Skyltar Stockholm

Lek och design i veckans Skyltsöndag

Söndag! Och dags igen för en trevlig och rolig ”Skyltsöndag” som bloggvännen BP så förtjänstfullt förvaltar. Här är det skyltar av olika slag som gäller och med väldigt fri tolkningen. Skyltningen är gårdagsfärsk med design och lek hämtad från Stockholm Central och Leksaksmuseet, “Tidö Collection of Toys & Comics”, beläget i Bergrummet på Skeppsholmen.

 

Design finns att se

i avgångshallen på Stockholms Centralstation. Här pågår just nu en utställning som är en del av Stockholm Design Week. De som är nominerade till 2018 års arkitekturpris visar upp sina bidrag. Det är fem olika priser man tävlar om och i olika kategorier; svenska byggnader/grupper av byggnader, utomhusmiljöer, inomhusmiljöer och ett pris där husens placering och anpassning till  rådande miljön beaktas. Bidragen som är nominerade i tävlingen kommer från olika delar av landet. Till sist, den femte kategorin, är “den gyllene stolen”. Här handlar nomineringarna om en nyligen framställd möbel med hög arkitektonisk kvalité.  (Mer om detta finns att läsa här)

Lek och besök på leksaksmuseet

På Centralen mötte jag barnbarnen och vi tog oss vidare med buss till Skeppsholmen för att besöka Leksaksmuseet, Bergrummet – Tidö collection of Toys & Comics. Det är ett privat leksaks och serietidningsmuseum som öppnade 2017. Bergrummet sprängdes ut i början av 1940-talet för att ge plats åt marinchefen och hans stab. Här inne finns åtta tunnlar som är hoplänkade på olika sätt och det är stort ca.4 800 m2. På 1990-talet revs  all inredning och Bergsrummet blev 2010 en utställningslokal för bl.a. Östasiatiska museet och Världskulturmuseet. (Ägare är Statens Fastighetsverk som förvaltar olika kulturarv)

Barnbarnen Max och William på väg in i Bergrummet.

Fram till 2017 fanns “Tidö collection of Toys & Comics” på Tidö slott utanför Västerås men det museet är stängt.  Ägaren/museiechefen, David von Schinkel har tillsammans med scenografen Caroline Romare byggt upp museet . Omkring 40 000 leksaker från 1600-talet och framåt finns här och sorterade efter teman och det är också Europas största leksaksmuseum. Info finns att få få interaktiva pekskärmar och på olika språk. Absolut ett väldigt lyckat besök. Och lek kan vara så mycket.

Lek på Leksaksmuseet som finns i Bergsrummet på Skeppsholmen. Visst minns vi lek med mekano.

 

Fler ”söndagsskyltare”  finns här!  Titta gärna in!

26 svar på ”Lek och design i veckans Skyltsöndag”

 1. Många härliga skyltar … både högt och lågt! Leksaksmuseet ser trevligt ut – ska tipsa sonen om det 🙂 Mekano var roligt … minns det från min egen barndom – eller snarare från lekkamraten Peters pojkrum. Jag ville gärna ha, men farmor tyckte det var för pojkar.

  1. Det blev ett lyckat besök och både pojkarna och jag hade mycket att titta på. Tiden försvann raskt . Och visst tyckte man förr att mekano var mer för pojkar. Tur det har ändrats. Kram!

 2. Vilket museum! Jag hoppas mina barnbarn kommer dit någon gång, tror de skulle gilla det. Ska tipsa föräldrarna.

  Kvinnan på toan… ja, litet så var det nog under småbarnsåren 🙂 Tack för härlig skyltning!

  1. Tack! Besöket blev lyckat och vi var nöjda alla tre. Bra tips om man är i Stockholm och med barn i åldern 2 – 10. Bilden med kvinnan på toan. Lite igenkännande är det allt från småbarnstiden. ?

 3. Så trevlig blandning av skyltar och leksaker!!!Vilket nöje att ta barnbarnen på museum och vilket utrymme för leksaker!!
  Ha en bra eftermiddag.
  Kram

  1. Det blev ett bra val att gå hit denna regniga och gråa lördag. Vi var nöjda med besöket alla tre. Kram och trevlig fortsatt söndag. Kram

 4. Vilken helt underbar Skyltsöndag här hos dig!
  Måste säga att Centralstationens avgångshall verkligen har blivit en kreativ marknadsplats. Det är nog första gången man visar upp Stockholms Design Week med tillhörande tävlingar där. Design Week pågick ju parallellt med Stockholm Furniture & Light Fair på Älvsjömässan. Vilken bra reklam för den. Minns att vi på mitt gamla jobb alltid slog upp arkitekturpriserna extra stort i facktidningen.
  Sedan har jag lärt mig nåt nytt igen – Tidö collection of Toys & Comics visste jag inte ens att det fanns. För Leksaksmuseet låg väl vid Mariatorget förut, men Bergrummet är ju så mycket häftigare. Riktigt coolt!
  Som sagt en helt suverän skyltning! Tusen tack för den och länken:-)

  1. Tackar! Och visst har Centralen numer ofta mycket att fästa blicken på. Jag pratade med några arkitekter här på Centralen och de berättade mer om de olika projekten. Jättekul att höra mer. Och jag tittade runt ganska länge.
   Vad gäller “Tidö Collection” hade jag heller ringen aning förrän jag tittade på vad man kan göra i Stockholm med två juniorer. Och det finns ju en hel del. Detta blev ett riktigt bra val och vi uppskattade alla tre besöket. Ett mindre leksaksmuseum fanns också här på Söder, i samma lokaler som Spårvägsmuseet. Men det var väldigt litet.
   Bergrummet som lokal var spännande i sig.

 5. Oj ,så många härliga skyltar du hittat! Stockholm är verkligen en levande stad. Leksaksmuseet ser fantastiskt ut!
  Ja, ingen vidare deltävling igår, vi hoppas på bättre låtar längre fram i mello! Vi såg också QX.galan sen, en av killarna på festen hade varit på plats och sett QX-galan live, mycket bra tyckte han.
  Ha en skön söndag kväll! Kram

  1. En del skyltar blev det som jag passerade under lördagen. Och visst är Stockholm en levande stad på många sätt. Vda gäller “mellon” så önskar jag mer fart och bättre låtar. Men QX galan piggade upp mig. kul att ni också såg den.
   Önskar dig också en fin kväll.
   Kram!

 6. Leksaksmuseet verkar vara intressant och kul, kan tänka mig att dina barnbarn gillade det. Vilka fina leksaker ,-))
  Skulle själv vilja kolla runt där!
  Ha det jättefint
  STOR KRAM Primrose ,-)

  1. Det blev ett riktigt trevligt besök på leksaksmuseet för oss alla tre. Och roligt med både alla de gamla leksakerna och även nyare.
   Ha det fint du också.
   Stor kram!

 7. Trevliga skyltar du bjuder på 🙂 Var meningen att jag skulle åka med SJ till den där stationen… men jag tvekade på SJ:s turlista i början på veckan så jag bilade 39 mil till Strängnäs, jag skulle ju hem också 🙂 Tidö slott vill jag minnas jag passerade…

  1. Tackar! Tror det var bra att du tog egen bil för SJ är ju inte att lita på. Och man vill ju både komma fram och hem.
   Kul om du passerade Tidö slott. Jga har bara passerat men inte varit där.

 8. Vilket spännande och intressant inlägg detta blev! Ibland är jag väldigt avis på storstadsbornas urbud av saker att se och göra! Utställningar framför allt eftersom jag inte är så pigg på konserter eller teaterföreställningar längre. Jag ärockså dålig på att lyfta blicken, dvs. jag missar det mesta som finns att se ovanför min nästipp! Hoppas barnbarnen tyckte det var lika kul som jag tror att de gjorde. Så trevligt också att ni träffades nu innan er resa gör att ni får vara ifrån varandra ett tag. Kram

  1. Det var roligt att bara hamna på utställningen på Centralen och jag fick en liten rundtur av ett par arkitekter. Besöket på Leksaksmuseet blev väldigt lyckat ock det tyckte vi alla tre. Mycket att titta på och en del interaktiva moment. Här regnade det igår och var grått och trist så en inomhusaktivitet passade fint. Och det är alltid så fint att träffa barnbarnen och trots att de bara bor i Uppsala, sju mil bort, så blir det inte att vi ses varje vecka.Men att ha dem här en helg är så fint.
   Kram!

  1. Absolut! Och jag gör det ganska ofta. Men nu när det är halt och jag är utomhus så har jag full bestyr ändå. Tack för din länk. Härlig bild.

 9. Oj! Det där museet hade jag ingen aning om att det fanns, visste inte ens om att det fanns ett sånt utrymme där. Coolt att använda det till nåt kul 🙂

  Häftig skyltning!

  Ha en bra start på veckan 🙂

  1. Tackar!
   Jag hade bara läst om museet men i den gråblöta som var i Stockholm blev det ett lyckat besök med barnbarnen.(Jag hade också stort nöje av besöket)
   Önskar dig också en bra vecka.

  1. Bergrummet visst jag också om men inte att det nu låg ett museum där. Och ett trevligt sådant.Kul att vara här. En salig blandning var det och till killarnas förtjusning också en del gamla tåg. (Som man inte fick leka med eller köra) Men det gick bra ändå.

 10. Smart att använda Centralen som utställning, perfekt att titta på när man ändå bara väntar. Leksaksmuseer kan vara väldigt intressanta, särskilt när man kan se hur det såg ut för riktigt länge sedan.

  1. Centralen har verkligen piggats upp och det är roligt. Museet var roligt både för killarna och mig och här fanns många godbitar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *