Stockholm

Kontraster – Januarikyla byttes mot mer värmande inslag

Gårdagen bjöd på fina kontraster. En vacker och snöig vinterkväll i Stockholm värmdes upp av en vietnamesisk middag fylld av läckra smakkombinationer och färger. Värmande på alla sätt.

Kontraster. Här Odenplan som vi bytte mot värmen i miljö och mat på den vietnamesiska restaurangen Minh Mat alldeles i närheten.Odenplan i Stockholm känns i vanliga fall grå och trist men den nyfallna snön och belysningen piggade upp.

Kontraster

var det mellan den kyliga kvällen och värmen inne på restaurangen blev påtagliga. Men först skulle vi till “rätt” restaurang. Antalet vietnamesiska restauranger i Stockholm är stort och det finns många som är riktigt bra. Jag skulle träffa min äldsta väninna Eva (Vi har känt varandra och umgåtts  i dryga 50 år) och äta middag och förstås prata. Ofta besöker vi olika asiatiska restauranger. Ett lätt val för oss för  vi tycker om asiatisk mat och vi tycker om Asien. Nu hade vi bestämt oss för en restaurang där vi varit tidigare men nu inte riktigt kom ihåg namnet på . I varje fall ingick bokstaven “m” i restaurangens namn.

Eatnam, en vietnamesisk restaurang nära Odenplan, i korsningen Odengatan – Västmannagatan.  Nej, här var det inte. Men restaurangen var välbesökt även utan oss.

Så plötsligt kom vi på att restaurangen vi båda tänkte på var “Minh Mat”. Också på Odengatan, mellan Odenplan och St. Eriksplan. Men så var det bordsbeställningen. Den hade vi inte tänkt på. Vilket man bör göra även en vardagskväll i Stockholm. Restaurangen är liten och var helt fullbokad denna onsdagskväll men vi fick ett bord med kortare sittning, en timme och 20 minuter. Och vi slog till.

Eva på väg in i värmen på restaurang Minh Mat.

Stor kontrast att komma in i värmen på den vietnamesiska restaurangen Minh Mat mot att vara ute i januarikylan. Minh Mat är en liten restaurang med kanske ett 20-tal bord och alltid mycket välbesökt. Fullt förståligt.(Här halva restaurangen)

Så var det val av rätter…

Menyn är lockande och består i princip av tre avdelningar; smått, mellan och större.  Tanken är att man som i Asien med fördel delar rätterna. Vi var här i juni 2017 (har hunnit med många restauranger sedan dess) men inte mindes vi vad som beställdes då- Att det va väldans gott och vackert upplagt kom vi ihåg. Hade jag tittat tillbaka i bloggen så finns det dokumenterat men nu gick vi på det som verkade gott.  (Grodlåren ville jag inte ha.)Och det gjorde allt. Vi bestämde oss för att dela tre rätter av modell “smått” och en rätt från “mellan”. Till att börja med. Men eftersom vi åt “på tid” så ville vi inte heller beställa in för mycket.

Vi beställde

två olika varianter av rispappersrullar; sommarrullar – rispappersrullar med stora räkor, mango och färska örter. De andra rullarna, vinterrullar, innehöll bitar av brässerad fläsksida, soyabönsås, enoki (en japansk matsvamp) och färska örter.  (Såg senare att dessa åt vi även vid förra besöket här)

Rispappersrullarna är mjuka och så goda. Verkliga konstverk. Dessa, liksom all övrig mat, presenteras vid bordet av personalen. Bra att få förklarat vad allt är.

Japansk kammussla, vattenkastanj, färsk mango, lime, gurka och sesamfrön.

Grillat ankbröst i vildbetelsblad (vanliga i asiatisk matlagning) med apelsin och hoisinsås (blandning av soja, honung, vitlök, jordnötsolja)

Vår rätt av mellankaraktär blev en helt vegetarisk rätt,  “rättika La Vong”. Rättika, ingefära, syrat ris, nudlar, dill, krysantemumblad, sojapärlor (vax av soyabönor) och fiskmynta.

De stora bladen är fiskmynta, en krydda med lite fisksmak ,som är vanlig i asiatisk matlagning. Riktigt god här tyckte vi.

Väldigt nöjda

och värmda av både mat och samtal lämnade vi Minh Mat för den här gången. Eftersom restaurangbesöket blev väl kort  gick vi vidare till ett närbeläget café och fortsatte våra samtal över en kopp cappuccino. Gick bra det också-

Skridskoåkning i Vasaparken kändes som en kylig kontrast till restaurang och matvärmen.

 

30 svar på ”Kontraster – Januarikyla byttes mot mer värmande inslag”

 1. Älskar vietnamesisk mat.

  Lite värme skullle kännas skönt. Det är -16C just nu! Och sola skiner.
  USA fryser just nu.

  1. Visst är den vietnamesiska god! Förstår att du också tycker om den. Oj, så kallt ni har det! Förstår att USA fryser nu. Här i Stockholm håller det sig runt -6.

 2. Vilken trevlig stund i alla fall! Så intressant med allt det där som inte finns hemma. Fiskmynta? Aldrig hört talas om. Låter inte vidare mumsigt men det är det säkert. 😀
  Kolla vad läckert det blev med alla de knotiga grenarna och skridskoåkarna i bakgrunden!

  1. Jättetrevligt! Alltid så fint att ses. Vi äter ju gärna asiatisk mat och har testat många av Stockholms asiatiska restauranger under årens lopp och med stor behållning. Just alla färska kryddor som vi inte har är roligt att testa och de passar ju fint i denna matlagning.Fiskmynta hade jag heller inte testat innan men passade perfekt i denna rätt. I det vietnamesiska köket och i en del andra asiatiska kök är den ganska vanlig.
   Och det var verkligen kontrastfyllt att från den vackra vinterkvällen med lätt snöfall komma in i värmen och för en stund matmässigt och stilmässigt förflytta sig till Vietnam.Och för både min väninnas och min del är det speciellt med Vietnam. Ett land vi både tycker om och besökt några gånger.
   Visst är sista bilden läcker. Jag blev själv förtjust i den. Kul att du också tyckte om den.

 3. Så mycket mumsig mat och flera ingredienser som jag aldrig hört talas om . Alltid kul att pröva nytt. Restaurangens namn var verkligen slående. Min mat, fast med lite annan stavning.
  Jag kan ju låtsasäta från dina fina bilder. Nä, jag får allt mat idag med, men börjar känna lite sug i magen nu.
  Jag har kålpudding kvar sen igår, bestämde mig för att göra så, i stället för att frysa in. Jag hade spetskål, inte vitkål, denna gången.
  Stor kram!

  1. Vi är ju väldigt förtjusta i asiatisk mat och vi besöker ofta sådana restauranger. Finns många väldigt bra i Stockholm. Men även den asiatiska maten skiljer sig mycket åt.Men den är ju oftast tämligen “lätt” och vackert presenterats.
   Kålpudding låter gott. Och gott med spetskål i.
   Stor kram!

 4. Såg ut som maten var riktigt god och en ögonfröjd. Ibland behöver vi kontraster i vardagen. Speciellt när det är kallt behöver vi sk ” het” mat. Nu vet jag inte om det ni åt var starkt/ hot. Gammal vänskap rostar aldrig?
  Ha det bra/ kram

  1. Stockholm var vackert i går kväll med lätt snöfall och några minusgrader så att komma in på denna lilla vietnamesiska pärla blev verkligen en kontrast.
   Väldigt god mat och så vacker när den serverades. Maten var lagom “het” och det kändes nästan synd att börja äta av den.
   Och gammal vänskap är väldigt värdefull. Ingen rost här inte.
   Ha det fint du också.
   Kram!

 5. Jag har inte smakat mycket från det vietnamesiska köket men maten så verkligen både spännande och tilltalande ut. Vackert serverad också vilket betyder mycket när man äter. Jag förmodar att det inte blev någon avslutande skridskotur då 😉

  Kram och god kväll!

  1. Den vietnamesiska maten känns, som annan asiatisk mat, “lätt” och varje rätt ser ut som ett konstverk. Vackert för ögat och även för gommen. Vda gäller skridskoturen så hade det varit trevligt men denna gång avstod vi.
   kvällen har varit trevlig och hela dagen har jag varit på drift och vift.
   Kram och trevlig fortsatt kväll.

  1. Visst var det. Stockholm var fint igår kväll. Men visst var det kyligt så värmen inne på den vietnamesiska restaurangen värmde med både miljö och mat.Maten var så god och vackert upplagd så vi åt med andakt.
   Jag har haft en fin sista januari och full fart har det varit.
   Hoppas du haft en fin dag.

 6. Du och din väninna är förtjusta i asiatisk mat, vilket jag också är. Tur att ni hittade rätt och fick bord, även om inte sittningen blev så lång. Det gick ju bra att fortsätta på annat ställe och det var bra.

  Har du börjat ladda för varmare trakter än?

  1. Vad roligt att du också tycker om asiatisk mat. Så gott och varierat. Lätt mat dessutom. Vi kom rätt och njöt av god mat och vackra uppläggningar. Men nästa gång ska vi boka i god tid- Och vi hade ju ätit klart när det var dags att gå. Fint att fortsätta på ett café för samtalsämnen saknades inte.
   Mentalt har jag så smått börjat ladda inför långresan. Så spännande.

 7. Så spännande att läsa om dina restaurangbesök på okända krogar för mej! Min man är ju inte så himla förtjust i asiatisk mat, fast han gillar ju nudlar, haha!!
  Allt såg väldigt gott ut!
  Nu måste jag rusa mot jobbet….Kram!

  1. Då får du nog ta med honom någon annanstans… Men tycket man om asiatisk mat/vietnamesisk mat så kan denna restaurang rekommenderas. Väldigt populär och med så god mat.
   Önskar dig en bra jobbnatt.
   Kram!

 8. Grodlåren skulle jag också hoppat över men det andra såg ju gott ut. Härligt att gå på restaurang, vi gör det ganska ofta. Men här i Västervik är det inte så fullt. Ja på sommaren kan det vara det. Trevlig helg och stor kram på dig. ??

  1. Vi hade en trevlig kväll med god mat men här i stan måste man oftast beställa bord även vardagskvällar. Vi hade missat det. Men nu gick det bra ändå. Blev lite kort tid bara att äta.
   Önskar er också en fin helg.
   Kram!

 9. Min middagsmat, tomatsoppan, till trots blev jag förfärande sugen nu så här sent på afton. Har aldrig ätit på vietnamesisk restaurang. Gick in på länken till den fyndiga eatnam och kollade menyn, mycket var ju faktiskt bekant. Fast sen smakar det ju helt annorlunda när det är tillverkat enligt alla konstens regler…
  Ja det har sina fördelar att bo i storstan, utbudet är ju enormt! Kram

  1. Tomatsoppa låter gott det också- Vår vietnamesiska mat smakade så gott och dessa färska kryddor som vi inte är vana att använda gör också det där “lilla extra” för smaken. Asiatisk mat är ganska lätt för magen så den passar mig väldigt bra.
   Utbudet här är stort och just Eva och jag brukar testa oss igenom de asiatiska varianterna.
   Kram!

 10. Älskar ju också vietnamesisk mat så jag bara dreglar som du förstår:-) Å Minh Mat har jag varit på såklart. Den restaurangen går ju inte att undvika när man jobbar vid Odenplan. Eatnam har jag också besökt, men den gillade jag inte.

  Rispappersrullarna är verkligen konstverk och en fröjd för både ögat och magen – mums säger jag bara.

  Roligt med japanska ingredienser på en vietnamesisk krog. Älskar ju japansk mat lika mycket som vietnamesisk.

  Ankröst har jag visserligen ätit på kineskrogar men inte med vildbetelsblad, som jag ärligt talat inte visste att det fanns. Detsamma gäller för fiskmynta som jag tycker låter otroligt spännande.

  Att jag älskar asiatisk mat vet du ju vid det här laget. Men hoisinsås väljer jag alltid bort. Den är nog den enda “ingrediensen” på vietnamkrogar som jag inte gillar. Smakkombon är liksom helt fel enligt mig och dödar smaken av självaste maten. Men vi tycker ju alla olika som tur är.
  Kanske gör du ett besök här på Minh Mat igen.
  (Har även idag varit i trakterna här.)

  1. Vi tittade bara in på “Eatnam” men det var ju inte den vi tänkt oss. Synd bara att vi missade att boka bord på Minh Mat. Men det löste sig ändå. Kan tänka mig att du varit här en del. På Åsögatan ligger en annan vietnames. som jag vet att du också gillar, Nem Nem Ouan. Väldigt bra den också. Även jag gillar japansk mat. Ja, det mesta av de asiatiska köken. Vad gäller såser så brukar de serveras separat och gillar man inte en så brukar dte gå bra att få någon annan om man så vill. Betelbladen till ankbrösten hade vi inte smakat tidigare men det var riktigt gott. Fiskmynta tror jag antingen man gillar eller inte. Och den går ju att ta bort. Men både Eva och jag tyckte den gjorde sig i rätten. Kan absolut hålla med om att hoisinsåsen kan ta över. Men här var den väl “avvägd”.

 11. Mums, så mycket härlig mat. Synd att ni inte kunde sitta kvar så länge, men ni löste det ju i alla fall.
  Verkar vara kallare i Stockholm nu. 🙂
  Ha en skön fredag!
  Kram!

  1. Det var verkligen gott och den vietnamesiska maten är så “fräsch”. Här finns många både vegetariska och veganska rätter så det är en restaurang som passar många.
   Just nu på morgonen är här -1 men det har varit lite kyligare några dagar. Snön ligger i alla falla kvar. Den lilla snö som finns.
   Önskar dig också en fin fredag.
   Kram!

 12. Bra namn på restaurangen, svenskt namn med vietnamesisk stavning, fyndigt.
  Jag är också väldigt förtjust i vietnamesisk mat och allt ni beßtällde såg mumsigt ut.
  Läckra vinterbilder, särskilt den sista.

  1. Restaurangnamnet är riktigt fyndigt. Kommer du hit så kan jag rekommendera Minh Mat. Så gott och blundar man och tar en tugga så kan känslan av att vara i Vietnam infinna sig. Kul att du också tycker om vietnamesisk mat.
   Sista bilden blev riktigt bra trots att den togs lite på avstånd och att det var mörkt. Men lite stämning kom fram.

  1. Tack! Det var en vacker och kylig kväll här i huvudstaden så en skön kontrast att komma in i värmen på den vietnamesiska restaurangen. Man kände sig nästan förflyttad till Vietnam både miljö och matmässigt. Men jag tror det fanns flera rätter du skulle uppskatta.
   Kram!

 13. Åh vad gott med vietnamesisk mat! Såg ut som ni gjorde väldigt goda val också 🙂
  Fast jag gillar inte att äta på tid… På menyn på Alinghi står det (har stått förut i alla fall) att man får sitta max en timme. Men jag antar att dom inte kör iväg en så länge man äter 😉
  Ha en braig dag – här blåser det som bara den!

  1. Gott var det! Men att äta på tid tycker inte vi heller om. Denna gång fick det bli så eftersom vi missat att boka bord. Maten var så bra att vi fick ta den olägenheten att äta på tid. Får boka bord nästa gång.Trevlig fredag!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *