Foto Södermalm Stockholm

Kamouflage – Ordet att tolka på delsträcka 5 i “Hoppa på tåget”

Lördag! Och dags igen för en ny resa där ord och bild/bilder är i fokus. Avgångar sker varje lördag och fri tolkning av ordet ingår. Här på resan är det bloggvännerna Tove  och  Karin (Äventyret framtiden) som kommer att turas om att vara lokförare. Vad gäller dagens av gång i  “Hoppa på tåget” så är det den femte och ordet kamouflage som ska ta oss vidare på resan.(Tidigare ord som varit resklara  i februari månad är: symtom, nyfiken  tudelad och symbol,med Tove som lokförare. Nu i mars tar Karin över som lokförare och orden som då gäller för resan är; den 4/3 kamouflage, den 11/3 glas, den 18/3 post och den 25/3 rör

Kanske har du redan bokat in dig på resan eller vill göra det. Välkommen! All information om resan finns här i länken;  Instruktioner Hoppa på tåget.pdf 

Detta tåg reste vi med från Peking till Lhasa i Tibet i april 2009.Men det var en hel annan resa än den vi gör idag. 

Ordet kamouflage

har precis som många andra ord vi använde flera olika betydelser. Några är; mask, skydd, förklädnad, täckmantel, åtgärd för att dölja något/skyddsförklädnad. Så med i bagaget på dagens resa är några olika varianter. Välkomna med,

Att dölja något – Hemligt sjukhus

Vi startar här hemma på Södermalm i Stockholm. I mitt närområde och ganska nära Södersjukhuset. Här finns det några järnvägsspår som jag sett och passerat många gånger. Men jag har aldrig följt dem och inte heller vetat vart de ledde. Men nu vet jag.

Stockholm. Södermalm. Järnvägsspår som leder till ett bergsrum som var kamouflage, täckmantel, för Södersjukhuset på 1940-talet. Dessa järnvägsspår finns ganska nära Södersjukhuset och Eriksdalslundens koloniområde och har haft en betydelse på 1949-talet. Och de ledde till ett bergrum som var kamouflage, något av en täckmantel, för Södersjukhuset.

Under andra världskriget började man bygga Södersjukhuset i Stockholm. Detta skulle komma att bli nordens största sjukhus. Ett sjukhus som när det var färdigbyggt, 1944, skulle kapaciteten vara 1000 patienter per dygn. Men det politiska läget i Sverige var osäkert. Tyska tåg hade av regeringen,en samlingsregering ledd av Per Albin Hansson, fått tillstånd att transportera soldater och vapen genom Sverige till  tyskockuperade Norge. Och för att gardera sig sprängde man ut en enormt bergrum under Södersjukhuset som skulle kunna fungera som krigssjukhus.

Stockholm. Södermalm. Nedanför Södersjukhuset och där järnvägsspåren tar slut , finns en järnport, nerklottrad, Denna är kamouflage för idag Katastrofmedicinskt centrum. Där järnvägsspåren slutar finns n nerklottrade järnport. Och porten är sedan länge kamouflage för ingången till något som heter “Katastrofmedicinskt centrum”.

Under Södersjukhuset kom det alltså att byggas ett krigssjukhus. Ett sjukhus som var tänkt att kunna användas i tider av krig. Och från Södersjukhuset och detta krigssjukhus kunde man ta sig via underjordiska gångar. Bergrummet här sprängde man samtidigt som sprängningar pågick för Södersjukhuset. Bergrummet med sina 4 700m2 stod klart ungefär samtidigt som Södersjukhuset, 1944.  Kriget tog slut 1945 och då avstannade verksamheten här nere. Under en del år var bergrummet förråd till Södersjukhuset men det förföll och fukten tog över.

Disaster Emergency Center – Katastrofmedicinskt centrum

är vad bergrummet är idag. Anläggningen blev totalrenoverad efter sin förra funktion och var 1994 klar att tas i bruk i sin nya funktion för att klara akutsjukvård. Intensivvårdsavdelning, operationsavdelning, uppvak och vårdavdelningar blev byggda i bergrummet,. Här räknade man  med att klara 160 patienter som krigssjukhus  och 270 patienter i fredstider. Bergrummet är också godkänd som skyddsrum för 3200 personer.Verkligen helt ny kunskap för mig. Vill du läsa mer om anläggningen så läs gärna här. 

Järnvägsspåren och uppe på höjden skymtar Södersjukhuset.

Södersjukhuset på höjden och härifrån ner till järnvägsspåren och vidare till det hemliga bergrummet är det ca 5- 600 meter. 

Mer kamouflage

Alldeles utanför där vi bor har vi en vik av Östersjön och helt nära, några hundratal meter västerut ligger Mälaren. Mälaren brukar vintertid helt eller delvis vara frusen och det kan bli knepigt för sjöfåglarna att klara sig. För ett par år sedan  på en av många promenader vid Mälaren så fanns en svan strax utanför en av badbryggorna. Och just att följa svanarna från när de är nykläckta och små, grå, dunbollar tills de får sin vita dräkt. Den vita fjäderdräkten kommer antingen under första levnadsårets sommar eller andra året på hösten.

Just de mer vuxna svanarna har inte här så många hot. Däremot är måsar och trutar en fara för de små måsungarna.

Årstaviken. Mälaren. En fullvuxen svan har i varje fall vintertid en bra och vit dräkt som kamouflage Den här knölsvanen så jag först inte där den satt på isen. Det vita mot det vita. Visst kamouflage men näbben lyste upp.

Här kom både jag och andra att stanna till och vi funderade på om svanen var fastfrusen i isen. Vi trodde det så kallade på “Djurambulansen” som kom till undsättning.

Ett gäng mandarinänder kom plötsligt till Stockholm förra vintern och slog sig ner i Tantoområdet vid Årstaviken/Mälaren. Och här slog de sig ner tillsammans med andra änder. Vad gäller gräsänderna så går  ju honornas dräkter i brunt och hanarna är lite mer färgglada. Liknande förhållande är det hos mandarinänderna.

Stockholm. Södermalm. Årstaviken Gräsänder och mandarinänder samsas. Men det är honorna som står för kamouflagefärgen.
Gräsänder och mandarinänder samsas. Men om det gäller kamouflagefärg så tar honorna täten
Herr och fru Mandarinand. Bild från vintern 2022.

Peking. KIna. Kamouflage i form av en kattmask. En mask kan också vara en sorts kamouflage. Här, på en körsbärsfest i Peking, har jag fått lånat en kattmask.

Täckmantel och förfalskning är också kamouflage

Har några av de förfalskade  pass min pappa (svensk) använde sig av  när han enligt svensk lag olovligt rörde sig över gränsen mellan Norge och Sverige. Detta var olagligt, men däremot  inte att skicka tyska tåg med vapen och soldater genpm Sverige. Månne man ha glömt sin s.k. neutralitet Vet att pappa tillbringade ett par veckor på Långholmen, fängelset, för sitt brott. Här fick han vika kuvert i två veckor. (Kan tycka det är skillnad på brott och brott.)  Nu, den 27/4 kommer boken, en roman,  som författaren och journalisten Thomas Tynander skrivit om pappas liv;

“Allan Mann. Svensken som stred mot Hitler och Stalin.” (Ett unikt livsöde i svensk 1900-tals- historia. Och i boken finns kamouflage i alla betydelser.

Kamouflage? Ett exemplar av flera falska ID handlingar som Allan Mann använde när han var kurir under andra världskriget mellan Sverige och Norge.
Kamouflage? Absolut. Falska id-handlingar. Med stänk av humor.
Övriga som är medresenärer i Hoppa på tåget-temat är länkade här :
Besök dem gärna för att se deras tolkningar av ordet kamouflage.

32 svar på ”Kamouflage – Ordet att tolka på delsträcka 5 i “Hoppa på tåget””

 1. Du har kamouflerat inlägget riktigt bra. Så många bildliga synonymer du har hittat. Allt du skrev om Södersjukhuset var helt nytt för mig. Man lär sig ju så länge man lever heter det. Å det stämmer nog. Kunde inte låta bli att skratta en aning med tanke på den färgglada porten till “Katastrofmedicinskt centrum”. Nästan galghumor där;-)
  De falska identitetshandlingarna som din pappa hade är fascinerande. Fantastiskt att de finns kvar och troligen på ett och annat sätt kommer att belysas i boken som snart kommer ut.
  Ett riktigt intressant och varierat bidrag till temat. Bra jobbat där!

  PS. Är lika impad idag som jag var igår. Att du bara orkar blogga efter operationen igår. Fantastiskt!!! DS.

  1. Tackar! Har ägnat en del åt dagen idag till detta. Mellan varven. Har ju rehabträning att göra varje timme också. Kort tid men den ska göras. Ja, inte nattetid…Jag skrattade också åt porten och tror den blir rengjord mellan varven . Men den är nog inbjudande att klottra på. Visst är det lite galghumor- Jag har en del av pappas falska pass i orignal och de kommer också med i boken.
   Jag har ju väldigt bra och stark smärtlindring så ont har jag bara i vissa lägen- Mest när jag ställer mig upp och även när jag ska sätta i det högra benet när jag balanserar på kryckorna. Sen ska höger fot rakt fram och ryggen ska vara rak. Mycket att tänka på- Grundstyrkan är god och armstyrkan också och det underlättar- Men jag vet att jag ska ta det lite lugnt. Men att sitta och blogga går ju bra. En och annan tankevurpa blir det nog med tanke på medicinernas styrka. Å andra sidan gör det ju inte så mycket.
   Tack för fin pepp- Nu har jag ju din snygge husläkares raska framsteg framför mig. En morot. Men å andra sidan är jag något äldre.
   Och veckofärska skyltar kommer i morgon. De har jag hamstrat-

 2. Snyggt tolkat av veckans ord “kamouflage”, din pappa var expert på det kan man säga! Så kul med boken som snart släpps! Spännande historia med krigssjukhuset vid Södersjukhuset också.
  Mandarinänderna är så vackra, visste inte hur honan ser ut, nu vet jag!
  Hoppas du mår bra så här dagen efter operationen!!!
  Varma Kryakramar kommer här!!!

  1. Tackar! Jag, kanske detta med kamouflage har gått lite i arv. Nåja, skämtsamt.Verkligen roligt med boken. Mycket nytt för mig också-
   Tack, jag mår nog oförskämt bra. Men visst är det knepigt med rörelser utan kryckor. Ett långt och rejält ärr finns. Bra smärtlindring har jag också så det hjälper mycket.
   Sitter vid matbordet och skriver och där har er vackra bukett förgyllt eftermiddagen. Ett jättestort tack!
   Tack för fina krya -hälsningar.
   Tämligen pigg, men inte direkt i skick som ny. Det är ju bara dag 2.
   Varm kram.

 3. Vilken fin och intressant tolkning. Jag håller med dig om att det är skillnad på brott och brott och där fick den svenska neutraliteten sig en törn. Det finns ju olika teorier om varför man gick med på det men det är en annan diskussion. Så roligt att din pappas falska identitetshandlingar finns kvar.

  Så skönt att höra att du är hemma igen och att allt gick bra. Sedan är det så klart en rehabilitering som väntar men en dag i taget. Bra att du har rejäl smärtlindring för det är viktigt.

  Önskar en fin lördagskväll nu!

  Kram

  1. Tackar! Tog sin tid att få till inlägget idag. Har ju en del stark smärtlindring som tar bort en del av tankeförmågan. Visst är det skillnad på brott och brott. Jodå, många nazistsympatisörer fanns ju i Sverige och även en rädsla. Och mycket annat…Men inget att ta med eller upp här.
   Jag har fleras pappas falska id-handlingar i original.Och lite humor finns det i flera av dem- Tyskarna begrep ju inte direkt..
   Allt har gått bra. Över förväntan- Men det är nog för tidigt att veta. Jag har också fått stark smärtlindring och det är ju väldigt bra. NU ska jag bara se till att inte skynda på. Har ju en tendens att göra det. Men jag får träna tålamodet.
   Varmt tack för omtanken.
   Önskar dig också en fin kväll
   Kram

 4. Jättefint tolkat! Så spännande med Södersjukhusets bergsrum och alla spår som leder dit. Ett stycke historia som verkligen har varit kamouflerad men givetvis nu är officiell.
  Ja, din pappa och många med honom hade vardagar som de måste vara kamouflerade.
  Att han fick sitta och vika kuvert som straff är smått skrattretande med tanke på tågen som gick genom det s.k. neutrala Sverige. Men så är det fortfarande på många ställen i världen, rätt så bra kamouflerade de också på sitt sätt.
  Läser här i kommentaren till Susjos hur du mår och det är fint att läsa.
  Rom byggdes inte på en dag, det tar sin tid men det låter väldigt bra att du mår så bra som du mår, fastän det bara är dag två.
  Grattis till detta och mycket lycka till!
  Mycket krya på dig Ditte!

  1. Tack! Det fick bli lite kamouflage i variation och lika roligt som vanligt att fundera på ord, synonymer och foton. Ja, Södersjukhuset och bergsrummet skulle ju vara väl kamouflerad och av flera orsaker.
   Ja, sveriges neutralitet var ju verkligen dubbel. Viss feghet fanns ju med här. Och det var ett regeringsbeslut som bestämde att transittågen skulle få gå. Man tog det inte till riksdagen av oro för att de skulle säja “stopp och belägg”. Och i Sverige fanns ju många nazistvänner.
   Tack, jag mår betydligt bättre än jag kunde tro. Men har stark smärtlindring och den hjälper förstås. Men ingreppet var rejält så det vill till att jag inte tar i får mycket. Får träna mitt tålamod.
   Känns fint med krya -på-dig hälsning. Piggar upp och det gjorde det också att skriva dagens kamouflerade inlägg.
   Varm kram

 5. Gedigen och välarbetat tolkning ännu en gång där du fick med mycket! Historien har vingslag och vi får inte glömma. Så har den också olika sidor historien.
  Då är du redan i bättring och igång igen.
  Fortsatt lycka till med rehaben!
  Må så gott!
  Kram

  1. Tackar! Har varit roligt att fundera kring ordet och att idag få ner tankarna till ett inlägg. Och det blev ju både lokalt och lite annat vad gäller kamouflage.
   Jag har fått väldigt bra smärtstillande så den hjälper mig mycket mot det onda. Att sitta går bra men det är smärtsamt att sträcka på benet och höften och knepigt att ligga ner. Men jag tar det lugnt och tränar tålamodet.
   Hoppas du är piggare.
   Kram

 6. Glömde skriva att den introduktionen du har länkat till er den första, vi har en uppdaterat i dagens inlägg idag 🙂

  1. Aha!Tack, fär att du påminde. Ska ändra. Tar en del smärtstillande så jag var väl inte observant.

 7. Tänk vad jag lär mig då jag läser bloggar, en historielektion helt apropå ordet kamouflage 👍
  Får jag fråga, kanske Du skrev det och jag inte förstod 🤔 men vem skulle vårdas på Södersjukhuset, svenskar i händelse av krig eller de tyska soldaterna?

  1. Ja, lite historia blev det idag apropå ordet kamouflage. Men historia dyker upp lite nu och då hos mig. På Södersjukhuset var det svenskar och svenska militärer skulle vårdas.Absolut inga tyska soldater.

 8. Tack för intressant kamouflageinlägg.
  Maken kände till detta om sjukhuset/ numera katastrofmedicinskt centrum under Södersjukhuset.
  Minns du skrivit om adress “Dasshålet” tidigare!
  Idnummer 4711!!
  Humor i allvaret.
  Det får bli skynda långsamt för dig, säkert bättre dag för dag.
  Kram

  1. Jag tycker det är roligt att fundera över ord och se var en hamnar. Kul att maken kände till detta med det hemliga SÖS. Många gör det inte. JOdå, jag har skrivit om “dasshålet” och “4711 ” tidigare. Visst hade de humor. Ack så nödvändigt.Men just idag hittade jag inte de andra id.handlingarna. Är inte så rörlig ännu. Och jag skyndar långsamt. Vill inte ha bakslag.
   Tack för omtanken.
   Kram

 9. Vilken spännande historia om Krigssjukhuset och Katastrofmedicinskt centrum. Det har vi aldrig hört talas om.
  Mandarinanden har vi aldrig sett men jag vet att några gästade en damm i Skövde för ett par år sedan. De är så otroligt vackra.
  Nu får du krya på dig och ha det så bra du bara kan!

  1. Jag bor ju inte så långt därifrån så jag passerar här vid spåren ganska ofta. Spåren ligger mellan Årstaviken och Södersjukhuset och man kan följa dem tills plåtdörren dyker upp. Där tar de slut.Det finns ju även tågspår här på kajen men de hade ett annat syfte och det var att transportera varor från Södra Station till Stadsgården.
   Roligt med mandarinänderna och att honan precis som hos gräsanden är mer diskret i sin fjäderdräkt.
   Tack, jag mår ganska bra men det beror mest på rejäl smärtlindring. kan sitta i 90 graders vinkel med benen utan smärta. Men när jag ställer mig upp och försöker räta benet och börja gå med kryckorna smärtar det rejält och i höften. Likaså när jag ligger ner med massor av kuddar för att stabilisera. Men det var ju igår jag opererades och det är ett långt sår med avskurna muskler. Så att jag är så här pigg känns bar. Kanks ekommer ett bakslag.

 10. Huj, det här var både spännande och skrämmande! När jag bodde i Lovisa var jag några gånger på besök i vänorten Karlskrona och där berättades det också om krigssjukhus under staden och om hur ingångarna var kamouflerade. Din pappa fick också kamouflera sig, på olika sätt. Hoppas din operation gick helt enligt planerna, att du rehabiliteras och är fit for fight för promenader til lsomamren!

  1. Ja, lite av varje hamnade med idag. Vad gäller pappa kamouflerade även han sig, som många andra frivilliga från Sverige i vinteruniformer i det finska vinterkriget. Då som nyss fyllda 18 år.
   Operationen har helt gått som planerat. Så här långt. Och sällskap av kryckorna ska jag ha i ca sex veckor så vi hinner nog bli goda vänner.

 11. Sådana där hemliga installationer från kalla kriget gillar ju jag att undersöka, finns mycket att se i vårt fosterland om man är intresserad.
  Det var ju en intressant tid under kriget med mycket kamouflage, bra jobbat här Ditte.

  Ha en fin avslutning av kvällen.

  1. Tack! Ja, en hel del kamouflage var det på olika sätt. Detta med bergrummet här på Södersjukhuset är riktigt spännande. Och historien bakom också. Och visst finns det mycket här i landet att fästa blicken på som en inte ens vet om.
   SEn kväll, men önskar dig en fin fortsatt kväll och en skön söndag.

 12. Bra kämpat tlll höften som säkert ger sig tillkänna. Intressant spåret som ledde til det hemliga sjukhuset. Väl kamouflerad port också, sköt om dig.

  1. Tack! Ja, höften känns och är i sig tillsammans med en del av låret kamouflerat i bandage. Men det tänkte jag inte på förrän nu när jag läste din kommentar. Jag tar det lugnt och nu inga egna initiativ. Tränar mitt tålamod. Visst är det intressant med det hemliga sjukhuset?

   1. Tack, Micke för omtanken. Ont har jag och svårt med det mesta. Men glas att det är klart och att jag ändå mår ok. Bra smärtlindring har jag fått.
    Önskar dig en fin söndag.

 13. Det är så spännande med boken om din pappas bedrifter som kommer ut snart!
  Och oj så mycket kamouflage du hittat, inte minst Södersjukhuset, jag hade ingen aning om bergrummet vid Södersjukhuset, jag hoppas det är i skick att kunna användas vid behov, fortfarande. Världen känns något gungig för tillfället, man vet inte vad som kan hända.
  Vilket fint foto på dig och en dyrkande make som förmodligen gillar katter speciellt mycket!
  Kram

  1. Jag ska skicka dig boken som inflyttningspresent. Och just delarna från norra Finland tror jag kommer att beröra dig en hel del.
   Har inte förrän idag funderat på ordet så där eftersom tankarna varit på operationen.Men idag var ju den över. Ja, redan igår, men då var jag inte reda för kamouflage. Jag tror att sjukhuset kan användas vid behov men nu är det nog fullt med råttor och duvor och annat. Visst känns och är världen gungig.
   För egen del är jag lite rädd för katter efter att i en tågkupé som liten blivit biten och riven av en siameskatt som en tant släppte ur korgen. Men jag bodde på landet och där var det ladugårdskatter som var vänliga. Maken är ju kattfantast så kanske var det därför han såg extra glad ut. Men visst klös kan jag ju ha. Fniss.
   Kram

  1. Ja, visst är det. Och just hur tankarna här gick om Södersjukhuset. Och ordet kamouflage är ju intressant i sig.
   Log när jag senare läste att du också hade med en del spår och järnväg- Somrgfa och fina bilder hos dig

 14. Så mångsidig tolkning av ordet … såå spännande att läsa om din pappas resor med förfalskade pass! Förstår att du är stolt över honom!
  Såg ett program på tv för länge sen om sjukhuset i bergrummet … verkligen intressant.
  Jag hann inte med veckans ord … hade inte internetuppkoppling förrän i fredags eftermiddag och orkade inte koncentrera mig på bloggen … hade tänkt skriva om mimikry … också en slags kamouflage, eller att utge sig för att var någon annan än man är. Främst bland insekter tror jag … som t.ex. blomflugorna, som låtsas vara getingar med sin svartgula tvärrandiga kropp.
  Jag har inte hunnit/ orkat följa några bloggar heller, men förstår att du nu är opererad och hoppas att allt gått bra! Har tänkt på dig!
  Kram

  1. Tack! Tankarna fladdrade åt lite olika håll så det fick bli en blandning.
   Visst är det intressant här med det gamla sjukhuset i bergsrummet- Idag är det nog mest fukt, duvor och råttor som håller till här
   Vad gäller pappa så var han ju kamouflerad på olika sätt och id-korten var ett oar av dem-
   Jag har tänkt på dig och flytten och så funderat hur allt gått. Kan tänka mig att det varit mycket. Ta det lugnt och vi tänker på dig ska du veta.
   Såg att Paula skrivit om mimikry och för mig var det helt nytt men det kan du väl skriva om en annan gång för det verkar så intressant.
   Tack, jag är opererad och det verkar ha gått bra. Men mot har jag . Har fått bra smärtlindring och är så glad för det.
   Många tankar och en stor kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *