Stockholm

Kungliga Djurgården – Promenad med spontana inslag

Gårdagen var ännu en strålande dag i Stockholmsområdet. Bara att tacka och ta emot och med öppna armar. För egen del skulle jag möta väninnan Agneta vid Blockhusudden på Kungliga Djurgården och därifrån promenera in mot City. Agneta skulle komma med ”pendelbåten” från Lidingö och jag båtpendlade hit från Saltsjökvarn, min närmsta pendelbåthållplats.  Och en heldag i det vackra vädret hade vi tänkt oss. Rutten hade vi ungefärligen klar. Men som vanligt när vi är ute tillsammans blir det en del spontana avstickare på vägen .

Blockhusudden S:s pendelbåt är på väg in mot Blockhusudden på Kungliga Djurgården. . Pendelbåten från Ropsten är på väg  rån Nacka strand in till bryggan vid Blockhusudden på Kungliga Djurgården. Namnet Blockhusudden härrrör från att det här en gång fanns ett ”blockhus”. En byggnad som skulle bidra till att försvara inloppet till Stockholm .

Kungliga Djurgården

är en nationalstadspark och sträcker sig över ett stort område inom kommunerna Stockholm, Lidingö och Solna. Så det finns många olika delar av den att besöka. Nu blev det en runda på den södra delen av Djurgården.

Stockholm. Kungliga Djurgården. Blockhusudden och Stora sjötullen. Kungliga Djurgården. Byggnaden är stora Sjötullen eller som den också kallades Blockuddshustullen. Här fick förr båtar som skulle ta sig till till Stockholm och sälja varor betala tull för att få ta in varorna till huvudstaden. 

Promenadstråken är många, både här på södra Djurgården och i andra delar av Nationalstadsparken. Mer om Blockhusudden och vägen längs vattnet från en udde till en annan; En strandpromenad – Från en udde till en annan . Skrivet i april  2021.

Strax efter Blockhusudden stannar vi till och blickar ut över Stockholms inlopp.

Längs Djurgårdsbrunnskanalen

Efter ett tag kommer vi fram till Djurgårdsbrunnskanalen. här finns promenadvägar på båda sidor och gott om mindre vägar eller stigar där man kan göra avstickare.

Djurgårdsbrunnskanalen och Lilla Sjötullsbron.  Kanalen är ca. 1 km lång och här är det under den varma årstiden livlig trafik av mindre fritidsbåtar.  

Stockholm. Kungliga Djurgården. DjurgårdsbrunnskanalenKungliga Djurgården med Djurgårdsbrunnskanalen som leder in mot City. Kanalen kom till på 1700-talet för att underlätta för bönderna utanför stadsområdet lättare skulle kunna föra in grönsaker och frukt som skulle säljas på marknaderna i Stockholm.

Vårblommor! Den första bilden ser ut som viol. Men stämmer det. Vitsippor var det gott om likaså vårlök. Sista bilden tror jag att det blå är scilla. Det ljust lila har jag ingen aning om. Men kanske Anki, LillaSyster eller andra kan fylla  på mina kunskaper

Vi passerade ett område där det var ett herrans liv uppe i trädkronorna. Och det fanns flera stora bom. Men det var inga skator som fanns här. Strax ovanför det vänstra boet skymtar en gråaktig fågel. Kan det möjligen vara hägrar som häckar här. Isbladskärret ligger helt nära och där finns mängder av olika fåglar.

Kan det månne vara hägrar som häckar här?

Vi traskar på och närmar oss Villa Solbacken som ligger fint vid Djurgårdsbrunnskanalen. Har har tidigare prins Bertil och prinsessan Lilian bott men numer bor prins Carl Philip med familj här.

Villa Solbacken

 I morgon fortsätter vi promenaden här ute på Djurgården och då i helt andra områden. Välkomna med.

32 svar på ”Kungliga Djurgården – Promenad med spontana inslag”

 1. Hoppas du får hjälp av Anki eller Lillasyster angående blommorna, för jag vet inte, tänkte också viol? Känner igen scilla och vitsipporna, så de är redan på gång, wow!
  Härliga foton från er dag på Djurgården, och idag ser ut att bli ännu en solig dag, bara att tacka och ta emot!
  Ha en fin dag!
  Stor Kram!

  1. Jag hoppas någon vet vilka blommor det är. Vi hade en jättefin dag och roligt att se att så många blommor vaknat till liv. Det blev även lunch utomhus denna dag så den smakade extra bra.
   Har spenderat dagen idag på Dalarö men lunch och bokklubb- Så trevligt och himla tur med vädret.
   Hoppas du haft en bra dag.
   Kram

  1. Verkligen! Så fina dagar nu. Och Djurgården har mycket av det mesta.
   Ha det fint du också.

  1. Så roligt med alla vårblommor som nu vågar sig fram och lite mer grönska kommer dag för dag.
   Villa Solbacken ligger fint och just här ute på Djurgården är det roligt att se alla fina gamla villor. Det är gott om dem.
   Skönt att våren är på gång även i norr.

 2. Så härligt att det är vår! Vi har inte hunnit uppleva så mycket av den ännu (först covid i två veckor och sedan mässa inomhus), men nu kan vi börja ta oss ut! Djurgården är ju fantastiskt fint!

  1. Visst är det!Njuter till fullo! Finns så mycket funt runt Stockholm. Förstår att ni haft mycket med det mesta. Men nu så kanske det lättar lite så ni kan känna av våren-

 3. Djurgården är så otroligt vackert , älskar att promenera där sommartid,haha tv 4kanalen som mina tjejer sa när de var mindre åt djurgårdskanalen :)kram och fin solig eftermiddag

  1. Här finns ju så många fina ställen där man kan promenera och vi gör det gärna. Perfekt att ta båten hit till Blockhusudden.
   Kul med Tv 4 kanalen. Ska minnas detta.
   Har spenderat dagen idag på Dalarö . Absolut njutbart. Hoppas du haft en bra dag i solen.
   Kram och trevlig kväll.

 4. Du har upptäckt våren, inte på hemmaplan direkt, men väl på Djurgården. Härliga bilder med fina blommor som jag inte vet heller vad de heter. Det är rätt roligt – man ser samma vårblommor varje år på olika bloggar. Någon smart person berättar vad det är för sort, men året därpå har man självklart glömt blommornas namn igen. Där har du och jag nåt gemensamt;-)

  1. Jadå! Och vår var det verkligen. Vad gäller blommor, fåglar, svampar och annat naturnära är det helt klart ett ”förbättringsarbete” men jag lär mig lite vart efter. Fyller på med lite varje år och en del sitter kvar. Jadå, här har ni helt klart något gemensamt. Ja, den del annat också har jag noterat.

 5. Vilken trevlig promenad ni gjorde! Blommorna då … jodå du har rätt ang. violer (troligen luktvioler), vitsippor, vårlök och scilla – den lila ser ut som nunneört. Det finns några olika, men jag gissar på smånunneört.
  Jag vet att hägern kan häcka högt upp i träd, så det är nog inte otroligt att det är hägerbon på bilden.
  Önskar dig en fin torsdag!
  Kram

  1. Här hade du nog tyckt om att strosa med. Och du var med i tankarna. Tack, för blomsterinfo. Aha, då har jag lärt mig att det finns nunneört. Vet att jag hört namnet innan men inte hur den kan se ut.
   Fick av ”Solan” också en kommentar att hon antog det var häger här uppe och nu du så jag tror det stämmer. Hade ingen kikare eller zoomkamera med. Men just runt Isbladskärret är det gott om fåglar.
   Önskar dig också en fin torsdag.
   Kram

 6. Javisst är det hägrar vid Isbladskärret. Tror det är stadens största hägerkoloni.
  Hemkommen från vinterförvaringen så gav du mig inspiration (igen) till fågelskådning på Djurgården.
  Du är en hejare på att berätta om Stockholm….
  Hälsningar Solan 😎

  1. Välkomna hem från vinterförvaringen.
   Tackar! Då vet jag. Jag hade ingen kikare eller zoomkamera med mig så det var svårt att se men vet ju att det finns gott om hägrar runt Isbladskärret.
   En strålande dag var det här och med mycket vår i luften.
   Ha det gott!

 7. Vilka härliga vårdagar ni har! Här har vi tydligen slagit rekord i antal regndagar nu under den så kallade våren… Inget rekord jag var sådär jätteintresserad av att slå…

  Ha det fortsatt fint!

  1. Bara att njuta! Och det gör vi verkligen. Stockholm bjuder på så mycket. Har förstått att vädret i Torre är och har varit ganska trist och då finns ju inte så mycket ”roligt” att ägna sig åt. Men solen och bättre dagar kommer ju.
   Vi har strålande sol idag också så jag skickar lite.

 8. Vilken skön promenad i det vackra vädret. Och visst är härligt när de första vårblommorna kommer upp
  Stor kram

  1. Vi har haft ljuvliga dagar nu i flera veckor och försöker ta dem till vara. Och skön vårkänsla finns med.
   Stor kram

 9. Tack för en trevlig promenad på kungliga Djurgården. Mars månad har så här långt bjudit på ett fantastiskt väder med många soliga dagar men det kan behövas efter en grå och regnig vinter.

  Önskar en fin torsdag!
  Kram

  1. Kul att du var med. Och det var skön vårkänsla med oss. Bara att njuta av dessa vackra dagar.
   Önskar dig en fin torsdag!
   Kram

 10. Så härligt med alla dessa vårtecken! Jag visset faktiskt inte att hägrar byggde bo så högt upp, men jag läste Ankis kommentar. Kram

  1. Visst är det! Och det fina vädret gör verkligen sitt till. Jag anade att det kunde vara häger och fick ytterligare ett svar om just det förutom från Anki. Har nu tittat närmare och förstått att det måste vara så.
   Kram!

 11. Mysigt att titta in och njuta en stund. Mixen av planerat och spontanitet har alltid varit min melodi. Förstår att ni trivs tillsammans. Det är härligt med vårtecken som dyker upp här och där.
  Vårkramar från ett soligt Visby

  1. Det vackra vädret lockar så vi passar på. Men vi har varit flitiga ”gångare” även i sämre väder Och spontana inslag blir det alltid.
   Skönt med sol hos er också.
   Kram från ett soligt Stockholm.

 12. Ännu en härlig promenad! Både vackert och intressant att läsa, som det du berättar om Djurgårdsbrunnskanalen och hur bönderna använde kanalen för att frakta in frukt och grönsaker till staden. Vilket slit det var förr. På vissa håll i världen, inte så långt från oss, är vi tillbaka på samma nivå nu, och ännu värre, då det inte fungerar att frakta in mat alls till vissa städer. Det är så kluvna känslor dessa dagar. Jag njuter för fullt av våren, värmen som är på väg, bina som surrar och allt som slår ut, samtidigt som man på andra håll försöker överleva ännu en dag. Men ingenting blir bättre av att inte glädja sig när man kan, man måste ta vara på varje sekund. Om någon månad kanske vi kan ses? Det ser jag fram emot!

  1. Djurgården är ju stor och har mycket av det mesta. Helger ska man kanske undvika om man tänkt att slå sig ner men så här mitt i vecknan är det oftast gott om plats.
   Ja, ett slit var det förr så fint att kanalen kom till och kunde underlätta att få varor till huvudstaden.
   Visst ska vi passa på att njuta av de vackra dagarna och annat vi kan för att krafterna behöver vi. Omvärlden är grym.
   Jag ser också fram emot att vi kan ses. Och det blir ju allt varmare .
   Ha det gott.

 13. Vilka härliga vårblomster du har omkring dig, här har jag inte spanat in en enda tussilago ännu!
  Gillade fotot från Blockhusudden extra mycket, härligt perspektiv!
  Så mysigt att ha en väninnedag i veckan, allt är roligare när man är två!
  Kram

  1. Djurgården har mycket av det mesta och skönt att ta en vända här mitt i veckan när inte ”alla andra” också ger sig ut. Och någon brådska har vi ju inte.
   Vi har nu setts i princip en gång i veckan sedan januari 2021 och visst sågs vi tidigare också men inte så regelbundet. I vintras blev det också en del teater och museiebesök när det var som halast.
   Kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *