Resor i Sverige Resor utomlands

Koppla – Ordet att tolka i Gems Weekly Photo Challenge

Koppla är ordet  att tolka i Sannas roliga fotoutmaning – Gems Weekly Photo Challenge.  Utmaningen i sig går ut på att med en eller fler bilder, kanske också med text, tolka det angivna ordet. De orden vi i år  fått att tolka är verb och det är fritt fram för egna funderingar och tolkningar. Och alla som vill är välkomna att vara med. (På hemsidan, länk ovan, finns temaorden angivna veckovis för hela året.)

Vad gäller medverkande bilder är alla utom den sista från arkivet.

Besök på ön Boracay i Filippinerna. Och här var det enkelt att koppla av i skuggan och njuta under ett parasoll. 

Koppla

kan användas i olika sammanhang bl.a. koppla av, sätta i koppel, koppla ihop/förena och även lite slarvigt uttryckt i betydelsen förstå .

Thailand. Här en liten flicka som kunde konsten att koppla av. Koppla av gör även den här lilla flickan som jag träffade i “vårt thailändska paradis” – Chackpong.

Koppla, i sammanhanget förstå, är nog inget jag använder så ofta. Men visst händer det. Och under  de fyra år som vi bodde i Peking så fick jag stor träning i att försöka förstå språket i olika sammanhang. En rejäl utmaning och en lien bit på vägen kom jag vad gällde att klara vardagen.

En rejäl utmaning är det att förstå de kinesiska tecknen. Här en äldre shoppinggata som är fylld av de olika små butikernas skyltar.

Att elen i Peking oftast fungerade oklanderligt är knepigt att förstå om man ser dessa elinstallationer.  

En förskönande koppling döljer sig här på gatan. Och kreativiteten i Peking är stor vad gäller det mesta.

I veckan såg jag ett helt “koppel” av hundar på promenad. Närmare bestämt 12 stycken  från ett “hunddagis” i närheten. Imponerande ordning på alla. Undrade också hur det ens är möjligt att hålla alla dessa hundar i 12 olika  koppel.

 

Titta gärna in här för att se fler av veckans tolkningar.

 

34 svar på ”Koppla – Ordet att tolka i Gems Weekly Photo Challenge”

 1. Det gäller att alla “drar” på samma håll i sista bilden. Modigt att gå ut med 12st som inte ens är ens egna……
  Ett under att elen funkar i de där härvorna. Nä, nu ska jag koppla av i väntan på att diskmaskinen ska bli klar. Ha en fin kväll, här har det börjat att blåsa rejält….undrar vad det ska bli för väder framöver.

  1. Visst går det! Jag är imponerad! Personalen från hunddagiset passerar ofta här på kajen och det brukar vara väldigt god ordning i leden.
   Visst ordet ett under att elen fungerar i dessa kopplingar. Men det gör den ofta.
   Och visst är det skönt att koppla av. Jag gör det nu hemma efter att ha blivit evakuerad från ett X 2000 tåg. En intressant upplevelse. Ett hjul gick sönder. Så 3 1/2 h sen till Stockholm. Men allt sköttes så bra av SJ:s personal. Och pengarna för biljetten får vi tillbaka.

    1. Verkligen! Men SJ ordnade det så bra för alla med olika anslutningar och god info. Även taxi för en del norröver.

 2. Snyggt kopplat! Kinas elledningar ser värre ut än Spaniens, puh!
  Så söt liten tjej som kopplar av i Thailand. Koppla av på en solstol under ett parasoll är inte dumt alls. Imponerande att de klarar att gå ut med så många hundar samtidigt i koppel.
  Tack för härliga bilder!
  Ha det gott!
  Kram

  1. Tackar! Visserligen blev inte inlägget blev inte som jag tänkt mig för vi har suttit fast på ett X 2000 tåg som gick sönder. Var på väg från Skövde. Härifrån fick vi evakueras söder om Katrineholm och kom 3 1/2 timme sena till Centralen. Men alla var vid gott mod-
   Men kopplat har jag gjort på olika sätt.
   Ha det fint du också.
   Kram

  1. Tack! Ja, en del kopplingar finns ju. Minns så väl dessa kinesiska varianter men elen var sällan borta.
   Stor kram

 3. Vilket läckert bidrag!
  Ja, de kinesiska tecknen lär man sig nog inte som utlänning. Min japanska kompis berättade att kinesiska tecken och betydelserna är mycket lik de japanska tecknen. Å är man “medelintelligent” så lär sig en japan 1 400 tecken under sin livstid. Lägg därtill det “moderna” japanska alfabetet samt tecknen för utländska översättningar så… kopplar jag bort hjärnan direkt.
  El-spaghettin är ju ännu värre än den man ser i Spanien. Helt otroligt att elen funkar så bra i båda länderna.
  Vad jag aldrig kommer förstå är hur en hunddagisfröken klarar av 12 hundar samtidigt. Förstår knappt hur man klarar av två stycken, men tolv – OMG.

  Ett toppen bidrag till temat:-)

  1. Tackar! Men det blev inte alls som tänkt. Satt fast på ett tåg som vi gick på i Skövde som gick sönder strax söder om Katrineholm. Och där satt vi i flera timmar och fick evakueras till ett annat tåg sent om sider. Och de bilder jag skulle använt fanns hemma på en hårddisk. Men eftersom vi satt här bestämde jag mig för att skriva inlägget på tåget. SJ skötte det hela galant med info, mat och annat. Dessutom får vi pengarna tillbaka.
   Kantonesiska är betydligt likt japanska än mandarin. Men även i mandarin finns likheter med de japanska tecknen. Jag kopplade bort tecknen och fokuserade på att hyfsat försöka klara mig på mandarin i vardagen. Jobbade full tid.
   El- kopplingarna är nästan som konstverk. Och här ligger Spanien i lä. Men elen fungerar ju bra i båda länderna och i många andra “spagettiländer”.
   Hunddagiset passerar ganska ofta och jag är så imponerad över hur någon kan hålla reda på 12 hundar och deras koppel. Och att hundarna är så skötsamma.

  1. Jag kom nog att tänka på en del olika varianter. Men också på att koppla hunden- Vi har ett hunddagis helt nära och de passerar ofta här. Och vilket jobb att ha koll på 12 hundar och alla olika koppel-

 4. Kina-kopplingarna blir man ju mörkrädd av, tänk om kopplingen brister, sprakar och exploderar?!
  Det är faktiskt lättare att gå med flera hundar än en eller två. De är flockdjur och följer flockledaren. Men självklart kan de trassla in sig rejält, en kan ju stanna för att pinka och då blir det oordning i leden.
  Jättefin tolkning, Kram från pörtet

  1. Tack!Vi reagerade också på dessa kopplingar men elen fungerade väldigt bra så resten tänkte vi inte på.
   Intressant att du berättar att det är enklare att gå flera hundar än en.Jag har testat med tre små hundar och hade fullt sjå med kopplen.
   Jag är så imponerad av personalen som kan ha med sig 12 stycken och det är verkligen ordning i flocken.
   Kram

 5. Snyggt tolkat igen!
  Det är helt klart inte bara Spanien som har “lite” trassliga elkopplingar på sina ställen 😀
  Hmm… Hon med hundarna har verkligen bra koll på alla hundar och koppel där – hon behöver inte ens en vagn för att gå runt med hundarna 😉

  Ha en fin dag!

  1. Tackar! Det blev inte den tolkning jag tänkt mig eftersom jag satt fast på ett tåg mellan Skövde och Stockholm. (Tåget gick sönder så jag fick ta till bilder på datorn. De jag skulle avvänt fanns hemma på en hårddisk. Vi fick evakueras till ett annat tåg och var inte hemma förrän sent.En intressant upplevelse)
   Kina ligger nog steget före vad gäller ormbon bland kopplingar.
   Här på hunddagiset går alla hundar själv. Visst är det imponerande att kunna ha med sig 12 stycken hundar i koppel. Har testat med tre och jag trasslade in både mig och hundarna.
   Önskar dig också en fin dag.

 6. Det var fina bilder som tolkade ordet koppla. Du har fått med så mycket och det är intressant att se dina foton och läsa de kopplingar som du gör till bilderna.
  Kinesiska verkar vara ett knepigt språk att lära sig, med alla dessa “tecken”. Bra gjort av dig att klara det.
  Elkopplingarna, helt obegripligt att det fungerar och att det är någon som har klarat av att fixa till detta på rätt sätt.
  Tjejen med hundarna, bra gjort. Det syns dessutom som om hon knappar på sin mobil, som många gör då de vandrar ute. Obegripligt, det kunde hon väl ha låtit bli, för allas säkerhet.
  Ha det bra.
  Varm kram till dig.

  1. Tack! Tankarna fick “åka runt” lite och landade i lite olika varianter. Kinesiska tecken lärde jag mig aldrig men kunde i alla fall klara mig lite grann i det dagliga vardagslivet. Och det var jag nöjd med.
   Ja, dessa elkopplingar. Men elen fungerade bra så något system måtte de ha haft.
   Visst är det imponerande att kunna gå med så många hundar i olika koppel. Jag har testat med tre och trasslade in mig rejält mellan varven i de olika kopplen.
   Önskar att du ska ha det bra.
   Stor kram!

 7. Att koppla ihop 12 hundar kanske inte är någon bra idé men gör sig bra på bild. Nu har du gjort en bra tolkning igen med trevliga bilder och bra text! Ler lite åt elkopplingarna i Peking, det ser konstigt ut men fungerar oväntat bra.
  Ha det gott!

  1. Tack! Hundarna kommer från ett hunddagis i närheten och vi ser dem då och då. Men oftast är det 7-8 stycken med en personal.
   Elkopplingarna i Peking och andra kinesiska städer har vi funderat över. Men elen fungerar så då finns det kanske ett system för kopplingen.
   Ha det fint du också.

 8. Vilka härliga bilder och snyggt tolkat som vanligt! Att den kinesiska elen fungerar känns som något av ett under men förmodligen har de stenkoll även om det ser rörigt ut. Väldigt imponerad blir jag också av att se hur väl det kan fungera att promenera med så många hundar på en gång. Viktigt att ha i åtanke dock att det är en sammansvetsad flock för annars går det inte.

  Kram och god onsdagskväll!

  1. Tackar! Som vanligt hamnar jag i lite olika funderingar.
   Vi var också överraskade att elen i både Peking och många andra städer vi besökte fungerade så bra. Men elektrikerna måtte ha god koll.
   Just detta med att få med sig så många hundar från hunddagiset i olika koppel är jag fascinerad av. Hundarna är ju tillsammans om dagarna så jag kan tänka mig att det annars inte skulle fungera. Jag har testat med tre små hundar i koppel och jag var intrasslad.
   Önskar dig också en fin kväll.
   Kram

  1. Hundarna zoomade jag in från balkongen, sex trappor upp så bilden är lite suddig. Men nu ska jag börja att beskära bilderna i stället som du föreslog så kanske de får bättre skärpa.
   Elkablarna är häftiga och fantastiskt att elen fungerade så bra som den gjorde. Har sett liknande runt om i Kina och även i andra asiatiska länder.

  1. Här blev det några varianter av kopplingar. Peking ligger mig varmt om hjärtat och jag ler fortfarande när jag ser dessa kopplingar. Men elen brukar fungera.

 9. Så fina bilder och så bra kopplingar 🙂
  Trasslet i Peking ser lika förvirrande ut som det vi såg i Vietnam, förstår du att reda ut det om ngn av dessa inte kopplar ihop som dom ska haha.
  Tack för din kommentar och Tack för att du är med
  Kram

  1. En del kopplingar blev det. Jag tycker det är så roligt att vara med och att fundera kring ord och bild. Har också i Vietnam och andra asiatiska länder sett dessa kopplingar av sladdar och visst är det fantastiskt att elen ändå fingerar så bra.
   Kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *