Foto

Krona – Ordet att tolka i Gems Weekly Photo Challenge.

Krona är ordet att tolka i  Sannas roliga fotoutmaning – Gems Weekly Photo Challenge. Vad gäller utmaningen i sig går den ut på att med bild /och/eller/ text tolka det angivna ordet. De ord vi får att tolka är homonymer.  Ord där stavning och uttal är lika men med  olika betydelser. Här är det är  fritt fram för egna funderingar och tolkningar. Och alla är välkomna att vara med. Hälften av bilderna är dagsfärska och hälften från vårens arkiv.

Stockholms stadshus näjer sig inte bara men en krona utan det finns tre. Och se har sin symbolik och betydelse. Stockholms stadshus har inte bara en krona utan tre. Och det har sin symbolik och betydelse. Varje krona har en diameter på 2.2 meter.

 

Krona – kronor

Och jag undrade förstås var jag skulle hamna i tolkningsdjungeln denna vecka. Tankarna hamnade hos den svenska valutan och att singla slant. Krona eller klave? Vidare till Stockholms stadshus med de tre kronorna som symbol.  En stmbol för hela Sverige. I det sammanhanget också  det gamla kungliga slottet i Stockholm -Tre kronor och allt annat kungligt som kan tänkas ha både en eller flera kronor.  Något kan även tillhöra “kronan”, alltså till staten/allmänheten. Varför inte en träd eller blomkrona.

Stockholms stadshus

Vi börjar här och med fokus på dagens temaord. Krona. Stadshuset har alltså tre kronor i toppen på den 106 meter höga tornspiran. Detta som en symbol för att Stadshuset skulle vara en angelägenhet för bara Stockholm utan för hela landet. Tornspiran är inspirerad av det gamla kungliga,slottet i Stockholm, “Tre kronor”, som brann ner till grunden redan  1697. Dessa kronor är också vinklade mot Stockholms slott. Stenarna som stadshuset är byggda av är handhuggna i granit och har den storleken som stenarna hade i det gamla slottet.

Ett nästan givet mål för en turist är Stockholms stadshus med sitt 106 meter höga torn. Tornet går att besöka under maj till september och utsikten härifrån över Stockholm är magnifik. (Bäst att titta på Stadshusets hemsida om öppettider för ibland pågår reparationer.)

Kungliga kronor

Från Stadshuset blir det en vända ut till Kungliga Djurgården. Och visst är den kunglig. Eller snarare var. Här finns fortfarande en krona kvar på den Blå portens entré.

Stockholm. Kungliga Djurgården. En kunglig krona finns över den "Blå porten"  Här vid “Blå porten,” en av entréerna till Kungliga Djurgården tronar en krona överst på grinden. (Denna entré ligger vid Djurgårdsbron)

Lite mer av det kungliga. Stockholms slott. Just på den här platsen i Gamla stan har Stockholms slott legat sedan 1200-talet. Men det gamla slottet Tre Kronor brann ner 1697 och ett nytt kom till. Det nya slottet tog tid att bygga därför att bl.a Nordisk krigen kom emellan. Slottet är byggt i barockstil och har formen av ett romerskt palats. Arkitekt och ansvarig för byggandet var Nicodemus Tessin d.y. men han avled 1728 och arkitekt Carl Hårleman tog över. Slottet blev klart för inflyttning 1754 då kung Adolf Fredrik med drottning Lovisa Ulrika flyttade in.

Stockholms slott. Tyvärr såg jag ingen krona på avstånd. Men är man på plats vid slottet finns det fler. Stockholms slott. Tyvärr såg jag inte någon krona på avstånd.  Med det finns flera om man tar sig en närmare titt. 

Så lite mer matnyttigt. I varje fall användbart. Porslin. Jag har en rejäl dansk servis från “Royal Copenhagen”, allt handmålat och där varje del har en krona på sig. Och att det finns en krona ditsatt beror på att fabriken grundades 1775 av det danska kungahuset och kronan har sedan dess funnits med.) Fabriken såldes 1849 till danska staten och har därefter haft olika ägare

Danskt porslin. En krona finns stämplad i botten på detta handmålade porslin. En krona finns med på stämplingen i botten på det danska porslinet. 

Användbara är också glasunderläggen. Jag har ärvt dem och vet inte varför jag direkt sparat dem. Men de fungerar bra att ställa under en vas eller annat. Oftast vänder jag på dem och det är ren kork på baksidan och det gillar jag bättre.

 

Fler kronor

Pengar. Hittade gamla kronor; en papperstia, en femkrona och en enkrona. Och så de nya varianterna av kronor-  Kom här att tänka på uttrycket att singla slant. Ett sätt att lotta något, låta slumpen avgöra. “Krona eller klave”.  Undrar om man gör det nu för tiden.  Vad är krona och vad är klave. Krona, det är den bild där det finns en “gubbe”. (Har inte sett några kvinnor här ännu.) Och klave det är andra sidan där det oftast finns en krona. Lite märkligt, men jag har läst på för att se om det var som jag mindes det. Inget hade här ändrats.

 

Här får så till sist  en trädkronan och blommornas krona bli slutbild.

 

Titta gärna in här för att se fler tolkningar av veckans temaord.

 

46 svar på ”Krona – Ordet att tolka i Gems Weekly Photo Challenge.”

 1. Snyggt tolkat som vanligt!
  Tänkte på Stockholms stadshus och kronorna som kröner dess topp när jag kollade på Idol igår. Dom har en inspelningsplats med en fin utsikt över den vackra byggnaden.

  Singla slant har jag slutat med. Åtminstone mot Anders – han vinner alltid… Men jag tycker mig ha sett att man fortfarande gör det i sportsammanhang 🙂

  Ha en fortsatt underbar afton och kväll!

  1. Tackar! Stadshuset är så fint. Både på ut och insidan. Har guidat här och har också fina minnen från ett par tillfällen när jag varit inbjuden till Nobelfesten. (På 70-talet)
   Kan tänka mig att det idag inte är så vanligt med att singla slant. Men något jag gjorde förr. Många andra också. Har dock sett det på senare dagar i sportsammanhang.
   Strålande kväll här och balkonghäng.
   Önskar er också en fin kväll.

  1. Jadå! Krona är ett av många ord med flera olika betydelser och dte är roligt att se vilka man kan komma på.
   Kram

 2. Krona blir här utfylld och välfyld och kronan står sig om än inte!
  Många fina kronor, värdefulla kronor så du får också bli krönt med krona 🙂 vacker är servisen – och i blått vad annars?
  Stor kram

  1. Krona i variation! Och ganska välfylld. SErvisen är jag väldigt förtjust i och den är ofta i användning. Fina minnen. Pappa som började med att köpa en del i taget i Köpenhamn.

   Stor kram!

 3. Väldigt vacker tolkning av ordet KRONA 😀
  När jag tänker på krona, så blir det en kungakrona eller en enkrona. Idag är en enkrona inte värd någonting egentligen. Jag tror jag hade 5 kronor i veckopeng när jag gick på realen. Skulle tro det motsvarade 60 kr.
  Blomkronorna är underbara också.
  Nu kan jag inget inom sporten, men det flög på mig ett ord “Damkronorna”! 😀
  Önskar en jättefin kväll med stor kram!

  1. Tack! Ja, många betydelser och tolkningar finns och jag tog mig ab de som kom upp. Eftersom det är en fotoutmaning, men med fri tolkning, så är det roligt att tänka i bilder.
   Jag visste att jag hade gamla pengar i en burk och nu fick de se dagens ljus.
   Jodå, Damkronorna tänkte jag på men hade ingen egen bild på dem så de fick vara. Men visst kunde de fått ett omnämnande ändå.
   Stor kram från balkongen i vacker kvällssol..
   Önskar dig också en fin balkongkväll.
   Stor kram

 4. En härlig tolkning. Jag tänker på våra kronor – pengarna alltså. Jag vet nästan inte hur de svenska kronorna ser ut nu. Jag använder nästan aldrig kontanter numera. Hemskt men sant!
  Kram

  1. Tackar! Jag håller med dig och fick leta lite. Mycket kortanvändning här också- Men för mindre summor använder jag fortfarande kontanter ibland.
   Kram

 5. Som vanligt bjudet du på en väldigt varierad och bra tolkning av veckans ord! Själv tänkte jag också på tandkrona men är tacksam för att det inte fanns en sådan på bild. När det gäller våra pengar känns det lite märkligt att vissa affärer och restauranger inge tar emot kontanter längre. På ett sätt kan jag förstå det men det känns ändå lite udda.

  Kram och god tisdagskväll!

  1. Jodå, tandkrona fanns med i tankarna , liksom kronan på verket. Men hade inga direkt bra bilder som illustration. Vad gäller pengar har jag alltid även kontanter med mig för säkerhets skull. Har ju blivit av med mitt kort ett par gånger. Och kontanterna förvarar jag på ett annat ställe.
   Sverige är ganska unikt genom att många ställen idag vägrar kontanter. Helt fel tycker jag.
   Önskar dig också en fin kväll.
   Kram

 6. Stockholms statshus är vacker med sina kronor ,-)
  Där skulle utmaningen tagit stopp nästan för mig, Tre kronor och vår krona att handla för ,-) fast det är ovanligt att det går att köpa något för den nu.
  Fina bilder. Ha det jättefint KRAM Primrose ,-)

  1. Tack! Visst är Stockholms stadshus vackert. Och vad gäller den här fotoutmaningen är ju tolkningen ganska fri. En bild går lika bra som flera.
   Ha det fint du också.
   Kram

  1. Ordet krona kan ju i sig betyda så mycket. Så det fick bli lite av en kavalkad i kronor.
   Visst är musselmalet en vackert mönster Är så glad för servisen som används flitigt. Glasunderläggen har ju fått sin användning men inte just för glas.
   Stor kram

 7. Snyggt jobbat med ordet “krona”, du har verkligen lyckats bra, och jag fick lite mer info om Stadshuset och slottet. Fina bilder.
  Ja, kontanter har man väldigt sällan nu i plånboken, vet knappt hur mynten ser ut!
  HA det gott!
  Kram

  1. Tack! Ja, krona kan ju betyda så mycket. Funderade också på “kronan på verket” – alltså en höjdpunkt. Men kunde inte välja. Finns för många i tillvaron.
   Har alltid med mig lite kontanter om något händer med kortet. Så för säkerhets skull.
   Ha det fint du också.
   Kram

 8. Oh jag tyckte glasunderläggen var så stiliga! Tyvärr har jag nog inte glas som skulle matcha, kristallglas ska det vara.
  Sen gillade jag din tanke om trädkrona, den tolkningen tror jag inte alla gör. Och jag älskar träd och skog som du nog känner till.
  Finfin tolkning, kram från pörtet

  1. Tack! Glasunderläggen används men inte direkt till att ha glas på. Men baksidan med korken är riktigt fin att ställa vaser och sådant på.
   Trädkronor tycker jag om och alldeles bakom vårt hus har vi e så vacker park så även jag kan få min dagliga dos. Men någon skog är det ju inte. Vet ju att du gillar skogen och det gör jag också.
   Kram från balkongen i kvällningen.

 9. Vilka härliga bilder på Stadshuset och slottet. Är totalt förälskad i din servis, så “skir” och fin. Även glasunderläggen är minst sagt annorlunda. Gissar att du är rädd om båda och att servisen inte hamnar i en diskmaskin;-)
  Har också gamla mynt i mitt inlägg, men orkade inte titta efter olika mynt/sedlar. Bra, för du har gjort” grovjobbet” där;-)

  1. Tack! Tankarna fladdrade iväg och dte är roligt att se vad som dyker upp bildmässigt när man tänker på ett ord.
   Servisen är jag väldigt förtjust i och vet att min pappa i början kom hem från Köpenhamn med en eller ett par delar i taget. Vi använder den ofta och mängder av delar finns. Vad gäller maskindisk så har vi ingen maskinell diskmaskin utan maken tar hand om all disk så det är inga problem. Jag lagar dock oftast maten om vi är hemma.
   Ska nu in och se hur du gjort din tolkning.Ja, in och in. Sitter kvar på balkongen.

 10. Heisann, her har du samla mye kongelig, kroner i mange varianter – dere har en mye lengre “rojalistisk” tradisjon enn oss, og det synes i det offentlige rom! Fin tolking av krone.

  1. Är inte direkt förtjust i dem. Väl pråliga för min smak. Men varje underlägg har sin historia och jag använder dem med korksidan upp till små blomvaser och annat.

 11. Som alltid, ett fullmatat inlägg på temat! Tänk så många olika kronor det finns! Tack för ännu ett intressant och lärorikt inlägg och fina bilder!
  Önskar dig en ny fin dag!
  Kram

  1. Tack! Och visst finns det många varianter av kronor. Roligt att leka med ord och bild.
   Strålande väder här idag. Men som vanligt är jag i skuggan. Och inga långpromenader blir det i värmen.
   Önskar dig också en fin onsdag.
   Kram

 12. Finns verkligen en massa olika tolkningar på det ordet. Jag tänkte först på typ en prinsesskrona hihi 🙂 Sen började jag också tänka på hur längesen det var jag hade riktiga kronor i min plånbok! Betalar allt digitalt nu mera.

  1. Visst finns det mängder av betydelser av ordet krona. Och att tänka på ord och fundera över bilder till tycker jag är roligt. Jodå, primsesskrona tänkte jag på men hade ingen bild. Men det blev lite andra varianter av kungliga kronor och även en del andra. Vad gäller pengar har jag alltid några hundralappar med mig om jag skulle bli av med mitt kort. (Har hänt….)
   Önskar dig en fin onsdag.

 13. En kavalkad av kronor av olika slag! Servisen är helt underbar, en sådan skulle jag gärna ha här hemma. Kul att du har med lite olika pengakronor,för man ser ju knappast några sådana numera.
  Ha det gott! Här är det riktigt varmt ute och det kunde vara läge att gå ut och lägga sig i skuggan av en tät trädkrona!

  1. Tankarna for iväg och det var många kronor av skilda slag som kom upp i tankarna-
   Servisen är jag så glad över och den används flitigt- Minns att pappa i början köpte delarna per styck- Och till slut blev det väldigt många. Fint minne.
   Väldigt hett här också och jag inväntar att skuggan på em ska nå balkongen. Markisen hjälper inte just nu-
   Önskar dig en bra vecka-

  1. Tackar! Ja, några varianter på krona blev det och visst är det roligt att fundera över orden och sedan tolka dem.
   Ha det fint du också.

 14. Jag har inte tid att titta på dina “kompisars” bidrag men det som ständigt slår mig är att du är en fena på att “lösa” uppgiften. Beror så klart på att du säkert älskar utmaningen. Det är alltid intressant att se hur du löst det hela. Härlig mix.
  Kram

  1. Jag gillar dels utmaningar och dels att leka med ord och deras betydelse och hitta passande bilder. Jag är ju inte direkt så kreativ annars men här får jag jobba lite med det.
   Kram

 15. Du lyckades verkligen tömma ut ämnet när det gäller kronor med olika varianter, gillar speciellt Blå Porten, vacker men man tänker ofta inte på den när man åker dit. Stadshustornet mot den knallblåa himlen fångade du också bra.

  1. Tackar! En kavalkad blev det och det jag kom att tänka på en hel del kronor av skilda slag i sammanhanget.
   Blå Porten på Djurgården är vacker och kronan där har funnits länge- Bilden på Stadshusets kronor gillar jag också. Och vädret med den blå himlen gjorde ju sitt till.

  1. Tack, Susanne för fina ord. Jag tycker verkligen att det är så roligt att vara med och att fundera över ord och bilder. Jag är ju inte direkt så kreativ i vanliga fall men det här passar mig så bra.
   Hoppas du har det bra.
   Tankar och stor kram

 16. Snygg tolkning av temat på olika sätt, bor man i kungliga huvudstaden kan jag tänka mig att det finns en del kronor att föreviga på byggnader osv.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *