Foto

Klippa – Ordet att tolka i Gems Weekly Photo Challenge

Klippa är veckans ord att tolka i  Sannas roliga fotoutmaning – Gems Weekly Photo Challenge. Vad gäller utmaningen i sig så går den ut på att med bild och/eller/ text tolka det angivna ordet. Orden vi fått att tolka är homonymer, ord som stavas och uttalas lika men som har olika betydelser. Här är det fritt fram för egna funderingar och tolkningar och alla är välkomna att vara med.

Vettteberget i Fjällbacka. En rejäl klippa .Vetteberget, 116 m över havet, en rejäl klippa i Fjällbacka i Bohuslän.

Klippa?

Vad som först kom upp i tankarna när jag tänkte på ordet  var berg, berghäll, skär eller kobbar ute i havet. Även en pålitlig person, någon som är till stöd. Kanske ”trygg som en klippa”.  Andra ord som passerade revy var klippa något med en sax eller att passa in, vara som ”klippt och skuren” till något. Ska bli roligt att se hur andra valt att tolka ordet.

Vägen till Kungsklyftan i Vetterberget i Fjällbacka. Här delas berget i två delar av en klippa som också blir ett tak till själva klyftan. Uppgången till Kungsklyftan i Fjällbacka. Här uppe delas berget i två delar Stora och Lilla Vetteberget och som tak över ligger en klippa i form av ett lock.

Vackra klippor strax utanför Fjällbacka.

När vi är i Bohuslän så blir det också ett besök på Marstrand. Här har jag varit några gånger och hit kommer jag gärna tillbaka. Marstrand gör sig särskilt bra i sol men även i regn och blåst har ön sin tjusning.

Just här på Marstrand slog jag mig ner på en klippa och blickade ut över SkagerrakJust här på Marstrand slog jag mig ner på en klippa och blickade ut över Skagerrak .

Så blir det ett långt skutt och till några kobbar strax utanför Mariehamn på Åland.

Njutbart!

Från svenska Bohuslän, via Åland och till Spanien och Torrevieja. (Vi har vår sommar/vinterstuga här)

Här på en bänk på en klippa vid havet i Torrevieja sitter "La bella Lola" och väntar på sin man. Ska han komma tillbaka eller ej. Hoppet finns. Här på  en bänk på en klippa sitter fiskarhustrun, ”La bella Lola,” den vackra Lola, och väntar på sin man Antonio som är ute till havs. Ska han komma eller ej?

Resan fortsätter nu till en helt annan världsdel.

Till Sydamerika och till Chile. För dryga ett år sedan gjorde vi en resa här och huvudmålet ned resan var att kunna runda klippan vid Cap Horn. Helt runt kom vi dock inte eftersom vinden var alltför hård mellan 30 och 35 m/sek. Och just vid Kap Hornmöts Atlanten och Stilla havet och det gör vattnen häromkring milt sagt oroliga.  Storm 24.5- 28.4 m/sek, svår storm 28.5m/sek-32.6m/sek och över 32.7 m/sek är det orkan) Hela resan var en upplevelse på alla sätt  och med fokus på fantastiska naturupplevelser.

Kap Horn. En mytomspunnen klippa längst söderut i Chile. Och vi kom nära men inte helt runt Kap Horn. En mytomspunnen klippa längst söderut i Chile. Vi kom väldigt nära men inte helt runt. 

När vi nu ändå är på resande fot

så tar vi oss till Asien. Och här handlar det om att klippa håret. Eftersom vi bott nästan fyra år i Peking så blev det en hel del besök hos olika frisörer. Oftast gick det väldigt bra. Men ibland kunde det köra ihop sig.

Under våra år i Peking blev det en del besök hos frisörer för att jag skulle klippa mig. Oftast fungerade det bra. 

 

Så landar jag hemma

och här finns på olika sätt andra  klippor, mina viktigaste stöttepelare. Döttrarna Liv och Helen och maken med mig sittandes på pakethållaren under en cykeltur i Peking . Mina föräldrar, båda avlidna sedan många år, som alltid gett mig stor frihet och ständigt uppmuntrat. Som gett mig styrka, envishet, reslust och nyfikenhet. Och längst ner på bilden, barnbarnen William och Max. Fina klippor de också. Precis som de fina vänner jag har förmånen att ha runt mig på olika sätt.

 

Titta gärna in här för att se fler tolkningar av  “klippa”.

48 svar på ”Klippa – Ordet att tolka i Gems Weekly Photo Challenge”

 1. Vilka klippor både i olika länders klippor och och trogna klippor i din närvaro.
  Du har fått din bakgrund från dina föräldrar och dessutom utvecklat din egen upptäckt/ reslust av länder. Så du är en även en klippa som delar med dig av dina reseinlägg.
  Ta hand om dig 🙏
  Kram

  1. Tack för fina ord! Ja, en klippa eller flera klippor – Och på olika sätt- Visst präglas vi av våra föräldrar men också av de vi omger oss med. Både våra närmaste men också nära vänner.
   Funderar mycket på hur ni har det men med er fina trädgård och ett hus som är ert hem så är ju det en visst tröst. Och att ni mår bra förstås.
   Var rädd om er!
   Kram

 2. Fjällbacka . vackert, har inte varit där heller, så du ser att jag får uppleva många nya platser , speciellt nu med feber torrhosta och jag kan inte ens gå ut med hundarna! Så reser jag runt på din blogg, inte illa ,-))
  Marstrand hör man ofta om, ska vara mycket vackert ,-)
  Klippor och ha, det är ju sommardrömmen.
  Fiskarhustrun som sitter och väntar på sin man…får jag bestämma så kommer han tillbaka! ,-))
  Vilken otrolig staty!
  När ni skulle runda Cap Horn, det minns jag, att det var blåsigt men ändå en upplevelse.
  Ser ut på bilden som det var en duktig frisör! ,-)
  Det är ju verkligen en ”klippa” duktiga frisörer! ,-)
  Så fin bild av din familj!
  Ha en jättefin Måndag. KRAM Primrose ,-)

  1. Vad bra att du nu när du inte mår bra ändå kan komma med på en resa via min blogg.Och idag bar den av åt lite olika håll. Bohuslän är jag väldigt förtjust i och klipporna där likaså. Marstrand är en favorit men det finns många fina platser att besöka.
   Vad gäller fiskarhustrun i Torrevieja har hon väntat länge och tålmodigt men inte gett upp hoppet.
   Cap Horn och hela den resan är ett fantastiskt minne för livet.
   Min familj betyder mycket på mig och på olika sätt och det gör även fortfarande mina föräldrar på sitt sätt. De gav mig så mycket som jag har haft glädje av genom livet. (De avled 2002 och 2005)
   Hoppas nu att du snart ska bli piggare och hostan ge med sig.
   Var rädd o dig.
   Kram

 3. Som vanligt har du täckt in olika betydelser av veckans ord och visar en rad fina bilder! De Bohuslänska kala klipporna är jag särskilt förtjust i!
  Ha det gott och håll dig undan från allt vad som Coronasmitta heter!

  1. Tack! En resa bland klippor av olika slag fick det bli och fint att nu ha med sig när resandet är begränsat. Men kanske kan det bli en tur till vackra Bohuslän i sommar. Klipporna där är jag så förtjust i.
   Vi har det förhållandevis bra. Rör oss mycket och stärker kropp och knopp.
   Och vi försöker hålla oss friska.
   Var rädd om dig du också.

 4. Underbart allihop! Älskar Västkustens klippor.

  Familjefotona säjer mycket. Tacksomhet för vad man har.

  1. Tack, Ruth!Västkustens klippor är svårslagna och likaså landskapet i stort. En absolut favorit för min del. Och särskilt Bohuslän. Familjebilderna på de som alltid, på olika sätt finns bakom mig, är viktiga. De är en gemensam klippa. Så tacksam!

 5. Vilken härlig tolkning av ordet klippa!
  Jag har varit i Fjällbacka och de flesta ställen på Västkusten med de fina klipporna. Solat på klipporna. Oh, ja.
  Klippa håret, det var en lustig episod i Kina för er, läste i det hänvisade inlägget.
  En gång har jag också blivit hemskt klippt, såg ut som om man satt en potta på huvudet. Tur att håret växer ut igen 😀
  Fina familjebilder på dina klippor i tillvaron. Jag har aldrig sett foto på din mamma men på din pappa. Du är mycket lik din pappa, det har jag sagt förut utan att ha sett din mamma.

  Jag läste ditt skyltinlägg igår också, tror inte jag kommenterade.

  Osökt kom jag att tänka på vårt hus, som pappa byggde. Det var byggt på hälleberget och fick namnet Klippan.
  Solig stor kram från ett mycket somrigt Lidköping!

  1. Tack! Västkusten och framförallt Bohuslän är jag så förtjust i. Var här redan mycket som barn och tonåring och har sedan återkommit i olika omgångar i livet. Marstrand är en klar favorit, men jag har fler. Episoden med klippningen i Peking minns jag än idag. Och med ett leende. Oftast var ju frisörerna där väldigt bra och kunniga. Men jag fick vara uppmärksam på att de inte tunnade ut mitt hår. Och säga till. Hade lärt mig det på kinesiska.Jag och pappa är eller har varit väldigt lika men nu på ålderns höst ser jag mig själv i båda.Och min familj har alltid varit och är som klippor på olika sätt-
   Strålande sol här också idag och med +15 så vi har haft en heldag ute med långpromenad, båttur och lunch utomhus på en restaurang. Njutbart!
   Önskar dig en fin kväll.
   Stor kram

  1. Tack! Ja, en sorts resa i bland några olika klippvarianter passade mig bra..
   Ha det bra ni också.

 6. Vackra bilder med klippor och vatten. Ja, det finns en del olika betydelser av ordet. ”Mänskliga klippor” är mycket värdefullt. Utan dem klarade man sig inte så bra. Jag som är sytokig tänker givetvis på att klippa i tyg. Kram

  1. Tack! För min del som har ”tummen mitt i hand” så kom just det ordet bara med på ett hörn. Men med var det, utan bild. Skulle någon sett mig med en sax och klippa i tyg hade de blivit oroliga ang. min hälsa. Men jag beundrar alla som kan sy. Tyvärr ärvde jag inte den förmågan av min mamma. KLippor i naturen är nog mer kompatibla med mig. Och klippor i min omgivning uppskattar jag väldigt mycket.
   Kram! Och hoppas du är försiktig i dessa tider.

 7. Marstrand har jag nog aldrig varit på trots att det ligger i närheten av min uppväxt-ö, för mycket turister tyckte jag nog i min ungdom 😉
  Trevligt att få en liten rundvandring via din blogg för lite av mitt närområde också…tackar för det.

  Chile ska vara fint säger alla mina chilenska vänner, ja, någon gång ska vi nog ta oss dit, boende finns redo för vår eventuelle ankomst.

  Ha det jättebra nu. 🙂

  1. Jag har inte varit på Marstrand under högsäsong utan i början- mitten av juni och efter mitten av augusti och då har det varit lugnare. Förstår dug helt. Marstrand i högsäsong är ingen hit och det är ju inget av dessa ställen som är trevligt med en invasion av turister.
   Västkusten och allra mest Bohuslän ligger mig varmt om hjärtat-
   Det lilla vi sett av Chile tyckte vi mycket om. Och det är ju ett väldigt långt land som erbjuder så mycket. Och får ni en chans så rekommenderar jag en resa dit. Skulle vilja se mycket mer.
   Ha det fint du också.

 8. Hola! Kul att se foto på din mamma! Tycker absolut att du är en blandning av båda rent utseendemässigt! Ja, det är härligt med klippor som finns där genom livet. Har man inte dem från början så får man andra längst vägen – nära och kära både släkt och vänner av olika sort.

  Hoppas att ni hade en fin tur idag på Djurgården! Jag har jobbat på här hemma och även hunnit med en lunchpromenad. J kom hem innan solen försvunnit bakom husen så det blev säsongsinvigning av ballen med en tinto verano – lite småbusigt en måndag:.. 😉

  1. Hola och god kväll- Jag är nog en blandning av båda mina föräldrar. När jag var liten och växter upp var dte nog mest pappa men idag är det nog en blandning utseendemässigt. Men jag tror även personligheten är bådas men med 2/3 till pappa.
   Visst är mänskliga klippor viktiga. Och så sant att om de inte finns där får man hitta dem längs vägen. Och de finns. Vänner också. Nya och gamla.
   Vi hade en jättefin tur idag, 13 km blev det. Och det ”trots” att vi tog färjan över från Slussen.
   Skönt vårväder var det ju. Fint att du också kom ut en runda. Och trevligt att njuta tillsammans en stund på balkongen i kvällssolen. Sämre kan en ha det. Visst?
   Och måndagar kan ju vara riktigt trevliga.
   Kram

 9. Snacka om en ”klippig” världen-runt-resa med fantastiskt fina bilder. Tackar för det:-)
  Gillar även din bild hos frisören. Än en gång kan jag konstatera att di har nästan identiska frisyrer, förutom färgen då. Precis som jag har du också självfall.
  Bilden på dina föräldrar utstrålar värme och kärlek, och du är en kopia på din pappa, både till utseende och till sättet (har jag märkt efter att ha följt dig ett tag).
  Bilden på William och Max är sååå fin:-)

  1. En resa i det ”klippiga” fick det bli. KUl att du hängde med. Och det kändes bra nu när resandet i sig ligger nere. Vad gäller frisyren så har jag inget självfall. Här var det nog snarare så att en gammal permanent dröjt sig kvar. Och nog är jag tämligen lik min pappa och har nog alltid varit det. Både till utseende och sätt att vara. Men med vissa ingredienser från min mamma. Och visst är killarna fina. Saknar ås att nu inte ha möjlighet att träffa dem på ”vanligt sätt”.

 10. Proffsigt som vanligt! Härliga bilder och personlig tolkning rakt igenom. Klippa är ett intressant ord att tolka och ett ord med många betydelser.

  Kram

  1. Tack! Och visst är klippa ett spännande ord att fundera på och tolka. Och med många olika betydelser.
   Kram och trevlig kväll.

  1. Tack! Ja, de är ju klippor de också.Viktiga klippor. Om än i en helt annan bemärkelse än det som mer praktiskt går att ta på.

 11. Så många olika klippor, så kul att få se dem överallt i världen. Fastnar extra för just berget vid Fjällbacka, så ståtligt och fint.
  Familjefotona är underbara, så fint med alla dessa klippor vid din sida!
  Godnattkram!

  1. Det blev en sorts resa med olika varianter av klippa/klippor. Svårt att välja bilder men alla betyder något extra för mig och på olika sätt-
   Familjen är också klippor, på olika sätt, och jag tyckte de också skulle få vara med i veckans tolkning.
   kram

 12. En mångsidig och snygg tolkning som alltid! Roligt med ord som kan tolkas på flera olika sätt 🙂
  Så fint kollage med familjen!
  Kram

  1. Tack! Och klippor av skilda slag tycker jag om. Roligt med orden som har olika betydelser och intressant att se andras tolkningar. (Tittar aldrig in för att se hur andra tänkt innan jag publicerat mitt eget inlägg. men gärna efteråt-)
   Familjen är ju klippor de också så de fick också en plats.
   Kram och trevlig tisdag.

 13. Vilken jättebra tolkning igen! Du är verkligen en klippa på att tolka veckans ord 😀

  Ha en härlig… tisdag! (Jösses vad dagarna flyter ihop nuförtiden… )

  1. Tackar! Och gott om olika varianter av klippa finns det ju.
   Visst går dagarna ihop . Redan tisdag.
   Ha det så bra ni kan.

 14. Mycket intressant inlägg och väldigt många spännande klippor att beskåda. Tycker att den sista tolkningen du gjorde var särskilt fin! Jag har också en klippa hemma att luta mig mot när världen ser ut som den gör just nu. Det är jag enormt tacksam för. Önskar dig en Glad Påsk!
  Kram från Ingrid

  1. Tack! Ja, olika klippor blev det. Ohc när jag nu inte kan resa så kan jag resa i tankar, bilder och minnen. Och min familj är verkliga klippor. Var och en på sitt speciella sätt- och de betyder väldigt mycket för mig. Fint att du också har en klippa att luta dig emot.
   Önskar dig också en bra påsk. Men visst blir den annorlunda i år. Helt klart.
   Kram

 15. Jättefina bilder från Fjällbacka, borde inte Camilla Läckberg anlita dig för ett omslag 🙂 Bilden på Kungsklyftan gillar jag mest.

  1. Tack! Klippor gillas och inte minst de från Bohuslän.Fjällbacka är fint och inte så turistiskt. Men å andra sidan brukar jag vara här i juni och innan turistsäsongen är i gång. Tidig höst är också fint.

  1. Tack! Ja, en resa fick det också bli. Och klippor har vi ju på många ställen. Både väldigt nära och på långt håll.
   Ha det gott och jag önskar dig en fin påsk.

    1. Vad roligt att läsa att du också suttit där på bänken. Jag gör det ofta när vi är på plats i den spanska ”hytten”.
     Önskar dig också en så bra påsk som är möjligt i dessa tider.

 16. Så elegant lösning på veckans tema! Klippa på flera sätt…
  Många klippor i sista collaget. Så skönt att ha när världen inte är sig lik….

 17. De bohusländska klipporna får mig att längta dit och längta till sommaren! Det är så vackra bilder på en vacker plats! Det är klippor som jag känner att jag kan ta mig till, bara coronaviruset släppt sitt grepp. Kap Horn känns väldigt avlägset och en klippa jag aldrig själv kommer att fästa ögonen på,
  Det är skönt att läsa om dina mänskliga klippor och bli tacksam över de jag själv har i mitt liv.

  1. Bohuslän tycker jag mycket om och som du vet är ju Höga kusten och området runt din stad en annan favorit. Gott om vackra klippor där också- Verkligen.Jag hoppas i sommar kunna besöka båda. Men vi får se vad som händer. Kap Horn var makens önskan men jag är så glad att vi gjorde den resan. Så mycket vackert att se både i de södra delarna av Chile och Argentina där vi var liksom på Falklandsöarna-
   Och mänskliga klippor känns fint att ha i närheten.

 18. Her var det klippor både på den ene og andre måten. 🙂 Lurte på om jeg skulle rota frem ei dukke jeg hadde da jeg var liten og lekte frisør. Jeg skamklippet faktisk alle dukkene mine. De så ikke ut! Men så ble det en helt annen tolking fra meg.

  1. Många olika klippor blev det. Både sådana i naturen och de som finns nära mig. Och när du skriver att du klippte dina dockor så minns jag att jag också gjorde det. Men det har jag inga bilder på och tur är nog det.
   Passar på att önska dig en så god påske som är möjligt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *