Polen Resor utomlands Skyltar

Krakow i skyltfönstret

Krakowbesöket finns kvar i hjärtat och hjärnan och jag vet att det på olika sätt påverkat och berört mig. Krakow, denna mycket vackra stad, gav ett fint komplement till det mer dramatiska och för mig personligen så otroligt viktiga besöket i Auschwitz. Så denna skyltsöndags tema blir Krakow. Skyltsöndagarna förvaltas av bloggvännen BP och där finna många andra skyltare och skyltar förutom hennes egna som alltid har en eller flera ”knorrar”.

Skyltar var det! Och här kommer mitt bidrag.

Tydliga skyltar finns på fler ställen som visar åt vilket väderstreck olika platser finns och även avstånden dit. T.ex 293 km till Budapest.

Passera gator måste man.

Att ta sig över gatan ska vara enkelt för gammal som för ung. Men jag undrar om det bara är herrar respektive flickor som får gå just här.  Men å andra sidan kan man inte ha skyltar för allt. 

Gott bröd är alltid välkommet och med glada bagare så smakar det än bättre.

Att botanisera i trevliga antikvariat gillas och här fann jag litteratur av skilda slag och även på de språk jag kän läsa och förstå. Hittade ett par historiska böcker, dels om Oscar Schindler och dels om Auschwitz, som fick följa med mig hem.

Boken om Oskar Schindler och hans fabrik passade extra bra att ögna igenom innan besöket där.  Före besöket i Auschwitz hann jag inte läsa på men jag hade ändå stora delar av min historia i minnet. Resten har jag läst in efteråt.

Torg, gator och byggnader i Krakow liksom på många andra platser döptes om.

Det gamla marknadstorget blev  Adolf Hitles plats under några år. 

Ord från filmregissören Roman Polansky, då 8 år gammal;  ”Jag upptäckte plötsligt att vi var inhägnade. Jag blev så rätt så att jag händelsevis brast ut i tårar. ”

Från Auschwitz. En karta som visar varifrån judar och fångar kom som deporterades hit.

Dessa skyltar ”Arbeit Macht Frei” finns på många ställen i Auschwitz- Birkenau och även i andra koncentrationsläger. Och hur skulle någon här kunna känna att arbete är frihet när man bara väntar på att bli dödad.

”Tusentals fångar tågade ut från lägret varje dag för att utföra slavarbete. På kvällarna återvände de, utmattade och hade med sig kroppar från de som avlidit.” Teckningen här, tillsammans med andra ingår i en serie, En fånges dag och är gjord 1950  av en polack som överlevde Auschwitz.

 

14 svar på ”Krakow i skyltfönstret”

 1. Viktiga skyltar.
  Skulle själv vilja göra ett besök där.
  Jag har besökt Bergen belsen.
  Sett filmen om Oskar Schindler, läst många böcker.
  En bok har jag köpt nyligen som jag inte hunnit börjat läsa ännu, ”Ingenstans att vila sitt huvud” / Francoise Frenkel
  Såg att du skrivit mer i tidigare blogginlägg. återkommer dit, när jag har tiden som krävs för det vill jag ha tid för.
  Ha det fint
  KRAM Primrose ,-)

  1. Ja, dessa skyltar är så viktiga. Bergen -Belsen haf jag också besökt liksom en del andra läger, min pappa ville visa mig och jan ville att jag skulle se. Och detta som 12-13 åring. Och nu tillbaka till Auschwitz- Birkenau.
   Jag har nu sett om filmen Schindler´s list och det gav mycket och jag har även köpt och läst boken som filmen är baserad på. Väldigt intessant.
   Den boken du köpt ska jag givetvis hålla utkik efter. Tack för tipset.
   Mina blogginlägg ligger ju kvar så läs när du har til och lust.
   Kram från mig.

 2. Det var vackra skyltar, gillar särskilt den med Oskar Schindlers fabrik.

  Sitter och kliar mig i huvudet över de där Här går man-skyltarna. Varför har ungen en gigantisk klubba i handen?

  1. Tack! Och vackra skyltar hör en vacker stad till. Dock var ju några hemska.
   Undrar om det var en klubba, kan vara så. Jag tyckte det var en ballong….
   Hur som fick jag inget svar för jag ställde också den frågan.

 3. Alltså skylten med den lilla tjejen och ”ballongen” tror jag visar att det är ett övergångsställe för skolbarn. Där låter man antingen lite äldre barn eller vuxna stå med en skylt i handen för att varna bilisterna vid skolstart på morgonen och sedan på eftermiddagen, då lektionerna är slut. Har sett liknande skyltar i flera länder.

  Schindlers minnestavla med det fina citatet är vacker tycker jag. Men den mest skämmande skylten var kartan som visar varifrån judar och fångar kom som skickades dit. Från så många platser, det visste jag faktiskt inte.

  Än en gång – må vi aldrig glömma!

  Tusen tack för en väldigt tänkvärd skyltning och stort tack för länken också.

  1. Aha, så är det nog. Ballongen såg jag men var inte säker på betydelsen men din tanke är ju mycket rimlig. Tänkte åt det hållet.
   Minnestavlan från Schindlers fabrik berörde mig mycket liksom även besöket där. Och jag mindes inte heller att de deporterade kom från så många olika länder, men nu blev det påtagligt.
   Nej,” Må vi aldrig glömma!-
   Detta som hänt här i utrotnings/koncentrationslägrem berör mig mycket och jag vet att många berörs av detta.

 4. Starka bilder på viktiga skyltar.
  Jag har aldrig besökt något koncentrationsläger, men skulle vilja, fast det är sorgligt. Mitt ena barnbarn har varit i Auschwitz på skolresa. Jag har läst boken och sett filmen om Schindlers list.
  Det var inte länge sedan jag hörde ett föredrag av den sist levande överlevaren från lägren, tror det var så. Det berörde mig starkt.
  Skyltsöndagskram ?

  1. Tack! Ja, detta är viktigt! Jag har besökt flera koncentrationsläger och då under min uppväxt och tillsammans med min pappa. men det var jut till Auschwitz -Birkenau jag ville tillbaka. Och nu har jag gjort det och sett det med mina äldre ögon. Men jag mindes det hela nu som när jag var 12 år och här med pappa. Vet att många skolklasser, både svenska och från hela världen, reser hit i studiesyfte och det är så viktigt.
   Jag har nu sett om filmen och läst boken om Schindlers list som filmen är baserad på och de eskiljer sig ju en del åt.
   DEt finns ju fortfarande en del överlevande kvar och jag har några i vänkretsen efter pappa. Alltid så fängslande att höra dem berätta.
   Skyltsöndagskram fråm mig.

 5. Vilken skyltsamling! Verkligen något vi inte får glömma. Minns också mitt besök i Berlin och minnesstenarna där, liksom alla skyltar på trottoarer utanför hus som tillhört judar. Att gå där på samma gator …det är ofattbart. Besöket i Auschwitz glömmer jag aldrig.
  Kram och sov gott! ♥

  1. Tack! Ja, du känner ju igen dig från ditt besök i Auschwitz.
   Även i Berlin finns ju många minnesmärken och mycket som påminner om tiden som var.
   Stor kram!

 6. Många starka skyltar här – en del ger riktiga rysningar… har aldrig besökt Auschwitz, men hört berättas mycket från Treblinka.
  Må mänskligheten aldrig glömma … må det aldrig få ske igen!
  Kram

  1. Ja, det blev en del starka skyltar men jag tyckte det var viktigt att ha dem med. Nej, detta får aldrig ske igen.
   Treblinka har jag också besökt och min pappa hade vänner som var deporterade dit så vi var där med dem i början på 60-talet.
   Har även besökt ytterligare ett par koncentrationsläger och det är starka och minnsevärda upplevelser.

 7. När var du Krakow? Vi var där hösten 2015. En vacker stad (tack vare katolska kyrkan tror jag) men mycket tyngd av sin historia, fortfarande. Inte bara koncentrationslägren, utan hela andra världskriget. Wielicka saltgruva var ett positivt ljusare undantag. Kram!

  1. Vi var i Krakow för ett par veckor sedan och det var verkligen en mycket vakcer stad. Jag var i Auschwitz som 12 åring tillsammans med min pappa och ville tillbaka dit så där blev det ett besök. Vi hade fina dagar i vackra Krakow och det är ju en välbevarad stad med tanke på hur trasig Warzawa blev. Krakow bombades ju aldrig (mer än broar och flygplatsen) så de vackra husen är ju mycket väl bevarade.Men visst drabbades staden hårt under andra världskriget och på olika sätt.
   Minns nu att du var där och tycker mig minnas att du bloggat om ditt besök.
   Saltgruvan hann vi inte besöka,- men väl borgen/slottet, den judiska stadsdelen, den gamla synagogan, Mariakyrkan, Marknadstorget, ”Tyghallarna” Florianporten, Schindlers fabrik och lite till. Krakow är en stad jag gärna återkommer till och då får saltgruvan ett besök.
   Kram!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *