Allmänt Foto

Lås och låst

Lås och låst – en låskavalkad. Uttrycket “att hänga på låset” – handlar om att tidigt vara på plats för att något där en dörr ska öppnas.  Den här dörren var låst och  öppnades för oss på den gamla Hälsingegården Löka, några mil väster om Bollnäs. Löka är sedan mitten av 1950-talet Alftas hembygdsgård men de har disponerat gården sedan början av 1920- talet. Gården har en stor samling ortstypiska föremål och har anor sedan 1600- talet och fanns i samma släkt tills hembygdsföreningen tog över. Själva begreppet Hälsingegårdar är ett samlingsnamn och ett världsarv.

Vacker gammal låst dörr.

Polhemslås från 1700- talet.

Jag har ett gammalt lås hemma, ett s.k. Polhemslås, ett hänglås som konstruerades av Christopher Polhem, “den svenska mekanikens fader”. Vad som är speciellt med detta lås är att nyckeln sätts i underifrån och vid omvridning påverkas de horistotella rörliga skivorna och låsbygeln öppnas.

Låst lås –

och det låsta kan öppnas.

Ett portlås hittade jag i Gamla stan på ett hus från slutet av 1700- talet.

Intressant att veta hur man kommer in här.

Lås/låst i modernare tappning.

Ett rejält och modernare lås från 1940- talet låser trälådan med innehåll av historiskt värde. Ett arv efter min pappa, både låset, innehållet och lådan. Och eftersom han tillbringade de fem åren, 1940- 1945, i Norge, Skottland och en kortare period i Frankrike 1944 så har lådan ett historiskt värde.

En låst och innehållsrik låda, men jag har nyckeln. Vet också var den är…

Ett foto från arkivet. Barnbarnet Max, här fem år, öppnar under stor koncentration sin låsta cykel.

Låst är veckans temaord att att fritt tolka i Sannas utmaning,  Gemsweeklyphotochallenge,  där du också hittar andra som tolkat temat. I min tolkning av temat kan låst innefatta så mycket annat än det lås och låst, öppna och stänga, som kan ses med ögat. Oftast går de flesta lås, var de än sitter, att öppna. Att använda “rätt nyckel” och inte ge upp om något kärvar eller går i baklås brukar fungera. Och i värsta fall får en gå genom stängda dörrar.

 

34 svar på ”Lås och låst”

 1. Hej Ditte!
  Ja låst och utlåst har man ju i blivit ett antal ggr i Torre 🙂 Låskulturen är lite anners 🙂 I går så sa Lena att en tant väntade på låssmed i “mitt” hus på San P. Har undrat över låset på hennes dörr som “någon” försökt ta bort. Gick inte men nu får hon också lås som ser bra ut. Bor på samma plan. Bra att det händer bra saker och mina två killgrannar vägg i vägg har fått sin låsta svarta metalldörr borttagen…kanske banken?
  Har f ö ett otroligt litet sött hänglås från Ecuador…Pyttelitet vackert. Tyvärr sitter det på mitt vindsförråd här 🙂 Gåva från en kille från Ecuador som jag sponsrade med hemresa 2004. Inget jobb ,ingen mat och således inga pengar.
  Kram P ♥

  1. God eftermiddag! Ja, vi låste oss ju också ute i Torre och fick tillkalla låssmed och du hjälpte oss med telefonnummer. Har det i minnet.
   Vilket fint minne med ditt lilla hänglås på vinden. Där gjorde du en god gärning när du hjälpte till med en hemresa.
   Fint nu att plåtdörrarna hos killarna är borta, för de var ju inte direkt vackra.
   Stor kram!

 2. Som vanligt en mycket intressant och givande tolkning från din sina. Härliga bilder till dessutom. här lär man sig alltid något 😀

  Kram och trevlig kväll!

  1. Tack! Jag fastnar ju ibland i en del tankar och låter dem fladdra iväg och så blev det även här.
   Kram och önskar dig också en fin kväll.

  1. Upplåsningar av skilda slag är viktigt och likaså möjligheten att låsa med lås.
   Och nu är timmen sen och du bör vara framme. Hoppas att tåget inte gick i lås.
   Stor kram!

 3. Lås får mig att tänka på makens jobb han är alltid så noga o drar i dörren när vi skall ut så den är låst he he fina lås bilder kram o fin kväll

  1. Lås finns det av många slag och jag är väldigt förtjust i detta gamla lås som ligger på sin plats i fänstret bland andra gamla saker och ser ut att trivas.
   Vi måste låsa vår ytterdörr med två nycklar i två lås men jag känner alltid också om dörren är låst.
   Kram!

 4. Så många gamla vackra lås det finns! Och jag kan riktigt känna hur koncentrerad Max är där på bilden när han försöker öppna sitt lås 🙂
  Stor kram

  1. Variationer av lås är stor och jag är väldigt förtjust i mitt gamla även om det inte direkt används idag. Men det pryder sin platsdär det ligger.
   Och visst är Max här koncentrerad och han fick upp låset.
   Stor kram!

  1. Baklås är klurigt, men visst går det att åtgärda med olika resskap och hjälp kan helt klart behövas.
   Polhemslåset är jättefint och pryder sin plats bland andra äldre saker.

 5. Ett toppen bidrag! Gillar Polhemslåset bäst, så “oavancerat” nu, men senaste nytt då. Sedan gillar jag trälådans lås lite extra. Lådan innehåller ju minnen av din pappa och dessa minnen ska förvaras “tidsenligt” med rätt lås. Ett suveränt inlägg helt enkelt:-)

  1. Tack! Och visst är Polhemslåset fint. Det ligger här i fönstret med lite andra grejer och jag funderar ofta på hur och till vad det använts. Detta är jju gammalt, från slutet av 1700- talet.
   Lådan är speciell med sitt innehåll och med “rätt lås och det får sitta kvar.

  1. Nej, jag hoppas jag inte låst mig utan jag försöker hitta öppningar i det mesta. Men ibland kan det kärva.
   Det svarta Polhemslåset är speciellt och får hänga med ett tag till. Vad gäller lådan är dess innehåll ett stycke historia och får finnas i en garderob.
   Kram och trevlig helg.

 6. Vilket fint gammalt lås det är det där Polhemslåset! Min morfar samlade på gamla lås, men tyvärr var det ingen som var klok nog att ta tillvara på dem när han dog för många år sedan…
  Ett trevligt minne med med spännande innehåll efter din pappa!
  Ett klockrent inlägg till temat!
  Önskar dig en fin dag!
  Kram

  1. Tack! Polhemslåset har bara fått bli kvar och nu använder vi det inte men det ligger här med lite andra saker. Och låset var en av de saker jag bevarade. Hittade det dock bland andra saker. Lådan är speciell och särskilt innehållet, men vad ska en göra med det…
   Trevlig helg!
   Kram!

 7. “Gå genom stängda dörrar” bildligt talat, det är bra.
  Fina lås du visar och intressant att höra historier om och kring dom.
  Den gamla dörren är ju för härlig.
  Polhemslåset, det känner jag igen, något liknande som min pappa hade en gång i tiden.
  Det är en stor fördel att veta var nyckeln är. Annars kan det vara kört. Förstår att din pappas låda är dyrbar för dig.
  Härligaste bilden, lilla fina Max, så koncentrerad på sitt uppdrag.
  Min mysing har en gång i tiden haft ett jobb där han hade en “låsfirma”. Han åkte runt och satte upp kodlås i olika byggnader och hus i Stockholmsområdet. Det var på 70-80 talet, då det började bli modernt med just kodlås.
  Ha det bra och sköt väl om dig.
  Varm kram!

  1. Lås och låst kan ju även tolkas bildligt och där det ibland gäller att ha rätt nyckel, för då blir det så mycket enklare. Men att ha rätt nyckel rent praktiskt underlättar ju också.
   Roligt att du käbbe rigen polhemslåset och jag vet att de förr var tämligen vanliga och av väldigt god kvalité. Pappas låda med lås är speciell och särskilt innehållet. Ett stycke historia.
   Max är fin och var/är väldigt noga med att låsa och låsa upp sin cykel.

   Kul att mysingen jobbat med lås och det var ju en tid mycket att göra med byte av lås och många kodlås som skulle upp.
   Önskar dig också en fin helg och hoppas att du är hyfsat pigg.
   Stor kram!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *