Stockholm

Kul-tur-dag i Stockholm – Välkomna att följa med.

Veckan har varit fylld av trevligheter och fint väder men idag  breder gråtonerna ut sig och regnet hänger i luften. Torsdagen blev en riktig kul -tur-dag med resejobb i Stockholm där vi började vid  Riddarhuset i Gamla stan, sedan sightseeingtur  genom Stockholm och en tur runt Djurgården. God lunch åt vi på restaurang Hasselbacken.  Efter detta trevliga stopp  fortsatte vi sedan längre ut på Djurgården, till Villa Bonnier, för att se den “Bonnierska porträttsamlingen”.  Dagen hade övergått till kväll och jag avslutade med ett  jättetrevligt reseevent på hotell Downtown Camper i Stockholm.  Här presenterades den spanska “Costa Tropical” av den Andalusiska turistbyrån med “workshops”, god mat och mingel.

Vår kul-tur-dag startade med en visning av Riddarhuset. Ett stort stycke svensk historia finns inom denna byggnad. Riddarhuset i Gamla stan i Stockholm. Öppet öven för allmänheten och guidade turer erbjuds. Mer info på Riddarhusets hemsida.

 

Denna kul-tur-dag

startade med samling vid Riddarhuset i Gamla stan och en guidad tur som blev en resa genom både svensk historia och svennsk byggnadskonst från 1500- talet och framåt. Riddarhuset ligger vid Riddarhustorget som på 1600- talet var stadens stora samlingspunkt och till ytan mycket större än idag. Här kunde människor vistats i timmar för att frottera sig med adeln och kanske knyta kontakter.

En del av trapphuset.

Riddarhuset grundades 1625 av kung Gustav den II Adolf och det var bara kungen som kunde adla någon. Men redan i mitten av 1500- talet dubbade kung Erik XIV de första adelsmännen. Den siste som adlades var upptäcktsresande Sven Hedin 1902 och seden att bli adlad togs bort  1975. Den politiska makten i Riddarhuset var viktig och man såg då också till att adelskapet blev ärftligt så att sönerna, för de var de som ärvde adelskapet, kunde vara med och bestämma.  Adeln ägde på 1600- talet 2/3 av Sveriges jord och utgjorde 0.5% av befolkningen. Så visst är det skönt att den politiska makten har delats upp i dagens Sverige. Allt var inte bättre förr. Själva byggnaden kom till som en adlig skola där fäktning, språk och allmänt uppförande tränades och fungerade som hotell för tillresande adelsmän.

I stora salen är väggarna klädda med adelssköldar och med släktens vapen på.

Detaljer från ett par vapensköldarna.

Vi fortsatte

vår kul-tur-resa fortsatte genom Stockholms östra delar och där mina kunskaper om staden testades. Men att åka buss går ganska fort, om det inte är trafikstockning, så man får vara rask. Jag kanske hann med att berätta om 1/4 av det jag planerat. Efter att vi kört runt Djurgården (klicka på länken om du vill veta mer om Djurgården) blev det dags för lunch på restaurang/hotell Hasselbacken som ligger fint här ute. Fin miljö och god mat. Varje dag serveras dagens lunch som består av ett rejält salladsbord, soppa, tre olika varmrätter, kaffe och kaka för 125 kr. Hemsidan visar vad som serveras de olika dagarna.

Restaurang/hotell Hasselbacken.

Namnet Hasselbacken kommer sig av att det förr här i backen nedanför  fanns många hasselsnår. Restaurangen har gamla anor och redan på 1700 – talet var Bellman och hans vänner här på den krog som då fanns. Hasselbackspotatis, den skårade potatisen som lagas i ugn, kom till här i början av 1950-talet av en kockelev från Värmland. Hasselbacken hade nämligen en restaurangskola mellan åren 1947 och 1953.

Bellman var ofta på Haselbascken på sin tid och fick ingå i vår kul-tur-dag.Bellman som ofta var här finns med även idag. Staty i trädgården.

Konst i Villa Bonnier

Här blev det visning av de Bonnierska porträttsamlingarna. (Fler bilder och info via länken. Restriktioner vad gäller foto gäller så enskilda målningar kunde jag inte fptografera. )

Villan är ritad av Ragnar Östberg som även är arktitekten bakom Stockholms stadshus. Villan är byggd i nationalromantisk stil och uppfördes 1909. Villan är sammanbyggd med ett av marinens gamla kruthus från 1600-talet. (Till höger i bild)

En del av den vackra salen, byggd i nationalromantis stil där många av de äldre porträtten finns.August Strndber, Carl Larsson, Selma Lagerlöf  och en sjuk Gustav Fröding. Flera av porträtten är målade av Richard Berg som i slutet av 1800-talet och början av 1900-talet hade stor påverka i svenskat konstnärsliv.

Den Bonnierska porträttsamlingen är inte öppen för visningar för allmänheten men som grupp kan man boka en privat visning via “Bonnierfastigheter” . Detta är en privat konstsamling med fler än 300 författarporträtt gjorda av de som ansetts vara landets främsta konstnärer. Porträtten är till största delen av svenska, författare som givits ut på Bonniers förlag genom åren, från 1800-talet och till våra dagar. Samlingen påbörjades av bokförläggare Karl-Otto Bonnier och hans fru Lisen redan 1905.

Porträtten finns i olika rum/avdelningar  grupperade efter årtalen de är målade. Vår guide lotsade oss kunnigt och entusiastiskt genom de olika rummen. Jag har varit här ett par gånger tidigare på visningar  men det är alltid något nytt porträtt som tillkommit och alltid roligt att ta del av de andra. Ett stort stycke kultur som är väl bevarat.

Och dagen som övergått i kväll fortsatte för min del till nästa evenemang. Verkligen en kul-tur-dag. Och på olika sätt.

 

 

 

 

22 svar på ”Kul-tur-dag i Stockholm – Välkomna att följa med.”

 1. Vilken rolig och intressant heldag det blev för dig!
  Här har det också varit fint väder, men idag är det betydligt kallare och en hel del moln på himlen.
  Stor kram

  1. Kyligare här idag också. Men ännu inget regn. Dagen blev jättebra på alla sätt. Trevlig lördag ! Stor kram!

 2. Om du bara hann med en fjärdedel av din berättelse på bussen, vet du att du kan skippa plugga så mycket nästa gång;-)
  Kul tur i natur, i dubbel bemärkelse. Fantastiska bilder från Djurgården.
  Gjorde också en guidad tur på Riddarhuset för några år sedan. Riktigt intressant!
  Å 125 kronor för den dagens lunch på Hasselbacken är extremt överkomligt med tanke på att det är en välkänd turistrestaurang med utmärkt rykte.

  1. Vill vara väl förberedd och man vet ju aldrig riktigt innan vilken väg bussen kan ta. Djurgården visade sig från sin bästa sida och det blev en fin dag även vädermässigt. Hasselbacken blev ett bra lunchval både vad gäller mat, service och miljö. Kul att du också varit på Riddarhuset. Och mycket historia finns det där.

 3. Vilken intressant och givande dag på alla vis! Men nog är det tur att det gamla ståndssamhället och adelns privilegier är ett minne blott.

  Kram och ha en härlig lördagskväll!

  1. Visst är det skönt att ståndssamhället är avskaffat. Men det kommer ju nya grupper med sina privilegier. Tyvärr…
   Dagen var riktigt lyckad på alla sätt och giande också.
   Här är det barnbarn så det blir fart och fläkt i kväll. Men så roligt!
   Kram och trevlig kväll.

 4. Så mycket vackert du har att visa idag!
  Härliga bilder av precis allting.
  Det ger mersmak!
  Härlig kul tur i naturen, vilken dag du fick och bjuder på!
  En skön kväll och en fin söndag önskar jag dig!

  1. Tack! Ja, det blev en väldigt fin och varierad dag med många spännande och intressanta upplevelser.
   Önskar er också en fin kväll och en trevlig söndag.

 5. Vilken fantastisk dag! Och så mycket kunskaper som du besitter, fantastiskt.
  Kul att veta detta om hasselbackspotatisen. Allting kommer ju från någonting.
  En skön kväll nu och stor kram!

  1. Det blev en jättelyckad dag. Så intressant och givande. En del kan jag, men eftersom man inte vet vilken väg som är möjlig för bussen att ta sig vill det till att “vara bred” i kunskaperna.
   Vi har haft en jättebra dag med barnbarnen på besök och en rolig tir med en “amfibiebuss”.
   Kram och natti.

 6. Otroligt va´ mycket du hinner med på en dag. Blir trött, bara jag tänker på att
  du var ute på kvällen efter en så välfylld dag. Energi och stamina – det tycks du ha gott om.
  Och som alltid är det kul att hänga med i svängen. Tack!

  1. Tack, Ruth! Det blev en välfylld dag, men en del dagar är mycket lugnare. Men ibland sammanfaller många trelvigheter samma dag. Och jag tycker mitt resejobb är så roligt. Även kvällen med information om denna spanska kustremsa var väldigt trevligt. God mat och trevligt umgänge blev det också. Jätteroligt att du är med. Jag kan könna din närvaro.

 7. Spännande att få följa med på din tur. jag hade en släkting ( min mammas farfar) som jon´bbade på Hasselbacken i början på 1900-talet. Vi konstaterade i dag när vi åkte förbi att vi aldrig varit där . Det är nog på tiden att vi ändrar på det.
  Idag blev det besök på Thielska och Rosendals trädgård.
  Kram och trevlig söndag.

  1. Du är så välkommen med. Hasselbacken är riktigt trevlig och deras luncher både goda och prisvärda. Även servicen är riktigt bra. Att sedan miljön är fin blir extra plus i kanten. Hasselbacken är ju ett “anrikt” ställe och går i orincip tillbaka till Bellmans tid. Visserligen då med annat namn. Rosendals trädgårdar och Thielska låter perfekt.
   Önskar dig också en fin söndag.
   Kram!

 8. Vilken helt fantastisk dag – och så trevligt att få följa med!intressanta och vackra bilder! På Hasselbacken har jag varit en gång som barn, tillsammans med farmor och farfar … minns inte vad jag tyckte, men det var säkert ett bra ställe redan då 🙂 Riddarhuset skulle vara intressant att besöka … där finns inte mitt släktvapen, det finns i Borgå i Finland – finsk lågadel visserligen, men ändå 🙂
  Kram

  1. DEt blev en lyckad dag och väldigt varierad. Jätteroligt att du var med. Hasselbacken var förr en välrenomerad restaurang och sedan förlorade den under några år sina glansdagar men nu är den i kapp igen. Miljön här ute är också då fin. Vi var väldigt nöjda med besöket och god mat var det. Riddarhuset hyser mycket svensk historia och inte endast vad gäller adel utan mycket annat också Kul att ditt släktvapen finns i Borgå.
   Önskar dig en fin söndag. Här är det kyligt men ser ut att bli en strålande dag.
   Kram!

  1. Visst var det! Och dessa porträttsamlingar är verkligen unika.Trelvigt att du följde med.
   Önskar er också en fin söndag.

 9. Spännande! Verkligen en innehållsrik dag! Kul med lite info om olika platser i Stockholm, vi gillar ju oxå sånt och det finns verkligen mycket att uppleva i den här stan!

  1. Här blev det en jättetrevlig jobbdag och Stockholm erbjuder så mycket. Även en väldigt trevlig Travel Massive kväll.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *