Resor utomlands Utflykter

Lars Lerins akvareller -En sommarutställning på Ålands konstmuseum

Vi är  i Mariehamn och på väg till Ålands konstmuseum för att se några av  konstnären Lars Lerins  akvareller. Akvareller där Lars Lerin delar sina ögonblick i 36 olika målningar. (Mer om själva utställningen finns att läsa här.)

Jag har flera gånger besökt Sandgrund i Karlstad, Lars Lerins permanenta konsthall och med stort intresse. Extra roligt är att Lars Lerin själv byter ut tavlorna då och då så det finns alltid en del “nytt” på väggarna. Många tavlor reser också runt på olika utställningar både inom Sverige och utomlands och det bidrar förstås också till variationen.

Åland. Mariehamn. På vägen till Ålands konstmuseum och utställningan av lars Lerins akvareller passerar vi Stadshusparken.På vägen till museet och utställningen av Lars Lerins akvareller passerar vi den grönskande Stadshusparken.

Lars Lerins akvareller

36 stycken i urval finns nu i sommar på Ålands konstmuseum. Och när jag ändå är i Mariehamn ville jag förstås gärna se utställningen. För konstnären Lars Lerin är en verklig favorit. Om Lars Lerin och Sandgrund i Karlstad har jag berättat om i tidigare inlägg på bloggen som är några år gamla;  bl.a. i  Lars Lerin och Sandgrund och Ett besök på Sandgrund.

Även i Stockholm hade Lars Lerin 2018 en utställning på Liljevalchs som jag såg. Jag tyckte då att de akvareller som museiechefen valt ut var väl mörka  och “dystra” och hade önskat en större variation.Och en större variation av akvarellerna var det helt klart här på Ålands konstmuseum.

Konstnären med en av sina älskade katter.

Ett smakprov från utställningen. För min del tyckte jag det var roligt att det var många målningar som jag inte sett tidigare. Av de 36 som finns med på utställningen var det kanske 6-7 jag sett tidigare på Sandgrund. (Och de målningar som är med här i inlägget hade jag inte sett tidigare.)

Många av Lars Lerins motiv är hämtade från Lofoten, från olika resor, från Värmland och från naturen. Och förutom att måla så är Lars Lerin också en mykcet produktiv författare. Hans bok “Naturlära” från 2014 innehåller många vackra akvareller och för den fick han det året Augustipriset för årets fackbok.

Mariehamn. Ålands konsthall. En av Lars Lerins akvareller som jag inte sett tidigare. Här samsas många av skogens djur. En av Lars Lerins akvareller jag inte sett tidigare.Här är det trängsel bland skogens djur. Och de ser ut att samsas. Noterade mängden olika fåglar och de brukar ofta finnas med på målningarna. 

Ibland namnger inte Lerin sina målningar utan men får som besökare själv fundera över det man ser utan att styras av just ett namn.

Mariehamn. Ålands konsthall. Ytterligare en av Lars Lerins akvareller som jag inte tidigare sett. I tankarna hamnar jag här i Värmland. “Kursgård” var namnet på den här målningen.  Och när jag såg den hamnade jag genast tankemässigt i Värmland. Här  i målningen, liksom i de flesta av Lars Lerins akvareller är det ljuset som är så fascinerande.

 Till både Lofoten och naturen

är miljöer dit Lars Lerin ofta återkommer både i målningar och i sina olika böcker.  Här är det alltid spännande att titta på all detaljrikedom.

Lofoten är ett kärt motiv i Lars Lerins akvareller. Utställning i Ålands konstmuseum i Mariehamn.Lofoten är ett kärt motiv i Lars Lerins akvareller. 

Mer från Lofoten.

Munskydd skulle vara på inne på museet. Men jag tyckte trots det att jag smälte in ganska bra framför den här tavlan. I varje fall färgmässigt.

 

Björkar, natur och fåglar. Och så det där speciella ljuset.

Mer natur och även här känns det som om jag är i Värmlandsskogarna och trakterna där Lerin växte upp. Just detta att “klippa in” personer i sina målningar är speciellt. Och här undrade vi över de tre “tantera” (damerna/tanterna) längst ner i hörnet. Vet ju att det funnits flera av dem som betytt mycket för Lars Lerin.

 

 

26 svar på ”Lars Lerins akvareller -En sommarutställning på Ålands konstmuseum”

 1. Va kul att du hann med att se hans utställning i Mariehamn. Jag har förstått att ljuset är speciellt i hans målningar, och de kan man verkligen se på dessa tavlor , inte minst tavlan “Kursgård”, ett fascinerande ljus! Spännande med de tre tanterna “inklippta”i den sista tavlan.
  Ha det fortsatt fint!
  Kram

  1. Jag visste att utställningen pågick så bra att vi nu kunde pricka in ett besök hos släktingar och kombinera båda.
   Sandgrund har jag besökt många gånger och återkommer gärna dit. Även där är det ofta en del variationer på tavlorna. Extra roligt var att det i Mariehamn nästan bara var målningar jag inte sett tidigare.
   Jag är så förtjust i det han gör och imponeras så av ljuset som verkligen är centralt i hans målningar.
   Ha det bra du också.
   Kram

 2. Lars Lerins målningar är verkligen helt fantastiska! Sen verkar han vara en väldigt sympatisk person också. Ja, inte för att jag har träffat honom, jag utgår bara från dom program jag sett med honom (och Junior) på TV 🙂

  Ha det fortsatt fint!

  1. Jag är så förtjust i dem och nu var det roligt att se ännu fler av dem här på Åland. Och de flesta hade jag inte sett tidigare på Sandgrund. Vet ju att många tavlor reser på turné.
   Önskar dig också en fin fredag.

 3. Vilka underbara akvareller men Lerin blir man inte besviken på. Perfekt att det var en bättre mix när det gällde motiven för inte målar han bara mörkt och dystert. Roligt att det var en hel del nya målningar som du inte sett tidigare.

  Kram och god fredagskväll!

  1. Jag är så förtjust i Lars Lerins målningar och gillar även honom. Hänger ihop en del. Väldigt roligt var det här att se så många målningar jag inte sett tidigare.Och han målar verkligen varierat men ljuset i hans tavlor är genomgående på olika sätt. Det finns ju med även om motiven kan vara dystra.
   Jag ville gärna passa på att gå till museet här i maroehamn nu när han ställde ut här och vi också var på plats.
   Önskar dig också en fin kväll.
   Kram

  1. Jag har ju varit många gånger till Sandgrund och alltid uppskattat besöken och målningarna. Där finns ju så många olika och det är ju Lars Lerins premanenta konsthall. Men även där byts målningar ut för det är alltid några på “turné”. Här i Mariehamn hade jag ju bara sett ett fåtal målningar tidigare så det var extra roligt med så många “nya”. Ja nya är de ju inte för några var målade 2006.
   Lars Lerin är verkligen en favorit. Och tv-programmen har jag sett och verkligen uppskattat dem.

 4. Fina målningar, men jag gillar bäst den härliga katten. Stor, maffig och tillgiven =) Kul att du fick se nya målningar och tack för att du delade med dig. Ha en skön kväll!

  1. Lars Lerin är väldigt förtjust i katter och de ligger ofta på bordet eller finns i hans ateljé när han målar. Vet att de ibland också medverkat med lite “svansdrag” på några målningar.
   Jag är väldigt förtjust i Lars Lerins målningar och just att de är så allsidiga och inte minst hans sätt att få till ljuset i dem.
   Trevligt att du var med.
   Önskar dig också en fin kväll.

 5. Lars Lerin slutar aldrig förvåna. Han har en viss stil, men ändå inte. Eller rättare sagt han varierar stilen hela tiden. Speciellt första tavlan var ju nåt helt annat än en “vanlig” Lerin-akvarell. Första akvarellen från Lofoten är också annorlunda, medan den andra är mera “typisk”. Å japp, du smälter in perfekt där:-)
  Sista målningen med det infällda “fotot” är också nåt nytt, åtminstone för mig.
  Lars Lerin är verkligen en fantastisk konstnär som aldrig blir “färdigutvecklad”, han kommer ut med nya motiv/tekniker hela tiden. Otroligt!

  1. Just så tycker jag också. Och här på utställningen i Mariehamn tänkte jag än mer på det. Sandgrund har jag besökt många gånger och även om en del av målningarna där byts ut och reser på turné och andra kommer så såg jag i tavlorna här på Ålands konstmuseum en större variation än jag gjort tidigare. Väldigt roligt att det var ett fåtal tavlor jag sett tidigare.
   Besöket blev så lyckat.
   Lars Lerin är en verkligen en favorit och vilken bredd han har. Imponerande hur han får till sitt ljus i målningarna.År jätteglad för att jag hade förmånen att se utställningen här.

 6. Kände väl knappt till honom innan han hade uppesittarkvällen på julafton men det har ju ändrats, bra människa det där och fina alster gör han verkligen.
  Nån gång kanske jag kan måla mer än fyrar här men i hans klass kommer man ju aldrig upp till, men det gör ingen.
  Ha en fin helg nu Ditte.

  1. Jag har varit en del på Sandgrund i Karlstad, både privat och i resejobbet och är så förtjust i hans målningar. Så nu när jag var i Maroehamn passade jag på att se utställningen här.
   Mycket hav och vatten är det i hans målningar och mycket natur. Är också så förtjust i allt ljus som finns i hans målningar.
   Önskar dig också en fin helg.

  1. Det blev en väldigt fin resa på alla sätt.Skärgården och havet är favoriter. Väldigt roligt att nu träffa släktingar och att kunna stanna kvar på Åland. Vaccin och covidpasset underlättade helt klart.
   Väldigt roligt och givande också att se lars Lerins utställning här i Mariehamn.

  1. Lars Lerin är sommarutställare i år på Ålands konstmuseum så jag passade på att ta en titt. Är väldigt förtjust i hans målningar.
   Extra roligt att det också var så många målningar jag tidigare inte sett. Här fanns alster från 2006 och framåt.
   Roligt att du passade på att göra ett besök på Sandgrund. Och även där byts ju en del målningar ut så ofta är det några “nya” man också ser. Ser fram emot att få läsa om ditt besök här.
   Sandgrund brukar jag besöka ett par gånger om året, men förra året blev det inget besök. Så hoppas på i varje fall ett besök nu under hösten.

  1. Lars Lerin är verkligen en favorit och väldigt roligt att se hans fina målningar här på Ålands konstmuseum i Mariehamn.Jag har varit i Karlstad, på Sandgrund, många gånger men roligt att se utställningen här. Och extra roligt att det var många målningar jag inte sett tidigare.

 7. Så passande att han hade utställning i Mariehamn just nu … och tur för dig 🙂
  Hans målningar tröttnar man aldrig på! Har ju bara varit vid Sandgrund en gång och vet att det bara är ett urval av hans tavlor som visas där – och som byts ut … så någon gång hoppas jag kunna återvända dit – eller få se hans tavlor någon annanstans.
  Önskar dig en fin söndag!
  Kram

  1. Visst var det tur att Lars Lerin hade sin sommarutställning här i Mariehamn. Jag visste om det och ville gärna passa på att se den. Extra roligt var att det var en sådan bredd på tavlorna som var med. Jag är verkligen förtjust i hans målningar och fascineras så av dem och ljuset som finns med så fint i alla. Att besöka Sandgrund är ju en upplevelse och roligt att målningarna byts ut så det är alltid något “nytt” man träffar på.
   Kanske kommer en utställning till dina trakter också.
   Kram

 8. Gillade speciellt fotot på bloggerskan iklädd en vacker blus i fantastiskt fina färger som klädde henne perfekt!
  Som nummer två gillade jag djurträngseln, så mycket att hitta där och titta på. Den kan man sannerligen aldrig tröttna på och den är lite annorlunda mot hans landskapsmotiv.
  Tack för alla glimtar av en underbar utställning!
  Kram

  1. Tack! Tyckte jag nästan här blev som en installation bredvid tavlan. Färgmässigt stämde det fint.
   Det var så roligt att se målningarna här för det var verkligen “bredd” på dem och de flesta hade jag inte sett tidigare. “Djurträngseln” hade så många detaljer och de går inte direkt att förmedla på en bild.
   Är så glad att jag här fick chansen att se utställningen. Jätteroligt att du var med.
   Kram

 9. Där smälte du in fint! Snyggt!
  Hör till dem som inte har så mycket till övers för munskydd. Tror inte på att det skyddar så mycket.
  Tänker på trängseln när vi var i Sandgrund. Munskyddsbärarna voro få.
  Skillnad på bestämmelser, länder emellan!
  Men Lerins målningar, de är otroligt vackra…överallt.
  Kram!

  1. Visst smälte jag in vad gäller färgerna.Vad gäller munskydd så håller jag med dig men Åland/Finland är väldigt strikta med detta så jag följer reglerna. Och här på museet gällde munskydd liksom i många offentliga lokaler. Munskydd gällde i princip på båten också i de offentliga inomhusutrymmena. Personalen påminde de som missat men tvång var det inte ombord. (Vikinglinjen är ju finsk.)
   De har ju totalt sett haft få smittade och är väldigt bra på detta med avstånd .
   Kanske var det för många som man tog in på Sandgrund och då blir det ju knepigt med avstånd. Och en del struntar i avstånden. Så inte på Åland.
   Extra roligt var att jag här på Ålands konstmuseum fick se så många målningar jag inte sett tidigare under de gånger jag varit på Sandgrund.Brukar vara där ett par gånger per år och ändå är det alltid några “nya” som kommer till. Här i Mariehamn var några målningar från 2006 och roligt att se dem och jämföra med senare målningar.
   Och visst är Lars Lerins målningar fantastiska.
   kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *