Resor i Sverige Skyltar

Kommunikation på olika sätt via skyltar

Söndag igen! Och dags för ännu en trevlig och rolig ”Skyltsöndag” som bloggvännen BP så förtjänstfullt förvaltar. Här är det skyltar av olika slag som gäller och tolkningen är väldigt fri. Om man nu kan kalla det en “röd tråd” (vet inte varför den ska vara just röd)  så är det  kommunikation i olika varianter som går igen dagens skyltar. Skyltar fångade under min resa i och från Bohuslän. Håll till godo

Undrar vad “tyst trafik innebär.” Skylten stod vid  Gustafsberg, strax utanför Uddevalla.

Kommunikation

har flera synonymer bl.a en förbindelse -trafikförbindelse, en dialog, kontakt på olika sätt, informationsöverföring och informationsutbyte. Kommunikation är även ett äldre namn på tidtabell för tåg och bussar. Telekommunikation, kommunikation mellan människa och dator hör också hit. Ibland fungerar kommunikationerna riktigt bra men då och då kör det ihop sig med både de verbala och de mer fysiska kommunikationerna. De fungerar liksom inte och kommunikationsproblem uppstår.

Och visst kan kommunikationerna vara mer eller mindre tydliga.

Kommunikation är viktigt. Och bra att få veta hur man läser en turlista. Ett gott exempel på dett förtydligande är hur en turlista ska läsas. Här vid Gustavsbergs havsbad utanför Uddevalla.

Här lämnar vår grupp hotell Bohusgården. Bra där med tydlig skyltning både på buss och hotell.

I Lysekil blev de förutom ett besök i “Havets hus” också en titt på stan och ett besök i Lysekils vackra kyrka uppe på berget. Här i kyrkan slogs jag av att den är både enkel och vacker och extra mycket tyckte jag om cafét som är inrymt i kyrkan. En fin mötesplats.

Lysekils vackra kyrka

Kommunikation var bestå av en dialog. Här ett gott förslag i Lysekils kyrka. Ett sätt till kommunikation i kyrkan –

-och ett annat.Här är det sandaler gjorda av gamla bildäck som säljs och pengarna går till välgörande ändamål i Tanzania.

I Smögen hittade jag en liten kombinerad livsmedelsbutik, bageri och konditor. Tydligt buskap på anslagstavlan.

 

Fjällbacka nästa!

Här på bryggan var det inte svenska som gällde denna dag. Vet inte hur det är övriga dagar.. I varje fall inte om man ville ta en båttur. Men det var filminspelning på gång och jag blev tilldelad en liten statistroll. Jag skullle gå av och på båten. Flera gånger.

 

Men uppmaningen till handlande öbor var de fick förtöja sin båt var skriven på svenska.

Sjöräddningen har 68 stationer längs de svenska kusterna och i de stora sjöarna. Och en av sjöräddningsstationerna finns i Fjällbacka. Drygt 2100 sjöräddare har jour dygnet runt för att finnas till hand vid tillbud till sjöss.

Tydlig kommunikation. Nu bor jag inte i Fjällbacka men intresserad är jag. Kanske lite i äldsta laget även om jag är pigg för min ålder.

Budskap som är lättförståligt

I Karlstad

stannade vi på Sandgrund och Lars Lerins permanenta konsthall, skrev om det besöket i gårdagens inlägg. Förutom Lars Lerins egna alster så finns en utställning av hans “lärjungar” och en fotoutställning av “Junior”, Manoel Marques, Lars Lerins make. Han har skildrat barn i Mocambique  och till dessa bilder behövs inga ord. Bilderna talar och budskapet når fram.

Ordlös kommunikation. Barn i Mocambique. En fotoutställning på Sandgrund av "Junior" Manoell Marques.

 

Fler ”söndagsskyltare” finns här!  Titta gärna in!

22 svar på ”Kommunikation på olika sätt via skyltar”

  1. Tack! Ja, Sjöräddningen gör ett så stort och viktigt jobb. Vi är ständiga medlemmar. Tror jag är för gammal nu att vara med som aktiv.
   Kram!

 1. Vilken omväxlande, viktig och trevlig skyltning hos dig i dag. Spontant så känner jag att om en turlista är så svårläst att en instruktion krävs så borde den omarbetas. Dessutom så ser den väldigt rörig ut när det gäller layouten tycker jag… Den sista bilden talar verkligen för sig själv. Blicken…

  Kram och ha en härlig söndag!

  1. Tackar! Spontant tänkte jag också som du. Och rörig är den. Är osäker på om instruktionen hjälpte.
   På Sangrund fanns många porträtt av barn från Mocambique och visst talar dessa ögon på den bild jag tog med. Ord är onödiga.
   Önskar dig också en fin söndag och en bra resa med fakirplanet och en skön semester.
   Kram

 2. Fina skyltar från västkusten! Va roligt att du fick agera statist oxå!
  Visst var matchen spännande igår, och lite jobbigt med det sista onödiga målet! Vi hade en trevlig kväll i alla fall, och njuter av soliga dagar på Rhodos!
  Vi bor på ett Ving hotell, så det är många skandinaver här, och även engelsmän. Vi har köpt till frukost , men inget annat, men ser på menyerna att de har grekiska rätter också. Ha det gott! Hälsningar från Rhodos

  1. Tack! Visst var det en spännande match men Sverige hängde inte riktigt med där. Tyskland var ju dessutom en mindre på plan. Synd för jag hade tippat 2-1 till Sverige.
   Rhodos var jag mycket på under 60 och 70- talet då det var ett stort charterresmål. Men det verkar ha kommit tillbaka. Kul!
   Och är det ett Vinghotell så är det ju förståligt om det även finns svensk mat. Alltså säkert en del svenska gäster. Men bar med grekisk mat också. Om inte annat har ni säkert många grekiska restauranger i närheten.
   Önskar er fortsatt fina dagar. Och njut av ledigheten.
   Kram!

 3. En hel suverän skyltning igen. Börjar bli bortskämd:-) Skrattade gott åt första skylten. Okej då, här får väl bara elbilar köra då. Tutande undanbedes säkert också när jag väl tänker efter. Sedan skrattade jag en gång till åt skylten med böneämnet. Påminde lite om jultomten och barnens önskelistor. Antingen tror man på jultomten eller så gör man det inte;-)
  Jättekul att du fick vara statist. Min man har en kompis som är “professionell” statist och anlitas ofta till filminspelningar.
  Som sagt- en toppen skyltning igen.
  Tusen tack för den och länken:-)

  1. Stort tack! Och jag had eroligt när jag fotade skyltarna. Första skylten förstod jag inte och den med hur man läste en turlista had ebehövt en bättre “lay out”. Lyseklis yrka verkar vara framåt och en caféhörna finns också. Böneskylten var ju originell. Kanske har jag nu en ny bana som statist. Men lite tveksam är jag. Känns en aning enformigt. Vet inte hur många gånger jag fick gå av och på båten innan det blev bra.Kul med makens vän som är profesionell statist. Trr inte jag har tålamodet. Å andra sidan kan det ju tränas upp.
   Trevlig kväll!

  1. Resan var väldigt lyckad och kanske har jag nu en statiskarriär. Vem vet?
   Önskar er också en fin kväll.

 4. Tyst trafik? När det gäller mig så är det nog att skruva ned stereon 🙂 Sjöräddingen gör verkligen en insats, kul att det fortfarande finns folk som jobbar ideellt.

  1. Jag undrade också vad skylten innnebar. Men kanske handlade den om just musik. Men å andra sidan är den ju inte störande.
   Sjöräddningen gör verkligen stora insatser och det bygger ju helt på idellt arbete. Inte så vanligt idag direkt.

 5. Omväxlande, trevlig och informativ skyltning! Tänk att du fick vara statist 🙂
  Tyst trafik innebär väl bara att man inte ska tuta … eller?
  Kram

  1. Tack! Kanske har jag en ny bana som statist på ålderns höst…Roligt var det i alla fall. Vad gäller den tysta trafiken så borde det vara “tutfritt” men jag har inte sett en liknande skylt tidigare.
   Kram!

 6. Vilka fina skyltar de där skorna kunde jag haft oxå så fina 🙂 hoppas dagen blir fin o nya njutflykter på g kram

  1. Tack! Visst var det en bra idé att tillverka sandaler av gamla utslitna bildäck. Perfekta att hai sanden på en strand. Strålande sol här så visst blir det en bra dag.
   Kram!

 7. Så trevligt att följa med på dina resor! Tack för alla fina bilder! Det jag är mest nyfiken på nu är din statistroll! Så kul! Tala om när den sänds! Förhoppningsvis går det att se dig. Quiet zone skulle man behöva lite överallt. Ett tips till ett flertal butiker! Kram!

  1. Kul att du är med! Du är alltid välkommen! Vad gäller statistrollen så vet jag inte när det hela ska sändas, men jag meddelar om och när jag får veta.
   Vad gäller skylten med “Quiet Zone! så fanns den utomhus vid Gustafsbergsbadet i Uddevalla. Och kanske menas det att man inte får tuta eller också bara tala med “små bokstäver”. Och visst skulle flera sådana zoner behövas.
   Kram!

 8. Hej igen, jag säger som andra också påpekat att tidtabellen är verkligen urusel. Vem som helst kan göra en tydligare där man inte behöver klistra på en manual hur man ska läsa tabellen, Tar mig för pannan!
  Tyst zon, där får man inte brumma eller gasa kanske? Eller får man inte sjunga på gatan? Kram

  1. Tidtabellen var ju skrattretande och jag undrar hur någon kom med båtarna. Men det gjorde de. Och det var inte tabellens förtjänst. Den “tysta zonen” fanns vid Gustafsbergs havsbad strax itanför Uddevalla. Kanske fritt fram för egen tolkning. Men att det är lugnt är ju en fördel…
   Kram!

 9. Härliga skyltar. Sjöräddare gör en fantastisk uppgift. Sundsvalls Sjöräddningssällskapet ligger på just Alnön precis vid brofästet… på fredag är det något jippo där.. vet inte om det är en båt till på ingående… en kamrat har bjudit in mig som är deltagare och hans hund livräddar också. Jag skrev till Lars och ville veta numret på stationen… så jag skulle kunna glänsa för dig… men han missförstod mig och svarade på telefonnumret dit 🙂 Jag ska fråga igen på fredag ?

  1. Visst gör Sjöräddningen ett fantastiskt jobb! Vi har även här vis Skanstullsbron en station med två båtar och de får rycka ut titt som tätt-
   Kul att du ska dit på ett “jippo”. Extra roligt med hunden som också gör ett stort jobb.
   Kanske blir det ett inlägg om detta. Väntar!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *