Södermalm Stockholm

Kvarter på Södermalm med charm och historia

bliVisst är det så att många saker i den dagliga tillvaron går fint att kombinera. Jag är ju ute och promenerar en hel del både här hemma på Söder och i andra stadsdelar. Att vidga vyerna och ta sig an fina och intressanta områden i angränsande förorter  gör jag också gärna.

Igår var solen också på plats och efter min rehabträning på morgonen hos “Hela Kroppen” här på Södermalm blev det också en skön promenad. Och jag valde att stanna hemma  på Söders höjder. I för mig väl kända kvarter. i gammal miljö med mycket charm och historia.

Kvarter med charm och historia

finns det ju gott om både här i Stockholmstrakten och runt om i landet. Och tänk så många olika miljöer en kan ta del av genom bloggar. Både här och runt om i världen.

Miljöerna i dagens runda har jag berättat om i tidigare inlägg så vad gäller det historiska blir det inte ingen textmässig repris.I inlägget “Fler höjder  höjder på Södermalm” finns berättat om Katarina kyrka, Cornelisparken och Mäster Mikaels gata.  Mäster Mikael var på 1600-talet en “bödel” i Stockholm.

Katarina kyrka, församlingskyrka i Katarina församling. Den stod klar första gången 1695 och har brunnit i omgångar. Och varje gång har den byggts upp på nytt.  Senaste gången kyrkan brann var 1990 och det tog då fem år innan den kunde återinvigas.

På kyrkogården och i minneslunden finns många både kända och okända personer gravsatta.

Vid Sara Danius grav stannar jag alltid till . Här finns också en bänk som här till graven där en kan slå sig ner och fundera ett tag.

Även vid Gösta Ekmans grav stannar jag gärna till. Fönstret och den lilla fågeln är fina symboler.

Alldeles nära Katarina kyrka börjar Mäster Mikaels gata. En gata där det mest är trähus och några stenhus. Och hus som har sin historia att berätta. Just mäster var en vanlig titel på en bödel. Många hus här på gatan brann ner vid Katarinabranden 1723 men de flesta kom att bli uppbygga  igen i slutet av 1700-talet.

Stockholm. Södermalm. Mäster Mikaels gata. Charmiga kvarter strax öster om Katarina kyrkaDetta kvarter med Mäster Mikaels gata  ligger strax öster om Katarina kyrka.

Stockholm. Östra Södermalm. Charmiga kvarter vid Mäster Mikaels gata. Verkligen kvarter som förflyttar en tillbaka i tiden. Många detaljer finns det att titta på. En del hus har större portar och via den  kunde hästar och vagnar komma in på bakgården. Och kullerstenarna…

Vidare längs gatan

går jag i zick zack och är fångad av just detaljerna på husen. Ägare till dessa hus är AB Stadsholmen och har en tur och lång tid i bostadskön kan en ha tur och få hyra ett. (Vet att de är ganska otäta så el-kostnaderna har i år varit och är höga.)

Stockholm. Södermalm. Mängder av detaljer finns runt om på husen i detta kvarter vid Mäster Mikaels gata. Det finns mängder av detaljer i detta kvarter där  blicken  lätt fastnar. Och just på huset ovan fastnade jag både för fönsterluckorna och tätningen i fönstren. 

Dessa två bilder nedan är från det gula huset i bilden ovanför.

Här fastnade jag för fönsterluckorna.

Säkert är det drag från fönstren på många av husen så att täta med renlav eller mossa såg jag lite varstans.

Stockholm. Södermalm. Mäster Mikaels gata. Och charmigt att man i detta kvarter också har lyktstolpar som passar in. Visst är det roligt att man också i detta kvarter har lyktstolpar av modell äldre. Och visst passar de in i miljön.  

Och i slutet på Mäster Mikaels gata, som i sig bara är ca. 200 meter lång, finns Cornelisparken, som är tillägnad trubaduren Cornelis Verrswijk En park som kom till och invigdes i juni år 2000. En staty av Cornelis finns desan 2007 och den är gjord av Bitte Jonason Åkerlund.

Glasbruksklippan heter höjden här i slutet av Mäster MIkaels gata och nästan på den finns  Cornelisparken.

Och vid utsikten från Glasbruksklippan över Kungliga Djurgården, Gröna Lund och Kastellholmen dröjer jag mig kvar.

 

18 svar på ”Kvarter på Södermalm med charm och historia”

 1. Även inlägg utan historia hägrar, bara se bilder och njuta byggnader, dörrar och fönster och dessa fina gravstenar som är så personliga. Alltid så mycket att upptäcka 👍
  Hoppas din rehabträning ger dig lite vila i smärtan. Vet du något mera om när operationen blir förresten?
  Tack för dagens och fortsatt trevlig helg!
  Promenadisk kram och tack!

  1. Visst går det bra att med inlägg utan så mycket historia och bakgrund. Och visst kan bilderna i sig få tala. Jag strosar gärna här i kvarteret i långsam takt och fascineras av alla detaljer.
   Undrar också hur samtal mellan flera som finns på kyrkogården skulle vara-
   Vad gäller min operation hoppas vi på februari och det är ju sen lång rehab.
   Saknar dig och hoppas att vi snart ses.
   Varm kram

  1. Jag är verkligen glad över att ha så flera fina, gamla kvarter i närheten. Och husen här har verkligen en själ.
   Roligt att stanna och titta på alla detaljer.
   önskar dig också en fin helg.

 2. Älskar de gamla byggnaderna, men skulle inte för allt i världen vilja bo där. Husen är ju k-märkta så det är ju heller inte så lätt att ändra något. Å dragiga fönster och dörrar med eller utan höga elpriser är ingenting jag längtar efter. Inte du heller antar jag…
  Fantastiskt fina bilder:-)

  1. Tack! En fin runda och med mycket historia finns i området Jag passerar gärna här, stannar och tittar, men att bo här skulle jag nog inte vilja. Husen här och en hel del andra av dessa äldre har renoverats men isoleringen är ju “tveksam” och de är ju k-märkta som i sig har sina begränsningar i vad som får göras.

 3. Verkligen detaljrikedom på de gamla husen med fina beslag, dörrhandtag och snickeririkedom på fönsterluckor och dörrar. Vackert, personligt och alla husen har en själ!
  Trevlig helg!

  1. Visst är det många vackra hus här och med så fina detaljer. Och just att husen har en själ känns viktigt.
   Önskar dig också en fin helg.

 4. Vilken fin promenad du fick på Söder och skoj att du kan så mycket av historien. Jag läste Per Anders Fogelströms böcker i min tidiga ungdom men funderar på att lyssna på dem igen för jag har inget större minne av dem.
  Katarina kyrkogård är så fin och lite speciellt med alla kända personers gravar.

  1. En skön runda blev det och detta är ju kvarter jag verkligen tycker om. Lyssna gärna på P-A Fogelströms böcker för de ger mycket på många sätt.
   Jag passerar ofta Katarina kyrkogård och slår mig ner här och var. Ofta tänker jag på vilka samtal som skulle utspela sig mellan t.ex. Cornelis, Sara Danius, Anna Lindh, Thomas Tranströmer, Gösta Ekman och andra. Hade gärna lyssnat om dessa hade funnits.

  1. Jag passar gärna på att strosa runt i dessa kvarter när jag varit på min rehabträning. Finns så mycket att se. Inte minst detaljer.
   Kram

 5. Tack för att vi fick hänga med på ännu en trevlig promenad i vackra omgivningar.
  När det gäller gravstenar så tycker jag att Gösta Ekmans är den finaste som finns, om man nu kan säga så. om en gravsten. Den är personlig, ljus och hoppfull på något vis mitt i det sorgliga att han inte finns längre.

  Kram och god kväll!

  1. Jag strosar gärna här i kvarteren och att ta en sväng över Katarina kyrkogård är alltid fint. Håller helt med dig. Gösta Ekmans gravsten är vacker och visst inger den hopp.
   Kram och god morgon.

 6. Tack för den fina promenaden – och vet du Ditte … nu är jag nästan helt säker på att det var just den gatan, Mäster Mikaels gata som min farmors väninna Gigi bodde – och som jag bodde besökte några gånger på 70 och 80-talet. Reagerade direkt på den första bilden med Katarina kyrka i blickpunkten. Så såg det ut när man kom ut från porten till Gigis hus, men med kyrkan på längre avstånd.
  Kram

  1. Så roligt! Detta måste vi tillsammans titta närmare på. Gatan är verkligen både historisk och charmig och så roligt att du kände igen dig. Än mer kommer du att göra det på plats.
   Kram

  1. Vad roligt att du gick med. Södermalm har många gator som erbjuder denna miljö och jag strosar ofta här. Och just att se detaljerna på husen roar mig mycket.
   Önskar dig också en fin helg.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *