Skyltar Stockholm

Konst, vad är det – Skyltsöndag #391

Söndag igen! Och här på bloggen innebär söndagar att det också är dags för “Skyltsöndag,” ett tema som bloggvännen BP  så förtjänstfullt förvaltar. Skyltar av olika slag gäller och tolkningen är som vanligt väldigt fri. Och eftersom jag i veckan ägnat mig en del åt konst i olika sammanhang så går det igen i dagens skyltning.

Men jag, liksom många andra i ”Blogglandia”, inleder denna söndag med ett tänt ljus för vår vän ”Ama” som avled i onsdags kväll. Tack LillaSyster för initiativet till detta.

Rött var ”Amas” älsklingsfärg. Tänkte också på detta som någon sagt; ”Livet – det är inte de dagar som gått utan de dagar man minns”.

Konst – Vad är det?

Riktigt roligt att fundera över detta. Jag har läst ett par böcker av konstnären/författaren Ernst Billgren där han funderar över detta. Han leker med orden och med terminologin.  ”Konst är det som gör oss till människor”.  Han funderar också bl.a över; ”Hur vet man om en målning är bra”. ”Vad är smak?”.

I veckan var jag på Moderna museet för att se den svenska konstnären Hilma af Klint och hennes målningar ”De tio största”Men är en här så finns det även en hel del annat som drar ögonen åt sig. Moderna museet och ArkDes, Sveriges nationella centrum för arkitektur och konst ”hänger ihop.”

Den här skylten finns i entrén till Moderna museet. Och geten är med.

Stockholm. Moderna museet. Geten av Robert Rauschenberg. Verket heter "Monogram". Men är det konst. Beror på betraktaren.Geten är tillverkad av konstnären Robert Rauschenberg och inköptes till Moderna museet 1965. Konstverket heter ”Monogram” Men är det konst? En uppstoppad get. Det beror på betraktaren .

Är detta konst?

Syockholm. Moderna museet. En del mycket modern konst. En pall och ett cykeldäck. Konst eller konstigt? En pall och ett cykeldäck placerat i en hörna. Kul tanke tyckte jag och ganska effektfullt.  Observera skuggan. På skylten står att läsa;”Vänligen rör ej konstverket” .Och på engelska ”Please do not youch the art”.  Konst eller mest konstigt? 

Stockholm . Moderna museet. Är ett fönster konst? Konst i form av ett fönster. Eller?  Här satte min fantasi igång.

Här är texten som sår på fönsterblecket.

Konstnären Andy Warhol och hans tavlor och bilder, både i färg och svartvitt ,tillhör några av världens mest kända konstverk. Här har han strax efter Marilyn Monroes död i augusti 1962 gjort 25 silkscreenmålningar av henne . Mer om målningarna och Warhol finns att läsa här på museets sida.

Marilyn Monroe, silkscreenmålningar av konstnären Andy Warhol. Målningen är baserad på foton från filmen Niagara som från 1953. Smaken är olika men jag är väldigt förtjust i mycket av det som Andy Warhol  kapat.

Så till något som vi inte hade en susning om vad det kunde vara innan vi läste på. Någon som kan gissa vad detta färgglada alster skulle kunna ha för praktisk funktion. (Gissa gärna. Svaret kommer under bilden.)

Svar: Motorhuven på en bil. (Fanns angivit på en lapp bredvid)

Lite humor

Avslutningsvis tittade vi in i museibutiken och här fanns mycket av det mesta. Jag som är helt opysslig fastnade genast för en bok. Jodå, för en del annat också.

Jag bläddrade i boken ”365 kreativa dagar” som kom med en hel del tips. Ett tips per dag.

Ett av tipsen för att bli mer kreativ var att färglägga prickarna. Verkar var helt på min nivå.

Mer humor från veckan dock inte från Moderna museet .

Stockholm. Att flytta med med säkra händer kan verkligen vara en konst. Men Flyttfirman med det namnet verkar hoppfullt. Nog kan detta att flytta var en konst alltid. Och visst låter det tryggt med Flyttfirman ”Säkra händer”. Även registreringsskylten verkar säker.

 

Fler ”söndagsskyltare” finns här!  Titta gärna in!

 

38 svar på ”Konst, vad är det – Skyltsöndag #391”

 1. Vila i frid Ama! Min bekantskap med henne i Blogglandia var kort. Det var genom dig då du skrev här på bloggen att du var uppe hos mig i Skellefteå till min första utställning som hon kontaktade mig på min dåvarande blogg. Hon kände ju till Skellefteå.
  Men jag minns hennes sätt att skriva om sig själv som Ama och inte jag. Humor och självdistans tänker jag.
  Nu vet jag ju att Ama tillhörde er vänkrets i Torrevieja.
  Du förstår väl att jag hummar leende och nickande när du frågar vad är konst och visar till Ernst Billgrens tankar i böckerna?
  Den boken om 365 dagar känner jag igen , men inte läst. Följde en bloggvän genom hela 2000 dagars målande med en liten dikt på rim till. Händelser som påverkar både livet o konsten för min del. Både EB och bloggvänner med flera.
  Hon kom att ställa ute lite varstans både inrikes och utrikes. Vi blev närmare vänner via mail och skulle träffas, men hon gick ur tiden innan vi kom dit!’
  Fint skyltat inlägg Ditte, tack för det!
  Kram

  1. Varmt tack, Tove.
   Ama hade gott om humor och mycket självdistans. Och var ju från Skellefteå. Minns så väl när jag var hos dig på utställningen och Ama sedan skrev på din blogg. Senare i Torrevieja talade vi om ”Liljas” och Skellefteå- Det var ju där i skolan Anders och Ama träffades.
   Jag förstår att du ”hummar! över mitt inlägg idag om ”Vad är konst”. Det var ju hos dig jag hittade böckerna och blev intresserad. Intressant att följa en bloggvän med så många dagars målning. Mycket att ta in. Målande och att skriva till är nog en givande kombination.
   Beklagar att din vän oc du inte hann ses. Men du har minnena kvar.

 2. Tack för att du ville vara med och tända ett ljus. Och tack för länken. Ama lämnar oss med ett stort tomrum.
  Gillar motorhuven! Den där cykelhjulsinstallationen kunde ju jag göra här hemma…..vi har ju gott om cykelhjul är inte lika säker på att maken skulle uppskatta om jag tog diverse träning/tävlingshjul och satte fast dem på pallar. Men tankarna gick också till en spinnrock.
  365 kreativa dagar….färglägga prickar känns lite väl simpelt att göra en bok på.
  Snyggt skyltat från din konstvecka =) Kram

  1. Tack, för ditt fina initiativ. Givetvis vill jag vara med. Ett stort tomrum är det och vi har ju träffat Johanne och Anders en hel del i Torrevieja. Senast i april. Fina minnen att ha med.
   Visst är motorhuven klatschig. Skulle göra sig var som. Även på en bil.
   Just så tänkte jag med pallen och cykelhjulet. Men hade nog inte kommit på tanken.
   Skrattade gott åt boken. Konstaterar att mycket går att sälja med mördande reklam.
   Kram och trevlig kväll.

 3. Så fint att vi är många som idag tänder ett ljus för Ama, fint initiativ från Lillasyster.
  Konst kan verkligen vara konstigt! Jag blir som ett frågetecken när jag ser vissa saker!
  Men just nu är jag sugen att ta mej till Fotografiska som har spännande utställningar.
  Ha en fortsatt fin söndag!
  KRAM!

  1. Visst är det fint! Ett gott initiativ av LillaSyster.
   Jag kan också bli som ett frågetecken inför viss konst. Och just Ernst Billgrens bok tar udden av detta; ”vad är konst”.
   Fotografiska är också högt upp på min lista.
   Önskar dig en fin söndag, trots regn.
   Kram

 4. Idag minns vi Ama lite extra här på Skyltsöndagen. Men annars också förstås. Hon satte spår i oss alla.
  Fin bild av ljuset och rosorna mot den blåa duken.

  Ja, vad är konst? Ett svar kan man knappast ge; säkert hur många som helst men inget som är det enda rätta. Konst är det som berör för min del, att ta vara på konst, att skapa med pensel, med ord, med vävar, trådar osv osv. i all oändlighet. Ibland kan man tycka att konstnären gör det lätt för sig men oftast finns en tanke bakom.
  Tack för ett fint inlägg idag igen Ditte!
  Kram

  1. Visst gör vi! Och hennes humor och slagfärdighet har vi med oss. Minns så väl när vi sågs i Torrevieja i april.
   Tack, tände ljuset här i onsdags kväll när jag fick beskedet av Anders och rött var ju också Amas läsklingsfärg.
   Eftersom jag i veckan ägnat mig åt att vara lite av ”kulturtant” har jag funderat i dessa banor om vad konst är. Och Ernst Billgrens böcker är skrivna med mycket humor om just detta-
   Visst finns det ofta en tanke bakom detta med konst. Och vi tycker så olika.
   Tack, för fina ord.
   Kram

 5. Så fint med ett tänt ljus för Ama i dag. Väldigt många uppskattade hennes blogg så hon lämnar ett tomrum efter sig i bloggvärlden också men också många fina minnen. Vila i frid Ama <3

  En intressant fråga ja och det finns säkert väldigt många svar på den. Ibland tycker jag en del bara blir konstigt men allt ligger i betraktarens ögon. Konst är i alla fall både spännande och intressant. Snyggt skyltat i dag men det har du ju alltid

  Kram och god söndagskväll!

  1. Ama var både en vän som vi senast träffade i Torrevieja i apri och även en fin bloggvän där jag dagligen läste hennes inlägg- Mycket humor.
   Fina minnen finns kvar och jag är så glad för det.
   Ernst Billgrens böcker om ”Vad är konst” tycker jag om och de är lättsamma och roliga.
   Och vad gäller konst så tycker en ju så olika.
   Det någon verkligen uppskattar kan av någon annan ses på ett helt annat sätt.
   Intressant är det. Och den här geten på Moderna förstår jag mig inte på. Men den står här och det helt oavsett.
   Önskar dig också en fin kväll.
   kram

 6. En speciell gemenskap som visar sig i Blogglandia är detta att tända ett ljus för fina Ama 🧡just idag, Skyltsöndag 🕯
  Tove skrev om bloggvännen som målade och skrev dikter varje dag i 2000 dagar, vi hade också lite kontakt, men jag har en tavla här av henne som minne.
  Konstnärlig skyltsöndag hos dig idag, Ditte, passar fint.
  Önskar dig en fin kväll.
  Varm kram!

  1. Visst! Tände ljuset i onsdags kväll när jag fick beskedet och sedan har det fått brinna. En fin tanke av LillaSyster att föreslå detta. Har så fina minnen från när Ama, Anders och vi sågs i april. De tar jag med mig och andra fina minnen också. Både från bloggen och våra träffar i verkligheten.
   Fint med din och Toves genensamma kontakt som skrev och målade i 2000 dagar. En lång tid.
   Ja, veckan var fylld av en hel del konst så det passade bra med lite tankar runt det.
   Och Ernst Billgrens böcker är så bra.Mycket humor.
   Varm kram

 7. Konst är ju väldigt mycket det, mer än man kanske tror, det är ju inte bara tavlor på konstmuseet här i stan tex.
  Färglägga prickarna där låter som något för mig också. 😉

  Vila i frid Ama, vi saknar dig.

  Ha det fint Ditte.

  1. Just så! Finns ju inga svar men en massa frågor. Just böckerna som Ernst Billgren skrivit tar upp detta med konst och vad det är. Många leenden när jag läst dem-
   Ja, visst saknar vi Ama.Mycket humor och slagfärdighet.
   Minns så väl när vi sågs i april-
   Ha det fint du också.
   Önskar dig en bra start på veckan.

 8. Så fint att du också hängt på LillaSysterns idé att tända ett ljus för Ama.

  Ja, vad är konst. Hjulet påminde om en gamma spinnrock, men då kallades det inte för konst. Sedan skrattade jag gott åt ”fresh widow” vid fönstret. Antingen var det ett stavfel eller nåt finurligt med ”second thoughts” som jag inte förstår.
  Motorhuven däremot älskar jag. När jag såg din bildtext var det ju glasklart att det var en motorhuv, men jag hade inte kunnat gissa faktiskt.
  Prickarna som ska färgläggas – hahaha! Bra att ha barnasinnet i behåll, eller hur;-)
  Flyttbilarna – rena höjdare för en erfaren skyltare som du:-)

  Tusen tack för länken och en suverän Skyltsöndag:-)

  1. Jadå!Visst hänger jag på. Tycker det var en väldigt god idé av LillaSyster. Och fint för Anders att se detta.
   Jag funderade också vid fönstret. Men kanske ska det vara just”widow”.
   Visst är det intressant att fundera vidare på just vad konst är. Gillar verkligen böckerna av Ernst Billgren där han med stor humor funderar runt detta.
   Vad gäller geten så kan en ju undra om det är konst eller inte. Men har förstått att många anser det.Inte var den ju gratis heller.
   Motorhuven vore kul att ha på en bil.Klart uppiggande.
   Ja, en del konst blev det denna vecka och jag är många upplevelser rikare.
   Visst är flyttbilarna roliga. Humor!

 9. Frågan om vad som är konst och vad som är konstigt har jag ställt mig många gånger…
  En del konst kan vara vacker och härlig utan att man förstår allt men ibland inser jag ingen som helst mening med det jag tittar på och då kan jag inte med bästa vilja i världen kalla det för konst.
  Den här helgen har vi tänt ljus för flera mycket saknade människor så där får Ama också en tanke. Även om jag inte kände henne var hennes inlägg och kommentarer fyllda med glädje och humor. Hon kommer att vara saknad av många, inte minst i Blogglandia.

  1. Jag också! Och boken/böckerna som Ernst Billgren skrivit är riktigt roliga. Visst undrar en ibland. Känner igen mig.
   Ja, Ama är och förblir saknad. Härlig humor och slagfärdig och en fin vän. Fina minnen är kvar. Så glad för det.

 10. Fint arrangemang med ljus för Ama.
  Jag har läst en av Ernst Billgrens böcker om vad är konst. Den var riktigt underhållande och kan läsa om igen.
  Hilma af Klints utställning hade jag gärna sett.
  Intressant konst du visar men boken var nog ändå roligast med ett tips per dag.
  Kul namn på flyttfirman och roliga registreringsskyltar på fordonen.

  1. Tack! Fint att så många hängde på.
   Visst är böckerna underhållande och en får sig en tankeställnig.
   Vi tyckte att Hilma af Kleens utställning var bra. Hon var ju en föregångare på många sätt-
   Jag är ju tyvärr en av dem som inte har så mycket kreativitet i mig så boken kunde kanske vara en hjälp.
   Visst hade flyttfirman ett bar namn och kul att det gick igen i reg. numret.

 11. Nej geten tycker jag inte hör till temat konst men det är väl precis som du skriver upp till var och en.

  Fint av Lillasyster att starta initiativet med att tända ett ljus för Ama.

  1. Vad gäller geten förstår jag inte alls. Men den anses väldigt ”speciell” och som konst. Tur vi tycker olika.
   Visst är det ett gott initiativ av LillaSyster med tanken på att tända ett ljus för Ama.

 12. Fint komponerad hyllning till Ama. Om det är konst, det som i betraktarens ögon är konst är väl det. Själv älskar jag sånt här eftersom jag anser att konstnären driver med oss, riktigt roligt.
  Skönt att det finns grabbar man vågar lämna finservisen till. 🙂

  1. Tack! Ja, det är en saknad vän.
   Jag tycker Ernst Billgrens böcker är bar och roliga. Inte minst hans sätt att ”tolka” vad konst är.
   Och vi tycker ju alla olika. Undrar just hur mycket den här geten kostade i inköp till Moderna museet. Men den lär vara uppskattad.
   Att konstnärerna stundtals driver med oss kan jag instämma i. Men en del tar sig själv säkert på en hel del allvar också. Det gör ju det hela än roligare.

 13. Så fint du gjorde med ljuset och rosorna för din vän sorgligt men vackert🌹Ja en del Konst kan bli konstig där 😅inte min smak med pallen med cykelhjul men mkt fin konst finns bland dina inlägg kram

  1. Tack! Ja, för mig var Ama en vän i verkliga livet och som jag senast träffade i Torrevieja i april- Men också en bloggvän. Livet rår vi inte på ellee över.
   Visst kan konst vara konstig. Obegriplig stundtals.
   Tycker böckerna som konstnären Ernst Billgren skrivit är så bra ”Vad är konst?”.
   Och denna get? Hur dyr som helst. Däremot gillar jag en hel del av det som Andy Warhol gjort.
   Kram

 14. Vi människor behöver konst i olika former, att även själv utöva konst i någon form gör oss kreativa och har många positiv sidor av oss själva. Men att bedöma konst, nä se det begriper jag mig inte på Warhols konst var väl nyskapande när den kom,. men idag rycker jag knappt på axlarna. Nej diskussionen om konst ger jag mig inte i kast med men utsmyckning behöver vi liksom olika sätt att uttrycka oss själva. Skulle inte kunna se mig i ett konstnärligt yrke, men kanske behöver man hamna i rätt miljö från tidigar år för att inspireras. Nu tackar jag för konstskyltar med Säkra händer och säger natti

  1. Visst tillför konst mycket och på olika sätt. Jag vet ju att du målar en del. Önskar att jag kunde, men tyvärr. Har försökt, men ingen idé-
   Bedöma konst kan jag inte heller. Men det är roligt att prata med någon om det en ser just på plats. Men att diskutera; nej inte så.
   Jag gillade Ernst Billgrens böcker om ”Vad är konst?” Och de är skrivna med mycket humor och är lättsamma.
   Visst var både Warhol, Picasso och Dali banbrytande.
   Att vara flyttfirma och komma på namnet ”Säkra händer” är ju också en konst.
   Kram!

 15. Så vackert du tagit med för Ama. Rött är en varm kulör, nr 1 på min färgskala. Du kände ju henne mycket mer. Konst: Men konst är ju konstigt… Motorhuven från bilen klockade jag direkt och kom att tänka på en Chevelle 70 års modell… så i min värld ska dom vara svart 🙂 så lite hädelse där. Jag är uppväxt med en farfar som åkte runt med skissblock i vårt avlånga land och hämtade in inspiration. Akvarell, duk, olja eller blyerts var hans specialitet. Målade även på glas som brickor/skålar/krukor mm. Vissa tavlor finns det på baksidan om man väder dem. Farmor hade sparat en till mig som jag fick när jag vuxit upp. Den har en hedersplats i mitt hem, Härjedalen är förmodligen platsen med två lador och lite snötäcke kvar… med starka nyanser. Farfar vart bara dryga 60 åren… men har lämnat så många målningar efter sig. Det är roligt att du tar upp cykelhjul och sånt… småler åt LillaSysters kommentar där, jag begriper mig inte på modernt liksom. Som några gånger om man varit på en modena affär och saker har kostat tusentals kronor har jag tänkt det kostar 75-100 kronor i material. och gått hem och tillverkat det… eller som när en svägerska önskade en korktavla jag har gjort i två ex. Åke en sån där beställer jag av dig sa hon. Du kanske minns den? Nu älskar jag att både smida i järn och trä, så det blir väl en annan sak. Men får man önska om sitt nästa liv ska jag bli smed 🙂 Jag kommer så väl ihåg då Bengt Lindströms Y skulle resas (ja du vet ju vart) ungar vallfärdades dit med sina klasser… så kom man och hämtade dottern på dagis så stod det ett 30 tal i ett fönster ca 25-30 cm höga men minst lika vackra gjorde av barns händer. Nu påpekar jag inget illa om Bengt. Bengt var en fin man och man skrattar/ler åt många saker han utförde. Kände inte honom personligen men några vänner gjorde det. Bengt Åberg var en annan stjärna, där jag har ett litografi av, som jag fick av en rolig anledning. Jag var bjuden på ett 40 års kalas där jag satt vid samma bord som Åberg, och ytterligare en hyffsat känd konstnär vars far jag jobbat med. Men vad säger uttrycket: Smaken är som… Och det är väl tur brukar jag tillägga, tänk om alla bodde i röda hus med vita knutar 🙂 Vi sköter om oss.

  1. Ja, Ama var en vän som jag första gången träffade i Torrevieja 2013 när vi köpte vårt lilla hus. Och sen blev det många möten i olika sammanhang under årens lopp. Nu senast i april. Och sex månader senare finns hon inte. Så sorgesamt.
   Visst är chassiet till bilen färgglatt. Fastnade direkt för det.
   Vad roligt att du varit med din farfar så mycket runt i landet när han skissat och målat. Fina minnen.
   Jag begriper mig inte heller så mycket på konst men stannade kring begreppet ”vad är konst”.
   Bengt Lindströms Y har jag sett både från vägen och varit inne i det. En rejält dyr historia. Och minns ju att summan för att måla om det skenade iväg.Men inte tycker jag att det är så snyggt.
   Bengt Åberg kan jag inte minnas jag sett något av men jag vet att han är från din trakt. Och väldigt roligt att du har en litografi av honom. Ohc sättet du fick den på är ju minnesvärt.
   Detta med olikheter är ju ganska roligt.
   P.S. Just geten på Moderna museet har jag inte fattat tycke för.
   Tack för fin kommentar.
   Önskar dig en bra vecka.

 16. Just ja: Säkra händer. Det ser tryggt ut ja, kvalitesfordon med välbyggda chassin för att inte säga registreringsskyltarnas val på bilarna… man undrar hur många dom har?

 17. Intressant frågeställning om vad som är konst. Jag gillar motorhuven, gillar färgglatt. Men ett hjul på en pall är inte konst som tilltalar mig. Den där boken om kreativitet skulle jag nog uppskatta.

  1. Visst är det. Och efter att jag för länge sedan läst Ernst Billgrens tänkvärda och humoristiska böcker om den frågan tänker jag ofta på frågan.
   Hjulet och pallen förstår jag inte och absolut inte denna världsberömda get som har hångt med på Moderna sedan 1965.
   Museishoppen här har mycket och det är roligt att botanisera här. Några kort blev resultatet.

  1. Tack för tipset! Har sett den och gillade den också.
   Var också förtjust i Joyce Carol Oates bok ”Marilyn” spm jag läste för flera år sedan.

 18. Vackert rött ljus till Ama – och så fint att så många hörsammade LillaSysters initiativ att tända ett ljus för henne på bloggen denna Skyltsöndag. En Skyltsöndag helt olik alla andra, men ändå inte … för en bra skyltning blev det hos dig och alla andra. Det där med konst … svårt att svara på … men cykelhjulet fick mina tankar att gå till en spinnrock.
  Kram

  1. Tack! Och visst var det fint, både för Ama och Anders, med detta tända ljus. Och en Skyltsöndag som också blev ett fint minne.
   Tja, konst? Vad är det? Ernst Billgrens böcker är riktigt humoristiska. Spinnrock tänkte jag också på. Och jag har ju svårt att se den här geten som konst inköpt för dyra pengar. Tur en får sig ett och annat skratt.
   Kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *