Spanien

Kopior finns det gott om. Och de tycks vara populära…

Märkesvaror är något som många efterfrågar. Men märkesvaror säljs inte av gatuförsäljare, det vet man ju om. Och märkesvaror är heller inte billiga. Tanken på att äga kopior av märkesvaror tycks i alla fall locka en del att köpa  av gatuförsäljare och de finns både runtom i  Europa och i resetn av världen. Joggingskor, solglasögon, fotbollströjor, t-shirts, klockor, plånböcker och väskor i olika varianter finns i många varianter och efterfrågan finns. Här i Torrevieja har gatuförsäljarna varierat i antal  och i perioder. De sitter vid sina skynken och kunderna kommer och handlar. Mig stör de inte. Och solglasögonförsäljarna rör sig med sina varor mellan restaurangerna och visst är det ibland några osm handlar. Även en och annan träfigur och klockor.

Strandpromenaden i Torrevieja och här kan det ibland finnas en hel del gatuförsäljare med sina kopior.

Piratkopierade skor. Här på strandpromenaden i Torrevieja. Just nu tycker jag mig inte ha sett några av dessa Los Monteros här på Paseon.

“Los monteros” och kopior

Gatuförsäljarna runt om i världen kommer många gånger från länder söder om Sahara och har ofta tagit sig in i sina “nya” länder utan papper. Och att försörja sig är nödvändigt och att få jobb som “papperslös” är svårt i länder där arbetslösheten redan är stor. Så att bli en “los monteros” och hjälpligt kunnna försörja sig är ett alternativ. “Los monteros” kan närmast översättats med “filtare”- alltså en gatuförsäljare som har sina försäljningsobjekt på en filt eller skynke. Något som snabbt kan dras ihop om polisen kommer. Ofta varnas försäljarna av spanare som meddelar om polisen är på gång.

Barcelona har haft många “Los monteros” och här har några av dem grundat ett eget märke som heter “Top Manta”

En gatuförsäljare i Madrid. Snabbt beredd att dra ihop sitt skynke om polis närmar sig.

“Top manta”

Är en logga som en del gatuförsäljare själva valt att sätta på de piratkopior de säljer. Loggan är en filt dock är piratkopiorna är desamma. Dessa  köps in på olika sätt och sedan sätter gatuförsäljarna på de olika “loggorna” . Men frågan är om folk kommer att köpa piratkopiorna med den nya loggan.  Helt enkelt är inte detta med kopior för EU har ännu inte enats om enhetliga regler utan de varierar beroende på land. I Italien är det väldigt höga böter om någon säljer, köper etter tar in piratkopior i landet. Vad gäller Sverige och många länder så  är reglerna inte helt enkla, men det kan vara bra att titta påvad Tullverket säger.  Om man reser in i Sverige så kan du ha med piratkopierade varor till ett värde av mellan 3000 och 4500 kronor, beroende på hur man tar sig in i landet.(Reser man genom Europa och har handlat priatkopior kan det vara värt att kolla upp innan vilka tullregler som gäller för aktuella länder)

Loggan från "Top Manta" på kopior av skor Säljer den lika bra? Skorna är ju desamma.“Top Manta loggan” på piratskor. Skorna är ju desamma som om de hade haft en annan “logga”. Bild av Cesar Zuñig.

 

Hur tänker du som läser om dessa “Los Manteros” och piratkopior.

30 svar på ”Kopior finns det gott om. Och de tycks vara populära…”

 1. Gatu- och strandförsäljare stör inte mig så länge de inte blir påträngande vilket kan hända i vissa länder. Jag utgår ifrån att folk förstår att man får vad man betalar för och ingen är väl så naiv att man tror det är ett original. Samtidigt så känns det också fel att man får göra piratkopior av märkesskyddade varor. Med andra ord så är jag lite kluven…

  Kram och god lördagskväll!

  1. Gatuförsäljarna stör inte mig heller om de inte är påträngande. Här i Torrevieja har jag nu inte sett några gatuförsäljare som sitter med sina “filtar” så jag började undra. De mer ambulerande försäljarna finns kvar med sina solisar.
   Men jag undrar varför man vill ha en så tydlig piratkopia av t.ex en Michael Kors väska. ycer tanken om att märka samma väska med “Top Manta” är bättre. Visserligen fortfarande en kopiam men man har inte stulit namnet. Undrar samtidigt om folk köper väskan då.
   Kram och natti.

 2. Tack Ditte för ett intressant inlägg! “Top Manta” är något nytt för oss. Det låter som något positivt, eftersom det blir tydligare för konsumenten. Sedan är det osäkert, som du påpekar, om detta “anti-varumärke” ger köprusning. Återstår att se.

  1. Detta var nytt för mig också men jag började fundera över var gatuförsäljarna var när de nu inte var där de brukade vara. Och dessa papperslösa som vill söka sig en bättreframtid har inte så många val. Ofta finns de i länder där det redan är stor arbetslöshet.
   Att ha ett eget “märke” – Top Manta är i alla fall ett försök att stå för det de säljer och det tycker jag är ok. Men visst är jag i sak kluven till piratkopior. Men de finns även i Sverige och i butikerna där.

 3. Nu uttrycker jag säkert något kontroversiellt: Jag ser hellre en gatuförsälare eller tiggare än får signal från en telefonförsäljare! Jag tycker gräsligt illa om telefonförsäljare som pockar på uppmärksamhet, de är många, flera ggr per vecka blir jag uppringd. Numer svarar jag aldrig på okända nummer p.g.a detta.

  Gatuförsäljare, ofta är de ganska oförargliga, de finns, ropar ut sitt utbud, men envisas inte som telefonförsäljare. Om någon enstaka är enträgen kan man gå därifrån. Jag är ingen märkesjägare, så själva märket bryr jag mig inte om. Men om de säljer det som det skulle vara en “äkta” vara – ja, då är det förstås lurendrejeri. Att luras i affärer är kriminellt för mig. Men som du skriver, alla vet vi att märkesgrejer säls inte på en filt utmed en strandpromenad eller på Las Ramblas eller liknande ställen.

  1. Håller helt med dig.Telefonförsäljare ger sig helst inte. Gatuförsäljarna säljer sina varor öppet. Man kan välja om man vill handla eller ej. De tränger sig inte på. (I alla fall har jag inte sett det, annat än de som passerar vid en uteservering och undrar om jag vill köpa solglasögon eller någon träfigur. Är svaret nej år de genast vidare.)
   Jag tycker att tanken på att ha sitt eget märke är bättre och då står de för det. Alla dessa fejkade “solisar” och väskor vet ju alla att det är just piratkopior.
   Men är man papperslös i Europa så är detta ett sätt att klara livhanken i länder som har hög arbetslöshet. Och ofta med polisens goda minne.

 4. “Los Monteros” kan jag köpa, bara de inte blir handgripliga och drar en till sina kopior eller skriker “best price my friend”. Jag menar på spanska marknader säljs ju också piratkopior på bland annat skor och glasögon, fast där verkar försäljarna vara “legala”, då de betalar hyra för montern.
  I Benidorm finns det inga monteros, men i Alicante finns hur många som helst. Vissa restaurangägare tillåter dom att sälja sina glasögon med mera, andra jagar bort dom. I lilla Calpe finns det fler monteros än vanliga montrar i hamnen. Där får de sälja sina glasögon och täcken/mattor faktiskt nästan helt ostörd, även med polisens goda minne.

  Som sagt monteros stör mig inte så länge de inte tränger sig på. Hellre monteros än tiggare. Å i Rinkeby och Tensta säljs ju ingenting annat än piratkopior av kläder, skor, klockor, glasögon med mera i “butikerna”, så…

  1. Dessa “monteros” finns i hela Medelhavsområdet och reglerna för detta med piratkopior är olika i olika länder. Just nu, vad jag sett på Paseon i Torrevieja finns inga. Men jag veta att de finns i Barcelona. Mig stör de inte alls för de sittter där de sitter och några går runt med solisar som de säljer. Och visst blundar ofta polisen.
   “Monteros” försöker i alla fall att skaffa sig pengar genom jobb och utan papper kan de inte få andra jobb. Och ofta finns de ju i länder med stor arbetslöshet.
   Tycker att idén med ett eget märke är bra. Känns mindre “fejk”. Även om det är piratkopior.

   Och Sverige och många andra länder är ju inga föregångare på området…

 5. Hej Ditte!
  Ja det är ju verkligen svårt detta med dessa killar som huvudsakligen kommer från Senegal. Dom har ju fått stanna i Spanien och nåt måste dom ju göra. Borde finnas annat att sälja än piratkopierade välkända märken. Fast å andra sidan gör ju dom stora märkena miljardvinster ändå…men – affärerna i turiststäderna får ju sälja mindre av såna märken då. Inte bra alltså.
  Dom var ju bortjagade av GRO, specialiststyrkan som finns i Torre. Det var rena slagsmålet som vi t.o.m nästan hamnade i vid rest Fresco. Otäckt “krig” där både polis och manteros blev misshandlade.
  Sen var dom borta i flera år men nu ser man en del igen men inte så många som förr på paseon.
  Ny beslagtas ju 100.000-tals piratkopior redan i hamnar och flyg men kineserna öser ju ut varorna.
  Dom som tjänar på detta sägs vara maffia som tar pengarna och killarna får boende och mat. Bodde 10 i samma lgh en gång där jag bodde. Men det finns också matutdelning för afrikaner nånstans sa Lex. Om det är hjälporganisationer eller andra det vet jag inte.
  Ja dom måste ju leva och varför skickades dom inte hem när dom kom….då måste dom ju få arbeta nu i Spanien.
  Kram P ♥♥

  1. Visst är det knepigt! Och mest är det ju män! Jag tycker ändå att idén med ett “eget märke” är bättre. En del har åftt stanna och andra har ju inte sina pappper klara och nåt måste de ju livnära sig på. Just nu finns det inte några”manteros” på Paseon men fortfarande finns de som säljer solisar och som går runt.
   DEt hela är ju knepigt och så i många länder runt Medelhavet och efetrsom inga papper finns är dte svårt att skicka tilllbaka dem. Man vet ju inte till vilket land. Komplext är det.
   Kram och tankar till dig.

 6. Gatuförsäljning har aldrig lockat mig. Men de får väl vara där, mig stör de inte. Jag är inte heller den som de får pracka på, jag vill inget ha.
  Men det var väldigt kul att läsa om detta, jag fick en bra förklaring! Tack för det!
  Nu ska jag dra nåt gammalt över mig, är hemma vid min läst och lydde förnuftet.
  Stor kram!

  1. Jag brukar heller inte handla av dem, men jag ser ju att många gör det. Och där de står stör de ju inte. Här i stan är de inte påträngande.
   Och piratkopior behöver jag inte.

   Jag har tänkt en del på detta och så fick det bli ett inlägg-

   Skönt att du lydde färnufter och kroppen och jag önskar att du snart blir piggare.
   Stor kram!

 7. Jag störs inte alls av los monteros på paseon. De är diskreta och man behöver ju inte stanna om man inte vill. Gärna ett eget märke! Värre då med illa sjungande spanjorer, som stör restauranggäster och dessutom går runt med hatten.

  1. Jag störs inte heller. Inte alls. Och man måste inte stanna eller handla.
   Och jag började fundera nu när jag inte sett några på en vecka vad som hänt. Vet im´nte riktigt…
   Instämmer helt med att dessa sjungande varelser stör betydligt mer. Mycket mer…
   Kanske v ska bilda en kör. Vi kan ju bli ett 20-tal som drar runt. Och att kunna spela behövs ju inte…Vad tror du?

 8. Ja Ditte, vi var ju inne på det, några stycken som tränade upp oss på FU härom veckan! Det lät riktigt, riktigt bra!
  Godnattkram!

  1. Synd att jag missade den körsången. Men jag hoppas på fler tillfällen. Kanske måste kören också få ett namn. Ett kreativt sådant. Hppas på många framträdande.
   Kram!
   Trevlig söndag önskar vi er.

 9. I Italien finns det många gatuförsäljare som snabbt rafsar ihop sina varor när polisen är i antågande. Här i Asien, piratkopieringens ursprung ser det lite annorlunda ut, även om i alla fall Thailand säger sig försöka göra något åt det, kopior säljs nästan överallt.
  Idén med ett märke som är “nästan” ärligt gillar jag, bättre än att luras och bli lurad att tro eller låtsas att man har en äkta.
  Intressant ämne.

  1. Jag tror att fenomenet finns på många ställen i Europa och jag har även sett dessa “manteros” i Stockholm. Men jag störs inte av dem. Det ska bli intressant att se om turister handlar varor även om inte det “fejkade” märk märket klistras på. Känns i all fall hederligare. Men jag undrar ändå varfär man vill ha dessa kopior av märkesvaror som lyser lång väg med att det är just kopior.
   I Peking vet jag att många marknadsvaruhus har fått stänga så man har gjort något radikalt. Men visst finns det där som i Bangkok och många andra städer gott om piratkopior.
   Funderade just på Italien spm har så höga böter om man anträffas med en kopia i landet…I resten av Europa är det inte lika strängt. Intressant är det och det blir stundtals påtagligt och då funderar jag över det.
   Trevlig söndag.

 10. Eftersom min erfarenhet till medelhavet är begränsad så har jag inte så mycket att komma med, men det var intressant att läsa om dina erfarenheter 🙂
  Önskar dig en fin söndag!
  Kram

  1. Detta var några tankar men även i Stockholm finns liknande försäljare och säkert i andra svenska större städer.Jag har funderat en del på det hela, men jag blir inte störd för de är inte alls påträngande.Och pengar itll levebröd måste de ju ha. Eftersom de är “papperslösa” kan de ju inte heller få jobb och jobb är det på många ställen i Europa ont om.
   Önskar dig också en fin söndag.
   Kram!

 11. Jag är kluven. Egentligen stör dom mig inte (utom på högsäsong när det ibland är smått omöjligt att komma fram för att dom tar upp typ halva paseon och det är en miljard andra ute och går…), men att sälja piratkopior och inte göra rätt för sig som “alla” andra måste göra (läs moms 😉 känns orättvist. Jag förstår inta att dom inte blir lynchade av dom andra på marknaden när dom står där med sina lakan mitt bland stånden som det betalas för.
  Men i stort stör dom mig inte, det som VERKLIGEN stör mig är “musikanterna” som kommer och ylar (typ porom-pom-pom-mannen) och sen ska ha betalt för att dom stört friden.
  🙂

  1. Jag tycker också att “musikanterna” är mer störande. Och sen vill de dessutom ha betalt för oljuden. (Oftast är det ju oljud)
   Kanske kan vi ta upp konkurrensen med denna “gitarr med man” och själva börja sjunga.
   Just nu har jag inte sett några “skynkmän” så kanske de är på semester. Glasögonsäljarna är dock tämligen aktiva. Men de stör mig inte.
   Sen kan man ju undra över polisens roll i sammanhanget när det gäller gatuförsäljarna, “los monteros”. De verkar ofta blunda.
   Önskar er en trevlig söndag.

 12. Försökte kommentera här igår, men det gick inte. Piratkopior, tja företagen som äger märkena är minst lika goda kålsupare, dom jagar runt i Indien Bangladesh och Sydostasien på leverantörer som pressar priset mest.
  Sen struntar man i att det förekommer svältlöner, barnarbete, på tok för långa arbetsdagar eller att det saknas fackliga rättigheter.
  Rätt åt dom.

  1. Märkligt att det inte gick att kommentera, men kanske var ledningarna i blåsväder”.
   Visst är det så med företagen som gör och säljer dessa kopior vidare. Arbetsförhållandena är bedrövliga. Och härifrån handlar ju även många svenska företag, man byter baar namn i etiketterna. Det är ju sällan något idag tillverkas i Sverige eller ens i Europa. Även inom EU ser ju bestämmelserna olika ut vad gäller piratkopior.Italien försöker men mycket piratkopior säljs där också.

 13. Såklart är det inte ok med kopiorna. För många år sedan köpte jag kopior från Turkiet (ville köpa bl a t-shirts och kopior var typ det enda som fanns att tillgå…) och vilken toppenkvalitet! T-shirts har gått från pojke till pojke och är fortfarande som nya… Undrar var dessa supersaker tillverkas, och om det är samma med alla kopior.

  1. Detta med kopior är ju svårt och även svenska butiker köper in kopior och märker de med sin logga. Och inom EU finns heller inga enhetliga regler. Italien sägs ha kraftiga böter (har läst om dessa hos svenska Tullverket) men samtidigt har de också gatuförsäljare som säljer piratkopior. Känns lite dubbelt.
   Förr vet jag att många bomullsprodukter tillvekades i Turkiet, men idag nör man ser var kläderna är gjorda är inte längre Turkiet så vanligt. Indien, Bangladesh, Kambodja, Kina och Thailand m.fl. länder i sydostasien är mer vanliga. Vet att en del kopior är andrahandssortering men med samma kvalité som originalet men som kan ha pyttesmå skönhetsfel.

   (Men t.ex. en piratkopierad Michael Korsväska syns ju lång väg, liksom Guccibagar och annat i väskväg.)

  1. Jag kan förstå det. Och även där fanns ju många gatuförsäljare. Jag har inte varit i Nice på många år så kansk edet är dags igen för ett besök. Var där många gånger i ungdomen på språkresor och senare i vuxenlivet i andra sammanhang.
   Men visst är Nice nu även för mig förknippat med det hemska som hände där.

 14. Jag förstår inte alls detta med kopior. Jag kan vilja köpa något enkelt och billigt ibland (behöver inte vara ett märke) men då vill jag ju INTE att det ska stå ett känt märke på. Då känns det dumt tycker jag … Om de sålde saker UTAN märken skulle jag gärna köpa, men de där märkena hindrar mig…

  1. Inte jag heller. Men det finns ju en ganska stor arknad för detta och i stora delar av världen. Jag tycker tankeb på att gatuförsäljarna sättter på ett eget märke “Top Manta” är bättre. Visserligen fortfarande kopior men utge sig inte för att vara något mer känt märke.
   Jag grunnar fortfarande på varför man väljer att köpa en piratkopia av t.ex. en M.K. väska eller Guccibag, med påklistrade märken.
   Påklistrade märken hindrar mig också. Och i Italien är det höga böter fr att ta in fejkvaror. Men å andra sidan finns det gatuförsäljare där också. Milt sagt dubbbelmoral. Och i Sverige som i en del andra länder bryr man sig inte så mycket.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *