Spanien Utflykter

Längs kusten – En njutflykt

Att utflykta, ibland “njutflykta” (ett uttryck jag kommit på när det handlar om en utflykt som är innehåller det lilla extra)  i omgivningarna är trevligt och vi gör det gärna och då både till fots, per cykel, ibland med mer organiserade turer och även lokalbussarna är suveräna. (För mig blir det inte lokalbussar så långa sträckor eftersom jag blir lätt blir åksjuk om jag inte har fri sikt framåt över färdvägen. Ofta är det är många rondeller och sikten framåt från sätena är ofta begränsad. ) Häromdagen blev det i alla fall en tur  norrut längs kusten, till grannstaden Guardamar del Segura som ligger ca 13 km norr om Torrevieja och en bussresa dit tar ca 20 minuter. Förra sommaren cyklade nästan fram hit och då längs  vackra vägar längs havet,  men “nära skjuter ingen hare”.

Från stora busstationen i Torrevieja, Estación de Autobuses, i korsningen Avenida de las Habaneras och Patricio Zammit,  utgår bussarna som kör utanför stadsgränsen och härifrån utgår också flygbussarna till Alicantes flygplats. Turlistor kan hämtas på turistbyrån i Torrevieja eller kan bl.a hämtas här   och även hos Costa Azul som kör bussarna.

Tjugo minuters bussresa till en kostnad av 1.35 euro enkelbiljett tog oss till Guardamar. För min del var detta lagom eftersom tretton rondeller passerades på vägen, illamåendet gjorde sig påmint och jag var nära att få stiga av innan vi var framme.

Busstationen i Guardamar del Segura är bemannad och har “bekvämlighetsinrättningar”  och här köper man också sin returbiljett i en lucka. Skulle man hellre vilja ta taxi hem så finns det gott om bilar.  Från busstationen är det bara att gå rakt ner för att nå havet men vi valde att först ta vägen genom de båda parkerna som finns mitt i stan.

Guardamar del Segura är en liten trevlig stad med ca 18 000 invånare som är skrivna där men här som i de flesta städer längs de spanska kusterna ökar invånarantalet kraftigt under högsäsongerna då både spanjorer och andra med sommarbostäder kommer hit.

Efter en kort promenad från busstationen kom vi till den fina parken Reina Sofia och som invigdes 1991. Här i parken finns dammar där sjöfåglar trivs, lekplatser och mängder av träd, uppskattningsvis  600 000, har planterats både här och i den angränsande parken Alfonso XIII.  

Träden brjade planterades i början av 1900- talet och man höll på i drygt 30 år och detta gjordes för att förhindra att sanddynerna skulle flytta sig och förstöra omgivningarna som de höll på att göra i slutet av 1800-talet.  Man räknade med att sanddynerna flyttade sig mellan två och åtta meter/år.

Genom parken Reina Sofia (drottning Sofias park) –

-mot Parque Alfonso XIII

Olika ekosystem ger Guardamar del Segura ett unikt landskap och i här i Parque Alfonso XIII har ca 800 ha skog planterats och främst cypresser, tallar, plamer och eucalyptusträd, träd som klara av att växa i sanddynerna.

Guardamar del Segura drabbades 1829, precis som Torrrevieja och många andra orter längs Costa Blanca av en jordbävning där allt förstördes. Ingenjören-militären-arkitekten Larramelli, som ritat om flera andra jordbävningsförstörda städer fick även här uppdraget att göra den nya stadsplanen och han utgick från mottot att Guardamar del Segura skulle bli Spaniens vackraste stad.

Strandremsan här är drygt 11 km så det är gott om plats på stranden även i högsäsong.

Vi gick länge längs havet och såg på en av stränderna, Playa Babilonia att de små strandnära husen tycktes vara övergivna och i ett bedrövligt skick samtidigt som de såg ut att vara på väg ut i havet.  Husen är byggda innanför strandzoonen på 100 meter och staten vill nu riva husen eftersom de anses osäkra. Uppskov har getts till 2018 för husägarna har protesterat .  Vi träffade några som höll på att restaurera sina hus och de berättade för oss att vinterns hårda väder varit så extremt att det krävs mycket arbetet och mycket pengar för att få husen beboliga igen. Den spanska staten vill inte gå in med ekonomiskt stöd, vilket är bekymmersamt för många eftersom det krävs pengar för att få husen i ordning.  I “Spaniaposten”, en norsk gratistidning, läste jag också att  det är oklart om det fanns byggnadstillstånd för husen. Det finns en spansk kustlag som säger att byggnationerna så nära stränderna inte är tillåtet eftersom man vill skydda den ömtåliga kusten.

Med tanke på stadens namn, Guardamar del Segura, kan kanske översättas med “vaktar havet säkert” eller “säker vaktning av hav ” så känns det  nu ganska osäkert.

Ett av många förstörda hus längs strandlinjen i Guardamar. (Bild lånad från Spaniaposten)

God lunch vid havet och med trevlig havsutsikt.

Tack Anna Carin och Krister som kom med förslaget att ta en njutflykt hit.

 

 

 

32 svar på ”Längs kusten – En njutflykt”

  1. Ja, en utflykt som är lite extra blev hos mig en njutflykt. Passande! Jag har varit åksjuk i bil/buss sedan jag var liten och ibland går det bättre. Behöver se vägen då fungerar det och jagklarar dte hela bra när jag själv jobbar som guide/reseledare på bussresor. Men då ser jag ju vägen tydligt genom framrutan.
   Skönt att du blivit bättre, men du vet ju hur det kan kännas.

  1. Det blev en fin dag och att njutflykta är trevligt. Men jag hade det lite kärvt på ditresan med alla rondellerna.
   Nästa gång cyklar vi, det är ju bara 13 km så det går bra. Här har vi tyvärr inga scootrar att hyra. Saknar vår röda thailandsscooter.
   Kram!

 1. Så kul att ni kom iväg till Guardamar. Men oj, va det så många rondeller!! Stackare! Fint väder hade ni ser jag. Förskräckligt med de förstörda husen! Kram/Anna-Carin

  1. Jadå, vi kom iväg och jag klarade mig hyfsat. Tack för tipset!
   Bättre gick det dock på hemvägen när jag fick en plats längre fram i bussen. Tittade efter er föreslagna restaurang men hittade den inte, vi fastnade nog innan. Men nästa gång cyklar vi dit. Och vädret var med oss. Visst är det trist med husen. Några var mer förstörda än andra men de ligger ju alla för nära havet…Nu höll i alla fall en del på att renovera så gott det gick.
   Kram och hälsningar från oss båda.

 2. Vilken trevlig njutflykt ni gjorde! Roligt att se sig om lite då och då. Men så bedrövligt med husen!
  Önskar er en fin kväll!
  Kram

  1. Ja, det blev en lyckad tur och det var ju inte länge sedan ni njutflyktade dit. Nästa gång ska vi nog cykla, känns säkrast så.
   Väldigt trist med husen och en del var det nog bara att packa ner. Vi pratade med några husägare vars hus var i hyfsat skick men vattnet har gjort stor skada- Känns läskigt att ha hus så nära havet.
   Önskar er också en fin kväll.
   Kram!

 3. Synd att du blir så åksjuk, för rondeller finns det verkligen många av här nere. Skönt att det gick bra i alla fall!

  Guardamar är verkligen en trevlig stad, men att kalla den för “Spaniens vackraste stad” är nog att ta i i överkant av den där arkitekten 🙂

  1. Åksjukan ställer ju till det en del, men jag tränar i alla fall. Nästa gång kan vi cykla till Guardamar för det är ju inte alls långt.
   Nu gick det bra och än bättre hem. Och fanns inte rondeller skulle det troligen vara rödlysen.

   Instämmer helt i att det finns många vackrare städer i Spanien än Guardamar, men charm har den förvisso.
   Akriktekten kallade i alla fall inte Torrevieja för detta och det kan jag förstå och det var samma arkitekt. Men Torre är ju en levande stad året om och har också sin charm, men vacker tycker jag nog bara delar är.
   Önskar dig en trevlig schlagerkväll och kansk är hattten redan på…
   Jag provar med en stråhatt.

 4. Guardamar del Segura har vi besökt för två år sedan och tyckte mycket om den långa fina stranden, samt en pytteliten strandrestaurang vars specialitet var världens godaste sardiner.
  Redan då undrade vi varför man byggde husen så nära stranden, men tänkte inte mera på det då. I Gambia låg hotell och hus ännu närmare vattnet. Men om jag tittar på din bild så är det ju fruktansvärt vad ett “litet” oväder kan åstadkomma. Det var ju ingen tsunami precis som träffade Costa Blanca.
  Tycker väldigt synd om husägarna. Men om husen inte hade bygglov så tycker jag genast mindre synd om ägarna om man säger så.

  1. Vad roligt att du också varit här i Guardamar. Tidigare har vi passerat genom staden men nu blev det en heldag där. En härlig dag och med ett fåtal icke spanjorer-. Turisterna kommer väl senare.
   Förstod här av ägarna och sedan lite uppkollning att de politiska partierna i stan har ändrat sig i frågan under tidens gång-
   så det är oklart vad som gäller i tillståndsväg. Tycker för min egen del att det är läskigt att bygga så nära havet när man vet att stormar och oväder lätt drar in. Här är ju strandremsan tänligen oskyddad.
   Jag minns också både Gambia och andra platser vi besökt i världen där man i princip bott i vattnet men efter tsunamin
   i Thailand väljer jag annat.

 5. Gokväll!
  Länge sedan jag var i Guademar. Har varit och badat vid de strandnära husen i slutet på 80 eller i början på 90-talet. Det var så långgrunt så det tog en stund innan man kunde doppa sig.
  Har sett lite bilder efter senaste ovädret att många hus är totalt förstörda. Tyckte att de såg obebodda ut redan för 30 år sedan.
  Kramar till Dig och Bosse/A-K

  1. God afton! Tycker vi tar en gemensam tur hit senare i vår. Vad säger du om det? Tror det är dags för ett förnyat besök och jag tar gärna ännu en tur hit.
   Nu var det många hus som var förstörda och jag kan också tänka mig att en del har varit obebodda under lång tid och var det säkert när du var här för 30 pr sedan också.
   Vi mötte några som höll på att fixa och dona med sina hus och de kanske kunde få ordning på dem. Men många var nog fallfärdiga och kansk övergivna för länge sedan.
   Stor kram från oss.

 6. Hola! Gurdamar är trevligt! Vi var i stadskärnan för första gången i våras och blev förvånade över att det liksom var en stad. Hade inte riktigt förstått det när vi har susat förbi från eller till flygplatsen. Vi har vår favoritstrand i Guardamar, El Moncayo. Ligger vid det jättestora fd ljusblå numera vita hotellet. Lite glesare med folk, finns endast två små mat- och dryckkiosker med några stolar och bord utplacerade i sanden – det är allt. Badvakter i trätorn finns dock liksom lite solstolar och faktiskt himmelssängar för uthyrning. Vi brukar dock göra som spanjorerna, ha med oss egna stolar, parasoll och kylväska med ätbart och förfriskningar.

  Njutflykt är ett mkt bra ord! Man förstår verkligen vad som menas. Men bekvämlighetsanrättningar?! 😉 Blir sådär sugen på att äta det… Fekaliepudding?! 😀 😀 😀

  Själv sitter jag och snörvlar på Åsöberget. Har åkt på en dunderförkylning – 5 år sen sist tror jag. Det där j..kla kommunalåkandet i rusningstid… Så fort vädret blir bättre kommer jag att ta mig till fots till och från jobbet.

  Kram och hälsa B!

  1. Vi har mest susat förbi guardamar tidigare men dock cyklat till stranden vid detta hotell- verkligen en toppenstrand. Och badvakter behöver jag inte men visst är det trevligt med serveringarna. Vi har också haft med lite mat men kompletterat för vi stannar ju inte på stranden mer än för lite bad. Visst är njutflykt ett bra ord. Tycker jag kanske skulle ta patent på det.
   Bekvämlighetsinrättningar är ett komboord för det man kan tänkas behövas för att vara bekväm och dit hör bl.a fräscha toaletter…(Fniss)

   Trist med en dunderförkylning men c-vitamin och ingefära kan hjälpa. Låter bra med enpremenad till och från jobbet, bar gratismotion.
   Skickar krya på dig kramar.
   B hälsar också och till er båda.

   1. Bekvämlighetsinrättningar har jag full koll på – men du har skrivit bekvämlighetsanrättningar… 😉 Därav min lilla “putslustighet”. 😀

    1. Oki! Tackar! Och lustigheter gillas högt. Ska genast ändra ! Skönt att du har ögonen med dig och humorn.
     Kram!

     1. Natti natti! Jag ler när jag tänker på hur roligt det kan bli med mina felskrivningar.
      Kram! Vi ses och hörs!

 7. Vilken härlig heldagsutflykt! Guardamar brukar vi ofta åka till, senast i söndags var vi där och då åkte vi upp på höjden och kollade på den gamla borgen . Gillar också Guardamars stränder, speciellt dom med de härliga sanddynerna.
  Ha det så bra!
  kram!

  1. Guardamar är fint och tidigare har vi bara passerat genom och cyklat nästan ändå fram, men då bara sett de fina stränderna och sanddynorna.
   Nu skippade vi borgen och gick genom de båda parkerna och långt längs de härliga stränderna. Borgen får vi ta nästa gång och då cyklar vi.
   Intressant att prata med några ägare av de förstörda husen och höra deras tankar och någgra var ju på gång med att börja renovera. Men en del hus här vid havet har ju länge varit övergivna-
   Kram och trevlig söndag.

 8. Roligt att få se fina bilder från Guardamar! För ett år sedan var jag där, men vädret var då inte så behagligt och inte kom vi i närheten av parkerna heller, ej heller stranden. Undrar var vi var? Hur som kom en blåsorkester gående och det gillade jag! Utflyktens belöning. Får nog avlägga ett besök där igen verkar det som! Verkar som ett mer eller mindre ogenomförbart projekt att renovera husen. Dessutom verkar det osäkert att bo där. Skulle inte vilja det. Önskar dig och B trevlig helg! Kram!

  1. Ni får ta en ny tur till Guardamar när vädret är bättre. Men vilken överraskning med en blåsorkester när ni var där.
   Trist med den förstörda husen men AK vet att det redan för 20 år sedan fanns hus här som såg obebodda ut och nu har de nog ökat i antal.
   Numer vill jag aldrig på så nära stranden men förr gjorde jag det när jag inte insåg havets faror och kraft.
   Stor kram och trevlig helg önskar B och jag dig.

 9. Njutflykt! Vilket underbart uttryck 🙂 Det ska jag också börja använda och säga: “Jag säger som Ditte, det här är en njutflykt!” 🙂
  Vilken trevlig njutflykt ni verkar ha haft, dock trist med åksjukan.
  Ha en fortsatt trevlig helg.
  Kram

  1. Vad trevligt att du anammar ordet “njutflykt”. Jag tycker själv att det passar så bra ibland och
   just på en utflykt som är lite extra.
   Att jag blir åksjuk är ett gissel och något jag dragits med hela livet, men ser jag vägen så brukar det går bra. Och om jag kör själv.
   Stor kram och trevlig fortsatt helg.

 10. Njutflykt – vilket vackert ord!
  Förstår att du ville dit, den där bilden med träden och nästa med påfågel ser ju idyllisk ut! Så fint. Tråkigt dock med åksjuka, men tur att du stannade kvar på bussen ändå så ni kom fram. Att sanddynor kan flytta sig så mycket har jag aldrig tänkt på , det låter spännande, så tack för ny kunskap.

  Ha en fin söndag!
  Kram Christina

  1. Tack! Jag kom på ordet njutflykt för ett par år sedan och tycker det är fint. En utflykt med lite “extra”. Det är
   här enkelt att ta sig runt till angränsande städer men jag är lite begränsad just av åksjukan. Får jag bara sitta långt fram
   och ha utsikt i körriktningen så brukar det fungera. Men ibland är ju inte dessa platser lediga. Guardamar har vi tidigare bara passerat men nu blev det en heldag där och vi kommer tillbaka.väldigt fint med både stade i sig, parkerna och de långa stränderna. Träden har gjort att sanden stabiliserats så det är bra.
   Önskar dig också en fin söndag.
   Kram!

 11. Jag ser att många har sagt det innan mig, men jag måste bara hålla med: Njutflykt, vilket underbart ord!! Det stjäl jag och det känns definitivt som det skulle kunna vara ett nyord för SAOL!!

  1. Visst är det ett bra och användbart ord! Och det passar i många sammanhang! Vad roligt att du vill anamma “njutflykt”.
   Och visst kunde det få sin plats i SAOL.
   Önskar dig en fin söndag och kanske blir det någon fin njutflykt i Singapore.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *