Vi är inte gamla Ditte, vi är vintage!

  • Svara Ditte 3 september, 2019 | 15:13

   Tack! Ja, len kan betyda så mycket så jag fick begränsa mig en hel del- Visst är sista skylten bra! Och känslan av att vara “vintage” är lite rolig.Undrar hur länge man är det.
   Ha det gott! Många tankar till er.

 • Svara Karin Eklund 3 september, 2019 | 14:09

  en len panna ska det förstås vara…att föra händerna just på den platsen på en kossa eller kalv är så lent och fint

  • Svara Ditte 3 september, 2019 | 15:14

   Tolkade det du skrev just så.

 • Svara Emma, Sol som sol? 3 september, 2019 | 15:46

  Åh … bland det lenaste och gosigaste som finns är att mojsa in sina händer och ansikte på en kattmage! Ja, när katten är med på det hela, annars är det ju allt annat än lent! 🙂

  Lena stenar som havet slipat, helt fantastiskt!

  • Svara Ditte 3 september, 2019 | 15:48

   Jag är ju egentligen ingen kattperson men det finns undantag. Kattungar! Vad gäller lena stenar i Bohuslän eller någon annanstans är de också favoriter. Även Curres lena päls och ögon räknas dit.

 • Svara "LillaSyster" 3 september, 2019 | 15:55

  Mmmm så mycket lent du bjuder på. Men hjärtat klappar allt lite extra för katterna. Jag blir så sugen på att skaffa en liten kattunge igen. Men jag ska stå emot, jag vet att det inte skulle uppskattas av de som har sitt revir här i huset.

  • Svara Ditte 3 september, 2019 | 16:05

   Jag var just inne och tittade hos dig och såg din fina katt Elvis mot din kind.Mysigt! Jag är ingen riktigt kattmänniska, blev skrämd som liten av en siames som bet och klöste mig i en tågkupé när den hoppade ur kattkorgen. Detta har suttit i länge. Men nu går det hyfsat med katter och fräns kattungar. Hundar är inga problem.
   Nej, jag förstår att du inte ska ha en katt till. Inte just nu…

 • Svara Ama de casa 3 september, 2019 | 16:48

  Vilken härlig tolkning! Mycket lent här 🙂

  Ha en fin kväll! (Antar att den närmar sig hos er… 😉 )

  • Svara Ditte 3 september, 2019 | 17:25

   En hel del lena varianter blev det.
   Kvällen närmar sig och träff med S&J på Lokes bar.
   Önskar er detsamma när den kommer. Har ert fartyg framför oss på skärmen….
   Kul att följa med där också-

 • Svara Anna, New York - My Bite of the Big Apple 3 september, 2019 | 17:26

  Så fina och intressanta reflektioner kring ordet len! Visst har både den mjuka sanden och lena stenar sin charm på olika sätt. Och kattungar, det finns knappt nåt sötare! Mattemor, det var ett nytt ord för mig. Fiffigt!

  Sista var ju bara bäst. Det ska jag lägga på minnet! Haha.

  Varm kram!

  • Svara Ditte 3 september, 2019 | 21:54

   Jag tycker att sista bilden är läcker. Och väl värd att minnas.Nu är jag ju där. Är ju ganska till åren kommen men ålder är ju mest en siffra.Skylten är ett milt/lent sätt att se på detta med ålder tycker jag. Och med humor. Att leka med ord är roligt och jag uppfann “mattemor” när Curre kom till min dotters familj.Ordet len har ju så många betydelser men jag fick ju begränsa mig. Kan ju inte skriva en kapitelbok…
   Stor kram!

 • Svara Znogge 3 september, 2019 | 17:28

  Vilka härliga tolkningar du har gjort av ordet “len”. Som vanligt så bjuder du på finna bilder som passar perfekt till. På den stranden hade jag gärna promenerat och njutit av det varma vattnet.

  Kram och god kväll!

  • Svara Ditte 3 september, 2019 | 21:57

   Tack! Ja, det är ju det där med att begränsa mig. Jobbar på det. Men en strand med len sand, klippor lena av sol och vind. Därtill kanske en katt eller hund som bidrar med lena ögon och päls. Ja, det finns så mycket…
   Kram och god sen kväll.

 • Svara Veiken 3 september, 2019 | 19:59

  Fina lena saker. Katterna och fina hunden!ser så lena och mjuka ut.
  Du som jag älskar hav, mjuka stränder och klippor! Vilken fin tolkning du har gjort
  Kramar

  • Svara Ditte 3 september, 2019 | 22:03

   Visst finns det en hel del lena saker jag kom att tänka på. Och som du såg fanns “Chackpong stranden” med. Här tänkte jag på dig- Och även marstrand har vi ju gemensamt. Finns ju en ytterligare en del-
   Kramar

 • Svara Micke 3 september, 2019 | 20:01

  Astrid Lindgren ja…bästa berättarrösten inom den avdelningen helt klart….många barndomsminnen där för mig…och alla andra med antar jag.
  Många grejer du hittade där…riktigt bra jobbat.

  Ha det underbart.

  • Svara Ditte 3 september, 2019 | 22:07

   Tack!Visst är det en njutning att lyssna på Astrid Lindgren. Hennes röst är så fascinerande. Man verkligen lyssnar till varenda stavelse. Jag har haft “struliga killar i klass 9 som suttit i “giv akt” och lyssnat på hennes uppläsningar. Mäktigt i sig.
   Mycket finns det som är lent och det blev några varierande exempel.
   Ha det fint du också-

 • Svara Anne-Mari 3 september, 2019 | 20:13

  Herlege bilder av ulike eksempel på len.
  Eg visste ikkje at len og soft har samme betydning så denne gongen
  ser me god forskjell på svensk og norsk..

  • Svara Ditte 3 september, 2019 | 22:09

   Tack!Det blev lite olika varianter när jag tänkte på ordet “len”. Ja, norska och svenska har här lite olika betydelser men det är ju detta som gör temat så spännande.
   Ha det gott!

 • Svara Geddfish 3 september, 2019 | 20:18

  Ja, jag höll ju i två lena ankungar i helgen. En i taget, förstås, men Sarah tog båda två. Otroligt så len en liten kyckling eller älling kan vara!
  Fin tolkning av dig!
  Stor kram

  • Svara Ditte 3 september, 2019 | 22:11

   Tack! Så fint med ankungarna! Sådana har jag aldrig hållit i. Inte ännu. Men kan tänka mig att de var lena- Och ordet “len” har ju i sig olika betydleser beroende lite på sammanhanget.
   Stor kram

 • Svara Klara Ovida 3 september, 2019 | 20:31

  Så mycket lent och gott du har tolkat in i ordet denna veckan; det finns ju att välja på och det är ju så mjukt o fint att njuta av; tack Ditte for bilderna o texten 🙂
  Stor kram!

  • Svara Ditte 3 september, 2019 | 22:14

   Tack Tove! Jag kunde som vanligt, som du ju vet, inte välja bara en sak. Utan när jag tänkte på ordet “len” var det detta som kom upp i huvudet. Och så fick det bli “len ” i variationer.
   Stor kram!

 • Svara BP 3 september, 2019 | 21:44

  Vilken tolkning! Du hade betydligt lättare för att hitta bilder till temat än jag. Eloge!
  Är ingen kattmänniska och det är väl du inte heller, så du lyckades helt klart överraska mig med bilderna på kattungen.
  Labradoren är ju såååååååå fin. Är ju hundrädd, men han ser verkligen totalt ofarlig och tillgiven ut. Så där skulle jag inte byta gångbana, vilket jag brukar göra när jag ser stora hundar.
  Bilderna på stränderna är ljuvliga. Å du vet väl att vintage kostar massvis nuförtiden. Så vårt värde har ökat med andra ord;-)

  • Svara Ditte 3 september, 2019 | 22:19

   Jag tog det som kom upp i huvudet när jag tänkte på temaordet. Och helt rätt – Jag är ingen kattmänniska- Inte alls. Men just bilderna med katterna har ett värde i sig. Och det var i dessa sammanhang och några till jag till viss del kom över min katträdsla. (Blev ju skrämd av en siameskatt i en tågkupé som 10- åring och svårt riven och biten) Curre är så fin. Han är helt ofarlig och utbildad vårdhund och är med Helen nästan varje dag på jobbet. Så uppskattad av d äldre som hon jobbar med som sjukgymnast. (Fysioterapeut)
   Visst är det roligt att vårt värde ökat. Och du, sicket milt sätt att uttrycka det hela på.Gillas verkligen.

 • Svara Susjos 3 september, 2019 | 22:17

  Åh, blir helt betagen i de fina mjuka lena bilderna på kattungarna! Gissa om jag är sugen på en ny katt, saknar ju Maja så vansinnigt! Men men, en katt ska kunna vara ute tycker jag, och nu reser vi ju en del, och då ska kattvakt ordnas…
  Min man är inte alls sugen på en ny katt, så det får nog vara. Har hört talas om ett kattcafé man kan besöka inne i stan, med risk att man vill adoptera en katt därifrån! Men nog vill jag göra ett besök där snart i alla fall!
  Tack för fina lena bilder!

  • Svara Ditte 3 september, 2019 | 22:26

   Visst är de kattungar jag har med fina! Förstår att du saknar Maja väldigt mycket. Och katter bör ju få vara ute.Inte enkelt i en lägenhet- Ja, inte ens om man bor i hus. Och visst blir man bunden. Detta kattcafé har jag passerat men tror inte, efter vad jag läst, att det är en hit. Katterna gömmer sig och är ganska skygga.”Googla” så bör du hitta info. För min del tycker jag det verkar knepigt att man där som besökare ska betala entré för att ev klappa katterna.Kan ju ha ändrats…
   Kram

 • Svara KajsaLisa 3 september, 2019 | 22:49

  Oj du hittade så mycketatt jag börjar fundera på om ordet var svårt, men det var det. Söt kattunge och persika var perfekt.

  • Svara Ditte 3 september, 2019 | 23:04

   Visst var det ett svårt ord att tolka. Så min kreativitet blev inte så stor denna gång. Men en del lena saker dök upp i huvudet-

 • Svara Ruth i Virginia 4 september, 2019 | 04:11

  Vi hade Labor Day party på gatan i går. Jag satt och pratade med grannarna, och då
  kommer min 4-åriga dotterdottersdotter och lägger sin LENA kind mot min arm.
  Säjer bara “Hi, Ibu” och springer i väg och leker med de andra ungarna.
  Ibland är man miljonär.
  Persika – åt ett par i dag, som var alldeles precis lena och mogna.
  Röster – Jag älskade Yul Brynners röst!!! LEN och smekande. 🙂

  • Svara Ditte 4 september, 2019 | 08:52

   Vad trevligt med Labor Day party! Och så fint att känna din dotterdotterdotters lena kind mot din arm. Även för ett ögonblick. Härligt!
   Yul Brynner tänkte jag inte på. Men nu när du skriver det så kan jag också minnas den från filmer.
   Önskar dig fortsatt fina dagar.
   Stockholm hälsar till dig. Dock lite mulet idag.

 • Svara Anki 4 september, 2019 | 07:17

  En härlig blandning av sånt som är lent – mysigast är de ljuvliga fyrbenta … härliga bilder! Bland det mjukaste och lenaste som finns är nog en fölmule …
  Ha en bra dag!
  Kram

  • Svara Ditte 4 september, 2019 | 08:48

   Tack! Visst är en fölmule är svårslaget! Tyvärr hade jag ingen bild på det, men om jag haft så hade den varit med. Helt klart. Men fick det bli lite annat som också är lent.
   Kram!

 • Svara Lena i Wales 4 september, 2019 | 10:52

  Trevlig tolkning av ett ord jag kommit mycket i kontakt med, tycker Lena!

  • Svara Ditte 4 september, 2019 | 12:32

   Många betydelser finns ju. Och bokstäverna/betydelsen förstår jag att du haft mycket med att göra.

 • Svara Eva 4 september, 2019 | 10:56

  Härlig tolkning av len** dock vågar jag inte röra katterna i Grekland, men det finns många söta katter som är fina där ..Önskar dig en fin dag kram

  • Svara Ditte 4 september, 2019 | 12:27

   Minns alla katter jag sett i Grekland och tyvärr far ju många illa. Där rör jag dem inte. I princip inte utomlands. Den ena här på bilden kom då och då förbi oss och fick vatten. Den kattungen jag höll i är svensk och från Norrland. I Torrrevieja har man ett projekt på gång där många steriliseras och det har varit bra.
   Kram och trevlig onsdag.

 • Svara Mia 4 september, 2019 | 11:17

  Här slinker man trivsamt, mjukt och lent in igen bland goa vänner i vår lilla “skrivar-värld”.
  Brett spektrum och härliga associationer på allt olikt som ju kan vara lent.
  Kram 🙂

  • Svara Ditte 4 september, 2019 | 12:25

   Välkommen! Har saknat dig! Och kanske känns det bra att mötas av lite lent.
   Kram!

 • Svara Ami 4 september, 2019 | 11:43

  Så mycket lent du hittade! Och Curre är ju så fin 🙂
  Stor kram

  • Svara Ditte 4 september, 2019 | 12:23

   Det blev en del- Och visst är Curre fin! Hela han är så len och på många olika sätt.
   Stor kram!

 • Svara Vilt og vakkert 4 september, 2019 | 20:17

  Ja, ja, jeg brukte len om vannet, du om sanden og klippene… sånn er det når språkkunnskapen svikter… Opplevelsen er for såvidt den samme, eller hur?

  • Svara Ditte 4 september, 2019 | 21:13

   Visst är upplevelsen densamma. Och dte är detta som gör temat så spännande. Just våra olika tolkningar. De berikar-

 • Svara byblixtra 4 september, 2019 | 20:17

  Ett sånt fint inlägg med både djur och natur. Katterna och hunden är jättefina. Persikor är lena och sköna att ta på och goda. Fina badstränder på olika sätt och det var en bra tolkning. Det är inte alltid att man tänker på att en stenig strand kan ha stenar som är släta och lena. Kul skylt på slutet! 🙂

  • Svara Ditte 4 september, 2019 | 21:16

   Tack! Ja, len i variation blev det. Inser att det ofta blir så hos mig. Jag har svårt för att välja. Och mycket kommer upp i huvudet när jag “spånar” på ett ord. Och vad gäller det sista budskapet så tycker jag det var “lent” uttryckt. Man lindade in detta med ålder på ett roligt sätt.

 • Svara Paula 4 september, 2019 | 23:42

  Lent och mjukt, det första jag tänker på är toapapper, men faktiskt har jag inte sett en ena rulle här i gems utmaningen! Du o kattungen är så söta ihop, läste om din katträdsla, min mamma hatade katter och de gånger hon utsatte sig för dem så var de till henne de gick, där hon satt stel som en pinne medan alla andra försökte locka dem till sig! Alla är vi olika, men du har sjävl ett lent och mjukt sinnelag som jag uppskattar mycket!

  • Svara Ditte 5 september, 2019 | 09:01

   Jag var och letade efter toapapper men hittade ingen där jag såg texten len/mjuk. Kanske gav jag upp för tidigt. Jag är ju uppvuxen delvis på landet och med katter som fanns i laggårn. Men när jag i en tågkupé fick en stor siames på mig som klöste och rev mig så kom rädslan och den hängde i tills jag var så där en 60 år gammal. Känner igen detta du skriver om din mamma. Varenda katt har nosat sij till att jag varit rädd och kommit som på löpande band. Men jag har kommit över det värsta nu och har ett hyfsat förhållande till katter. Hundar har jag aldrig varit rädd för och inte hästar. Maken är ju en typisk kattmänniska.
   Tack för din tanke om mitt lena och mjuka sinnelag. Jodå, det finns, men även motsatsen. Särskilt om jag ser och upplever orättvisor i min närhet. Ja, det kan vara på långt håll också.
   Och Paula,jag uppskattar dig också. Väldigt mycket.

 • Svara Helen 9 september, 2019 | 07:27

  Du har verkligen fått med en massa trevligt, mjukt och lent i ditt inlägg! Jag har bara tänka mig hur lena de där labradoröronen är och att gå barfota i len sand är nog det bästa jag vet! Jag känner mig mjuk och len i sinnet efter att ha sett bilderna i ditt inlägg. Tack för det!

  • Svara Ditte 9 september, 2019 | 18:52

   Tack! Ja, Curre har både lena öron och ögon och på sina ställlen är även pälsen lite len.
   Så bra att du känner dig len efter titten.

  Kommentera