Södermalm Stockholm

Konstutställning på Södermalm- Galleri Bellman

En av många fördelar, som jag ser det, för min del med att bo här på Södermalm är att det mesta är väldigt tillgängligt. Och det gäller i princip allt. Vatten inte inte minst. Södermalm är ju en ö och är omgiven både av Östersjön och  en del av Mälaren. Gott om natur, ett stort och varierat kulturutbud, promenadavstånd till mycket och att Södermalm är som en stad i staden. Igår tog jag tillfället i akt och besökte en konstutställning på Galleri Bellman. Galleriet ligger på Bellmansgatan som är en liten tvärgata till Hornsgatan. Det nuvarande namnet på gatan kommer kommer från att skalden Carl Michael Bellman föddes här.

Stockholm Södermalm. Götgatan. På väg till Galleri Bellman för att se en konstutställning. Götgatan på Södermalm igår klockan vid 16-tiden. Jag är till fots på väg till en konstutställning på Galleri Bellman. Skymningen börjar sänka sig men himlen är fortfarande svagt blå ljusblå och ger ett vackert sken.

På väg till Galleri Bellman

Galleri Bellman ligger upp på Mariaberget, på Bellmansgatan. Och Mariaberget är en av flera höjder på Södermalm. Här uppe på höjden finns också sedan ett antal år tillbaka en promenadväg, Montelisuvägen,  där en har en vekligt fin utsikt över Stockholm.

Det var den “blå timmen” , mellan skymning och mörker och det var helt klart. Så innan jag gick in på gallleriet  passade jag på att blicka ut över delar av Stockholm-

Riddarfjärden, Riddarholman och Riddarholmskyrkan skymtar mellan husen på Mariaberget.

Lite mer till höger ser jag delar av Gamla stan. Det höga tornet tillhör tyska kyrkan.

Det var ju till Galleri Bellman jag skulle. Men även att stå här vid kanten av Mariaberget och blicka ut över huvudstaden är som en tavla i sig. Snarare fler tavlor.

Snett emot galleriet ligger Brännkyrkagatan som har sina rötter tillbaka till 1600-talet, men då med namnet “Gamble Badestugegatahun. Efter detta har gatan haft olika namn. Vill du veta mer om gatan så finns info i länken ovan.

Galleri Bellman och konstutställning

Här på galleriet har konstnären Magnus Säker och textilkonstnären Eva Säker en utställning från den 28/10 -3/11. Så på onsdag den 2/11 är det s.k. “finissage” och galleriet har denna dag öppet mellan klockan 12 och 21. En konstutställnings invigning kallar en vernissage och det brukar då vara  extra festligt. Så även ett “finissage”. Ett lite roligt “hitte på”ord som konstnären, tillika utställaren här, Magnus Säker, var bland de första att använda. (Han lär också ha kommit på ordet)

Galleri Bellman och konstutställning.

Mer om galleriet, konstnärerna och utställningen som finns nu och även kommande finns att läsa här.

Magnus Säker målar med olika tekniker och blandar ofta olja, akryl och sprayfärg. Målningarna är både abstrakta och till viss del föreställande. Mycket färg ger ett starkt intryck.

Eva Säker jobbar med textil där kollage, broderier och applikationer används på olika sätt. Handväskor och kuddar är en av hennes stora passioner. Ofta använder också Eva sig nästan alltid av material som återanvänds.

Stockholm. Södermalm. Konstutställning Galleri Bellman-. Magnus Säker och Eva Säker ställer ut. Roligt med en konstutställning där både tavlor och textil fint kan samverka.

Vid tavlorna finn små skyltar med en kort presentation av tavlorna. Har slumpmässigt fotograferat tavlorna och några är med här idag-

Kungsgatan i Stockholm med Kungstornen.

Tavlan till vänster är just ett motiv av Brännkyrkagatan varifrån jag också har med ett foto. Tavlan heter “District South Brännkyrkagatan”. Kudden har Eva sytt.

Avslutningsvis en klänning som Eva sytt . (Den är såld) Tyget, som är från 50-talet hittade hon i en gammal butik i Gamla stan. Färgerna och mönstren kom inte riktigt fram här på bilden. Men retro är det.

Hur kom det sig nu att jag kom hit till utställningen? Jo, se via Blogglandia. Tack för besöket.Och stärkt av detta promenerade jag hem i den vackra kvällen-

(Vill någon se mer av det Eva skapar så finns det på Instagram; byjuliannie)

32 svar på ”Konstutställning på Södermalm- Galleri Bellman”

 1. Vilken tur att ” Blogglandia” finns, då många bra tips man får där!
  Vilken härlig färgstark utställning du fick se och vyerna på vägen dit behöver inte skämmas för sig denna vackra höstkväll. Blå timmen är oftast riktigt fin.

  1. Visst är det! Och på så många och olika sätt. Även promenaden både dit och hem var njutbar- Och roligt med utställningen Jag njöt av det också.

 2. Jag tycker om både tavlorna och textilen. Eftersom textilkonst ligger mig varmt om hjärtat var jag bara tvungen att kolla in Instagram. Så mycket vackert jag fann där! Tack för tipset. Kram

  1. Vad roligt Gunnel!Jag tänkte på dig när jag var här igår och just på textilierna för din del. Du hade tyckt om ett besök här och kan tänka mig att du och Eva haft ett intressant samtal. Så roligt att höra henne berätta om sitt skapande. Var också roligt att se kuddarna som passade så fint till tavlorna. Tyvärr blev bilderna jag tog av Evas sydda väskor suddiga. Men du såg säkert på hemsidan mer.
   Jag uppskattade verkligen att du var med.
   Kram

  1. En vacker kväll var det och jag är så tacksam över att just ha gångavstånd till så mycket så det är kätt att slinka in på olika gallerier . Gott om dem här på Söder. Och väldigt roligt att det är via bloggen jag fått kontakt med Eva.
   Jätteroligt att se utställningen och mycket här som inspirerade. Många härliga tavlor och fina textilier.

 3. Så fint det är i stan med allt ljus och vackra fasader. Och så roligt med konstutställning med en vacker promenad dit och hem. Som konst det med.
  Och nu är vi i det lite gråa november men kan ju bli soldagar ibland, hoppas det.
  Hade en trevlig dag igår med många roliga samtal, så uppiggande det är. Lite duggregn men plötsligt lyste solen och löven som sitter kvar blev till guld.

  Ha det fortsatt fint i första novemberveckan.

  1. Visst är det! Och just som du att vägen hit och hem också var spm ett konstverk. Och några av bilderna jag tog och fick med här i bloggen “i den blå timmen” var nästan som tavlor. Kanske inte bilderna, men det jag såg.
   Trevliga dagar med goda samtal är värt mycket och de skulle en behöva fler av- Förstår att det var en fin känsla.
   Och visst är det vackert när löven lyser som guld i den bleka solen.
   Önskar dig också en fin novembervecka.

 4. Vilken intressant och trevlig utställning du besökte. Att det sedan blev en fin promenad dit och hem var inte det sämsta. Finns helt klart många fördelar med att bo så centralt som ni gör.

  Önskar en fin tisdagskväll nu!

  Kram

  1. Jätteroligt att jag tog vägen förbi. Mycket fint att bli inspirerad av och en skön promenad i den vackra kvällen blev det också.
   Även idag en “inspirerande dag”. PÅ Moderna nuseet.
   Önskar dig en fin kväll.
   Kram

 5. Finns ju alltid något att göra när man bor i en stad om man vill, speciellt när man bor mitt i.
  Fantastiska bilder Ditte, sååå vackert.

  Ha en underbar kväll Ditte.

  1. Så är det! Och trevligt att ta en sväng i “den blå timmen” och kombinera det med en konstutställning.
   Önskar dig också en fin kväll.

 6. Å så tjusigt och fin kombination med de två, säker Säker upplevelse 👌😊
  Finissage deltog jag i i Skellefteå och det är rätt så vanligt här också.
  Kul även med festligt avslutning 🎉
  Varm kram

  1. Det var jätteroligt att titta in här och mycket som inspirerade.
   Och visst är det roligt även med en festlig avslutning.
   Varm kram

 7. Vilka underbara bilder från Stockholm by night, eller jag inte riktigt by night, men ändå. Suveränt jobbat där!
  Så kul med ett par då båda två är konstnärer. Snacka om att kunna inspirera varandra, vilket paret absolut har gjort tycker jag.
  Den där klänningen är riktigt cool. Annorlunda och lite Desigual-stuk över den. Kudden gillade jag också. Vad gäller tavlorna var nog Kungsgatan och Brännkyrkagatan mina favo. Hoppas paret säljer mycket!

  PS. Finissage hade jag aldrig hört talas om. Gillar uttrycket och vad det betyder – smart:-) DS.

  1. Tack! Ja, att strosa här tvärs över Söder och här uppe på Mariaberget var lite som att befinna sig i en kuliss. En vacker kväll och några av vilderna blev riktigt bra.
   Eva Säker har jag mött via Blogglandia och nu när hon och maken ställde ut här på Galleri Bellman passade det bra att jag tog mig en titt. Jätteroligt!
   Jag vet att Eva sålt en del och uppfattade det som om även Magnus gjort det. Jätteroligt.
   Dina favoriter fastnade hos mig också plus några till.
   Visst är “finissage” ett bra begrepp.

 8. Va kul att komma iväg på en konst och textilutställning, och i din närhet. Fina foton från blå timmen på söder. Gillade de mjuka formerna på tavlorna som han målat, jättefina tavlor! Å snygga kuddar som Eva sytt, och klänningen, jättefin!
  Ha en fin kväll!
  Kram

  1. Tack! När det är så nära är det ju enkelt och det blir inte till en utflykt.Ohc en fin promenad blev det både dit och hem, tvär över Söder.
   Väldigt roligt att se tavlorna och även Evas textilier.
   Hoppas du haft en bra kväll.
   Kram

 9. Du är en mästare på att fotografera, det måste jag säga, underbart! Jag njuter av fotona. Texten kan jag inte läsa så bra, så den hoppar jag. Men inlägget gav mig energi och glädje.
  Varm kram!

  1. Tack! Synd att du inte kan läsa texten men kanske kan du via stýncentrum få /få låna en dator som kan läsa texten för dig. Har vännet som båda har liknande. Väldigt praktiskt och underlättar mycket.
   Utställningen var givande och likaså promenaden dit och hem-
   Varm kram

 10. Det här var konst i min smak! Den första kvinnotavlan blev jag mycket förtjust i, så mycket livsglädje! Kungsgatan föll mig också särskilt mycket på läppen, jättefin! Du har verkligen ett helt smörgåsbord av sevärdheter förutom den vackraste av städer också ett stort urval av kulturevenemang som konstutställningar och museer. Tack för att jag fick kika in och beundra!
  Kram

  1. Du var med här. Jag “pratade med dig” och även några ytterligare bloggvänner. (Men tyst förstås)
   Extra roligt att se tavlor som var så varierande.
   Evas textilier är också så fina-
   En vacker kväll var det ju också och den här “blå timmen” gav ett så fint ljust .
   Kram!

 11. Jag gillar tanken på en “kombosage!” textil och tavlor i ett. Där fanns några tavlor och kuddar som jag gärna skulle vilja ha, men det får stanna vid det!
  Underbart att bo i en småstad mitt inne i en storstad! Bättre kan det nästa inte bli! Fina bilder i blå timmen!
  Kram

  1. Tack! Den här “blå timmen”gav verkligen ett speciellt och vackert ljus och med lite blöt asfalt därtill.
   Kombosage! Vilket härligt ord! Ja, det var roligt att titta in och mycket fint fanns att se. En skön promenad både dit och hem blev det också.
   Vi bor bra här och Söder är ju som en stad i staden.
   Kram

 12. Det fyndiga ordet finissage läste jag nyligen i en av Ulf Lundells serie Vardagar. Alltid roligt med nya ord. Skulle vilja gå på ett fnissage, skratt behövs året om…😉Hälsningar från Uppsala.

  1. Tack för tipset om Ulf Lundells bok. Har inte ännu läst den.
   Ordet finissage är bra.Och talande.
   Jag myntade för några år sedan ordet “njutflykt” -en utdlykt som var det där lilla extra. Har använts av både mig och andra. Kul, tycker jag.
   För visst behöver vi skratt.
   Hälsa fina Uppsala.

  1. Jag uppskattar verkligen nu att bo så här inne i stan. När döttrarna var små och senare växte upp bodde vi i villa i Upplands Väsby men flyttade till stan 2002.
   Och visst är Stockholm vackert. Absolut!
   Kram

  1. Fastnade också för dem men även en del andra. Just det enkla här och karakteristiska lockade mig också.

 13. Fantastiska bilder från din promenad en sen hösteftermiddag … och så trevligt med en utställning med olika konstarter. Klänningen ser häftig ut, men ingen jag skulle vilja ha … har inte haft någon klänning på väldigt många år.
  Kram

  1. Tack! Jag tyckte nästan när jag gick här att jag befann mig i en “blå tavla” i den blå timmen-
   Klänningen såldes snabbt och den skulle inte ha passat mig heller . Men för rätt person så.
   Roligt att Magnus och Eva hade utställningen tillsammans och där även textilkonst var med.
   Kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *