Spanien Utflykter

Kuststaden Santa Pola – En fiskeby som blommat upp

Vi lämnade den fina ön Tabarca i lördags eftermiddag och tog båten tillbaka till den fina kuststaden  Santa Pola där vi startade på morgonen.  Även detta en fin båtresa 30 minuter. Santa Pola är en ganska liten stad i den spanska provinsen Alicante och har ca. 34 000 bofasta invånare. En siffra som lätt dubbleras under högsäsongen. Här, precis som i många andra spanska orter längs kusten, har många spanjorerna själva sina sommarbostäder.

Dags att lämna ön Tabarca efter några fina timmar här ute.

Klart vatten runt hela ön.

Strax utanför Tabarcas lilla hamn ligger olika båtar som kommit från städer längs kusten.

Här ligger båten som går till Torrevieja och väntar.  Och vill man åka direkt dit tar resan en timme.

Den fina kuststaden Santa Pola

ligger strategiskt till med närheten till flygplatsen i Alicante. Staden är ganska liten men har en hel del att erbjuda besökare och kanske främst under tiden maj till september. Men även i jultider  och påsk blir det ett uppsving.  Här lever man på fisket och även på att utvinna salt och det finns saltsjöar, “salinas”. (Även i Torrevieja, som också kallas “saltbyn” på norska  -“saltstaden” på svenska, utvinns en hel del salt.  Det är främst vägsalt det är frågan om. Men från början var detta en fiskeby och fisket är fortfarande betydelsefullt. Alltid roligt att var i hamnen när fiskebåtarna kommer in på eftermiddagarna och kanske då också vara med på den stora fiskeauktionen.  Det är också här som restaurangerna gör sina inköp- Fisk och skaldjur som ska tillagas till kvällen.

Kuststaden Santa Pola är ungefär där det röda märket finns och markeringen i sig gäller ön Tabarca.

Vi närmar oss den mysiga kuststaden Santa Pola. Vi närmar oss  Santa Pola med båten från Tabarca.

Saltsjöarna, havet och den ljumma havsluften bidrar till ett behagligt klimat och så i princip hela året.  Och är man intresserad av fåglar  så finns det vid saltsjöarna här, precis som i  Torrevieja, mängder  av rosa flamingon att studera. Men trots saltet och fisket är det idag turismen som spelar den viktigaste rollen.

Restauranger och stränder

finns det gott om och en fin, lång strandpromenad sträcker eig flera km längs havet norr ut. Vi började med en sen lunch på en liten spansk restaurang vi passerade, La Nova Siena.  En dagens meny med tre rätter plus sallad, bröd, tre rätter och dryck (öl, vatten läsk, vin)  för 10 euro. Gott, fräscht och vällagat. Jag testade den spanska kalla soppan “gazpacho”, husets skaldjurspaella och äppelkaka och blev inte besviken.

 

Dagens meny.

En promenad längs havet lockade och spåren av fiskebåtarna var påtagliga.

 

I Santa Pola finns sex huvudstränders som tillsammans är 12 km och dessutom en del mindre. PÅ stränderna finns livräddningstorn (vet inte om de är bemannade i lågsäsong) Röda korsanläggningar duschar och toaletter. Stränderna städas varje natt och det tillsammans med det rena vattnet här har gett dem utmärkelsen “Blå flagg”.

Längs med stränderna och på dem finns restauranger och barer och solsängar och parasoller finns att hyra. Vill man vara mer aktiv finns volleybollnät uppsatta och pedalbåtar, vindsurfingbrädor och kajaker att hyra

Kuststaden Santa Polas breda stränder är inbjudandeGott om plats är det på dessa breda, fina stränder.

Santa Pola i sig är ett trevligt utflyktsmål och som man lätt når med lokalbussar från städerna i närheten och går fint att kombinera med en tur ut till den fina ön Tabarca.

 

 

26 svar på ”Kuststaden Santa Pola – En fiskeby som blommat upp”

 1. Tack för turen i Santa Pola! Har inte sett oss omkring så jättemycket där, nästan bara siktat på Tabarca. Ja, åsså mellanlandar ju bussen till Alicante där också, vid marknadsplatsen.

  Härliga bilder! Vattnet runt Tabarca är verkligen fantastiskt fint 🙂

  Ha en skön lill-lördag!

  1. Santa Pola är värt ett eget besök tycker vi. Kanske somnar stan in under vintern men nu var det riktigt trevligt och lagom med folk. Fint att promenera norrut längs havet är det också. Och bra restaurangutbud var det också-
   Vi har förr snorklat vid Tabarca och det är också något som rekommenderas. Så klart och en hel del att se.
   Önskar er också en fin “lill-lördag”.

 2. Vilket bra pris för 3-rätters lunch, med dryck.
  Gott var det också.
  Otroligt.
  Apropå mat ska jag fråga dig om en sak.
  Har hittat att du gjort Jansson i stekpanna.
  Hade tänkt mig det på vår julafton i Huay Yang.
  Har ingen lust med julbord på restaurant men något lite svenskt kan vara kul.
  Vilken storlek på burk tog du, finns både liten och en större. Abba/Grebbestad?
  Visst kan man ta med det från Sverige?
  Här i Umeå har vi vackert höstväder.
  Ska bli en cykeltur ner på stan för diverse ärenden.

  1. Hej Titti! Jag mailar dig i veck angående herr Jansson i stekpanna . Gick riktigt bra och ansjovis kan du ta med i checkat bagage.
   Uteätarpriserna i våra spanska trakter är väldigt bra men förstås högre än thailandspriserna. Låter fint med en cykeltur och känna in hösten. Ha det bra!

 3. Jag håller med dig Ditte! Santa Pola är värt ett eget besök. Vi var där i två veckor och hann med en hel del.
  Det fanns inte många turister där just då, men inne i centrum var det rätt livat i alla fall.
  Jag har inte visat allting från vår resa dit ännu, mitt i allt så blir det ett inlägg .
  Nu blir det inte någon resa dit längre eftersom den unga familjen i familjen hyr lägenhet i Larnaca istället.
  Jag är glad att jag fick vara med om Santa Pola.
  Vädret ser vidunderligt skönt ut, vilket det är här idag också. + 15, sol och bara lite vind. Som en försommardag!

  1. Jag tänkte verkligen på dig när vi var här. Du var med. Kul när du hinner skriva mer om Santa Pola. Vi tar en tur hit då och då. Kanske blir det nu besök i Larnaca i stället. Ha det gott!

 4. Santa Pola verkade vara en trevlig liten stad även om den blir lugnare under vintersäsongen. Det kan ibland ha sin charm också även om jag skulle föredra lite mer liv och rörelse. Vattnet såg verkligen fantastiskt fint ut!

  Kram och ha en fortsatt bra onsdag!

  1. Torrevieja, Alicante och Benidorm lever ju hela året. Vad gäller Santa Pola, liksom andra mindre städer längs kusten här har jag förstått att en det blir mycket lugnare under en del månader. Men många spanjorer kommer till sina sommarbostäder både jul och påsk (förutom sommaren) sp det är inte så lång tid det är lugnare. Från Torrevieja tar vi oss ju lätt med buss till olika städer längs kusten och det är en upplevelse i sig. ( Och jag blir oftast åksjuk för rondellerna är många och det är inte direkt mjuk körning det är frågan om här.)
   Kram!

 5. Ser verkligen mysigt ut i Santa Pola. Har inte varit där vad jag kan komma ihåg. Dina fina bilder gör att jag skulle vilja åka dit?
  Kram/A-K
  PS Undrar varför jag hela tiden måste fylla i mitt namn och mail DS

  1. Vet inte riktigt varför det är så att du måste fylla i namn och mail. Jag får också göra det ofta men ska försöka ta reda på varför. Santa Pola är riktigt trevligt och ett fint utflyktsmål. Bussen till Alicante från Torrevieja stannar där så det är enkelt att ta sig. Kram!

  1. Det var det och perfekt att kombinera med båtturen ut till ön Tabarca, en halvtimmes resa från Santa Pola. Men Santa Pola i sig är värt både ett och flera besök. Stan är ganska liten och väldigt charmig och fisket är fortfarande viktigt för stan.

 6. Så trevliga turer som man kan ta en lagom båttur och inte så långt hemifrån. Jag gillar ju att åka båt och gillar även fisk. Så det kan inte bli bättre?
  Fortsatt trevlig semester/ kram

  1. Det är riktigt trevligt med utflykter och särskilt nu när det inte längre är så varmt. Det finns en hel del i närheten av Torrevieja dit det är lätt att ta sig även utan egen eller hyrd bil. Till Tabarca åker vi oftast både i början av juni och nu på hösten, både före och efter turiststormen. Ön är väldigt populär. Skaldjur och färsk fisk gillas här också-
   Kram och trevlig fortsatt vecka.

 7. Du rör på dig även när du är i Spanien! Visst är det spännande att uppleva nya platser, kan finna nya pärlor att samla bland sina “favoriter”. Vackra bilder som vanligt!

  1. Jodå, vi utflyktar här också. Och det finns mycket att se och uppleva även om man inte har egen bil. Flera företag ordnar både dagsresor,, två och flerdagarsturer och dessa brukar också vara bra. Och man kan lätt ta sig med buss eller tåg om man så vill. Och nu utanför högsäsong är det också gott om plats överallt. Gillas!

 8. Santa Pola är en mysig liten ort! Mina spanska grannars dotter har köpt en lägenhet där. Hon och hennes barn reser faktiskt oftare dit än till Benidorm.
  Det roliga med Santa Pola är ju också att orten är aningen “uppdelad” – innerstaden och så stranddelen.
  Restaurangens meny var helt i min smak, baby squids och pork knuckle – mums:-) Å om man tänker att en dagens lunch med en rätt och kaffe nuförtiden ofta går på över hundra kronor i Stockholm, så är ju priset i Santa Pola löjligt billigt.

  1. Vi har varit i Santa Pola tidigare och Alicantebussen från Torrevieja stannar därvid torget. Kul att era spanska grannars dotter köpt en lägenhet här- och jag gillar både strandområdet och stan. Men kan tänka mig att det kan bli lite öde när det inte är säsong här. gott om restauranger och med väldigt bra priser. Just en lunchmeny för 10 euro såg vi på flera ställen. Jag var supernöjd med min paella för den kan ju vara mer eller mindre bra. Men jag såg att många spanjorer tog den så det blev ett bra val. Mycket gott och prisvärt var det.

   1. Hej Ditte, läste dina inlägg ang Santa Pola. Låter jätte intressant.
    Jag har en liten studio i Torrevieja, som växt otroligt mycket på senaste år.
    Det är dock tryggt om man bor i centrum i stan och reser ensam.
    Har en liten dilemma, antigen köpa lite större i Torre, eller se/köpa något nytt.
    Har ni bott/bor i Santa Pola ?
    Tror jag var där en gång gör måna år sedan, mycket mysig trevligt ställe.
    Jag vill bo centralt, ej dött på vintern, säkert ställe gå ut/hem ensam.
    (Typ vitkalkad by, med folk)
    Ni verkar resa mycket, tror du Santa Pola är något för mej? Eller gladligen tios på andra ställen.
    Bussflrbindelse från flyg.
    Tusen, tusen tack på förhand. Mia

    1. Hej Mia!
     Vi har varit i Santa Pola och jag tycker det är fint där. Men vad gäller vintertid så vet jag ju inte. Vi har också bara stannat över dagen. Visst har Torrevieja växt mycket och en vacker stad är det ju inte så där rakt över. Men att bo centralt är skönt och här finns ju en hel del att göra för Torrevieja är ju en levande stad året om. Och visst är det bra med bussförbindelse till och från flyg och att just bo centralt. Var i Torrevieja liger din studio? Kanske kan det vara en idé att du ta en tur till Santa Pola om du är här nere i vinter och testa att bo på hotell ett par nätter.Guardamar finns också men som jag tror är mer öde.
     Denia ligger ju norr om Alicante och är en väldigt fin stad men är man här kortare perioder blir det genast bökigare med resa till och från flygplatsen-I södra Spanien har vi vänner som bor i Nerja, en väldigt vacker stad och det går buss från flygplatsen och det är så vackert. Men ett högt prisläge inne där i stan.
     I Santa Pola har du ju också nära till Alicante som är en fin stad.
     Kommer jag på mer så ska jag helt klart höra av mig. Men fundera på Santa Pola.
     Ha det gott och skriv gärna igen.

 9. Hej Ditte!
  Otroligt fina varierande bilder! Jag har varit nån gång i Santa Pola men kommer inte ihåg nåt 🙂 Kanske 10 år sen …
  Jag måste också alltid fylla i namn, mejl och webbadress…liiite jobbigt 😀
  Hoppas allt gått bra i dag!
  Kram P ♥♥

  1. God afton!
   Jag ska se varför det bli så att man måste fylla i på nytt men det händer mig också ofta när jag kommenterar på olika bloggar. Kanske för att undvika spam. Santa Pola är fint och absolut värd både ett och flera besök. praktiskt också att Alicantebussen stannar där.
   Vi hörs! Allt har gått bra.
   Kram!

  1. Vad trevligt att läsa att du också varit här. Då kände du nog igen dig i flera av bilderna. Vi passar på att se och uppleva lite av varje när vi är “på den spanska hytta”. Lika bra att passa på när vi kan.
   Kram!

 10. Jag måste ju erkänna att jag tagit denna lilla stad till min egen. Namnet säger ju att den är min eller hur? Har också besökt Santa Paula i Californien. Det var också min lilla stad…
  Underbara palmer på stränderna, och så bra att vattnet håller hög kvalitet. Man läser ju med förfäran över att många stränder får börja stänga pga smutsen och bakterier i vattnet. Förfärligt tråkigt! Här krävs verkligen hårda tag för att få bukt med förstöringen av alla fina miljöer…Kram

  1. Klart att detta är din stad. Jga tänkte faktiskt på dig när jag var här. Har också besökt denna systerstad i Californien, men då kände jag inte dig.
   Vad gäller vattnet är många spanska orter bra på detta med bra vattenkvalité och många stränder har fått “Blå flagg” och där ingår det även att vattenkvalitén ska vara god. Men visst är Medelhavet liksom de andra haven, förorenade. Ohc östersjön ska man ju inte ens tänka på… Illa att dte blivit så här.
   Kram!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *