Resor utomlands

Königsee i södra Tyskland – Vacker sjö med tillhörande by

Vi lämnade Salzburg på morgonen, körde söderut och passerade snart gränsen till Tyskland. längre neri inlägget.I  Vi var på väg till Kehlsteinhaus, Hitlers “Örnnäste.” Missade ni gårdagens inlägg om besöket så finns det här-  Efter det på alla sätt kylslagna mötet med Örnnästet kändes det behagligt att komma ner till insjön Königsee och byn Schönau.

Byn Schönau ligger vid den vackra sjön Königsee i Bayern, i södra Tyskland. Byn Schönau am (vid) Königsee  i södra Tuyskland, i bayern, ligger vackert omgiven av de höga bergen.

Vägen söderut från Salzburg  i Österrike till Tyskland och Kehlsteinhaus (Örnnästet) och vidare till byn Schönau  vid Königsee. (Gränsen mellan Österrike och Tyskland är markerad med en tunn grå linje)

Königsee

är en långsträckt insjö  i sydöstra delen av Tyskland, i området Bayern. Och här alldeles vid kanten av sjön ligger den pittoreska byn Schönau. (Många platser/orter och städer i Tyskland kan ha samma namn och då anger man ofta läget med att lägga till am som betyder vid.) Så med namnet Schönau am Königsee vet man att den här byn ligger just här.

Vi började med en god lunch på det mysiga värdshuset “Echostüberl”.Tyvärr inte direkt utesittarväder men vädret kan man inte påverka.

Värdshuset "Echostüberl" ligger fint alldeles vid kanten av Königsee.Värdshuset “Echostüberl” ligger fin alldeles vid Königsee.

Lunchen bestod av en kryddig och värmande tomatsoppa och sedan kom den från sjön nyfångade forellen in. En forell som är rökt på värdshuset. Och den var opanerad. (Har noterat att det österrikiska köket erbjuder många panerade rätter i största allmänhet)

Nyrökt forell till lunch. Jag blev lite förskräckt när den hela fisken kom till bordet. Men det gick lätt att “bena ur” den. Riktigt gott. Och en god remouladsås piggade upp än mer.

Lokalt öl smakade bra till.

Så dags för båtturen. Königsee bildades under senaste istiden av olika glaciärer och runt hela sjön ligger höga bergstoppar. Vad gäller namnet så kan man tro att det skulle komma från det tyska ordet “König” som betyder kung. Men så är det inte fick vi veta. Troligen är det mansnamnet Kunibert, förkortat till Kuno som är förklaringen. Kunni har betydelsen gemenskap/släkt och berath betyder glänsande.

På och längs sjön

finns det 18 större, samt ett par mindre båtar, som kör runt och de drivs av elmotorer.  Så  här det är väldigt tyst även om flera båtar är ute samtidigt. Vattnet  är väldigt rent och  det är gott om fisk. Så det är för att inte förorena vattnet i onödan som det sedan 1909 enbart är tillåtet med elmotorer.

Königsee är dryga 8 km lång och högsta djup är 200 meter tillhör till största delen  den stora nationalparken Berechtsgaden. En park som väl lämpar sig för olika vandringar, både längre och kortare. Och att ta en båt en bit in i nationalparken och vandra tillbaka är populärt.

Runt byn Schönau am Königsee ser man båthus byggda i liknande stil som härbergerar båtarna. Runt byn Schönau am Königsee finns det många båthus som härbärgerar båtarna under natten och de är alla byggda i liknande stil.

En av alla båtar som tyst glider runt på Königsee. En av båtarna båtarna vi möter Königsee passerar nästan ljudlöst.

En liten ö mitt ute i sjön –

Flera vattenfall  finns längs strandkanterna.

De höga bergen runt Königsee ger fint eko. Kaptenen testade med att blåsa i sin trumpet och detta gav eko som hördes mellan fem och sju gånger.  De höga bergen runt Königsee ger fint eko. Något som båtens kapten demonstrerade med sin trumpet. Han blåste några toner och de studsade tillbaka mellan fem och sju gånger.

30 tankar kring “Königsee i södra Tyskland – Vacker sjö med tillhörande by”

 1. Dom var före sin tid redan i början av 1900-talet. Bara eldrivna båtar. Inte dåligt alls. Det är makalöst vackert med dessa sjöar och bergen runt óm som vaktar! 🙂 Kram

  1. Jag tänkte också på detta med ett så tidigt tänkande på miljön. Men jag tror inte det gäller Tyskland i stort med tanke på all brunkol och alla industrier. Men jättebra att bevara sjön ren så att fiskar trivs. En väldigt vackert trakt är det. Och verkligen mycket grönska.
   Kram!

 2. Då visar du upp vackra bilder igen! Din resa är ju fullspäckad av skönhet och goda smaker!
  Jadå, jag läser allt du skriver även om jag inte har så många ord tillbaka.
  Stor kram!

  PS. Själva restaurangen har snåla öppettider. Det är bokningar av sällskap som gäller, sommartid dock lite mer. Satsningen är tillverkningen av öl. DS.

  1. Här är så vackert! Och vi har sett och upplevt väldigt mycket och ändå haft en hel del tid till eget förfogande. Men väldigt skönt att själv inte behöva köra runt. Roligare att testa goda viner och gott öl. Och man ser så mycket mer om man inte kör själv.
   Vad trevligt ändå att bryggeriet nära dig tar emot sällskap. Roligt med lite nytt.
   Och trevligt verkade det vara i mysig miljö.
   Stor kram

 3. Så vackert! Fisk ser inte trevlig ut när den serveras hel, föredrar filéer, helt klart, men den kan vara god ändå såklart.
  Haha! Jag letade länge efter den tunna gråa linjen i första bilden – såg inte att den följdes av en karta 😀

  Ha en härlig dag!

  1. En otroligt vacker trakt. Både grönskan, bergen och det turkosa vattnet och tystnaden fram för allt uppskattade jag. Vad gäller fisken så vill jag också ha filé. Mne här var den nyfångade forellen helt nyrökt på plats och hade den serverats som filé hade den blivit torr. Nyrökt forell ska, har jag lärt mig här, serveras hel. I alla fall i södra Tyskland och i Österrike.
   Ja inte är gränsen direkt kraftigt markerad på kartan och det är den ju inte i verkligeheten heller. Inte i fredstid.
   Tack!
   Ha det bra ni också!

 4. Vilka vyer! Måste ha varit fantastiskt där ute på sjön, och vilket eko! Så fint med alla dessa vattenfall. Forellen såg god ut, men inga grönsaker till?
  Ha det fortsatt fint! KRAM

  1. Så vackert och tyst och lugnt. Forellen var helt nyfångad i Königsee och nyrökt på restaurangen. Riktigt god! Man är inte så van vid hel fisk men jag lärde mig att så ska den serveras här i södra Tyskland och i Österrike. Nej inga grönsaker till. Inte heller så vanligt. Men vi fick tomatsoppa till förrätt.
   Tack, ha det fint du också.
   Kram

 5. I södra Tyskland serverar man rökt fisk hel; det är min erfarenhet också och bra brukar det verkligen smaka. Hemmavid gör vi det också, röker fisken hel.
  Vilket reseäventyr ni är med på igen. Jag är imponerad över hur mycket du skriver och så ofta du gör det samt all information du ger om allt du är med om. Fantastiskt! Jag bugar och niger!
  Tack Ditte, lycka till på fortsatta färden!

  1. Lite ovant kanske med hel fisk som serveras.Och vet att det är så i flera länder. I Sverige har vi ju både makrill och annan rökt böckling som serveras hel. Vet att det är så på Åland och även på många ställen i Finland.
   Jag försöker att skriva varje dag när jag har dagens upplevelser färskt. Men nog blir det lite till när jag är hemma igen. Allt hinns inte med under resans gång.
   Jätteroligt att du är med mig. Så trevligt. Och snart är jag hemma igen.

 6. Jag är inte så förtjust i paneringar så jag hade uppskattat att få in forellen så. Dock tycker jag bäst om urbenad fisk men man kan visst inte få allt. Vilken vacker ort och så trevligt med en båttur på sjön, speciellt med tanke på att det inte var motorbåtar som puttrade förbi.

  Kram och det fortsatt gott!

  1. I södra Tyskland och Österrike är det paneringar som gäller på mycket. Väldigt mycket. Forellen var riktigt god och extra roligt att den var fiskad här i sjön. Jag är inte heller så förtjust i hel fisk men ska den rökas så serveras den ofta hel. Ä ju ofta likadant med rökt böckling.
   Både sjön, båtturen och omgivningarna var så vackra.
   Kram och trevlig kväll.

 7. Rökt fisk är en av mina favoriter…gärna nyrökt sådan.
  Förr rökte vi fisken själva vilket ju var det bästa…och billigaste då vi fick fisk gratis till och med.
  Har funderat på att börja röka fisk igen men då får jag nog fiska själv numera…men fisk är ju ganska billigt trots allt om man vet var man ska handla. 😉

  Ha det fint

  1. Här var forellen dels fiskad i sjön och dels nyrökt på restaurangen. Vad roligt att du tidigare rökt fisk och kanske börjar du röka den igen. Så även om du får köpa den. God var den som vi serverades.
   Ha det fint du också. Och jag kommer gärna och äter din nyrökta fisk vid tillfälle.

 8. Så tjusigt intill Königsee och vilken miljö!!
  Härligt att ni kunde ta er ut med båt. Ja, även om man inbillar sig att den fula fisken inte ser aptitlig ut så var den säkert god=) Tack för turen Ditte!!
  Kram

  1. Det var så vackert hör runt Königsee. Absolut njutbart! Vad gäller fisken är det svårt att få till detta om den inte är hel. Rökt böckling är ju hel- Ohc det var inte svårt att bena och ta bort skinnet. Båtturen var så fin och härligt med all grönska, den turkosa sjön och de höga bergen.
   Kul att du var med mig här via bloggen.
   Kram

 9. Tänk om du hade kunnat ta dina bilder från Königsee i strålande solsken, då hade de varit ännu mera vackrare. Men som du säger, vädret kan man inte göra så mycket åt.
  Å eftersom restaurangen heter “Echostüberl” så undrar jag förstås om ni testade. Alltså att ni ropade något och bergen runtom “levererade” ett eko. Det borde ha funkat med tanke på hur omgivningen på dina foton ser ut.

  Skrattade gott åt din observation att mycket mat i Österrike är panerad. Ja, Wienerschnitzeln födde ju där så… Färskfångad forell från en tysk insjö eller en flod för den delen smakar helt annorlunda än den vi får här i Sverige. Har faktiskt aldrig ätit rökt forell, men väl färsk forell som även den serveras hel och aldrig filead. Konstigt nog föredrar jag hela fiskar, opanerade såklart. Ja inte abborre då, för den har för många små ben;-)

  1. Solen hade ledigt när vi var här men det regnade inte. Vad gäller seo så blåste kaptenen på båten vi åkte med, då och då, i sig trumpet och visst gav det eko; mellan fem och sju ekon hörde vi. Mycket panerad mat har jag sett. Väldigt mycket. Jag blev mätt bara av att se en del av den. Den rökta forellen, fångad här i sjön och rökt på restaurangen och serverad hel var riktigt god. Och ska fisken rökas måste den ju var hel. Det var lätt att att äta den ändå och ben vill jag inte ha. Alltså inte i munnen. Forellen vi åt var fångad i sjön och rökt på värdshuset och var riktigt god. Vad gäller abborre avstår jag helt från den och gädda också.

  1. Så vackert! Har just nu kommit hem till Stockholm och saknar verkligen all vacker natur och tystnaden. Kan tänka mig att mi njuter av att vara i närheten av Zell. Har varit där en del både vinter och sommar. Så vackert.
   Önskar er fortsatt fina dagar. Och jag följer med er.

 10. Ser helt fantastiskt ut! Tänk så klokt beslut att bara tillåta eldrivna båtar – snacka om att vara före sin tid! Jättefina naturbilder … jag bara njuter!
  Tack Ditte!
  Kram

  1. Tack! Och jaj kan tänka mig att du känner igen en hel del av denna natur från er resa här Det var svindlande vackert. Och så tyst. Fantastiskt att tänka sig att man redan i början av 1900- talet ville värna om Königsee och det rena vattnet. Jag kunde stannat länge just här- Ja, på många ställen
   Kram och trevlig fredag-

 11. Nu blev jag imponerad, trodde inte att Tyskland kunde tävla med Norge i bergsväggar och vackra flodvyer. Men det är ju helt uppenbart, så vackert! Hur ska en stackars människa någonsin under sin livstid begripa hur mycket variation vår jord består av? Och ändå lever vi online där vi kan dela det mesta i bild och text och ljud…gå tillbaka femtio år i tiden o man kände inte till just någonting om världen….inte ens den som fanns bakom närmaste statsgräns. Jag hoppas mer och mer på reinkarnation, för ett enda liv räcker ju inte någonstans! Jag har fått höra att jag levde under nazityskland, o att jag varit nunna för väldigt länge sen, ja, vem vet, i den bästa av världar får vi en ny chans…Kram

  1. Just så tänkte jag också. Här tog jag in både naturen, upplevelsen och tystnaden. Men ensam var jag ju inte i här på sjön. Vackre trakter lockar turister. Visst finns det stor variation på vår jord och vi bor ju själva i ett land som kan ge oss mycket vad gäller det- Och våra grannländer kan fint komplettera. Har också funderat på hur det var förr. Tänker på alla som reste över Atlanten och till Amerika. Vilken resa! Och man visst inget alls. Där var det inte att resa till utan att resa från.
   Din tanke om reinkarnation låter spännande. TRor jag hänger på där.
   Kram och trevlig lördag

  1. Här var det verkligen behagligt men vist har många turister hittat hit. Men det finns gott om plats för alla. Och lunt och stilla men fantasy´tiskt vacker natur. I alla fall i mitt tycke. Kul att du markerat platsen.

  1. Här var väldigt vackert och sjöns vatten ter sig än mer blå eftersom det finns mycket koppar i marken.
   Kram!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.