Gamla stan Skyltar

Lägga märke till – Skyltsöndag # 405

Söndag igen! Och här i bloggen innebär söndagar också att det är skyltar av olika slag som gäller. Detta är ett bildtema som bloggvännen BP  så förtjänstfullt förvaltar och där skyltar har huvudrollen. Så det är alltså “Skyltsöndag” varje söndag, året om och med väldigt fri tolkning. Den här veckan har jag vari en del i Gamla stan i olika sammanhang och att då lägga märke till  diverse skyltar faller sig naturligt.  Jag är ju här i stort sett varje vecka och utbudet av skyltar är både gott och varierat.

Lägga märke till

Att strosa runt i Gamla stan är ju att befinna sig mitt i en historia. I en historia där det finns många som innehar  huvudrollerna. I gårdagens blogginlägg handlade  det om att vara nyfiken. Och där hade, precis som idag, Gamla stan, huvudrollen.  Jag har mina favoritkvarter och det är inte de som är mest välbesökta av turister. Men vår Gamla stad är ju det gamla Stockholm och det var detta som var staden. Namnet “staden mellan broarna” fanns kvar ändå fram till 1980 och just det namnet kom till på 1800-talet.

Jag har en favoritbutik vad gäller blommor och det är “Christoffers blommor” på Kåkbrinken. Jag handlar gärna här och hit kommer många för att köpa blommor. Alltid högsta kvalité och ett rejält utbud. Häromdagen när jag kom dit så kände de igen mig från inlägg på Instagram och visste vad jag hette.Riktigt roligt.

Christoffers blommor har även blommor utplacerade i Kåkbrinken, gränden utanför butiken,  men har två rum inomhus fyllda med vackra blommor.

Stockholm. Gamla stan. Christoffers blommor på Kåkbrinken. Här lägger jag märke till det stora utbudet och så vackert det är presenterat. Inne i butiken tar jag ett antal bilder och lägger märke till det den stora variationen av blommor och så fint de blir presenterade. För min del blir det alltid något inköp när jag är här-

Att Gamla stan har ett stort utbud av gallerier vet jag. Och ibland lyckas jag också pricka in öppettiderna. Här nedanför “Allagallery”som grindades i Estland, Talllin, 1990.  (Adress Köpmanbrinken 6, nära St; Göran och Deaken, vid Österlånggatan)

Hit ska jag ta mig igen för en titt. Många av målningarna tilltalade mig.

Stockholm. Gamla stan. "Allagallery"" här lägger jag märke till en målning som visas i en monter utanför. Bestämmer mig för att titta närmare. I en monter, utanför galleriet, lägger jag märke till en rolig målning. Och även när jag ser in genom fönstren. Men jag vill ha mer tid på mig när jag tittar in.

Fler skyltar  jag fastnat för

Och det är många men jag har denna söndag sovrat noga. I Gamla stan finns gott om mindre bokhandlare. Och hos dessa tittar jag också gärna in.

Stockholm Gamla stans bokhandel . Lägger märke till skylten. Gamla stans bokhandel. Lägger märke till den här fina skylten när jag passerar. Personlig. 

I Gamla stan finns ett museum, i sig i mindre skala, men inte desto mindre viktigt. Forum för levande historia. Där var jag i veckan och missade du det inlägget  jag skrev i samband med besöket så finns det här. (Museet har förintelsen som en av utgångspunkter, liksom demokrati och alla människors lika värde. Rekommenderar deras hemsida som ger mycket av det mesta i dessa frågor. )

Stockholm. Gamla stan. Forum för levande historia. Här en av flera skyltar jag lite extra lägger märke till. Från besöket på “Forum för levande historia”. En av flera skyltar där som jag lägger märke till

Gamla stan har väldigt gott om caféer, glassbarer, barer och restauranger. Och just på caféerna kan besökare köpa en kopp kaffe eller te och sitta med sin dator en hel dag. Så dessa skyltar finns här och var.

Även jag kom med som spegelbild. 

I Gamla stan och även  runt om i Stoclholm är det de mindre caféerna som verkar ha flest besökare. Men visst har denna kedja en rolig reklamskylt.

Kul reklam. För egen del är inte semlor en favorit. Men en i minimodell har jag smakat i år.

Ja, att ta sig runt i huvudstaden kan vara lite knepigt. Men på de flesta tunnelbanestationerna finns tydliga kartor och bra info. Och här i Gamla stan finns också en SL värd som bistår. En sådan brukar finnas numer vid de större tunnelbanestationerna.

 

Fler ”söndagsskyltare” finns här!  Titta gärna in!

 

30 svar på ”Lägga märke till – Skyltsöndag # 405”

 1. Visst är det fint i Gamla stan och blomsteraffären ser lika fin ut den. Sedan är det dessutom viktigt att veta att blommorna håller god kvalitet.’
  Snyggt skyltat och skylten med fastlagsbullarna är ju bara mitt i prick 😀 Än har jag dock inte ätit någon men det får det bli ändring på inom kort.

  Önskar en fortsatt fin söndag!

  Kram

  1. Tack! Jag tar mig gärna en tur hit och uppskattar också många av de mindre kläd och skobutiker som finns. Och samtidigt är det roligt att titta in på ett galleri. Blombutiken är en favorit. Gäller både lokal, utbud och personal.
   Tror Waynes håller på att tappa lite mark här i stan till förmån för de mindre så de slår på stort.
   Önskar dig också en fortsatt fin söndag.
   Kram

  1. Tack! Ja, den här blomsterbutiken är jag så förtjust i och besöker den gärna. Ofta får något följa med hem- Vad gäller “kändis” är det ju lite roligt för vi bor ju i en ganska stor stad. Men tror jag kan hantera det. Fniss.

 2. Alla människors lika värde . Viktigast av allt! Och att komma ihåg att det fortfarande pågår förintelseförbrytelser i flera olika delar av världen. De tycks bli helt bortglömda…Kram

  1. Visst är detta viktigt. Och där är vi ju inte direkt i Sverige . Har ju inte varit det historiskt heller. Och tyvärr inte heller andra länder.Men gott är att Forum för levande historia försöker få till mer spridning av kunskap i ämnet. Här på museet tas även dagsaktuella händelser upp om vad som sker i vår omvärld. Men visst är det många av oss medmänniskor som inte har koll. Tyvärr. Skolorna har ju en väldigt viktig roll när det kommer till att sprida kunskap om just förintelseförbrytelser. Och mycket material om detta finns just här på Forum för levande historia. Ett gott initiativ. Kram!

 3. Gamla stan tycker jag om att strosa i. Eller tyckte om, nu kan jag ju tyvärr inte göra det längre, men det finns så mycket att se. Sedan är det ju så också att där kan man gå en dag och se en hel del, nästa gång man är där så upptäcker man nya saker. Det finns så många gamla fina affärer.
  Fin blomsterhandel du visar. Jag känner tyvärr inte till den, har gått mina ögon förbi.
  Festlig skylt, den med hjärtat och personlig.
  “Inga datorer på helgen” festligt. Fint att få se en skymt av dig också.
  Trevlig söndagskväll.
  Varma kramar från mig.

  1. Det är fortfarande så fint här och du är alltid välkommen att följa med mig här i bloggen.
   Blomsterbutiken är verkligen trevlig och jag tittar ofta in här. Ofta blir det också något inköp.Jag strosar ju ofta här och tycker om det.
   Och strosar en här finns mycket att se och någon brådska har jag ju inte.
   Varm kram och många tankar.

 4. Ett härligt skyltinlägg från Gamla Stan:-) Tusen tack för det!
  Kul att Christoffers Blommor upptäckte dig på Instagram. Så mycket reklam du har gjort för blomsterhandeln! De borde nästan bjuda dig på en bukett tycker jag;-)
  Tycker också att det är så kul att det finns flera bokhandlare kvar i Gamla Stan. Jag menar snart är det ju bara Akademibokhandeln, Pocket Shop och Hedengrens kvar som “analoga” bokhandlare. Hoppas de i Gamla Stan överlever!
  Förstår att caféet inte vill ha kunder som “jobbar” under helgerna. Flera caféer har till och med börjat med att “förbjuda” gäster som jobbar under lunchrusningen. Bra tycker jag.
  Waynes skylt är kanoooon. Har faktiskt ätit två semlor hittills, men det var wienersemlor istället. Helt okej faktiskt. Gillar egentligen varken kardemumma eller mandelmassa, men wienersemlor innehåller inte kryddan och så kan man ju skrapa bort mandelmassan;-)
  Skoj med SL-värdar på de stora tunnelbanestationerna. De behövs speciellt under turistsäsongen.

  Som sagt – en glad Skyltsöndag! Stort tack också för länken:-)

  1. Tack! Ja, här är jag ju ofta och traskar runt. Alltid finns något att se och uppleva. Ja, tänk att jag blev igenkänd. Och för Christoffers blommor gör jag gärna reklam. Så trevliga och så fina blommor. Alltid roligt att titta in här.
   Jag tycker också det är roligt med dessa mindre bokhandlare som är kvar. Vi har ju en suverän också här på Söder, “Söderbokhandeln” på Götgatan, starx före Medis.
   Visst är det bra att caféer inte vill ha datorer här på helgerna En kopp kaffe och folk sitter en hel dag. TYcker att Waynes skylt är rolig och de satsar. Men både på Söder, i City och Gamla stan får de konkurrens av mindre företag.
   En glad skyltning tycker jag själv jag fick till.

  1. Tack! Är ju ofta i Gamla stan och alltid trevligt att traska runt här.
   Semmelskylten är rolig. Tycker ofta att semlor är så mastiga men har testat en minivariant som var riktigt bra.
   Ha det bra du också.

 5. snyggt skyltat gillar waynes skyltning haha, kan nästan känna doften av blomsterbutik nu när jag ser blommorna, åh så sugen på att köpa fräscha tulpaner nu, kram o fin söndagskväll

  1. Visst är Waynes skyltning speciell. Lite humor här. Christoffers blommor är verkligen bra, Nu blev det vacker mimosa som är lite vår. Men visst är tulpaner fina. Får bli ett knippe i veckan.
   Kram

 6. Så där ja, nu dribblade jag just bort min kommentar så där bara men skam den som ger sig, jag börjar om från början igen 🙂
  Christoffers blommor har du berättat om tidigare och jag förstår mycket väl att du gillar butiken med kvalitetsblommor. De ska hålla och de ska förtjusa en länge, helst.
  Ät nyttigt en annan dag gillar jag. Man ska inte glömma bort att leva och att leva gott och som man vill när man kan. Även om det är viktigt, mycket viktigt med alla människors lika värde är det inte en enkel match att få till det så som man önskar att världen skulle se ut.
  Galleriet hoppas jag att du besöker och gör ett eget inlägg av. Ugglan är charmerande.
  Ha det gott med din vackra väldoftande (antar jag) mimosa och hälsa din B. så gott!
  Kram

  1. Trist när en kommentar bara försvinner. Känner igen mig. Christoffers blommor är personlig, med gott urval och väldigt trevlig personal.
   Visst är semmelskylten fyndig. Och sedan frågan “vad är nyttigt?” Finns många svar där. Ger mig inte in på dem. Men om jag mår bra så är det bra.
   Forum för levande historia tycker jag är bra på att sätta ihop det som varit med det som händer idag. Och här har ju skolor och undervisning en stor uppgift. Även föräldrar och andra vuxna. Och ser en på Sverige under andra världskriget finns det mycket som inte alls var bra. Och även under andra tider.
   Inlägg från några gallerier kommer separat och det är så roligt att besöka dem- Och de är många i Gamla stan.
   Mimosan doftar vår. Så fina.
   Kram

 7. Christoffers blommor verkar vara en mysig blomsterbutik. Kul att få se den inifrån också.
  Galleriet ser intressant ut och ugglan var ju för söt!
  Fin handskriven skylt utanför bokhandeln.
  Ska besöka Forum för levande historias hemsida.
  Kan tro att det är irriterande för caféerna när besökare sitter med sina datorer i timmar och som kanske tar upp plats för gäster som vill fika.
  Ja, Waynes hade en roligt skylt!
  Bra att det finns vädrar vid tunnelbanestationerna som kan hjälpa resenärerna.

  1. Christoffers blommor är verkligen en trevlig butik men bra sortiment , god kvalité på blommorna och väldigt trevlig personal. Betyder mycket. När jag strosar runt här blir det ofta en titt in på något eller några gallerier. Tycker om det.
   Roligt är också att det här i Gamla stan finns ett gott utbud av mindre bokhandlar med ett bra sortiment. Tittar gärna in där också.
   Vad gäller Forum för levande historia har det mycket att ge. Och inte bara bakåt i tiden utan även hur världen ser ut idag.
   Detta att få hjälp vid de stora tunnelbanestationerna är ju jättebra för det är inte så enkelt alltid att hitta sin väg-

 8. Blev lite förvånad att jag missat Artbutiken,men Köpmanbrinken har jag nog bara hastat förbi. Inbjudande skylt, men jag handlar bara i min lokala bokhandel, känns viktigt att den finns kvar. Dom beställer hem det dom inte har.

  1. Jag tycker det är roligt att titta in lite här och var i butiker och gallerier. Så roligt att flera mindre bokhandlare finns kvar. Har en superbra här på Söder, “Söderbokhandlen” på Götgatan vid Medborgarplatsen och den besöker jag gärna. Men visst blir det några inköp också i Gamla stans små bokhandlar. Förstår att du gärna handlar lokalt. Det gör jag också.

 9. Vilken underbar blomsteraffär du har att botanisera i! Jag kan förstå om du kommer hem med blommor när du haft vägen förbi.
  Köpta semlor med massor med grädde och mandelmassa tackar jag nej till. Däremot brukar jag baka egna som fylls med mixad mandel, inkråm från bullen, liiite socker och mjölk. Sedan kan man få såpass mycket eller lite grädde man vill ha. I år blev det inga bakade så Lars har köpt sig en semla ett par gånger.
  Kul med ett stort utbud av gallerier. Här är utbudet klent, men vi besöker gärna de som finns.

  1. Hit går jag gärna. Vackra blommor och väldigt trevlig personal- Skötselråd till de en köper ingår också. Och det går fint att titta in utan att handla. Bara njuta av det vackra. Kom hem med mimosa som kändes lite vår. Instämmer vad gäller semlorna. Kan tänka mig att köpa en liten om det så skulle vara. Men som du, gör gärna egna. Här spar en pengar.
   Jag strosar ofta i Gamla stan och gillar extra de små butikerna och gallerierna. Även bokhandlarna här i G.S. får besök och här har personalen tid .

 10. Vilken ljuvlig blomsterbutik! Första bilden är så tjusig!
  Så söt uggla du fick ett foto på.
  Handle with care”Alla människors lika värde” Fragile… bra text på resväskan!
  Min man älskar semlor, vet inte hur många han redan har ätit! Puh!
  Så fint skyltat!
  Ha en bra start på veckan!
  Kram!

  1. Tack! Ja, detta är en blomsterbutik en kan gå in i även utan att handla. Bara njuta av det vackra som finns.Log extra när ägaren kände igen mig från Instagram. Vi bor ju ändå i en storstad.
   Ugglan här fastnade jag för och det fanns en hel del annat också.
   Forum för levande historia har mycket och inte bara det gamla utan även info om hemska saker som pågår i världen idag. Gott initiativ tycker jag.
   Minns att M älskar semlor så den här skylten är extra för honom. Jag kan tänka mig en i minimodell.
   Önskar dig också en bra start på veckan.
   Kram

 11. Härliga skyltar där i Gamla stan! Gick in på galleriets hemsida och där fanns verkligen många godbitar – ugglorna var så söta!
  Kul skylt med semlorna … två år sedan jag åt någon, men kanske blir det en i år … eller inte.
  Ha en fin måndag!
  Kram

  1. Jag strosar gärna här i lugn och ro och det finns många godbitar att hitta. Visst är ugglorna fina. Är sugen på att ta hem en. Har dock inte tittat efter priset. Men en liten uggla kanske.
   Jag har testat en lite semla i år. Lagom. De större blir för mäktiga. Men reklamen är kul-
   Önskar dig också en fin måndag.
   Kram från ett vårlikt Stockholm.

 12. Tänk att tre vanliga semlor ligger i min mage, men det var i Januari och jag inbillar mig att jag behövde dem😁
  Fint med värdar. Det har jag saknat på tågen. Fått svaret att resandet är på eget ansvar 🫣
  Snyggt och blomstrande skyltat.
  Stor kram🤗🌷

  1. Visst behöver du semlor. Många! Passa på och ät. För mig blir det alltför mastigt men jag har testat en minivariant som var jättegod. Visst är det bra med värdar som hjälper till. Har sett en del inne på Centralen i Stockholm men de bord också i större utsträckning vara med på tågen. Absolut. Vilket osedvanligt dumt svar att resandet är på egen hand.Hjälpsamheten kan ju finnas ändå. På flygplatser finns den ju och även där är ju resandet på egen hand.
   Ja, Christoffers blommor är en njutning både att passera och besöka.
   Stor kram.

 13. Så fin text på kappsäcken! Och Waynes har vi även i Falun..
  Många små bokhandlare säger du, inte några antikvariat inräknade? finns de fortfarande? När jag jobbade på loppis hade vi mycket böcker, tyvärr flera in än ut, vi sålde en kasse böcker för en tjuga! Den söta ugglan blev förstås en favorit och jag ser fram emot att få se mer av den konstnärens alster.
  Kram

  1. Ja, visst är tanken god. Visserligen har vi en bit kvar hit men vi måste ändå tänka oss dit. Många, i varje fall en del, små bokhandlare finns i Gamla stan . Och därutöver många antikvariat och de har ju också böcker.
   Ugglan blev en favorit hos mig och det kommer mer härifrån. Tänk, en liten uggla skulle jag kanske kunna skaffa.
   Kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *