Foto Kultur Resor i Sverige

Konst i konsten med variation

Konst är veckans ord att fritt tolka i bild och/eller ord hos Sanna i “Gems Weekly Photochallenge”. Och där finns också andra tolkare av veckans temaord. Och vad är konst. Ordet och begreppet är mångfacetterat med olika betydelser beroende på/av/ i/vilket sammanhang det används. För säkerhets skull tittade jag in till synonymer.se för att bli stärkt. Förmåga, färdighet, skicklighet, trick, konsten att, efter konstens alla regler är några betydelser. Andra betydelser är estetisk verksamhet, konstform, konstverk, tavlor och konstart. Och hur skulle jag nu kunna bestämma mig. Även det en konst i konsten.

Konst i variation

Konsten att äta med pinnar efter konstens alla regler är inte helt lätt att lära sig. Barnbarnet Max, nästan tre år,  tränar idogt med att få till att äta med pinnar. Koncentrationen är stor. (Här är han  är i Peking för tredje gången, snart tre år gammal)

Det är en konst att äta med pinnar när man är liten. Full fokus på nudlar och pinnar.

Och att träffa munnen. Bra jobbat! Lär sig snabbt.

Scenkonst. Carmen på Göteborgsoperan. En fartfylld föreställning jag såg nyårsafton 2016.

Design är konst och variationerna oändliga.

Silversmycken i en enkel design som jag tycker om.

Läcker inreding och design på restaurangen Le Pain Francais på Avenyn i Göteborg.

Bildkonst, tavlor, konstverk och jag är inte helt klar över skillnaden.

Bildkonst från en Hälsingegård som jag besökte i somras.

Tavlor som min vän goda Tove målat ställdes ut i Skellefteå i juni 2017. Och jag var med och bidrog med en del praktiska bestyr som inte direkt var tavel eller konstrelaterade.

Tavlor som sprakar av färg och som Tove målat.

Och en annnan  konstnärsfavorit jag har är Lars Lerin. Har både privat och genom mitt resejobb haft förmånen att några gånger besöka hans museum på Sandgrund i Karlstad. En verklig upplevelse. Mer om ett av de besöken och om Lars Lerin har jag skrivit om här.

Landskapsmålning av  av Lars Lerin från norska Lofoten.

 

44 svar på ”Konst i konsten med variation”

 1. Konst kan vara konstigt men också alldeles fantastiskt! Det bästa är att det finns något för alla och att det ligger i betraktarens ögon. Konsten att äta med pinnar har jag dock aldrig lärt mig. Konstigt nog 😉

  Kram

  1. Så sant! Och att definiera vad konst är är också en konst. Och visst ligger allt i betraktarens ögon.
   Vad gäller konsten att äta med pinnar så går den att förvärvas. Om man har lust förstås.
   Kram och trevlig tisdag.

  1. Tack! Nej,konstigheterna här i konsten fick utebli. Men visst finns de…
   Trevlig tisdag önskar vi er “lite från ovan”. I luften.

  1. Du var väldigt läraktig och jag tycker att även F&L klarade sig bra. Och L som åt soppa med pinnar är imponerande.
   Stor kram och trevlig tisdag.

 2. Förstår att du utövar den ädla konsten att bli luftburen 😀 Åh, vad härligt!
  Ja, konst är konst om än så konstigt.
  En ickekonstig kram!

  1. Att vara luftburen kan vara nog så trevligt. Och visst är det även konst att få maskinerna att lyfta.
   Ja, konst kan betyda mycket och fint att tolkningen är tämligen fri.
   Mycket ligger ju i betraktarens ögon.

   Kram!

 3. Konst är svårt att direkt sätta fingret på för det kan vara så olika. Vi tycker så olika om konst så det blir verkligen i betraktarens ögon som gäller.
  Jag tycker om de glada färgerna i Toves målningar.
  Hälsingegården var ju tjusig på sitt sätt. Dessa gamla målningar, väggkonst, kan vara otroligt vacker.
  Max tar ju priset i alla fall.
  Ha en bra dag.
  Varm kram till dig.

  1. Visst är det så! Och olikheterna kan också berika en. Vad man tycker om kan också variera med olika sammanhang.

   Lars Lerin är jag väldigt förtjust i och han är så allsidig. Roligt att besöka hans museum i Sandgrund för målningarna byts ofta och nya kommer till. Toves tavlor, i all sin färgprakt, fastnar hos mig. Och hon målar så varierat och jag blir glad av hennes tavlor.

   Hälsingegårdarna är ju något helt annat, men vilka otroliga målningar som gjorts och dettta bara för att salarna ibland skulle användas bara ett par gånger under en livstid.

   Max och konsten att äta med pinnar är ju en annan konst. Men väldigt fin.
   Stor kram och trevlig fortsättning på veckan.

  1. Visst är det! Och inte lätt att lära sig förstå alla betydelser för de som just lär sig svenska. Men jag ror många språk har det på liknande sätt- Konsten i sig är ju flexibel så bra att ordet också är det.
   Visst är språk roligt! En klar favorit hos mig det också. Inser att jag har många…
   Kram!

 4. Ett härligt inlägg på temat – varierat, informativt och snyggt!
  Att äta med pinnar är enligt mig en bedrift – jag har testat ett par gånger men har aldrig lyckats lära mig – kanske beroende på att ingen annan i min närhet heller kan 🙂
  Toves tavlor – såå färgsprakande och härliga och Lars Lerin – ja han är då helt fantastisk!
  Kram

  1. Stort tack! Jag är ju inte pysslig eller kan få till något med mina händer, men jag är road av konst av skilda slag. Och det ordet innefattar ju mycket.

   I Torrevieja har vi då och så tillsammans med vänner besökt kinesiska restautanger och jag har varit”lärare i konsten att äta med pinnar”. Vi har skrattat mycket men jag tror numer att alla som velat fått in de rätta greppen. Och man kan hålla dem på olika sätt…
   Max testade här och var väldigt fokuserad och när denna bild togs var han inte ens fyllda tre år.Bar jobbat där.

   Lars Lerin är en favorit så han hade sin plats och Tovees glada och färspralande tavlor ger mycket glädje.
   Kram och trevlig fortsatt eftermiddag och kväll-

 5. Där fick du verkligen med de flesta konstformer. Bra jobbat! Gillar bilderna på Max om uppenbarligen böjs i tid och introduceras till asiatisk mat och att äta med pinnar. Bra där!
  Toves tavlor är färgglada och lyser upp rejält! Å Lars Lerin är också en av mina absoluta favoriter. Dessutom är han en mycket sympatisk person.

  1. Jag kunde inte bestämma mig och konst är ju så mycket. Så lite av varje fick det bli. Smakprov! Visst är bilderna på Max roliga och han går verkligen in för sin uppgift. Han var här inte tre år fylllda.
   Lars Lerin är en favorit och en väldigt sympatisk person. Så han hade en given plats. Det hade Tove också. Hennes tavlor är levande och och går att ses och tolkas på många sät om man vill. Och inte begövs det heller utan man kan tycka om dem ändå.

  1. Ja, man klarar sig bra utan att äta med pinnar. Men jag hade tränat länge innan vi flyttade till Kina. Men Max var duktig. Här när han testar är han inte ens fyllda tre år.
   Vi är ett gång i Torrevieja som går ut och äter kinesisk mat då och då och jag har haft “kurs” för de som velat. Och alla har lärt sig jättebra och träning ger färdighet. Och roligt hat vi haft. Men helt frivilligt.
   Önskar dig också en trevlig kväll.
   Kram!

 6. Trist att jag missade Toves tavlor när hon ställde ut i Skellefteå, för det är ju bara ett stenkast bort. 🙂
  Lars Lerin är en av mina favoriter och det var intressant att se hans målningar i verkligheten på Sandgrund i somras.
  Tack för ditt fina inlägg på min blogg!

  1. Visst var det! Men jag tror att du nog får en ny chans i maj 2018. Tror att en ny utstllning är på G. Och jag kommer helt klart. Tar gärna hand om det mer “praktiska” som matlagning och annat….Men jätteroligt att vara med. Lovar att meddela dig.

   Jag har haft förmånen i mitt resejobb att få besöka Sandgrund ibland och det är alltid lika inspirerande. Har varit där privat flera gånger också och det finns alltid nya tavlor. Roligt att du också tyckte om ditt besök.

   Att du är väldigt intresserad av konst och själv gärna “producerar” har jag färstått och för mig som inte alls får till något på ett papper eller “pyssel” så är det så roligt att se och uppleva de alster andra skapar.

   1. Det låter spännande att det är på gång en ny utställning i maj så ja, meddela mig gärna. 🙂
    Joo, jag är intresserad av konst och har gått några konstkurser, ledda av konstpedagoger, som har varit roligt, utmanande och utvecklande. Det kan jag rekommendera för alla kan skapa, det är jag övertygad om, så prova någon gång.

    1. Jag meddelar när det är dags för Toves tänkta utställning i vår. Återkommer. Så roligt om du kunde komma. Vet att Tove verkligen skulle uppskatta det-
     Jag har förstått att du är väldigt konstintresserad och så roligt att du gått några konstkurser. Kan tänka mig att det både är utvecklande, utmanande och givande. Och kanske kan det bli för mig att testa någon gång. Men jag har acccepterat att jag har andra förmågor. Jag har faktiskt provat med kurs när jag gick på Lärarhögskolan för sådär en 40 år sedan. Blev godkänd i bild men det berodde inte direkt på det jag producerade utan snarare på tolkningar och att jag fick hjälp med mina alster. Att titta på konst av skilda slag gör jag gärna och det ger mig mycket.
     Men jag har inte heller stängt dörren för att prova på nytt.

 7. Man SÅ sött, Max ser koncentrerad ut, himla söt, han ser ut att lyckas bra ,-))
  Konst ja det är mycket som är konst,-)
  Stolarna i Göteborg ser “konstiga ut” men skulle tro man sitter bra .
  Toves konst är en riktig glädjespridare, härligt med färg, jag älskar färg så Toves konst gillar jag.
  Hälsingegården, vackert!
  Lerins konst otroligt målat, men kanske inte något jag skuller ha hemma, men en stor duktig konstnär absolut!
  Härliga bilder
  KRAM från mig
  Primrose ,-)

  1. Tack! Max var väldigt konventrerad på att få till det med pinnarna. Och det gick riktigt bra. Han var ju inte ens fyllda tre är. Konsten att äta med pinnar förskte han sig på.

   Restaurangen i Göteborrg hade en spännabde blandning av det mesta. Väldigt modernt.
   Jag var ju på jobbresa till Hälsingland i somras och då besökte vi många Hälsingegårdar och fick fina genomgångar om målningarna. Väldigt roligt och intresant.
   Toves målningar med glada färger tycker jag väldigt mycket om och de piggar upp.
   Lars Lerin är jag väldigt öfrtjust i och han är så allsidig. Men inte är målningarna alltid så “glada”, men de finns också. Han har gjort många fina djur/insektsmålningar i akvarell så jag köpte en av hans böcker för jag blev så förtjust.
   Men visst är konst så mycket och ger många fina samtal och utvecklar en.
   Stor kram!
   Jag är så förtjust i dina teckningar/målningar och hoppas att du kanske börjar sälja några.

 8. Det ska böjas i tid! 🙂 Heja Max! Temat konst kan varieras i oändlighet tror jag. Fick så många uppslag själv. Den där Hälsingegården ser spännande ut. Öppen för allmänheten?

  1. Som med det mesta kan det vara bra att börja i tid. Och Max kämoade på men konsten att äta med pinnar. DE flesta Hälsingegårdar är öppna sommartid för visning och det finns en runda men själv kan köra “Tio Hälsingegårdars väg” och se flera olika. Turistbyråernas hemsidor brukar tala om öppettider och e. visningar. Rekommenderas!

 9. Bara sett Lars Lerin på TV aldrig någon konst av honom, men tavlan var fin. Jag blev riktigt impad av ditt barnbarn äta med pinnar fixar det inte själv. Nu har jag i kväll hittat två konstnärer, Tove och BP tänk vad lite man vet om folk. Stolarna och borden var urläckra.

  1. Lars Lerins konst tycker jag väldigt mycket om och han är också så allsidig. På hans museum Sandgrund finns mycket att titta på och målningarna byts ofta ut. Han har ju en stor produktion.
   Konst är ju så mycket och kan definieras på många olika sätt. Jag är väldigt förtjust i bilden som jag tagit av Max där han får till det med pinnarna. Koncentrationen är stor.

   Kul att du hittat två konstnärer här i kväll. (Vet att det finns fler konstnärer som är med i utmaningen.)

   Hela den här restaurangen “Le petit francais” på Avenyn i GÖteborg har en urläcker inredning. Väl värd en titt om du kommer dit.

 10. Verkligen varierad konst, jättekul med alla tankar runt omkring!
  ..och visst är det en konst att äta med pinnar, och barnbarnet lyckas ju så bra!

 11. Härlig sammanfattning och så många fina bilder! Lars Lerin är ju min favorit och jag måste bara komma iväg till Sandhamn och titta på hans målningar. 🙂
  Kram!

  1. Tack! Det blev en blandad kompott denna gång. Och att besöka Sandgrund och titta på lars Lerins utställningar är verkligen en upplevelse.
   Tror du skulle tycka mycket om ett besök här.
   Kram!

 12. Så flotte variantar av kunst.
  Ja, kunst er vidstrakt tema, eg likte godt bilda av guten som spiser
  med pinner. Det er virkeleg ein kunst å få til.

  Ha ein fin onsdag.
  Helsing Anne-Mari

  1. TUsen takk! Visst är bilden av mitt barnbarn härlig. Och det är en konst i sig att kunna äta med pinnar. Han är verkligen koncentrerad.
   Önskar dig också en fin onsdag.
   Kram!

  1. Här blev det en salig blandning och konst är ju så mycket och ordet kan ju vara både det ena och andra.
   Jadå, Tove får vara med och det var ju i Blogglandia vi möttes och en fin vänskap har det blivit under åren. Är förtjust i hennes glada tavlor som lyser och piggar upp. Precis som Tove gör.

  1. Visst kan konst vara mycket! Och Lars Lerin är en av mina favoriter. Hans målningar från Lofoten är så speciella och fyllda med så många känslor. Eller också ser man tavlorna som de är…
   Roligt att du tyckte om den.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *