Polen Resor utomlands

Krakow till fots

Jag skrev för några dagar sedan om mitt första möte med Krakow och det mötet fortsatte  under de dagar vi var där. Krakow eller Krakau, som staden förr hette på äldre svenska och tyska, är en promenadvänlig stad och den är “kompakt” och där det mesta finns att hitta på ganska liten yta. Spårvagnar finns det gott om och vill man vila fötterna så är dte fint med en tur och så även för att få en bra överblick. Hop-on-hop-off bussar, segways, hästdroskor eller eldrivan bilar är andra smidiga sätt att få en bra överblick av Krakow. Här beräknas det bo ca 800 000 männiksor i innerstadsområdet och med ytterområdena upp mot 1.5 miljoner så detta gör Krakow till P0lens näst största stad.

Vid ett besök i Krakow så är det smidigt och väldigt trevligt att bo i den gamla stadsdelen, Stare Miasto, som är från 1200- talet. Därifrån är det gångavstånd till det allra mesta. Eftersom Krakow, förutom broar och flygplats, skonades av tyskarna under andra världskriget är Krakow med sina gamla byggnader väl bibehållen.  Under 1400 och 1500-talet hade Krakow sin storhetstid med sedan flyttades huvudstaden från Krakow till Warzawa och det blev en tydlig nergång. Men Krakow är Polens kulturhuvudstad  och blev ett världsarv 1978. Den socialistiska Folkrepubliken Polen föll 1989 och planekonomin byttes mot marknadsekonomi och republiken Polen upprättades.

Vi startar dagens rundvandring på det gamla Marknadstorget, Stora torget -“RynekGlówny”  som allltsedan 1200-talet varit Krakows kärna och är det än idag. Detta är ett av världens största torg med sina 4ha, alltså 40 000 m2 och den största medeltida platsen i Europa.

Marknadsplatsen och byggnaden bakom är “tyghallen”.

Tyghallarna(klädeshallarna) “Sukiennice” byggdes vid sekelskiftet 12 och 1300- talen och var då saluhallar för just tyger och kläder. Idag säljs konsthantverk, smycken, blommor och en del souvenirer i de gamla hallarna och här finns också några restauranger och caféer. Ovanpå bygnaden är  ligger Nationalmuseet som har en enorm samling objekt närmare 800 000 och man kan här titta på föremål ändå från förhistorisk tid. Konst finns från Polen, Västeuropa och Japan och innefattar olika tidsepoker.

Tyghallarna, en 100 meter lång byggnad, och som också numer rymmer Nationalmuseet på övervåningen.

Mariakyrkan, Jungfru Marias kyrka med sina spiralformade tvillingtorn är ett annat av Krakows landmärken. Dessa två torn har bevittnat många av de tumultartade händelser som skakat Krakow genom århundranden. Kyrkan är en basilika i gotisk stil och byggdes på 1200-talet .  En basilika är en byggnad med en stor hall som skulle vara samlingspunkt och ofta för kungliga mottagningar. Ordet basilika kommer från grekiskans basiliké stoá. Och dessa basilikor har världen över blivit en förebild för många kristna kyrkobyggnader.

Kyrkan förstördes av mongolerna och den byggdes upp på nytt under 1300-talet. Varje timme spelar en man trumpet i ett av fönstren högst upp i kyrkan , alltid samma melodi,  Mariakyrkans signal, och den slutar helt plötslligt mitt i . Detta ska påminna om den soldat som spelade här på 1200- talet och plötsligt blev skjuten. Spelandet här skedde för att varna stadens befolkning för faror.

Mariakyrkan med sina tvillingtorn där det högsta är 81 meter och det lägre är 69 meter.

För att göra ett besök i främre delen av kyrkan så behöver men en biljett och även en biljett betalas för att kunna ta foton. Men kostnaden är marginell, ca 20 kronor. Vill man ha tillgång till kyrkan för att be är det kostnadsfritt och då använder man den bakre dörren. Fantastiska fönster och takmålningarfinns att se och otroligt vackra utsmyckningar finns i hela kyrkan. Kyrkans altare består av fem sektioner och är  byggt av polacken Wit Stosz och dominerar kyrkans interiör. Ett medeltida träsnideri som är ägnat åt Jungfru Maria upptar en stor del  och detta är det största altare av denna typ i Europa med sina 11×13 meter.Altaret byggdes i slutet av 1400-talet och 200 figurer i lindträ finns gestaltade

Kyrkan har tre gångar och här står jag i den mittersta och tittar upp mot huvudorgeln.

Tillbaka till Marknadstorget där blir det en kort rast. “Pitstops” är trevliga och i Krakow är det gott om dem  Och sällskap får vi av en staty som njuter av det fina vädret, men han sitter nog alltid här. Det är en krakowkaraktär vid namn Piotr Skrzynecki  som levde mellan 1930 och 1997 och skapade en cabare´som med framgång spelade i stan.

På Marknadstorget reser sig ståtligt det gamla Rådhustornet över omgivningarna. Detta är sista kvarlevan av det gamla rådhuset från 1300- talet. Jodå, tornet lutar och sägs ha en lätt lutning på 55 cm på mitten. något som ska ha orsakats av blåsten.

Alldeles vid Rådhustornet finns ett fantastiskt underjordiskt muséeum som öppnades 2010. Museet innehåller interaktiva utställningar av Krakows arkeologiska historia och som sträcker sig 1000 år tillbaka i tiden. Tyvärr fick vi trots tappra försök inga biljetter hit för det finns bara ett mycket begränsat antal biljetter per dag och de är spridda över olika tider så det bästa är att i förväg boka biljetter. (Vilket vi hade missat)

Rådhustornet står i ena hörnet av det stora Marknadstorget.

Imorgon fortsätter promenaden söderut i Krakow och till  både den judiska stadsdelen, Kazimierz och till Oscar Schindlers fabrik. Oscar Schiidler var tysken som hjälpte tusentals judar från att hamna i nazisternas våld. I fabriken, idag museum, berättas också historien om den nazistiska ockupationen av Krakow.

 

 

40 svar på ”Krakow till fots”

 1. Verkligen en fantastiskt fin stad! 🙂

  Men jag gillar inte när man tar entré för att besöka kyrkor. Kommer jag dit nån gång ska jag nog låtsas att jag ska be, och sen smygfota. Jag är bra på att smygfotografera… 😉

  1. Jag, ogillar i högsta grad när det tas betalt för att gå in i kyrkor. Jag var inne gratis men där fanns det gott om vakter så jag hann ta två foton innan jag blev tillsagd. Är ocksp bra på att smygfota men här var det svårt och avståndet ca 100 meter. Har man en zoom på minst 50 och en liten kamera så kan det kanske gå att få till ett par foton till. Men vakterna var vaksamma. Lovar!
   Krakow är verkligen en vacker stad som har allt i mitt tycke. Åker gärna tillbaka.

 2. Oj, så mycket info om Krakow! Det tackar jag för. Jag visste inte mycket om Krakow när vi var där med goda vänner, men vi kunde se att det var en gammal stad. Vi hade hittat en billig weekend resa dit, så vi passade på! Allt var också mycket billigt på plats, både öl och mat om jag inte minns fel. Och när du nämner den där trumpeten….det känner jag igen, men vart ligger kyrkan? Nära det stora torget?
  Kram och ha en trevlig helg! ♥

  1. Prisläget i Krakow är för oss väldigt bra och jag vi möttes av så vänliga och hjälpsammam människor overallt. Ett extra plus.
   Mariakyrkan, där trumpetaren blåser varje timme, passerade ni säkert . Den ligger alldeles vid det Stor torget/Marknadstorget.
   Önskar dig både en trevlig kväll och helg.
   Kram!

 3. Min syster o hennes väninna var en helg där o det är så fint sa dem o det ser jag ju här oxå såå fint särskilt den blå färgen där inne 🙂 så roligt för dig att få se allt detta 🙂 trevlig helg kram

  1. Jag rekommenderar verkligen ett besök här och det är ju också en kort flygresa, vilket underlättar att ta sig hit en helg.
   Gärna en långhelg. Vad roligt att din syster varit här och då har du ju hört mer.
   Önskar dig en fin kväll.
   Kram!

 4. Vilken otroligt tjusig kyrka! Kan tänka mig att det är en vacker stad som är värd ett besök!
  Stor kram och trevlig kväll!

  1. Kyrkan är verklige vacker, bland det vackraste jag sett.
   Krakow är helt klart värt ett besök. Jag åker gärn ahit igen.
   Stro kram! Och vi önskar er en fin kväll.

 5. Gokväll!
  Så trevligt att få uppleva Krakow igen via Dig. Tyghallarna passerades ofta. Däremot var vi inte in i den fina kyrkan. Dock museet under jorden var vi.
  Tack för otroligt fina bilder .
  Kram/A-K

  1. Tack! Vad trevligt attt du känner igen dig och på nytt gör resan tillsammans med oss.
   Man hinner ju inte allt och tyvärr hade jag inte ordnat biljetter innan till det underjordiska muséet. Lite synd och nu var allt utsålt den dag vi kunde gå. Men vi får ta en tur till Krakow igen.
   Stor kram!

  1. Hela Krakow är en väldigt vacker stad med så mycketet historia. Men jag förstår att du inte kommer ihåg så mycket.
   Fullt förståligt.
   Stor kram!

 6. Helt fantastiska bilder! Skrattade gott när du skrev att det åtminstone var kostnadsfritt att be – hahaha! Kyrkan är otroligt överdådig men otroligt vacker samtidigt. Vilket detaljarbete på “figurerna” bland annat. Dessutom är kyrkan färgglad, vilket man inte kan säga om många andra kyrkor som är betydligt mera kända.

  Sedan hade ni ju som sagt verkligen tur med vädret – en blå himmel som inramning av dina foton tagna utomhus gör ju allt så mycket vackrare. Skrattade okså över att invånarna i Krakow verkar ha samma inställning som vi nollåttor – är det mars och sol då sitter man på uteserveringar.

  1. Tack! Jodå, att be kostade inget. Men jag provade i den sektionen att smygfotografera men trots liten kamera blev jag rejält tillsagd. Och kyrkan är så stor så hade man inte en optisk zoom på minst 50 så hade inget i främre delen av kyrkan kommit med. Kyrkan var verkligen fin och jag fastnade också för alla vackra färger både i taket, på glasmålningar och övrig utsmyckning.
   Nu ligger Krakow längre söderut så det var nog ca 15 grader när både vi och andra satt utomhus. Men vi nollåttor kan nog sitta ute med filt och gasolvärmare vid +-0. För är det vår/mars så är det. Jag ler också.

 7. Fina bilder! Jag minns mitt första besök i Krakow bäst. Jag och en kompis tågluffade, vi var väl sisådär 18 kanske. En kvinna ropade på perrongen att hon hade rum och vi följde med. Fick bo i ett rum hemma hos henne och hennes gamla pappa. Man fick elda med gas för att få varmvatten. Sedan besökte vi borgen, saltgruvan och Aushwitz. En minnesvärd resa!

  1. Krakow är verkligen en fin stad och det får gärna bli ytterligare ett besök här. Förstår att du hade en minnsevärd resa hit och det hade vi också. Spännande att bo hemma hos någon. Tågluffat har jag gort i omgångar men inte i Polen, tyckte nog inte det var så lockande under 1960 -talet elller i början av 70-talet. Då lockade andra länder mer.
   Saltgruvan hann vi inte med och vi fick tyvärr inga biljetter till det underjordiska museet eller borgen. Men i övrigt hann vi se det vi ville på de få dagar vi hade på oss. Men jag åker gärna tillbaka hit.
   Auschwitz besökte jag som barn tillsammans med min pappa redan i början av 60-talet men då blev det inget stopp i Krakow.

 8. Tyghallarna… vilken mäktig byggnad. Och kyrkan är så vacker. Gillar att gå in i kyrkor. Tack för guidningen!
  Kram!

  1. I Tyghallarna gick vi länge och i Krakow finns det överallt så många vackra byggnader så det tar tid att promenera runt. Stoppen blir många.
   Kyrkor finns det gott om, nästan en i varje kvarter. Mariakyrkan är verkligen enastående vacker och här kan man gå länge.
   Trevligt att du gick med mig.
   Kram!

 9. Både tyghallen och kyrkan är väldigt vackra.
  Att det finns så mycket intressant i Krakow hade jag ingen aning om. Jag har inte haft någon önskan om att besöka Polen men får nog tänka om.

  1. Krakow har jag länge velat besöka och mycket för att jag ville se Auschwitz igen och då passade det bra. Men det är en stad jag varmt rekommenderar.
   Mycket vackert att se, promenadvänligt, bra hotell, bra restauranger, mycket historia och kultur. Jag tror du skulle tycka om staden.
   Vi träffade fanatastiskt vänliga och hjälpsamma människor och det bidrar också till en god känsla. Prisläget för oss är dessutom mycket gynnsamt.

 10. Fantastiska bilder av krakow och kyrkbilderna…..woooooow så snyggt det var där.

  Tack för berättande och ha en jättefin lördag och helg.

  KRAM fina du!

  1. Tack! Krakow är en väldit vacker stad på alla sätt och Mariakyrkan här är nog bland det vackraste jag sett.

   Önskar dig också en fin helg.
   Stor kram!

 11. Tack så mycket! Jättetrevlig promenad 🙂 Så härligt att det faktiskt finns städer som inte blivit förstörda, utan kulturarvet har bevarats trots de krig som varit.

  1. Vad trevligt att du gick med. Krakow är en väldigt vacker stad och en perfekt stad att promenera i.
   Men det tar tid, för det finns så mycket fint att se under gång.

 12. Fantastisk stad. Så roligt att se bilder därifrån och intressant läsning också.
  Har bara varit där som hastigast för länge sedan, så minns inte så mycket.
  Ha en trevlig helg!

  1. Krakow är verkligen värd ett eller flera besök. En mycket vacker stad med den fantastisk historia.
   Roligt att du varit där!
   Trevlig helg!

 13. Vilken fantastisk stad!! Jag skulle kunna besöka den vid ett tillfälle. Gillar den fina staty gubben som smälter in i den trivsamma miljön. Jag gillar även kyrkans otroliga färger inomhus. Som Ama sade du skulle ha sagt att du bara skulle be och tagit fram kameran i smyg…
  Trevlig Lördag

  1. Krakow är absolut värt ett besök och det är ju en kort resa dit från Sverige. Så mycket vackert och vad gäller kyrkor skulle du se många. Finns i princip en i varje kvarter.
   Mariakyrkan är så stor och står man längst bak och vill fota i smyg så får du dels ha en “spionkamera” och helst med en optisk zoom på 50 om det ens ska bli något. Och vakterna har hökögon. Jag brukar vara bra på smygfoton, men här fick jag se mig besegrad.
   Allt det vackra såg man heller inte där bak och inga detaljer.

   Även i Storkyrkan i Stockholm och Riddarhomskyrkan får man betala entré, vilket jag inte vill.
   Har även upplevt detta med att betala i ganska många tempel/kyrkor/moskéer i världen. Peterskyrkan i Rom och Marcuskyrkan i Venedig tar dessutom mycket betalt för att man ska få komma in.

   Trevlig kväll!
   Soliga kramar från Stockholm.

 14. Tack för en trevlig promenad i Krakow som verkar vara en mycket intressant och vacker stad. Dessutom ligger den nära så en weekendresa dit vore perfekt. Har så många platser nu jag skulle vilja resa till och Krakow finns absolut med på listan.

  Kram och ha en härlig lördag!

  1. Trevligt att du följde med. Fortsättning kommer i eftermiddag. Krakow rekommenderas varmt, en väldigt vacker stad och historisk.
   Perfekt med det korta avståndet. Från er kanske 60 minuter med flyg.
   Och visst finns det många platser att besöka. Men nu har jag satt viss fart med att inte bar fundera.
   Kram från ett vårvackert Stockholm.

 15. Jag undrade vart du tagit vägen, men nu vet jag att det är Krakow som gäller. När förväntas herrskapet dyka upp i Torre?

  1. Jag kan gå upp i rök, men det blev några dagar i Krakow. Vi förväntas dyka upp i Torre om någon vecka. Kanske kan vi ses. Vore trevligt.

 16. Intressant inlägg, många vackra byggnader. Håller med alla er andra att man borde inte behöva betala för att gå in i kyrkan. Men de märker ju att man kan tjäna pengar på turisterna… Och vi går på det 🙂

  1. Tack! Oftast tvärvägrar jag att betala entré i kyrkan, men tyvärr är det likadant i Storkyrkan i Stockholm. Jag har betalat i Peterskyrkan i Rom och i Marcuskyrkan i Venedig och nu här. Vet att det är så i många mer berömda kyrkor/tempel/moskeer runt om i världen. Jag tror att pengarna delvis går till att restaurera kyrkorna. (Här i Krakow var det en liten summa.)
   Och att betala för att fota har jag även upplevt på andra ställen men pengarna går nog även där till renovering och underhåll.
   Polen är ju inget rikt land i sig så här går jag på det och väljer att gå in trots detta. Men det gör jag inte alltid.
   Och i Storkyrkan i STockholm och Riddarholmskyrkan vägrar jag.

 17. Tänk vilka intressanta städer det finns! Läste med intresse ditt inlägg kryddat med information. Och tack för gratisbilderna från kyrkan ?!

  1. Jag blev så full i skratt i kyrkan. Försökte mig på böneingången, men där såg man inget och vakterna hade högögon på mig och kameran. Gick inte att smygfota.
   Men jag betalade och kunde titta och fota med gott samvete. Detta är en av de absolut vackraste kyrkor jag sett så det var värt pengarna.
   Trevligt att du tyckte om det jag berättade.
   Kram!

 18. Jag har aldrig varit där och tackar därför extra mycket för den intressanta promenaden och de fantastiska bilderna! Tänk att den klarat sig så bra genom alla århundraden – intressant med historien om trumpetaren och hur man fortfarande minns hur han sköts på sin post.
  Tack Ditte!

  1. Jättetrevligt att du tycker om mitt inlägg och har glädje av det. Jag har länge velat åka hit till Krakow och nu blev det av
   En väldigt vacker stad med en fantastisk historia och mycket kultur. Bra restauranger och caféer bidrar till det trevliga,

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *