Foto

Kristall – Veckans ord i Gems Weekly Photo Challenge

Kristall är ordet att tolka denna vecka två i Sannas roliga fotoutmaning – Gems Weekly Photo Challenge. Utmaningen i sig är att med bild /och/eller/ text – tolka det angivna ordet. Här är det är fritt fram för egna funderingar. Och alla är välkomna att vara med.

Vatten klart som kristall hittade vi på ön Tabarca strax norr om Torrevieja.Vatten klart som kristall ser man då och då. Här på ön Tabarca, en timmes båtresa från Torrevieja. 

Ordet kristall

blev en utmaning för mig att tolka och utmaningar tycker jag om. Men kanske väl utmanande denna gång. Kristall har flera betydelser och ordet används i olika sammanhang. En del butiker har ordet i sig, det finns nattklubbar och restauranger med namnet “Kristall” och vi talar om kristallklart vatten, kristallklara tankar och om kristall som glas. Men kristallglas är just glas med hög ljushet och betyder ursprungligen genomskinligt glas. Här syftade man på allt ofärgat glas som liknade bergkristall som är en ofärgad variant av mineralet kvarts. Kristaller bildas djupt ner i jorden och är ofta en ren mineral som fått växa fritt under vissa specifika förhållanden. Men kristaller i varianter finns alltså nästan överallt.

Swarovskis butiker säljer mycket kristall av olika slag. Här är det kristallglas i Swarovskis butik på flygplatsen i Alicante. Men i butiken finns också smycken av ädelstenar som i sig ofta är kristaller.

Glasföremål i kristallglas hemma hos mig. 

Klart och mer oklart

Jag lämnade igår Spanien och flög hem till Stockholm igen. Fint och klart flygväder var det hela vägen till Stockholm /Arlanda.

Lämnar det spanska fastlandet och flyger ut över Medelhavet. Klart väder är det.

Här passerar vi Alperna och det fina vädret har vi med oss. Jag kikar efter snökristaller men de är svåra att upptäcka från luften.Säkert är det gott om dem-

I molnen finns det också små, små, kristaller – iskristaller. 

Och ännu fler kristaller….

 

Något som däremot inte är kristallklart är varför jag sedan ett par dagar tillbaka inte kan kommentera på en del WordPress.com  bloggar. Mina kommentarer hamnar i  papperskorgen och så har det inte varit tidigare. Så titta gärna i papperskorgen  för kanske jag och kommentaren kan finnas där. Om någon har en idé/förslag vad detta beror på så är jag tacksam för all hjälp.

Kan också i sammanhanget på nytt nämna att var gäller kommentarer hos mig så ska jag godkänna dem innan de publiceras. Och här kommer skräpposten upp på samma sida som kommentarerna ligger så jag hoppas att jag inte missar någon.

 

Titta gärna in här för att se fler av veckans  kistalltolkningar.

 

38 svar på ”Kristall – Veckans ord i Gems Weekly Photo Challenge”

 1. Många fina kristaller här. Alicante-flygplats-kristallerna känns igen . Swarovski finns lite överallt med sitt vackra kristallglitter. Ha det fint Ditte, hälsar åländskan i Geta

  1. Ja, kristaller i variation blev det. Och jag kan tänka mig att du kände igen dig på Alicantes flygplats.
   Jag läser Ålandstidningarna på nätet så jag ser hur ni har det och även i Geta.
   Ha det gott och hoppas dte nu inte blir mer oväder.

 2. Jättefin tolkning av kristall! Jag håller på att fila på min också, gör även denna veckans utmaning.
  Vid första tanke om kristall så var det lite ordfattigt för mig, men så ramlade det på efterhand, så jag har lite grand.
  Stor kram och välkommen hem igen!

  PS. Jag tror att min blogg funkar med kommentarer nu, utom en, som jag vet, men som kommenterar mig på facebook i stället. Att nu WP ska krångla? Så onödiga plattformskrockar. Man ska väl hjälpa och inte stjälpa, bloggarna!
  Ibland kommenterar jag till dig via min Bloggeradress och ibland via min WP-adress. Undrar om det är någon skillnad hur du får detta. DS

  1. Tack!Och tack! Jag tycket det var svårt först men tänkte vidare och då blev det lite utanför “lådan”. Kul att se vad du får till.
   Di blogg fungerar nu alldeles utmärkt och man behöver inte bevisa att man inte är en robot med massor av olika saker. Jättebra! Nu vet jag att wp.com gjort om och kanske är det detta som nu är kruxet. Vet inte. Men det är bara på en del WP.com bloggar det inte fungerar. Och jag vägrar att använda Google. För din del har jag inte sett någon skillnad på varifrån du kommenterar.
   Stor kram!

 3. Det är konstigt att du inte kan kommentera. Jag hittade ju nästan alla dina kommentarer i min skräpkorg 🙁
  Så fina dina kristallglas och skålen är!
  Stor kram!

  1. Visst är det. Och det är ett nytt fenomen. Nu ska jag inte “spamma” dig med kommentarer” men du kan ju plocka upp dom om du vill. Har testat med olika webbläsare och senast fungerade det inte hellermed telefonen.
   Glasen är gamla men de används flitigt och fatet är bra både som frukt och kakfat. Tillhör också modell äldre.
   Stor kram!

 4. En kristallklar tolkning får jag säga. Vackra bilder som vanligt och min favorit är den med kristallklart vatten vilket kanske inte är så förvånande.

  När det gäller kommentarerna så tror jag att dina har gått fram hos mig men jag ska hålla extra utkik framöver.

  Kram och god kväll!

  1. Det var lite klurigt att komma igång denna vecka. Men sedan lossnade “kristallerna” en efter en.
   Jag tror att mina kommentarer går fram hos dig men bra om du då och då tittar i skräpet. Jag undrar så varför det är några wp.com bloggar jag inte når fram på. Men jag har en tanke och att det är de WP.com bloggar som har reklam (syns mest i mobilen) där det inte fungerar. Bara en tanke. För hos dig verkar det fungera och hos en del andra också.
   Önskar dig en fin kväll.
   Kram!

 5. Vilka läckra bilder det var där från luften!

  Ni har varit flera som “gnällt” över att det var svårt med kristall, det gör det ju lite extra spännande att se vad ni hittar på måste jag säga. Tyckte du klarade det galant.

  1. Tack! Ja, det var verkligen klart väder och man såg så fint ut. (Hade bokat en bra plats också.) DEt var nog så att många tyckte det var svårt att få till något med kristall men vid närmare eftertanke så finns det ju i väldigt mycket.Och när jag tänkte lite utanför “lådan” så gick det lättare.

  1. Tack! Ja, solen och det “blå” fanns med på näthinnan när jag landade i snöblasket i Stockholm. Öbskar dig då en fin flygresa bland kristallerna i molnen.

 6. Många fina kristallfynd hos dig! Perfekt till veckans tema! Ska försöka få till ett inlägg på temat i morgon.
  Konstigt med kommentarerna … här har du inte hamnat bland skräpet i alla fall och det är ju bra 🙂
  Kram

  1. Tack! Ja, det blev kristaller i variation. Och dte finns ju gott om dem.
   Hos dig och en del fungerar det jättebra me dkommentarerna men det finns några wp bloggar där jag hamnar i skräpet. Men kanske kan det åtgärdas. Jag har bett om hjälp.
   Kram!

 7. Härlig tolkning! 🙂
  Dina kommentarer kommer fram hos mig, men vissa andra, riktiga kommentarer har ramlat in i skräpposten. Mycket konstigt då det är personer som har kommenterat massor tidigare också. Väldigt irriterande, men 99,9% av skräpposten är just skräp, så jag är glad att den finns. Kollar den dagligen rensar och godkänner såklart såna som inte är skräp.

  Ha en fin kväll! 🙂

  1. Tackar! Jag har de senaste dagarna haft trassel med att få kommentarer igenom till dig. Ditt kommentarsfält vill att jag ska logga in på wp.com för att kommentera och så har det inte varit tidigare.Gäller bara, tror jag, de som har en egen wp.domän. Så nu har jag gjort det. Men bra att du titttar i papperskorgen för rätt som det är hamnar jag nog där om jag inte loggar in . Och visst är det så att det mesta av skräpposten är just skräp.
   Önskar er också en fin kväll.

 8. Vaddå utmaning???! Har hittills inte sett ett enda inlägg till temat som har så många olika former av kristaller med som du! Så det var bara en pytteliten utmaning för dig enligt mig;-)
  Suveräna bilder där jag gillar det kristallklara havet och iskristallerna bäst.

  Osis med kommentarsproblemen. Kan tyvärr inte hjälpa dig, då jag har blogspot. WordPress verkar inte ens gilla sina egna användare. Plattformen gör ju annars gärna livet extremt surt för alla andra. Hoppas dock att det löser sig för dig. Du hade väl en “dataguru” som hjälpte dig förut. Kanske dags att så henne en signal…

  1. Jodå, det var det faktiskt. För det var inte förrän idag när jag la in bilderna som jag började tänka till. Kristaller finns ju i mycket men det tänker man inte på direkt. Men snökristaller och kristallklart vatten passade ju och även i moln finns det kristaller. Jag hade ju fångat kristaller i Swarovskis butik i Alicante också.
   Jag har kontaktat min “dataguru” och hon är igång. Ohc det är skillnad på WordPress.com och WordPress org. PÅ org har man sin egen domän (betalar för den) och det har jag. Så det är några bloggar med com med som trilskas. Men det har ju fungerat fint tills nu. Mina kommentarer hamnar i skräpposten. Får se hur det går..

 9. Kristaller, så vackra i olika skepnader. Det gillar jag.
  Den översta bilden,. helt oroligt vacker med vattnet i grönblått, klart som kristall.
  Glasföremålen hemma hos dig i kristall, så tjusiga.
  Dina flygbilder är så härliga. Jag tycker inte om att flyga men måste ju medge att det ser så fint ut där uppe i luften.
  Välkommen hem igen.
  Varm kram till dig och trevlig lillördagskväll.

  1. Visst är de!Och de finns ju på så många ställen.Nästan överallt. Jag har en del förmål i kristall som jag ärvt av mina morföäldrar och föräldrar och de används i stort sett dagligen. Jag blir glad av dem och i ett skåp gör de ingen nytta. Är det så här vackert flygväder så kan jag gärna sitt och itta ut. Det känns som att sväva på moln. Jag har i olika perioder av livet mer eller mindre gillat/ogillat att flyga men jag gör det för att jag gärna reser och vid längre resor är det mest bekvämt och också snabbast. Inom Sverige tar jag gärna tåget och i mitt resejobb blir dte ju även en hel del buss. Fungerar bra det också.
   Tack, det är alltid fint att komma hem igen.
   Stor kram och trevlig käll

  1. Tack! Ja, glasen och frukt/kakfatet och en del annan kristall används nästan dagligen. I skåpen gör de ingen nytta. Ja, kristallklart vatten är ju en tillgång och så fint att både bada och snorkla i.
   Kram!

 10. Tjusiga tolkningar på ordet kristall, som ju kan betyda flera saker! Får fundera lite innan mitt bidrag kommer, på instagram!
  Kram!

 11. Kristaller både högt och lågt, så prima det blev! Oftast hittar man rätt på ett mycket enklare vis än man trott. Välkommen hem till vintern, ett litet tag!

  1. Tack! Det känns bra att vara hemma igen också- Men den spanska sommarstugan är ju lite hemma också. Jodå, det blev lite av varje på kristallfronten. Både högt och lågt som du skriver. Och kristaller finns det ju gott om både här och där.
   Kram!

 12. Du har fått till ett riktigt bra inlägg till veckans tema som jag inte har löst än. Kristallklart vatten är så vackert och ovanligt härikring.
  Wordpress har uppdaterats till en ny version, det kanske har gjort att dina kommentarer hamnar i papperkorgen men jag vet inte säkert. Jag hoppas det löser sig och när du fått kommentarer godkända så borde de inte fortsättningsvis hamna i skräpet. Får vi hoppas i alla fall.
  Välkommen hem!

  1. Tack!Och tack! Känns bra att vara hemma också.
   Jag tyckte det var knepigt med veckans tema men sov på saken och då klarnade det.Kristaller finns på så många ställen runt om oss. Och det kristallklara vattnet är ju efterlängtat.
   Det är främst wordpress.com som jag har svårt att kommentera hos och där har jag läst att de gjort om just kommentarsdelen. Så det kan ju vara som du skriver. Och det gäller några wp.com bloggar där hamnar jag i skräpposten men trist är det.

 13. Välkommen hem till Sverige igen! Många fina kristaller hittade du under resan! Men bäst gillar jag första sommarbilden. Kanske för att jag börjar längta efter sol och värme nu. Sol har vi i alla fall idag. Ska snart ut till hästen och sen en löptur. Ha en fin helg och tack för alla kommentarer under året som gått!

  1. Tack! Ja, första bilden känns somrig och behaglig.Men här får vi nog vänta ett tag på den. Ja, kristaller finns i olika former och några fick vara med här. Vad trevligt både att se til hästen och ut på en löprunda. Även här har solen nu lyckats ta sig fram. Riktigt skönt.
   Önskar dig också en fin helg och passar förstås också på att tacka för uppmuntrande och fina kommentarer.
   .

  1. Din bild är så vacker och iskristaller är det verkligen. Här hittade jag inga nära till hands. Så mina utekristaller kom från annat håll. Men några kristallglas hittade jag.
   Önskar dig också en fin helg.

  1. Tusen tack! Ja, kristaller finns det många och det villa bara till att minnas det. Nu hoppas jag även på fina dagar hemma. Och lite ljusare blir det nu dag för dag- Skönt så.

 14. Wow vilka underbara tolkningar på kristaller love them al .
  Tack för att du tar dig tiden att vara med och alltid i så informativa inlägg som du lagt ned mycket i TACK

  1. Stort tack för fina ord! Jag tycker denna utmaning är så rolig och givande och jag är så gärna med. Tack för allt jobb du lägger ner på den.
   Kram!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *