Foto

Läsa – Ordet att tolka i Gems Weekly Photo Challenge

Läsa är veckans ord att tolka i Sannas roliga fotoutmaning – Gems Weekly Photo Challenge. Vad gäller utmaningen i sig  går den ut på att med en eller fler bilder, kanske också med text, tolka det angivna ordet. Här är det verkligen fritt fram för egna funderingar och tolkningar. Och alla som vill är välkomna att vara med. (På hemsidan,länk ovan, finns orden veckovis angivna för hela året. I år är det olika verb som gäller) Några av bilderna är gårdagsfärska och några har arkivet bidragit med.

Läsa

När jag funderade över betydelsen av ordet läsa kom jag  i första hand på att tänka på att tolka och förstå en text. Och för att kunna göra det måste jag få ihop bokstäver/tecken till ord. Ord som sedan sätts samman och blir till meningar. I betydelsen av ordet läsa kan man också tolka in studera/ lära sig. Så läser gör vi på många olika sätt.Vad gäller skönlitteratur så har jag nu oftast en fysisk bok på gång och en som jag lyssnar på via “Storytel”

Ett par gånger i veckan tittar jag in hos Akademibokhandeln både för att handla men också för att jag tycker om att titta runt bland böckerna.

Att läsa roar mig och jag är sedan 12 år tillbaka med i en bokklubb.  I mer vanliga fall, under icke pandemiförhållanden, ses vi kanske var sjätte vecka. Och roligt att ses är det alltid. I höstas, när pandemiläget var lite lugnare, fick vi i alla fall till till en trevlig träff i Västerås. Eftersom det verkar att dröja innan vi fysiskt kan ses så har vi börjat att ses via Zoom och där tipsa varandra om böcker .En toppenidé!

Tips på böcker att läsa. Några tips på böcker att läsa från vår bokklubb i Västerås. Och de här har jag läst ut.

Läsa in fakta. Här pluggar jag på inför en jobbresa till Finland med besök i Helsingfors och i östra delen av landet.

Och är man i Helsingfors så rekommenderar jag ett besök på det nya biblioteket Ode; “En hyllning till Helsingfors”.

Helsingfors. Ode och en hyllning till Helsingfors och ett bibliotel med mängder av böcker att läsa. Det är även ett allaktivitetshus. Ode är ett fantastiskt bibliotek med ett otroligt utbud av böcker att läsa. Men det är också ett allaktivitetshus med generösa öppettider. 

Att läsa och skriva hänger ofta ihop. Här äldsta barnbarnet Max som gör både och och det på tåget till Vemdalen.

Mer läsning

Stockholm . Skanstull. På Åhöénsklockan gpr det fint att kösa av tiden från fyra håll- På den tydliga Åhlénsklockan vid Skanstull, Södermalm i Stockholm, går det bra att läsa av tiden och från fyra olika håll-

Läser på skyltar gör jag dagligen.

Läsa upp. Under de nästan fyra år jag bodde i Peking så pluggade jag mandarin med en toppenbra privatlärare, Sofia.  (Mandarin är den största kinesiska dialektgruppen) Och eftersom jag jobbade full tid och det var långa resvägar till skolan så var inte tiden till språkstudier oändlig. Så vi bestämde att jag skulle fokusera på att lära mig klara mig i det dagliga livet på mandarin. Absolut en verkligt god idé. Några få tecken läder jag mig men vi hade fokus på “pinyin”. Alltså en sorts fonetisk skrift, en ljudskrift för det talade kinesiska språket. Uttalet är A&O för att man ska göra sig förstådd så det blev en hel del som jag just läste upp från läxböckerna.

Att läsa upp, lyssna och prat är viktigt vid alla språkstuddier. Inte minst när det kommer till att träna kinesiska/mandarinAtt läsa upp, lyssna och prata  är viktigt vid all språkinlärning. Inte minst när det kommer till helt andra språkgrupper än de vi oftare omger oss med.

Och läsa/studera kan man ju göra på olika ställen. Här på “Starbucks” i Peking.

 

42 svar på ”Läsa – Ordet att tolka i Gems Weekly Photo Challenge”

 1. Jag skulle inte kunna koncentrera mig till att plugga språk på Starbucks…..skulle knappt kunna läsa en bok på svenska i den miljön. Jag är i stort behov av tystnad när jag ska läsa… Tur att vi är olika. Mandarin…. imponerade, måste vara ett med de svåraste språk att lära sig som vuxen. Soligt och fint på dagens promenad, men mycket kyliga vindar som bet bra i kinderna. Ha en skön eftermiddag =)

  1. Här på Starbucks fingerade det bra liksom på många andra ställen. jag skulle träna på att klara mig i det dagliga livet så jag fick träna på att beställa och fråga efter saker på kinesiska. Men vi satt i en lugn vrå. När jag läser skönlitteratur vill jag också helst ha tyst om mig men om det gäller språk så är det annorlunda. Jag kämpade på med min mandarin men idag har jag glömt det mesta. Har inte haft möjlighet att träna språket eller att höra det talas runt mig. Men lite kommer jag ihåg.
   Kyligt och grått här också men en runda blev det.
   Önskar dig en fin eftermiddag och kväll.

 2. Trevligt ord att tolka denna vecka.
  Läsa har jag gjort mycket genom åren.
  Minns när jag fick boken “Madicken” och tyckte ordet farstun var konstigt.
  Gosan, katten, ligger i farstun stod det! Betonade ordet fel tror jag.
  Många böcker har plöjts genom åren.
  Dock ej varit till biblioteket på närmare ett år…..brukar ofta förbeställa det som verkar intressant.

  1. Att läsa har jag gjort sedan jag var liten och intresset har hållit i sig under åren. Madicken minns jag också och tänk alla “Femböcker” jag läst. Fina minnen. Här har biblioteken varit stängda i omgångar men jag köper en del och har “Storytel” så brist på böcker har jag inte.

 3. Ett alldeles underbart verb och ord att fläta in i flera sammanhang som du gjort här.
  Bibliotek och bokhandel är utmärka att gå in för att låna eller köpa, eller bara snusa in atmosfären av orden i meningar, sidor i boken för att inte tala om boksomslag ochbaksidan.
  Fin tolkning Ditte!
  Stor kram!

  1. Tack! Visst är läsa ett fint verb att tolka. Och att läsa ger så mycket på olika sätt. För egen del varvar jag läsandet med lyssnandet och båda tilltalar mig. En titt in i bokhandeln här blir det ofta och det är roligt att ta in stämningen där bland alla böcker.
   Stor kram och många tankar.

 4. Beundransvärt att ha läst och klarat av ett sådant konstigt språk som mandarin! 😀 Men, som med mycket, så är språk färskvara.
  Jag har också alltid gillat bibliotek (en härlig atmosfär där) och att gå in på bokhandlar lite varstans. Räcker många gånger med att gå runt och kolla in.
  Absolut fin tolkning på ordet LÄSA 😀
  Stor kram!

  1. Tack! Ja, bibliotek tycker jag om och detta i Helsingfors var nog det finaste jag sett. Och det på alla sätt. Verkligen ett allaktivitetshus. Jag är allmänt språkintresserad och jag har alltid tyckt om olika språk och haft ganska lätt för att lära mig nya språk. Men visst måste man träna och omges av språket om det ska bli bra. Jag tittar in i bokhandeln säkert ett par gånger i veckan och en del böcker köper jag.Oftast är ju pocketböckerna billiga.
   Stor kram och trevlig kväll.

 5. Som vanligt bjuder du på en trevlig och personlig tolkning. Att läsa ligger mig varmt om hjärtat och jag har alltid en bok på gång. Däremot så är det lite knepigare att få dagens barn att vilja läsa vilket är synd. Tekniken lockar mer men läsningen är grunden till all utbildning.

  Kram och god kväll!

  1. Tackar! Och att läsa tycker jag om och har alltid hjort det. Vet ju att vi delar detta intresse. Har också funderat på att dagens barn blir “fattiga” eftersom de läser så lite. Men utan läsning och läsförståelse står man sig ganska slätt. Tekniken kan ju inte hjälpa till här.
   Önskar dig också en fin kväll.
   Kram

 6. Dina språkstudier har gått samma öde till mötes som mina 10 terminer japanska. Använde också våra tecken dom fonetiskt uttal, men lärde mig i alla fall ett av tre alfabet som det japanska språket använder. Å precis som du har jag glömt allt. Praktiserar man inte språken faller de i glömska. Å med praktisera menar jag att man nog behöver prata språket dagligen för att inte tappa allt. Synd egentligen… Tänk om man hade släktingar från olika länder som skulle tvinga en att prata olika språk dagligen. Det vore verkligen inte dumt.

  Sedan måste jag säga att jag faktiskt aldrig tänkt på att Åhléns bollen har en klocka åt alla väderstreck. Nu när jag ser det på din bild så…

  Duktigt av dig att hålla igång med två böcker samtidigt. Det har jag tyvärr aldrig kunnat. Å ljudböcker har jag inte ens börjat med – oooops!

  1. Man måste ju underhålla ett språk för att det ska fungera. Lite kan jag fortfarande och här i Kinabutiken kan jag få lite, med tonvikt på lite, träning. Ibland har jag också fått lite träning när jag i resejobbet träffat på kinesiska turister. Men det har jag ju inte gjort under 2020. Men innan dess så…Märkligt är att jag klarar franskan riktigt bra utan att träna så mycket. Men jag tror den “sitter”.
   Jag har oftast en ljudbok i lurarna när jag är ute och går,lagar mat eller så. Men också en fysisk bok som jag läser i övrigt.
   Kul att du nu såg att Åhlénsklockan syns åt fyra håll men så är det.

 7. Viktigt, viktigt. Utan läskunskap står vi oss slätt! Just nu läser jag så mycket jag hinner. Jag kan inte lyssna, för då somnar jag, men det går alldeles utmärkt att ladda ner bra böcker från biblioteket. Fantastiskt att ha med sig på resor. Just nu ligger Jan Mårtenson på mitt “bord”
  Bra jobbat!
  Kramar

  1. Tackar! Jodå, jag läser mycket och lyssnar också mycket och det mest när jag är ute och går eller lagar mat. Ibland också på kvällarna. Men jag har också alltid en fysisk bok till hands. Och konsten att läsa är verkligen viktig. Spännande med Jan Mårtensson. Har läst en hel del av honom men dock länge sedan.
   Kram!

 8. Att läsa är så roligt. Jag längtar tills biblioteket slår upp portarna igen men fram tills dess får jag nöja mig med deras app och läsa böcker i den. Imponerande att du l pluggade mandarin, verkar vara ett jättesvårt språk.

  1. Visst är det roligt att läsa! Här är också biblioteken stängda men jag har en hel del jag köpt och inte läst och så “Storytel” . Vet inte ens riktigt vilket bibliotek jag hör till dör dit det jag hörde till har varit stängt för ombyggnad i flera år.
   Eftersom vi bodde i Peking i nästan fyra år så ville jag i alla fall försöka klara lite av vardagen på det gångbara språket. Och roligt var det att försöka. Men svårt.

 9. Önskar att jag prioriterade att läsa mer, gillar ju att läsa böcker. Tur att jag är med i en bokklubb!
  Imponerande att du läst mandarin, vet att vi ibland beställer tolkar på jobbet i just det språket, fast vanligast är att vi bokar tolkar som talar arabiska.
  Må så gott!
  Fint tolkat.
  Kram

  1. När man jobbar så mycket som du gör och natt så blir det ju annorlunda. Men visst är det bra att vara med i en bokklubb och det på olika sätt.
   Tack!Nu har jag glömt det mesta av den mandarin jag lärde mig för att ska ett språk vara levande, om man inte är jätteduktig, måste man omges av det.Och det gör jag ju inte. Men jag vet att skulle jag igen vistas i Peking, eller någon annanstans i Kina, en längre tid skulle en del komma tillbaka. Men den chansen är minimal. Lustigt är att jag har franskan i gott behåll vad gäller att prata och det omges jag ju inte av direkt. Men jag hann nog lära mig det bra under flera år.
   Förstår att ni mest behöver arabiska tolkar och kanske finns det fler va dem än de kinesiska.
   Kram

 10. En eloge till dig för ditt mandarin-pluggande. Gester hörde väl också till i den undervisningen. Hur man beter sig i affärer tex. Nog så viktigt.
  Man är aldrig sysslolös om man gillar böcker. Förutom deckare som jag inte är så förtjust i så har vi en del gemensamma bokfavoriter. I Ludvika, vår lilla stad, finns en fantastisk bokhandel. de ordnar bokaftnar och författarbesök och massor av aktiviteter Har ibland haft en tanke på bokcirkel här i byn men inte fått så bra gensvar. Kanske får jag försöka dra igång något igen när vi kan börja leva lite mer normalt…
  Väldigt fint foto där från Ode,men om jag ska vara ärlig så gillar jag de gamla mörka biblioteken med bokhyllor upp till taken allra bäst. Enastående stämning i en sådan lokal, att sitta o kura i en sliten fåtölj med en bra bok, lycka
  Barnbarnets koncentrerade min när han läser och skriver är så fint fångat.

  1. Tack! Jag kämpade på ganska tappert och att försöka lära sig ett nytt språk i ett nytt land är ju nyckeln till mycket. Jag tränad med min lärare mycket ute i det dagliga livet med att åka buss, taxi, tunnelbana och gå på marknader och för att handla mat. Även på restauranger tränade vi. Och det gav bra resultat. Synd nu att det mesta fallit bort. Men ett språk, om man inte har det med sig från början, måste ju underhållas ordentligt. Ja, även om man har språket med sig från början, måste det fyllas på.
   Jag är nog allätare vad gäller böcker och vet att vi har en del gemensamma nämnare. Men du ligger långt före.
   Roligt med den här fina bokhandeln i Ludvika. Fint att de satsar så bra. Vad gäller bokcirkel så kanske det kan bli när panedmieländet är över. Har saknat vår bokklubb men vi fick till att ses via Zoom en timme och det var trevligt och några bokpresentationer hann vi med. Äta fick ju var och en göra på egen hand.
   Ode är ju speciellt och så mycket er än ett bibliotek och den tanken gollade jag också. Men också hela utförandet. Å andra sidan kan jag också tycka om en mörk och sliten variant av bibliotek.
   Och Max här i sitt läsande var verkligen koncentrerad. Med lurar på.
   Kram!

 11. Snygg och varierad tolkning igen 🙂 Imponerande att du gav dig på att lära dig mandarin och lyckades med vardagsspråket. I jämförelse är ju spanskan plättlätt (fast det är den egentligen inte alls 😉 ).

  Ha det gott!

  1. Tack! Jag gjorde verkligen ett försök och det gick ok. För målet var att klara en del av vardagssituationerna genom att prata och helst också förstå svaren. Men språk måste ju underhållas och det har varit knepigt här. Jämför man så är ju spanskan betydligt enklare både att förstå både i tal och skrift.
   Önskar dig en fin onsdag.

 12. Som alltid ett härligt inlägg med trevliga variationer i tolkningen av veckans ord och fina bilder!
  Bibliotek är alltid trevliga att besöka, liksom bokhandlare.
  Beundransvärt att du studerat mandarin! Häftigt! Jag är och har alltid varit intresserad av ord, men att lära sig ett nytt språk är inte alltid så lätt.
  Kram

  1. Tack! Och visst är det roligt att fundera över både det lästa och skrivna ordet. Väldigt roligt att i temat också se andras tolkningar. Jag försökte läsa mandarin bara för att klara enkla vardagssituationer och några framsteg blev det. Men man måste ju hålla ett språk “levande” om det ska beså. Något jag inte lyckats med vad gäller det lilla jag lärde mig. Något finns dock kvar i huvudets gömmor av det jag lärde mig. Men väldigt lite.
   Kram

 13. Fint bibliotek!
  Läsa, jag har alltid en bok på gång. Har alltid gillat att läsa.
  För flera år sen köpte jag alltid böcker på bokrea. Nu har jag hittat två jag inte läst,-) bra båda två ,-)
  Har man en bok, då har man en vän.
  Ha det jättefint KRAM Primrose ,-)

  1. Biblioteket här i Helsingfors är verkligen fint och är också som ett sorts allaktivitetshus. Och de har öppet från tidig morgon till sena kvällen. många olika kurser erbjuds också.
   Böcker tycker jag om och vill också gärna ha em bok jag fysiskt läser och en jag har i lurarna och lyssnar på när jag är ute.
   Bra att du hittat böcker hemma du inte läst. Bokreor är bra och jag handlar också gärna där.
   Det du säger om att man har en vän om man har en bok stämmer verkligen.
   Ha det fint du också.
   Varm kram

 14. Tack för boktipsen och smart att ha träffarna över Zoom så länge.
  Ett sånt fint bibliotek i Helsingfors. Här skulle det behöva byggas ett nytt bibliotek men det lär inte vara prioriterat.
  Det är roligt med språk men vet inte om jag skulle ge mig på mandarin men värdefullt att kunna. 🙂

  1. Det fungerade riktigt bra med Zoom och fint att ändå kunna ses digitalt och prata böcker. Det nya biblioteket i Helsingfors är verkligen fint och fungerar även som allaktivitetshus. Generösa öppettider är det också.
   Trist att man inte prioriterar bibliotek för det innefattar så mycket annat förutom böcker.
   Eftersom vi bodde i Peking i nästan fyra år så ville jag i alla fall försöka klara mig hjälpligt i vardagssituationerna och det gick ganska ok .Jag gillar språk och bor jag i ett annat land är ju nyckeln till kontakter just språket.

 15. Väldigt bra och varierad tolkning! Att läsa är viktigt för mig, det har det varit ända sedan skolåldern. Då sprang jag på biblioteket var och varannan dag, Under några år hade jag inte så gott om tid, hade små barn och yrkesarbetade. Men nu har jag gott om tid och kan läsa hur mycket jag vill.
  Ha det gott!

  1. Tack! Samma för mig! Läsningen har alltid varit viktig.Känner igen detta med att springa till biblioteket. Och jag önskade mig alltid böcker till julklapp och födelsedagar. Känne räven igen detta med att när man hade fullt upp med barn och annat så fanns inte riktigt tiden. Men nu har jag den verkligen.
   Ha det fint du också.

 16. Härlig tolkning och jag beundrar dig som läst mandarin, det kan inte ha varit lätt. Men jag gör som du, när jag åker in till stan och inte har bråttom så går jag gärna in på Akademibokhandeln bara för att kolla lite, känna lukten av nya böcker och se om något nytt kul kommit in. Det där biblioteket i Helsingfors ser fantastiskt ut!

  1. Tack! Eftersom vi bodde nästan fyra år i Peking så ville jag försöka att ta mig fram i enkla vardagssituationer och då är ju språket en nyckel dit. Jag jobbad ganska mycket så några tecken hann jag inte med att lära mig men enklare vardagsfraser blev det-
   Visst är det en skön känsla att gå in i en bokhandel och bara gå runt och titta.Är jag i City så brukar jag passa på att även ta mig an en del större bokhandlar och även de som är äldre och har kvar den gamla stilen. Det nya biblioteket i Helsingfors är väl värts att besöka. Så spännande och intressant på alla sätt.

 17. Vilken härlig tolkning av veckans tema!
  Såg att du varit in och kommenterat hos mig och att det varit lite svårt. Det beror på att den första gången någon kommenterar på bloggen måste jag godkänna “kommentatören”, nästa gång kommer det att gå finfint på en gång för så klart har jag godkänt dig!

  1. Tack! Jag har också så att jag läser kommentaren innan den publiceras. Men igår var det via Sannas länk det inte fungerade. När jag sedan gick till din egen sida fungerade det fint.
   Trevlig söndag

 18. Så bra tolkning på Läsa och du fick in flera olika här 🙂 Jag tog med mig några av dina boktips från bokklubben då det var några jag inte läst där. Älskar Jean philipp sendkers böcker i burma serien / kina serien har jag inte alls kommit in i men ska försöka igen och boken du har är väl den sista i den serien och kanske den bästa ?
  Tack för ditt fina bidrag
  Kram

  1. Tack! Ja, att läsa är viktigt och jag har ju i så många år jobbat i skolan med elever med dyslexi och det har gett mig så mycket. Och jag har nog gett dem en hel del också. Inte minst tron på sig själva och att de kan. Minns såväl din sons alster och det var gripande.
   Fint att du kunde få lite biktios.
   Hoppas du har det bra.Så bra du kan.
   Varm kram och många tankar till dig.

 19. Heisann, jeg skal faktisk være med på styremøte i forkant av årsmøtet til De kvindelige læseselskab i kveld der jeg er turansvarlig. Veldig lite jeg får gjort på det området i disse reisefrie tider! Da får vi reise i litteraturen, bra det også – og god forberedelse.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *