Foto

Kanon – Ordet att tolka i Gems Weekly Photo Challenge

Kanon är veckans ord att tolka i  Sannas roliga fotoutmaning – Gems Weekly Photo Challenge. Vad gäller utmaningen i sig så går den ut på att med bild /och/eller text tolka det angivna ordet. Orden vi fått att tolka är homonymer, ord som stavas och uttalas lika men som har olika betydelser. Det fritt fram för egna funderingar och tolkningar och alla är välkomna att vara med. Och ett “kanonbidrag” blir det men kanon i variation.

En ganska modern kanon som idag finns i Furuviksparken i Gästrikland. En hyfsat modern kanon som finns i Furuviksparken i Gästrikland. Här i parken fanns/finns ett hemligt fort ute på äventyrsön. Detta var förr en kustförsvarsanläggning som skulle skydda Norrlandskusten.

 

Kanon i variation

Ordet i sig har flera olika betydelser  och det är ofta sammanhanget  i sig avgör hur man använder det och den betydelse ordet får.  Men en variant jag inte har med i inlägget är att sjunga i kanon. Alltså en typ av växelsång där man använder en melodi  som motstämma till sig själv.  Jag har testat en del, men inget som lämpar sig för publicering. Så jag tar ett kliv vidare . Till kanoner av annat slag och börjar i Stockholm på Vasamuseet.  Men fler kanonvarianter blir det.

Regalskeppet Vasa

byggdes  Skeppsgården i Stockholm och som då på 1600 talet var det största i landet.  Fartyget var Sveriges stolthet och skulle ut i krig. Men resan blev kort.  På denna jungfruresa 1628 var det fest i stan och mängder av besökare stod vid  kajerna i Stockhplm och  ville se Vasa segla iväg. Ombord fanns förutom alla besättningsmän också många av deras familjer som skulle få följa med ut till Vaxholm och där kliva av.

Vasa  lämnade kajen och vid nuvarande Slussen och hade då  fyra av tio segel uppe. Men en kastvind tog tag i seglen, Vasa lade sig på sidan och började snart sjunka. Detta gick snabbt eftersom kanonluckorna inte var stängda och vattnet forsade in genom dem. Fartyget var också tungt lastat med 64 kanoner , kulor och krut.  De flesta av besättningsmännen och deras anhöriga blev räddade på olika sätt. Och när folk ombord förstod vad som höll på att hända hoppade också många i vattnet.  Men man har uppskattat  att ett 30- tal personer  här miste livet.

Vasa låg på botten i över 300 år innan Anders  Franzén, en sjöofficer med stort intresse för svenska flottans historia lokaliserade Vasa.  Och han fick napp. Napp i form av en bit ek som tursamt nog fastnade när de höll på med sökandet. Men många, långa och stora förberedelser var nödvändiga innan detta gamla, stora och tunga fartyg  kunde Men först i april 1961 kom en liten del av Vasa över vattenlinjen.  Detta ögonblick minns jag så väl för jag var på plats och såg en liten del av Vasa komma ovanför vattenlinjen.  Men tyvärr inga egna bilder från den dagen.

 Vasamuseet och regalskeppet Vasa. Museet är just nu stängt men är i vanliga fall det mest besökta museet i Skandinavien. Mer om regalskeppet Vasa finns att läsa här.

“Kanonslott”

Karlbergs slott. En gammal tavla med en gammal kanon. En tavla med en  gammal kanon som jag har. Bilden är på Karlbergs slott, världens äldsat krigsakademi på samma plats ich i samma byggnader. Idag heter det Miltärhögskolan Karlberg. 

Karlvergs slott har byggnader från 1600-1700-talet. Men den kanon som syns här är mer modern.Karlbergs slott har byggnader från 1600 och 1700-talet.  Men kanonen här är en mer modern variant än den på förra bilden.

Från Stockholm tar vi ett hopp till Spaniens huvudstad, Madrid. Under vistelsen här passerade vi  bl.a. det kungliga slottet och hamnade i diverse festligheter. Här var det uppvisningar av olika slag och vi stannade för att titta.

Kungliga slottet i Madrid. En parad framför slottet i madrid och där en kanon fanns på en vagn som drogs av fyra hästar. Framför slottet i Madrid ingick i paraden en kanon dragen på en vagn av fyra hästar. 

Och kanonen fyrades också av.

Mer kanon

En konfettikanon! Barnbarnet William fyllde fyra år och storebror Max tillsammans med sin pappa skjuter salut. Uppskattat!

Kanonbra! Vilken tårta William fick till sin fyraårsdag. Pojkarnas moster Helen brukar baka deras önsketårtor när de fyller år och det kan vara allt från “Spidreman, Harry Potter, AIK -tårta eller som här en ketchuptårta. Innehållet  i tårtorna bestämmer killarna och allt lagas från grunden. Tårtorna är inte bara konstverk i sig utan också väldigt goda. (Helen är inte konditor utan fysioterapeut/sjukgymnast. )

Kanon! En fantastisk ketchuptårta bakad av barnbarnets moster. Kanon! Både William och alla gäster var imponerade av denna “ketchuptårta”.  (Ingen fyllning av ketchup eller liknande)

Mer kanon! Men nu stavas det med C – Canon. Mina kameror. Men systemkameran är inte med så ofta.

 

 

Titta gärna in här för att se fler “kanontolkningar”

42 svar på ”Kanon – Ordet att tolka i Gems Weekly Photo Challenge”

 1. En kanonbra tolkning av ordet kanon! Som ketchupfantast kan jag inte annat än bli imponerad av den proffsiga tårtan men till och med jag hade uppskattat att det inte var ketchup i den. Härliga bilder som vanligt och en varierad tolkning.

  Kram och ha en fortsatt fin tisdag!

  1. Tackar! Och visst finns det en hel del där kanon kan passa in. Ketchuptårtan är ju minnesvärd för bara att William kom på tanken att önska sig en sådan är speciell. Han blev väldigt förvånad när den bars in. Och förstås jätteglad. Minns nu inte fyllningarna men gjorda från grunden så minns jag att tårtan var jättegod.
   Önskar dig också en bra tisdag.
   Kram

 2. Fina bilder som alltid, gillar kanonen över kalasbordet! Och så gillar jag att jag inte var med och städade upp det efteråt, haha!

  Tårtan är helt kanon! Hon är himla duktig, dottern din. Mest är jag imponerad över bokstäverna, vet du hur hon gör dem? Skriver hon dem för hand, serifer och allt, eller är det något som stämplas ut?

  1. Tack! Konfettikanonen är riktigt rolig och uppskattad överraskning. Men det gick snabbt att dammsuga upp “skräpet”. Barnens pappa gjorde det.
   Visst är tårtan kanon! Och den smakar dessutom så bra med precis allt gjort från grunden. Jag vet ju att hon modellerar allt mycket noga innan och då i miniatyr, men jag återkommer om hur hon får till bokstäverna. Måste fråga. Helen är helt suverän på alla tårtor men även på bakning överlag och även matlagning. Även Liv bakar och lagar mat men just tårtorna brukar hon lämna till Helen. Kul att båda döttrarna har detta som intresse. Ja, mycket annat också…

  1. Tusen takk! Ja, kamerorna använder jag ju och de är ju av märket Canon. Dock med C i början. Men dock.

 3. Du kommer alltid med så mycket spännande information man inte hört innan! Är inte jätteinsatt i historia och vad som tidigare hänt, men kul att få höra 😀 Vasamuseet har jag dock besökt en gång! Häftig upplevelse <3

  1. Tack! Lite historia blir det ofta när det finns något som kanske kan vara intressant- Mycket av det historiska har ju påverkat vårt samhälle idag.
   Vad roligt att du känner igen Vasa och Vasamuseet och varit där. Kul att du minns och gillade det.
   Många som kommer till Stockholm vill gärna besöka det så ofta är det trångt med många besökare.

 4. Kanoners! Vi har var sitt skepp att var stolta över. Ni fick upp ert, medan vi fick bygga ett nytt!
  Dessa tårtor! Det är bara att böja sig och lyfta på hatten! Helt otroligt fina. Dom blir verkligen uppvaktade, dina godingar!
  Jag skulle inte heller drista mig till att sjunga kanon. Vill inte skrämma ihjäl folk!
  Kramar

  1. Vad gäller Vasa så finns ju stommen av det gamla kvar liksom dess historia som blev kortlivad. Ert skepp hann ju uppleva mycket mer på sina resor. Så man kanske kan säja att det “väger jämt”.
   Tårtorna är verkligen “kanon” både till utseendet och smak. Just en ketchuptårta är det nog inte så vanligt att man önskar sig. Men William gjorde det.
   Kanske kunde vi vid tillfälle bilda en kör. Vilken kanonkör det skulle bli och vad roligt vi skulle ha.
   Kram!

 5. Vilket kanoninlägg.
  Jag har skrivit det förut men nu kommer det igen. Moster gör de mest fantastiska bakverken, hon är så jäkla duktig 😊

  1. Tack! Visst är bakverken fina och dessutom väldigt goda och alt gjort från grunden. Tycket den här kechuptårtan som William beställde var så rolig. Han blev själv väldigt överraskad. Vi andra också.

 6. Ett kanoners inlägg! Jag har flera gånger sjungit i kanon, jättekul. Även testat att vi sjungit på var sin olika sång samtidigt – ska visst vara bra träning för tonsäkerheten.
  Regalskeppet Vasa, här kom minnena igen. 1984 var jag där med alla fyra barnen, längesen nu.
  Skojiga bilder på barnbarnen med kalaskanon och den kanon ketchuptårtan! Så läcker! Duktig bagerska, dotter Helen. Ser att det står Wille på tårtan 😀 så kallas mitt äldsta barnbarn William också i vardags (som blir 22 nästa månad).
  Stor kram och fin kväll!

  1. Jodå, jag har testat att sjunga i kanon men det är inget som lämpar sig för bloggen. Tror du gör det jättebra som har god träning och förmåga. Sjungit i kör har jag gjort ett tag och det var roligt. Men det är ju mycket som är det…
   Jag minns så väl den dagen när Vasa kom över vattenytan. Vi hade så bra platser och stod helt nära. Men då var jag 12 år och insåg väl inte hur stort det var.
   Har ju senare i livet, när jag jobbade som guide i Stockholm, vari där på jobb ett par gånger i veckan men nu blir det mer sällan. Kul att du tog med barnen dit. Men mycket har hänt på museet sedan dess. Och så många besökare som vill hit.
   Båda döttrarna är bra både på att laga mat och baka men det är moster Helen som gör tårtorna när pojkarna fyller år. Ketchuptårtan var ju ett speciellt önskemål och William blev så glad och förvånad när den bars in. Ohc visst är confettikanonen extra festlig på ett barnkalas.
   Stor kram

 7. Ett riktigt kanoninlägg och delvis riktigt maffigt! Bra mix där. Konfettikanonen var en höjdare, men bäst av allt är tårtan. Minns att du visade den. Av alla tårtor som Helen har gjort, är Ketchup-tårtan absolut den vassaste, för den är ju så udda. Love it!
  Ser att vi tänkt likadant med kameran. Har en känsla av att du är lika förälskat i Canon som jag är i Sony.

  1. Tackar! Vi var lite inne här på liknande tankar. Kul! Ja, tårtan har jag visat och mest för att det nog inte är så vanligt att någon önskar sig just en ketchuptårta. Något udda! Men William gjorde det.Och moster Helen ordnade en. Helt från grunden.
   Jag hade nog gillat en Sony om jag haft en, men det har jag inte. Inte ännu.Och smidigt med en kamera man lärt sig är det ju.

 8. Vasamuseet har jag besökt flera gånger, ofta med släkt som ville dit ,-)
  Väldigt fint är det och intressant.
  Vilken tårta! ,-))) Spännande för en liten kille att få en sån tårta!
  Kanonfina bilder, och kanonskott är mäktigt
  Ha det jättefint KRAM Primrose ,-)

  1. Tack!Vasamuseet har ju verkligen blivit populärt och anses vara det mest besökta museet i Skandinavien. Förr när jag var guide i Stockholm var jag här med grupper ett par gånger i veckan men nu är det sällan. Kul att du varit här och har man besök vill de ju ofta ta en tur hit.
   Visst är tårtan fin! Och så kul att William önskade sig en ketchuptårta. Men det gjorde han.
   Ha det så bra du också.
   Kram

  1. Lite historiskt fick det bli med regalskeppet Vasa där kanonerna var en av orsakerna att det sjönk.
   Och visst är ketchuptårtan “kanon”. Väldigt roligt att William just önskade sig en sådan. Inte direkt så vanligt. Tårtan var också väldigt god och helt gjord från grunden.

 9. Det var ett kanonbra inlägg och med bilder!
  Vi har även en liten kanon som vi skjuter salud med samt på döttrarnas studenter=)
  Vilka konstverk av tårtor. Din dotter har kanon talang.
  Canon kameror har jag med små som stora.
  Trevlig kväll <3
  Kram

  1. Tackar! Min pappa hade en gång en liknande kanon som ni har och den användes också i högtidliga sammanhang. Men jag vet inte var den tog vägen när han avled 2005. Tyvärr. Hade glömt bort den tills jag nu lästa din kommentar. Idag är det 52 år sedan jag tog studenten och då användes den.
   Helens tårtor är häftiga och här var det så roligt att William just önskade sig en ketchuptårta. Inte direkt så vanligt. Och han fick en. Dessutom var den ju “kanon” både i utseende och smak. Kul att du också har kameror som är “Canon.”
   Önskar dig en trevlig onsdag.
   Här är det idag +2 och snöblandat regn. Men jag ska träffa vänner för lunch så det blir ingen längre promenad idag. Lika bra det.
   Kram

 10. Missade den tolkningen, troligtvis för att jag använder Sony och Nikon. Hörde en kul story om kanonerna på Vasa.
  När dom lyfte upp Vasa saknades det kanoner. Efter förlisningen gick man ner med dykarklocka och rev upp bordläggningen på övre däck, för att kunna lyfta upp kanonerna som var värdefulla, en bedrift bara det, med den tidens teknik.
  Men det underliga var att det saknades även kanoner på undre batteridäck och hur man fått upp dom är det ingen som vet. Enda vägen är genom kanonportarna och dom väger ton.

  1. Vad gäller kamera så har det nog, mest av en slump, blivit Canon. Och när jag nu är inkörd på ett märke så har dte mest blivit att jag stannat kvar. Intressant med kanonerna. Nu när jag läste detta har jag ett minne av att jag någon gång hört detta om försvunna kanoner. Hade dock glömt det helt. Tack för påminnelsen. Och man kan ju undra hur de försvunna ens kommit upp. Tunga är de förvisso.

 11. Verkligen ett riktigt kanoninlägg! Intressant och lärorikt och fina bilder. Jag kollade i mina arkiv och hittade oväntat många kanoner – och så har jag ju en kamera av märket Canon 🙂
  Önskar dig en bra dag – här snöar det!
  Kram

  1. Tack! Mina kanoner var begränsade i arkivet på datorn men jag vet att det finns fler på hårddiskar och usb- minnen. Men de tittade jag inte i. Men kanske hänger du på med några kanoner. Hoppas! Kul att du också har Canon kamera.
   Här är det snöblandat regn och +2. Känns inte som om promenaden idag blir så ut eller vidsträckt.
   Kram och trevlig onsdag

 12. Som skjutet ur en kanon! Goda skott i Helens tårtkonon. Så roligt för de två unga fina herrarna, mormors ögonstenar!
  Stor kram från soligt men svalt Karlstad, det gör inget.
  Våren är våren 🙂

  1. Ja, konon i variation fick det bli. Tyvärr har vi inget kanonväder här idag, +2 och snöblandat regn. Skönt med “sola i Karlstad. Du får säkert en fin dag.
   Stor kram!

 13. Tolkningen är verkligen helt kanoooon! 🙂 Konfettikanonen såg kul ut, bara man slipper avfyra den hemma 😉 Helen är verkligen kanonbra på att fixa roliga tårtor!

  Ha en finfin dag!

  1. Tackar! Visst är konfettikanonen rolig! Och det gick bra att dammsuga upp allt.Är det fest så är det. nU var vi i en lokal som bostadsrättsföreningen har så det var inte övermöblerat. Tur det! Ja, tårtan var ett något udda önskemål. Inte direkt så många som önskar sig en ketchuptårta. Och Helen fixade den från grunden. Väldans god var den också.
   Här blir det en trevlig dag, ska träffa vänner. Men det är +2 och snöblandat regn….
   Önskar er också en trevlig onsdag.

 14. Suveränt att tänka på kameran! Jag har också Canon men det tänkte jag inte alls på. Många fina kanoner och tårtan var ju bara för häftig!

  1. Eftersom jag har Canonkameror så kam jag på tanken att ha med det i tolkningen av veckans temaord.Det blev ju en del annat också. Och tårtan tycker jag också är kanon. Men på ett annat sätt.

 15. Så roligt med dina olika kanonvarianter.
  svar: Sofiero är alltid värt ett besök! Josef Frank utställningen pågår fram till 20 sept så du hinner!!

  1. Tack! Sofiero ska jag sikta in mig på och extra roligt med en tur dit för jag har aldrig varit där. Och är jag på plats ser jag gärna förstås Josef Frank utställningen. Var just idag inne på Svenskt Tenn och köpte ett av hans tyger för att klä om två stolar.

 16. Skön mix i ditt kanoninlägg! Jag gillar konfettikanonen mer än vanliga “krigskanoner” men ska jag skjuta skarpt använder jag min Canonkamera.
  Ha det gott!

  1. Kul att du också använder en “kanonkamera”. Jag har fastnat för dem och det känns knepigt att lära om. Konfettikanonen är i alla farm harmlös och dte gillar jag också.
   Ha det fint du också.

 17. Ett kanoninlägg och den tårtan är verkligen super!! Så otroligt duktig hon är att göra tårtor! Här i Övik har vi också åtminstone ett hemligt bergrum med kanon för att försvara inloppet till staden. Jag hoppas att dessa kanoner aldrig behöver avfyras och att vi klarar oss från krig.

  1. Tackar! Ja, tårtan är verkligen “kanon” och dte både till utseende och smak. Och allt gjort från grunden. Kul att William önskade sig just en ketchuptårta. Inte så vanligt.
   Aha, det visst jag inte öm Ö-vik att det fanns ett hemligt kanonrum. Mne nu vet jag. Dessutom vet jag också att det inte i jobbet blir en resa till Ö-vik och Höga kusten i sommar. Så trist. Men kanske kan jag på eget bevåg ta en tur för detta är en trakt jag verkligen kommmit att fästa mig vid.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *