Stockholm

Lärkstan – Ett läckert område i stadsdelen Östermalm i Stockholm

Lärkstan, eller mer högtidligt Lärkstaden, är ett mer informellt område i stadsdelen Östermalm i Stockholm. Området har fått sitt namn av att det här låg ett stort obebyggt kvarteret som hette Lärkan.  Och här i kvarteret kom man i början av 1900- talet att bygga hus. Kvarteret  lärkan kom i sin tur att kom att bli indelat in i mindre kvarter. Alla med olika lärknamn; Piplärkan, Sånglärkan,Tofslärkan och Trädlärkan. Även utanför själva “kärnan av Lärkstan finns kvarter med fågelnamn som inte hör till lärkorna-

(Mer från Lärkstan, byggnader och skyltar finns i söndagens blogginlägg)

Lärkstan är verkligen ett grönskande områden- Här skir grönska utanför ett av husen Lärkstan är ett grönskande område. Här vacker grönska vid ett staketet som omger ett av husen. 

Lärkstan

och husen här blev i huvudsak uppförda mellan 1907 och1917 och det efter en stadsplan av Per Olof Hallman. Han var lite av en specialist vad gällde stadsplaner och har lagt sin hand vid stadsplaner för många olika städer i Sverige. I Göteborg bidrog han tillsammans med andra stadsplanerare  till att en ny stadsdel Johanneberg kom till i början av 1900- talet. I övrigt har Hallman haft ett “finger med” vad gällt stadsplaner bl.a. i Kiruna, Kalix, Boden, Skellefteå, Härnösand, Örnsköldsvik, Åre, Kalmar, Umeå, Leksand. Udddevalla, Borås och norrköping- Och så i Stockholm förstås där han ansvarat för många områden-

Engelbrektskyrkan,märkt med rött, och kvarteren här omkring tillhör Lärkstan-

Den norra delen av Lärkstan påminner om en villastad och från början var flera av dessa “villor”  bebodda av en familj. Inspirationen till husen här kom delvis från engelska townhouses. Alltså “en villaliknande byggnad i central  stadsbebyggelse som är tänkt för en enskild familj”. Ett sådant hus kan dels vara helt friliggande eller sammanlänkade med andra hus”.  Idag är det få av dessa som är i bruk som  enfamiljshus utan de har efter hand kommit att bli flerfamiljshus. Men sedan slutet av 1940-talet och framåt finns  också många utländska beskickningar här och även en hel del kontor. Många av husen är också byggda i tegel.

Stockholm. Lärkstan- Bragevägen. Några typiska townhousesLärkstan med några typiska “townhouses”- Man ser här också i viss mån att husen passar in i den stil som den närbelägna Engelbrektskyrkan har.

Jag tittar in i trädgården till ett av husen-

Stockholm- Lärkstan- Entrén och grinden till ett av husen. Här innanför döljer sig en vacker trädgård. Grinden och entrén till ett annat hus i Lärkstan. Innan för grindarna skymtade vi en vacker trädgård- 

Engelbrektskyrkan

ligger uppe på ett berg och här låg tidigare en kvarn, en stubbkvarn. Detta var en äldre typ av väderkvarn där  hela kvarnhuset vred sig runt en stubbe eller stolpe som antingen var av  trä eller sten.Just på Öland är dessa kvarnar vanliga. Kvarnen revs på i slutet av 1800-talet.  De som bodde här i området och på övriga Östermalm tillhörde Hedvig Eleonora församling men befolkningen hade på kort tid fördubblats så ytterligare två församlingar kom till;Oscar och Engelbrekt. Och nya kyrkor blev byggda. Man började bygga Engelbrekt kyrka här uppe på berget 1904 och den var klar för invigning 1914. Kyrkan rymmer ca 1000 personer men vid mindre gudstjänster använder man ett kapell som ligger bredvid.

Stockholm. Östermalm- Lärkstan. Engelbrektskyrkan- Engelbrektskyrkan uppe på berget i Lärkstan är synlig vida omkring och är byggd i nationalromantisk stil. Arkitekt är Lars Israel Wahlman och tanken bakom kyrkan är att den och omgivningen skulle vara ett “totalkonstverk,” som en ros på en stängel-

Detaljer

Området runt Engelbrektskyrkan var planerat för höga hyreshus men så blev det inte. Ansvariga stadsplanerare tyckte inte att  höga hus passade in i stadsbilden utan satsade på smalare gator. Och staket eller murar med grönskande förgårdar mot gatan skulle lätta upp gatubilden-

Här är vi på Tyrgatan och längst bort ligger den Estniska ambassaden och det Estniska konsulatet.

Stockholm. Östermalm. Lärkstan- Tyrgatan- Spännande detaljer finns på alla hus här. Tyrgatan i Lärkstan. Detta tegelhus är uppfört 1911 och en skylt som anger detta finns uppsatt ovanför en av portarna.Titta sedan extra på det tredje huset, det bredvid den Estniska ambassaden och det burspråk som finns där.

Olika dekormålningar såg jag flera av  husen och några som även angav  byggnadsår.

Här är huset med burspråket i närbild.

Tyrgatan- Fina detaljer både på burspråket i trä och på järnräcket på balkongen ovanför. Just burspråket i trä utgör en fin kontrast mot teglet.

Denna byggnad var ursprungligen ett enfamiljshus. Och en lite speciell detalj är att dessa hus enligt rådande stadsplan endast fick innehålla två kök, varav det ena tillhörde portvaktslägenheten. Detta för att förhindra att det skulle kunna bli ett hus för flera familjer. Men detta gick att kringgå och de som ägde husen kunde inrätta små dubbletter med kokskåp. Tiderna blev sämre och det var få som hade råd att äga och bo i ett eget hus i dessa attraktiva kvarter-

Under burspråket finns dessa initialer. Troligen tillhörande nogon till någon som ägt huset-

Till sist, innan vi lämnar den här delen av Lärkstan blir det ett stopp vid den här porten, en huvudingång som är rikt utsmyckad- (Ofta fanns det till dessa “townhouse” också en enklare köksingång som låg lite vid sidan av)

Vi drar oss mot utkanterna av Lärkstan och tar Danderydsgatan söderut mot Humlegården.Danderydsgatan är också en gata där man länge kan studera både byggnader och detaljer.  Även här finns en ambassader och beskickningar. Gatan fick sitt namn1885 och då efter Danderyd, en kommun strax norr om Stockholm. (Varför just det namnet vet man inte men det finns fler liknande exempel; Hagagatan och Solnavägen)

 

 

32 svar på ”Lärkstan – Ett läckert område i stadsdelen Östermalm i Stockholm”

 1. Jag har faktiskt aldrig hört talas om Lärkstan förut. Så intressant. Skönt att man har bevarat gator och hus, som är så fina.
  Jag har faktiskt vuxit upp i nämnda Johanneberg. alldeles nära Korsvägen. Nu fick jag lite info om mina barndoms trakter också!
  Kram

  1. Du är nog inte ensam om det. Lärkstan är ett mer informellt område på Östermalm och väldigt charmigt. Vad roligt att du är uppvuxen i Johanneberg. Jag fick läsa på lite om det området och det var jättespännande- Kul att Hallman som ansvarade för Lärkstans byggande också var med här i Johanneberg.
   Kram

 2. Vackert, och inte kända platser för mej ;-)Nu ska här cyklas till F&S och så blir det lite överraskande jobb för mej i natt,
  Ha det gott!
  Kram

  1. Tror Lärkstan är ganska okänt för många men så fint här. Önskar dig en fin cykeltur till F&S och hoppas att det blir en överraskande natt i positiv mening-
   Ha det gott du också- Här njuter jag av kvällssolen på balkongen-
   Kram

  2. Så fint det är i Lärkstan och vilka fina hus. Härligt att följa med på dina promenader kul att se fina bilder. Kram och ha en bra dag.

   1. En fin del av Stockholm och dit inte så många hittar- Jätteroligt att du följde med.
    Önskar dig också en fin dag.
    Strålande sol här så det ser lovande ut.
    Kram

 3. Jag hade aldrig heller hört talas om Lärkstan men jag måste säga att det är ett område som tilltalar mig. Vackra och charmiga hus och mycket trevliga omgivningar. Kan tänka mig att det är ett uppskattat område.

  Kram och god kväll!

  1. Lärkstan är nog okänt för många och även för stockholmare har jag förstått. Området är väldigt charmigt och “grönt” och så roligt att se alla detaljer på dessa hus-
   Vet att ett hus här på ca 500m2 såldes för ca 45 miljoner kronor för ett antal år sedan. Men har man råd, så gärna för mig.
   Önskar dig också en fin kväll.
   Sitter kvar på balkongen efter en sen middag. Njutbart i den vackra kvällen-
   Kram

 4. Fantastiska bilder av fantastiska objekt.
  Kul att få se att ni har samma husbyggen hos er från förr som vi.

  Nu är det bestämt, jag åker till sthlm i sommar för att hälsa på min bror och ströva omkring i era områden.

  Ha nu en jättefin kväll Ditte.

  1. Tack! Så roligt att strosa runt här och titta. Inte minst på alla detaljer so finns på de olika byggnaderna-
   Vad roligt att du kommer till Stockholm i sommar. Kan tänka mig att det blir många strövtåg-
   Önskar dig också en fin kväll.
   Sitter kvar ett tag nu på balkongen- Lika bra att passa på.

 5. Jag har aldrig hört talas om Lärkstan. Fina hus och kvarter. Intressant att kolla på dörrar, burspråk. Enorma burspråk faktiskt. Jag har en gång haft en lägenhet med burspråk, väldigt mysig.
  Tack för rundturen!
  Stor solig kram!

  1. Nej, det är nog många som inte har hört talas om Lärkstan även av de som bor i huvudstaden- Här är verkligen fint och man känslan av att vara tillbaka till börja av 1900-talet infinner sig- Så vackra detaljer och så fina trädgårdar som omger husen-
   Burspråk har vi också haft både i lägenhet och när vi bott i villa- Kan sakna det ibland-
   Önskar dig en fin kväll från balkongen som fortfarande har sol.
   Stor kram

 6. Antar att du inte blir förvånad när jag säger att bilden med syren och den svarta smidesgrinden är dagens bästa bild =)
  Ha en fin kväll, sitter ute och solar ryggen – det är så skönt ute.

  1. Tack!Den bilden gillade jag också väldigt mycket. Så mycket grönska i detta område. En riktig oas i storstan.
   Sitter också ute och har avslutat en sen middag på balkongen-. Så skönt nu. Här tittar jag på mina rabarber som växer så det knakar och det gör även mina övervintrande pelargoner samt gräslök, citrontimjan och persilja. Så roligt att se hur det växer-
   Önskar dig en fin kväll-

  1. Lärkstan är väldigt trevligt och roligt med alla speciella fasader och den historia som finns-

 7. Slutar aldrig förundras av dina vackra bilder,-) Så vackert allt är, så fort jag ser ett inlägg så tänker jag dit vill jag komma, så kommer nästa inlägg och nästa, ,-))
  Gillar townhouses ,-)
  Stenfiguren var otrolig fin!
  Grinden till ett hus i Lärkstan, där skulle jag kunna gå fram och tillbaka i evigheter,-) Härligt!
  Gamla tegelhus är vackra! Tänk hur fint de byggde förr,
  Dekormålningar, jag blir mållös, varför kan inte sånt komma tillbaka.
  Burspråk, sitta där med en kopp te, läsa, måla , njuta!
  Vilka härliga bilder ,-))
  Ha det jättefint KRAM Primrose ,-)

  1. Tack! Detta område med sina “town house” påminner en hel del om delar av engelska städer- Och så vackra och personliga trädgårdar som finns till dem- Gluttade in på några ställen där det så var möjligt- Överallt var det så många vackra detaljer att se Kände mig som en uggla där jag vred på huvudet
   Jätteroligt att du var med- Du hade nog upptäckt än mer än det jag gjorde.
   Ha det fint du också.
   Kram

 8. Visst har jag promenerat runt i Lärkstan, men aldrig tänkt på att det är town houses. De liknar ju engelska hus och inte minst town houses på Malta. Så intressant att läsa din text och samtidigt njuta av dina fina bilder. Lärkstan är en otroligt fin del av Östermalm. Ändå är det få turister som hittar dit, då Lärkstan nästan är aningen undangömt där den ligger. Gissar att de som bor/arbetar där uppskattar anonymiteten.

  1. Förstår att du rört dig här en del. Jag också men hade inte tidigare lagt märke till alla detaljer- Nu kände jag mig som en uggla. Huvudet gick runt. Har en väninna som bodde ett tag i en superläcker våning på Bragevägen och just i ett sådant här town house och tyckte just att miljön var så läcker- Deras våning också-
   Lärkstan är ju lite undangömd och jag tror att de som bor här är nöjda med denna diskretion- (Det är ju inte för inte som många utländska beskickningar finns här.)

  2. Danderydsgatan är en stadens vackraste gator, tycker jag. Jobbade en kort tid i Lärkstan för många år sedan, i ett typiskt hus för kvarteret. Hoppas det är bostäder i stället för företag i dag. Vilken bomiljö…om än kostsam…
   Soliga hälsningar 😎

   1. Visst är Danderydsgatan vacker och så fint att komma genom valvet vid Danderydsplan. Vad roligt att du arbetat här och i ett av dessa vackra hus. Verkligen en härlig miljö. Och detta mitt i storstan.
    Lite svårt att se vad som är kontor eller bostäder. Men där legationerna finns visar ju ofta flaggor vilka som huserar här.
    Ha det gott.

  1. Lärkstan är en väldigt vacker och att strosa här är att också förflytta sig tillbaka till början av 1900-talet- Jag har strosat runt här en hel del men då inte riktigt lagt märke till alla detaljer som jag gjorde nu- Har nog då haft för bråttom.

  1. Stockholm har så många vackra miljöer och när solen skiner blir det än mer njutbart att strosa här.
   Önskar dig också en fin torsdag från ett Stockholm som strålar-

 9. Tack för ännu en fin promenad! Lärkstan har jag förstås aldrig hört talats om … och tänk vilken skillnad det är på Östermalm och Östermalm! Vårt nya boende ligger på Östermalm … men i Finspång då 🙂
  Känner mig lite ledsen och nerslagen – Lasse ligger inlagd på kirurgavdelning på VIN … och mer än så vet jag inte. Ambulansen fick hämta honom sent igår kväll, efter att han kräkts i flera timmar … och det blev mer och mer blod …
  Kram

  1. Så trist med Lasse. Beklagar verkligen och förstår att du känner din både missmodig, nere och ledsen. Fint att ambulansen kom och att han nu förhoppningsvis får god vård. Håller tummarna hårt.
   Många tankar till dig och en varm kram-

 10. Lärkstan är en sådan vacker del av Stockholm! Här har jag promenerat en hel del genom åren, då jag jag jobbade på Brahegatan i hela 18 år. 🙂 Dock kände jag inte alls till alla dessa fakta som du nu berättade om. Så roligt att läsa! Intressant att det är samma arkitekt som till Johanneberg i Göteborg.

  I huset med den vackra trädgården skulle jag mer än gärna bo … Tack för den fina fototuren.

  Varm kram!

  1. Vad roligt att du jobbade här på Brahegatan! Så då är det klart att du väl känner till Lärkstan och även känner igen dig i bilderna. Arkitekten Hallman har ju gjort eller varit behjälplig i många stadsplaner runt om i Sverige och detta med Johanneberg var extra roligt för lite påminner det orådet om just Lärkstan-
   Jätteroligt att du gick med.
   Stor kram!

  1. Vad roligt att du känner till området och har promenerat här. Och det är en både lugn och vacker del av Stockholm och med sin historia.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *