Stockholm

Längs Mälaren och Årstaviken – Från en ö till en annan

Igår var det sista söndagen i augusti, den sista sommarmånaden. Men å andra sidan är vi många som håller kvar sensommaren  ett tag till. För det är inte förrän  den 22 september som höstdagjämningen infaller. Men tills dess är det tursamt nog några veckor kvar. En “långfrukost” intogs på balkongen och  i sällskap med  Hammarbykanalen, kajen, båtar och Globen.  Vi bestämde oss för att promenera längs Mälaren, Årstaviken, och ta oss från en ö till en annan. Från stora Södermalm till lilla Reimersholme och sedan gå runt denna idylliska ö där Mälarens vatten ständigt är närvarande.  Vi tar  ganska ofta en vända hit och är man i närheten så gå gärna över bron till Reimersholme.  (Mer om Reimersholme kommer här i bloggen på onsdag.)

Frukostutsikt. Globen ligger ca 600 meter fågelvägen från oss men med zoomkameran går det fint att få en bild. Här är man uppe på Globen i en av de två “Skyview” som finns. Dock inga passagerare är med men innan coronatider  var det många som ville ta sig en tur upp och se Stockholm lite från ovan.  Jag tog en tur upp här för 7 år sedan och vid tillfälle kan det nog bli ännu en.

Längs Mälaren och Årstaviken

blir det många promenader för vår del men området är populärt och många  hit söker sig hit. Här ska fotgängare,cyklister, elcyklister, elscotrar och joggare samsas så det bli lätt trångt.  Men där det så är möjligt klättrar vi  upp från vattnet och tar gärna stigarna genom de olika koniområden som finns. Ofta börjar vi i Eriksdalslundens koloniområde och rör oss västerut

Stockholm. Södermalm. Hammarbykanalen. En polisbåt ska slussa och sedan fotsätta längs Mälarens vattenPolisbåtarna ilar mellan Mälaren och Saltsjön. Här på väg mot Hammabyslussen för att fortsätta längs Mälarens vatten.

Gårdagens runda är blåprickad. Från Trålgränd vid Norra  Hammarbykajen/Hammarbyslussen till bron som leder över till Reimersholme.

Vi vet att den svanfamilj vi följer hela året för ett tag sedan miste en av ungarna. (Några trutar hade ihjäl den) Men nu såg vi plötsligt här vid vattnet att änderna  fått en nu kull ungar. Sju stycken små dunbollar simmade runt sin mamma.  Och hoppas verkligen att de får leva

Stockholm. Södermalm. Längs Mälarens vatten. Årstaviken, såg vi mamma And med en ny kull ungar.Så små och söta- Mamma And med sina ungar kom simmandes här längs Mälarens vatten i Årstaviken.

Många träd kantar gång och cykelvägen längs vatten och fritidsbåtarna är fortfarande ute på sina turer-

Här har vi kommit fram till Årstabroarna och här liksom på många ställen längs med vattnet finns träbryggor att slå sig ner på eller använda som badbryggor.

Vi traskade på en bit till och närmar oss Tantoområdet. Här, strax efter broarna, har ett område med “foodtrucks” växt fram-  Några av dem har också öppet från tidig vår till sen höst. Här finns också “Boule Bar Tanto”.men vi har aldrig varit här. För oss är det närmare till Boule& Berså, vårt förlängda vardagsrum ,från tidig vår och fram till så länge som det är möjligt och de stänger för säsongen.

Många besökare är det vid dessa matvagnar och fint med en kaffe, glass eller lunchpaus här.

Stockholm. Södermalm. Fint att koppla av här längs Mälarens vatten. På andra sidan skymtar stadsdelen Liljeholmen, Och vill man inte äta något går det lika bra att koppla av här längs Mälarens vatten. På andra sidan skymtar stadsdelen Liljeholmen. 

Vi viker av från vattnet

och passerar en del av koloniområdet i Tanto. Här finns dels Tanto Södra och dels Tanto Norra.(Mer info, om områdena finns via länkarna) Till kolonilotterna är köerna långa men jag såg att man också kan vara med i ett “gemensamhetsprojekt”- Odla ihop – Odling för alla. Detta hade jag inte sett/upptäckt tidigare. Men nu gjorde jag det. (Finns även i Aspudden söder om Stockholm och på gården Öråker i Kungsängen, väster om Stockholm.)

I Tantoområdet finns “Odla ihop – Odling för alla”.  Detta mitt i huvudstaden, på Södermalm.

 

38 svar på ”Längs Mälaren och Årstaviken – Från en ö till en annan”

 1. Jag har aldrig varit uppe på Globen och är tveksam till om jag skulle våga men jag fixade trots allt London Eye. Ännu en härlig promenad i fina omgivningar. Även om det är september i morgon så kan det bli några behagliga veckor till innan hösten kopplar sitt grepp, i alla fall så hoppas jag på det. Hoppas också att änderna får leva vidare och att rovfåglarna håller sig borta.

  Kram och god måndagskväll!

  1. Du var ju uppe i London Eye och Burj Khalifa så skulle det bli aktuellt så kanske tu skulle ta dig en tur. Fin utsikt är det men man klarar sig ju fint även utan den.
   Gårdagen var riktigt fin men fram på kvällen kom rejält med regn. Idag var solen åter på plats. Fram till nu-
   De små dunbollarna var så fina så hoppas de får leva.
   Önskar dig också en fin kväll.
   kram

 2. Vilka söta små dunbollar.
  Trodde inte de fick ungar så sent på sommaren.
  Hoppas de klarar sig.
  För ett antal år sedan var det en stor katt som tog andungar uppe vid “vår damm”.
  Idag fick jag skjuts till/från Coop.
  Där finns även andra butiker, som även de fick besök.
  Köpte en klänning på H&M ( nu får man prova) och mousserande vin förutom två fulla kassar på Coop.

  1. Visst är de söta och helt nykläckta- Detta är andra kullen ungar de första kom i våras- Men änder kan få de första äggen i slutet av mars och så sent som i augusti. Och ibland får de två kullar.
   Många hot finns mot andungar och svanungar.
   Vad trevligt att få skjuts till Coop och handla och kul att titta lite i andra butiker också.
   Skönt att man nu får prova hos HM. Jag handlar där ganska sällan för den vi har nära är inte ett dugg trevlig. Men det finns bättre HM butiker i City. Gillar NK och Åhléns City och Filippa K där man får bra hjälp. Även Indiska har en del bra.
   Fint att du har en bra HM butik nära.
   Hoppas du blir nöjd med klänningen.

 3. Tantolunden är nog det koloniområdet jag känner till bäst. Det området ligger ju närmast Horngatan och restaurangen/baren Zinkadus som tillhör hotellet Zinkensdamm. Där har vi suttit många gånger och tagit en öl eller ätit en lunch och sedan promenerat i Drakenbergsparken med odlingslotter.
  Foodtrucksen måste ha kommit dit i år, för dom har jag inte lagt märke till. Bra idé.
  Sedan bara älskar jag sin mammarazzibild at de tre sovande personerna. Bingo! Du börjar bli lika modig som jag;-)

  1. Vi går ju även här ganska ofta men Eriksdalslundens område ligger ju närmare så ofta blir det där jag går om det inte ska bli så långt. Tantos koloniområde är ju också stort och varierande. Tyckte nu det var kul att nu se odlingsprojektet “Odling för alla”. Även Drakenbergsparken är fin och den går ju i princip ihop med Tanto. Fantastiskt med alla fina grönområden på Söder.
   “Foodtrucksen” finns ganska nära Årstabron, ca 150 meter mot Tanto och ett par fanns förra sommaren men fler har dykt upp.
   De som sov såg verkligt avspända ut och jag kunde inte låta bli att föreviga dem.
   Tränar på modet. Nu hade jag inte zoomkameran med men den andra fixade en bra bild.

 4. På den lilla ön under Årsta bron hade vi våran segelbåt upplagd för vintern. När det var dags att jobba på båten, blev man hämtad under bron och körd ut till ön av varvskillen men hans hund. Hunden var med på båten varje vända och sprang runt på ön bland alla oss som jobbade med båtarna.

  1. Antar att du menar Årsta holmar. Trodde inte att någon bodde där och än mindre att det där fanns uppläggningsplatser för båtar.Kul att ni hade er båt där. I övrigt ligger det ju båtar både på södra och norra sidan om Årstaviken. Nu i sommar går det lördagar och söndagar en båt från bryggan vid Tanto ut om man vill ta sig en titt.

 5. Men visst är det väldigt grönskande! Jag tycker det är mer än nånsin.
  Så mycket jag får uppleva på bild, härligt.

  Det är just såna här zoombilder som jag skulle vilja ta. Det märks ju tydligt när jag sveper med mobilkameran i dess zoom, som är futtigt och bara digitalt. Att få in Globen har du väl den 400 x zoom? men kanske inte ofta man har behov av den kraftiga zoomen.

  Ha en fin kväll, stor kram!

  1. Det blev en lång vända med turen Reimersholme, dryga 12 km. och all grönska och närheten till vattnet gör så mycket.
   Vad gäller zoom på mobilen så går det inte riktigt att jämföra med en zoomkamera. Men nackdelen med zoomkameran är att den inte är bra i mörker. Så jag har oftast båda med mig.
   Vad gäller Globen så använde jag kameran med en zoom med 40 X optisk zoom.
   Jag tycker det ger mycket att ja båda kamerorna eftersom jag tycker det är roligt att fotografera. Men är nu intresserad av en ny systemkamera med ett par olika objektiv. Men där är jag inte riktigt.
   Kvällen är sen och jag hoppas du haft en bra kväll.
   Stor kram

    1. Ja, om du inte tar bilder i mörkret så är den helt klart värd att testa.
     Men den släpper in mindre ljus överlag så är det mulet är den heller inte riktigt optimal.
     Kram

     1. Gör det! Och läs recensioner. Bra också att kontakta din vän som är fotograf. Bör kunna hjälpa dig en bit på väg. Lycka till.
      Kram!

  1. Kul! Jadå, du hade kunnat vinkat. Och jag hade kunnat zoomat in dig.
   Kan nog tänka mig att göra om det och nu med båda barnbarnen. Max var ju med då men William har inte fått vara med på en tur upp.

  1. Här är så mycket grönska och detta med lite mer allmänt odlande har tagit fart. Det är ju många års väntetider på en kolonilott så detta är ju ett bra alternativ .
   De som somnat till här såg verkligen avkopplade ut och fint att just kunna slumra in här vid vattnet.
   Hoppas också att dunbollarna klarar sig men trutarna är inte nådiga.

 6. Reimers holme runt är en av mina standardturer! Är övertygad om vi mötts mer än en gång på strandpromenaden. Tänk att du spanat in en andra kull ankungar – jag såg väldigt få i början på sommaren. Men de lever nog farligt.

  1. Andungarna var nog helt nya men de lever ett farligt liv med ilskna trutar helt intill.
   Reimersholme runt går vi då och då och en favorit även här. Dessutom ingen trängsel. Ska ha lite extra spaning nästa gång jag går här.

 7. Skönt att höra att vi har lite sommar kvar, jag litar på dej Ditte! Så kul att se Globen sådär från en skyview, eller omgivningarna rättare sagt, skulle gärna vilja prova når det går igen!
  OJ, nya små andungar, trodde inte att det blev flera kullar så här i augusti!
  Fina bilder av vår ljuvliga huvudstad, imponerande med all grönska!
  Må så gott!
  Kram!

  1. Visst håller vi kvar sommaren, i varje fall sensommaren, ett tag till. Just nu tror jag inte Globens Skyview är igång med passagerare. Knepigt dä rinne med avstånden. Men det ska väl komma andra tider. En tur upp rekommenderas.
   Andungarna var så fina men hoppas de får vara ifred för trutarna. Änderna kan få ungar från mars till augusti och ibland två kullar under den här tiden.
   Visst är Stockholm en stad att njuta av. PÅ alla sätt.
   kram

 8. Jag skulle mera än gärna ta en tur upp över Globen i den lilla View-globen. Så fin utsikten är där, såg jag :). Fantastisk.
  Ni har det så bra på er balkong , på era höjder. Där kan ni säkert inta många goda fina frukostar och måltider ännu innan det blir för kallt att vara där. Utsikten från er balkong är också väldigt fin och mycket intressant får ni se. Fritidsbåtarna hänger med all säkerhet med ett par månader ännu, skulle jag tro, beroende på väder och vind. Oktober brukar ju vara väldigt fin väderleksmässigt och upplevelserik.
  Ha en fin tisdag Ditte!

  1. Man får en fin vy dels när man åker upp och ner och även där uppe. Men nu tror jag inte den är i bruk för passagerare. Lönar sig nog inte när det nu är viktigt med avstånd.
   Vi har det fint här på kajen och njuter gärna av en frukost i sällskap av vattnet och de båtar som kommer. Sedan måste vi ju se när svanarna kommer slussandes. Tyvärr nu med bara två ungar. Trutarna tog en av dem.
   Vi ser ju att antalet fritidsbåtar minskat men hela september brukar de vara på gång.
   Önskar dig också en fin tisdag.

 9. Det var länge sen jag var i Tanto, kanske dags att gå dit och ta med kameran, jättefint område. Dom som ligger på stranden ser ut att ha mysigt . Jättefin bild över Årstabroarna, oftast ser man dom ovanifrån.

  1. Tantoområdet är ju stort och varierat så har du tid ta gärna en tur här.
   Och att njuta här vid vattnet såg väldigt skönt ut. Sömnen verkade ha infallit hos alla tre.
   Årstabron/broarna blev riktigt bra här nerifrån.

 10. Dunbollar; Globen; odla ihop odla gemenskap. Mångfalden är stor ,det tänker jag så ofta när jag läser runt på bloggarna, du har en av de som bidrar mycket till det!
  Och hösten ja, datumet avgör på dagen, men jag följer min inre höst – som kom i mitten augusti då jag för första gången här noterar tidig färgskiftning i björken och lönnen som jag har som mina närmaste trädvänner här utanfrö residenset! Som bekant så är jag utan tvekan höstmänniska.
  Stor kram och tack för turen; Riemersholme visst är det också en snaps som heter så?

  1. Tack, Tove! Viss variation blir det ju. Och “vila i rörelse” är ju passande även här. Eller kanske “rörelse i vila”.
   Ja, du är en fin höstmänniska. Tittar just nu på den fina tavöan jag fick av dig i just vackra höstfärger. Så du är med mig.
   Stor kram!
   Jodå, det var en spritfabrik här på Reimersholme och det finns en snaps som heter så. Tror den finns kvar.

 11. Ha ha ja där hade jag velat komma upp & se ut över staden kanske 🙂 men så skönt för dig att gå så långt man behöver det, o sen god mat/fika på det inte alls dumt ….kram å fin tisdag

  1. Här uppe i Globen är en prefekt plats för att se ut över stan. Men nu tror jag detta är stängt tills vidare.
   Vi går ju nästan varje dag mellan 6 km och 1 mil och det är bra motion och fint att komma ut.
   Kram och trevlig tisdag.

 12. Det känns lite konstigt att sommaren är slut, redan! Men som sagt vi håller kvar den några veckor till ,-)
  Så mycket vatten ,-) otroligt mysigt för er att njuta av. Fina öar och vackra Mälaren.
  När det är så vackert omkring så flyter man bara fram, man märker knappt hur långt man går ,-)
  Så upplevde vi det i Norge, vi kunde gå hur långt som helst, allt var så vackert, bra träning.
  Synd att svanfamiljen miste en av sina ungar….hoppas andfamiljen får ha sina ifred. Här har vi ett skatpar med tre ungar, så sött ,-) FInt med träbryggor att sitta på, det blir mjukt.
  FInt med lite uteservering, sånt har vi inte här, att ligga o vila ser rogivande ut ,-))
  Odla ihop låter som en fin ide` Mycket fint ni har omkring er där ni bor.
  HA det gott KRAM Primrose ,-)

  1. Visst gör det. Men jag vill allt hålla kvar sensommaren ett tag till-
   Försöker vara ute några timmar varje dag och här på Söder och i närheten finns många fina promenadområden. Och jag går ju gärna längs vattnet.
   Norge är så vackert men så trist att vi inte kan ta oss dit ännu.
   Hoppas innerligt att andungarna får leva utan att trutarna tar dem.
   Ha det fint du också.
   Kram

 13. Tack för ännu en trevlig promenad! Skulle gärna åka upp i en sån där grej på Globen … kanske kan det bli verklighet någon gång 🙂
  Lite sent med ungar nu, men de hinner nog växa till sig – de ska ju inte flytta ner till Afrika heller, utan kommer nog att finnas kvar så länge det finns öppet vatten.
  Ha en fin tisdag!
  Kram

  1. Kul att du gick med. Den här “bubblan” på Gloden ger en god vy över stan men just nu verkar den inte ta passagerare. Kan tänka mig att det är svårt med avståndet inne i den. Men det måtte ju komma andra tider.
   Vet ju att änderna kan få ungar mellan mars och augusti och ibland dubbla. Men jag hoppas trutarna och ev, bävrar låter den vara ifred. Har just nu sett “våra” svanar komma genom slussen och två ungar är med. Men de har blivit så stora nu att trutarna inte rår på dem. Bra så!
   Önskar dig också en fin tisdag.
   Kram

 14. Era fina promenader blir aldrig långtråkiga, det finns så mycket att se o beundra och förundras över. Jag är så avis på alla foodtrucks, jag som gammal krögare och storstadsbo kan känna ett väldigt sug efter variation i mathållningen. Att kunna handla lite andra varor (beställde igår en del torrskaffning från Delitea som har “All världens mat” men man är ju tvungen att tillaga allt själv. Men att kunna beställa en tallrik thaimat, eller en tallrik sushi, eller något annat smaskigt, det saknar jag verkligen.
  Underbart är också vattenfågellivet du visar , hoppas nya kullarna klarar sig
  Kram från pörtet

  1. Vi går ju mycket och det finns en hel del fina platser dit man kan styra stegen. Dessa “matvagnar” som dykt upp är trevliga och eftersom bi tycker om mat från olika delar av världen är det här enkelt och prisvärt att köpa sig ett smakprov. Vad roligt att du beställt hem “alll världens mat” är ju kul. Men visst får du laga den för egen maskin.
   Din by har ju så många fördelar och visst är det fint att vi kan dela med oss till varandra.
   Blev så glad när jag såg andmamman med sina dunbollar. Hoppas nu att inte trutarna ska ta dem. Ja, eller en bäver. (Finns sådana också)
   kram och natti

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *