Stockholm

Just nu – Tiden mellan hägg och syren

Tiden just nu, den mellan hägg och syren, tycker jag extra mycket om. Och efter gårdagens runda längs Mälarens vatten vid Årstaviken kunde jag konstatera att den tiden är här. Skir grönska, träd som är i blom, blommor som blommar och därtill strålande sol. Absolut njutbart. Någon brådska hade vi inte utan det blev en  grönskande promenad för att se och njuta av det naturen här i närområdet så generöst bjuder oss på.

Årstaviken just nu. Igår! OLika nyanser av vacker grönska. Årstaviken just nu. (Igår)  Olika nyanser av grönt. Men redan i februari kunde man här längs vattnet ana lite vår i luften.

Tiden just nu – Den mellan hägg och syren

För mig är tiden mellan hägg och syren, den period som vi har just nu,  kanske den bästa på året. Det känns t.o.m. som om både grönskan och allt som växer är förväntansfulla. Snart är häggen överblommad och syrenerna tar över  för att samsas med allt annat som ivrigt väntar på att komma upp ur  dvalan i rabatter och i mer vild form.

Trots att vi bor på Södermalm har vi många olika grönområden i närheten och flera inom några undra meter och än fler om man tar ut avståndet till en km. Igår, här på bloggen, besökte vi en del av Vitabergsparken och området däromkring och idag blir det på nytt en tur till Årstaviken.

Många träd längs Årsyaviken är i blomning just nu.Många träd blommar just nu. Här ett äppelträd.  Är osäker på sorten men kanske det gotländska “stenkyrke” .  Och både bin och humlor har bråda tider. Tyvärr var jag för långsam för att få med någon på bild.

Blommor från en annan sorts äppelträd-

Tre killlar har parkerat sina elskotrar och tar en paus på bryggkanten. Med  fokus på och i mobilerna.

Uppe i Eriksdalslundens koloniområde,

några hundratal meter från vattnet, stannade vi till nästan vid varenda kolonistuga. Här i en trädgård såg jag dessa gula blommor.  Efter en del sökande kom jag fram till att det borde vara “kvastblommor” som också heter “skotsk whiskkykvast”. Men så var det inte. Det är ginst har bloggvännerna Emma och Anki berättat för mig i en kommentar.

En sorts ginst är detta som blommar.

Jodå häggen blommar fortfarande, lite mer på sina ställen och är nästan överblommade på andra.

Hägg. Fortfarande vacker.

 

Givetvis tittade jag efter syrener. De första jag såg var lite på gång.

Och visst såg jag syrener. Och om någon vecka bör dessa absolut vara  i full blom. 

Men, bättre skulle det bli. Några hundra meter från vattnet såg vi vildsyrener. Alltså syrener som växte fritt och dessutom delvis var utslagna.Verkar som att de kommit längre ju högre upp vi kom och längre bort från vattnet.

Vildsyrener som dels är på väg att slå ut och dels är utslagna.

Och så fick vi då till sist se dem tillsammans. Hägg och syren.

Just nu går det, i alla fall här längs Årstaviken, att njuta av både hägg och syren tllsammans. Just nu går det, i alla fall i vårt närområde, att njuta av både hägg och syren. Och de gör sig också fint tillsammans här där de växer fritt nära varandra. 

Vi går ner igen till vattnet, stannar till en stund och sätter oss på en trädstam. Änderna är intresserade och tror att vi har med något ätbart. Men när besvikelsen över den uteblivna födan försvunnit letar de vidare efter föda på egen hand.

 

PS!

Jag vill skicka ett stort, varmt och innerligt tack till de fina vännerna Ama och Anders i Torrevieja som igår tittade till vår “stuga”  Vi reste hem i slutet av februari och vet ju inte när vi kan komma tillbaka. Och allt såg bra ut. Förvisso hade passionsblomman tagit ut svängarna en bit över uteplatsen och intagit ett mer horisontellt läge, men lite extra spelrum kan den ju få. I alla fall ett tag till.

 

40 svar på ”Just nu – Tiden mellan hägg och syren”

 1. Ni är inte ensamma att uppskatta den här årstiden som den bästa på hela året. Egentligen gillar jag “hela våren”, från de första tussilagona, knoppar på blommor och lövträd. Just nu är jag inne och ska ha litet mat i magen, sedan ska jag ge mig ut “i spenaten” igen. Det gäller att ta vara på alla vackra dagar.

  Jag misstänker att ni är på upptäckarvandring idag också.

  1. Jag är också förtjust i våren och minns att jag redan i februari tittade efter vårtecken här i Stockholm. Såg på promenaden igår att det hänt så mycket vad gäller blomning och grönska bara på några dagar. Njuter av detta.
   Önskar dig en fin helg.
   Vad gäller idag så är min rygg inte helt pigg så det blev ett par kortare turer. Men mycket att se på balkongen är det. Full fart i kanalen med båtar och annat.

  1. Visst har vi det bra här på vår ö. Känns som om vi är omgivna av grönska och vacker blomning. Bara att njuta. Vad gäller badtemperatur så får nog jag vänta länge. Vill helst ha +25 grader. Men lite flexibel kan jag nog vara.

  1. Tack! Och en fin tid är det nu. Bara att njuta och så tacksam över att vi bor mitt i stan och ändå har naturen helt inpå.

 2. Duktigt fångat mellan hägg och syrén och du fick med båda! En sån underbar grönska som vi har nu, jaa, det gör gott för kropp och själ. Det inspirerar mig till att äta mer vegetariskt också, blir grön i sinnet.
  Skönt uteväder hela dagen.
  Solig stor kram och trevlig Kristi Flygare!
  PS. Så förnämligt att ha fått tittat till den spanska stugan, guld värt. DS

  1. Det ser lite olika ut hur långt syrenerna kommit med sin blomning. Såg idag att de utanför vårt hus och på innergården var många syrener som blommade. Även en del hägg finns kvar i blomning. Vi har några vegetariska dagar i i veckan och ibland kan det även bli lite veganskt. Men det veganska vill jag inte alls ska påminna om det animaliska. Såg igår en “vegansk salami” och köttfria köttbullar. Begriper inte varför de ska ha “köttnamn” i sig.
   Helt ljuvligt uteväder här också.
   Vi har varit ute hela dagen. Började med frukost på balkongen, åt lunch på en uteservering och hamnade på eftermiddagen med vänner på Boule & Berså. Och nu sitter jag kvar på balkongen. Hoppas även på middag där.
   Så glad att Ama och Anders tittat till vår lilla sommarstuga och att allt var bra. Vet ju inte nu när vi kan åka.
   Önskar dig en fin kväll.
   Stor kram

 3. Jag kan bara hålla med om att tiden mellan hägg och syren är det vackraste under året. Här ligger vi dock lite före och blomningen har hunnit betydligt längre.

  Så smidigt att Ama och Anders kan titta till ert hus så länge ni inte kan finnas på plats i den spanska sommarstugan. En viss tillsyn måste kännas tryggt.

  Kram och god torsdagskväll!

  1. Kan tänka mig att blomningen har hunnit mycket längre hos er. Men jag njuter verkligen nu av allt vackert ute. Så fint här i våra vackra och grönskande närområden.
   Så tacksam för att Ama och Anders tittade till vår lilla sommarstuga. Känns mycket bättre nu när vi vet att allt är ok- Kommer ju att dröja innan vi kan ta oss en tur.
   Önskar dig också en fin torsdag.
   kram

  1. Nej, bråttom behöver vi inte alls ha utan det är så skönt att stanna till där man vill och se och uppleva allt det fina naturen nu bjuder oss på.

 4. Vilken härlig tid det är, den mellan hägg och syren i Sverige! Fast jag gillade inte riktigt häggen när den blev överblommad på Skansen. Var jättejobbigt att städa dammarna från nedfallna blommor… 😉

  Tack för den fina hyllningen av vår lilla insats att titta till hos er. Hoppas vi inte behöver göra det så många gånger till. Absolut inte för att vi har nåt emot att göra det, men vi vill sååå gärna att ni kan komma hit igen så vi kan ses igen!
  Kram

  1. Den här tiden är den jag här hemma tycker allra bäst om. Jag förstår att du inte gillade överblommad hägg. För visst skräpar den. Kan i det avseendet påminna om trillingblomman och skräp.
   Vi är verkligen tacksamma över er “check up” och likaså att allt verkade ok. Vi hoppas också på att det snart kan bli av att få resa. Men just nu vet man ju inte. Dock har vi kort startsträcka.
   Kram och tack än en gång.

 5. Du har verkligen fått med all skir grönska som finns nu, extra fint att få med hägg och syren på samma bild. Såg också att syrenerna var på gång när jag var ute och joggade sist.
  Toppen att Ama och Anders kan titta till er “stuga” när ni är borta.
  Ha det fortsatt skönt !
  Kram

  1. Det är verkligen en fin tid nu och en tid jag alltid varit så förtjust i. Och nu händer så mycket ute. Här hade jag verkligen tur som såg häggen bredvid syrenerna. Men det är nog lite olika. Såg gott om utslagna syrener utanför vår port och på innergården. Och häggen också.
   Vi är så tacksamma över att Ama och Anders tittade till vår”stuga” och att det såg bra ut.
   Har haft en jättefin dag med både mycket frisk luft, promenader och ett besök på Boule & Berså med vänner
   Önskar dig en ok. natt.
   Kram

  1. Visst är det en fin tid nu och jag försöker vara ute så mycket som möjligt. Är väldigt glad över att jag har flera fina grönområden helt nära.
   Vad gäller den spanska sommarstugan skulle vi rest tillbaka i mars men så blev det ju inte. Och vi är verkligen så tacksamma över att fina vänner passerar och ser till att allt är ok. Och det var det. Vet ju inte när vi kan resa dit igen.
   Kram

 6. Vackra bilder.
  Ett tag kvar till Norrlands mellan hägg och syren.
  Som du säger bästa tiden på året.
  Här börjar björkarna och andra träd slå ut som det blivit lite varmare. Härligt.
  Fint ni fick huset lite kollat.
  Vi har en “städerska” som besöker vårt lilla ställe varje fredag.

  1. Jag förstår att denna tid kommer lite senare hos er, men då får ni å andra sidan njuta längre av den.
   Så fint att våra vänner tittade till vår “sommarstuga” och skönt att få veta att allt var ok. Vet ju inte när vi kan komma dit igen. Vi brukar ju vara på plats i vanliga fall, varannan månad, så då har vi inte behövt någon “städerska”. Och vi är några vänner som hjälps åt men nu har det ju varit karantän i Spanien och inte tillåtet att vara ute annat än för att handla och gå till apotek. Men nu har man i Torrevieja lättat på detta. Skönt för alla.

 7. Ett klockrent inlägg med härliga bilder! Är impad över dina kunskaper där, speciellt att du googlade fram de gula blommorna. Å vilda syrener!!! En sådan buske hade vi också i närheten en gång i tiden, men den fick ju ge vika för skokartonger, tyvärr. Plockade alltid en bukett med syrener där. De håller visserligen bara några dagar i en vas, men de doftar ju så underbart:-)
  Skönt att allt var okej med ert hus i Torrevieja. Så skönt att åtminstone Ama och Anders är kvar där. Men de or ju där permanent;-)

  PS. Den första riktigt varma dagen idag. Å här blev det faktiskt middag på balkongen. Visserligen med en jacka, men ändå:-) DS.

  1. Vi har ju naturen bara några hundra meter bort så det är enkelt att “kvista dit”. Vad gäller de gula blommorna tog det ett tag, men envisheten hjälpte till här. Blev överraskad att se så många vilda syrener som slagit ut.Brukar också ta hem några men just nu glömde jag. Blev förvånad och glad över att se dem.
   Är så tacksam att Ama och Anders kollade upp läget hos oss. Vi brukar ju annars vara där varannan månad- Men nu är det tre månader sedan vi var på plats. Vet ju heller inte när vi kan resa dit igen.
   Visst har det varit en fin dag.Fint att ni också kunde äta middag på balkongen. Och en jacka på går ju jättebra. Vi började med frukost på balkongen, lunch ute, sedan blev det Boule & Berså med vänner. Även här middag på balkongen. Med jacka på.

  1. Visst är det. Och det blir en hel del promenader för att se allt som händer just nu. Och bara några hundra meter bort.
   Vi är så tacksamma över vår fina tillsynshjälp i Spanien. Vet ju inte riktigt när vi själva kan komma dit.

 8. Åh så vackert, så livsbejakande och längtansfullt. Jag blir så glad av dina fina och ljuva vårbilder, jag känner både längtan och lite vemod av att inte vara kvar i vår vackra huvudstad. Men visst, den finns där om jag vill och det vill jag ibland, men inte just nu.
  Jag har missat många av dina vandringar då jag har mina datoravhållsamhetsperioder…de som är en nödvändighet för mig och min inspiration, men nu i Coronaskitstider är den en livsnödvändighet, jag orkar helt enkelt inte ta in och ta del av allt negativt. Tyvärr så hamnar dina inlägg där ibland, i avhållsamhetsasken.
  Men du Ditte, jag hoppas och tror ändå att du vet att jag är med dig i tanken. Vi är så lika och så olika, men vi är egna endabarn som föddes till “globbar” och vi lider nu när världen är stängd!
  Jag skickar en stor varm överlevnadskram till dig och så hoppas jag förstås på öppning, väldigt snar!

  1. Vi har det ju så bra att vi kan dela med oss till varandra både av tankar och upplevelser och får ju på så sätt tillgång till en hel del.
   Mina vandringar här finns kvar. Även jag sovrar bland det jag läser och ibland läser jag men kommenterar inte.
   Visst är det mycket nu som känns negativt och man matas med det ständigt. Men jag har inte slutat att leva men ibland känns det lite så nu när världen är stängd. Jag försöker hitta öppningar och göra det jag tycker är trevligt. Visst är jag försiktig men jag kan inte sluta “leva”. Jag vet att du är med och jag kan ibland när jag är ute höra mig själv prata med dig. Nog är vi lika men olika och jag tror just att det berikar oss.
   Skickar dig också en överlevnadskram och många tankar. Och visst håller vi tummarna för en snar öppning.

 9. Den gula ginsten är så vacker, den lyser verkligen upp! Och sp fnisade jag lite stilla, är du säker på att Anders kunde låta bli passionsblomman?! Han har ju en viss förkärlek till sekatörer…

  1. Aha, är det en ginst! Jag tyckte helt klart den gula blomman passade in på en kvastblomma, men såg nu att den också påminde om en turkisk ginst. Får nog fråga nästa gång jag passerar.
   Visserligen har vi en sekatör ute men den kom inte nu till användning. Men kanske blir det fler tillfällen då den kan användas. Vi vet ju inte när vi har möjlighet att ta oss en tur. Återstår att se.

 10. Absolut underbara bilder från din promenad mellan hägg och syren! Håller helt med Emma – det är ginst som blommar så fint just nu – och det lär finnas runt 100 olika sorter 🙂
  Så bra att Ama och Anders kunde se till ert hus – skönt med vänner som finns i närheten och som ställer upp.
  Ha nu en fin fredag!
  Kram

  1. Tack, Anki! Då ska jag genast ändra i texten. Och mängder av arter finns det ju har jag sett. Det är så avkopplande att ta en tur här bland blommor och grönska och jag gör det nästan varje dag.
   Väldigt fint och omtänksamt av Ama och Anders att titta till vår spanska sommarstuga. Så tacksam.
   Önskar dig också en fin fredag. Ser lovande ut i huvudstaden. I alla fall vädermässigt.
   Önskar dig också en fin fredag.
   kram

 11. Ja, det är en fin tid vi upplever nu även om man får vara rädd om blommor på balkongen och ta in dem på natten, men snart så.
  Tur folk har sina mobiler iallafall, så man slipper vara alltför social, kan ju bli lite för mycket annars för en del människor 😉

  Vi har ju ganska grönt här med såg jag när jag var nere och handlade för en stund sedan, kanske borde dokumentera det mer med bilder än vad jag gör, får göra en ansträngning nån dag på det området.

  Tack för denna promenad, alltid lika trevligt.

  1. Bara att njuta nu av de vackra dagarna som är här. Och visst är det skönt med en balkong.
   Ja, att vara alltför social kan ju vara knepigt.
   Vore kul att se lite hur det grönskar hos dig.
   Önskar dig en fin fredag.

 12. Hej, här väntar jag ivrigt på både äppelblom, syrener och….liljekonvaljer! Ljuvliga tider stundar, fast, nu ska det bli en sval o något regnig helg så det lär nog dröja ett tag till. Så bra att Ama kunde kvista över och kolla så allt stod rätt till!
  Ler åt grabbarna som verkligen “socialiserar” sig…fast knappast med varandra! Maj och september är nog favoritmånader hos mig, men, mars är underbar vintermånad förutsatt att vi har snö! Helgkram från pörtet, jag behöver nog läsa ikapp lite,,,,igen, du är ju så flitig!

  1. Läste just hos dig att häggen slagit ut så det känns hoppfullt. Häggen finns kvar i blom hos oss här i huvudstaden men även syrener är i blom. Idag ute på Djurgården såg vi liljekonvaljblad. Men det dröjer nog innan de är i blom.
   Är så tacksam över att Ama och Anders tittade in hos oss. Känns lie märkligt att inte vara på plats och även lite oroligt. Men allt var bra. Fint att höra.
   Kram från en trött Ditte som idag vandrat 13km. Ryggen och knäna är inte helt i form så här i kvällningen…

 13. Instämmer. Jag har också alltid varit förtjust i denna speciella majtid mellan de två välkända buskarna.
  Skönt att få bekräftat att allt är som det ska vara i er andra bostad.
  Kram Bosse

  1. Visst är det en fin tid men den är ju ganska snabbt förbi. Just nu blir det många och långa promenader och någon brådska behöver vi inte ha utan tid finns för att ta in det vackra.
   Vi är så tacksamma att vi fick “titthjälp” i den spanska stugan och så skönt att veta och får se att allt var bra.
   Önskar dig en fin helg.
   Kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *