Spanien Torrevieja

Jultraditioner i Spanien – lite annorlunda än de svenska

Någon ”julig” person är jag inte längre och har gärna sedan flera år tillbaka lämnat Sverige i december månad, oftast för Thailand.  I år stannar vi här, i den ”spanska sommarstugan”, och det blir bra det också.  Första gången vi gör det men vi har tillbringar adventstid här för några år sedan . Att att nu följa jultraditioner på plats i Spanien känns trevligt. De skiljer sig en del från det svenska julfirandet och det tycker jag är ett plus. Här i Torrevieja känns det särskilt bra i dessa dagar som känns helt stressfria inför julhelgen. Och varför ska en stressa just till jul? Man vet ju hela året när den infaller.

En stund vid havet är njutbart. Och vind i seglen var det. Segelbåten hade verkligen  fart.

El Gordo

Redan den 22/12 börjar julfestligheterna här  med dragning i ett av  världens största lotterier, ”El Gordo”- betyder tjockisen. Högsta vinsten är på tre milioner euro och visst är vi med.  För att det inte ska bli någon brådska med inköp av lottter så finns de till försäljning redan i juli. Praktiskt! Dragningen sker i Madrid och från två uronor, en större för siffrornaoch en mindre för priserna och det är alltid skönsjungande barn som drar vinsterna. För vinsternas nummer sjungs ut och kan höras både på radio och tv. Många vinster är det. Och eftersom lotter till El Gordo även säljs via internet så kan vinnare finns runt om i världen.

Jultraditioner i Spanien innebär också att det är gott om klättrande tomtar. Klättrande fasadtomtar finns på många hus.

Jultraditioner i Spanien i korta drag

Julafton, den 24 december, var tidigare inte särskilt speciell utan det var den 6/1, ”Dia de los Reyes”, de tre konungarnas dag, som gällde. Det var också den dagen barnen fick julklappar, något som numer har luckrats upp.Ofta samlas den närmsta familjen på julafton för att äta lite gott tillsammans och i matväg är kalkon vanligt, liksom hummer, krabba, kräftor och räkor av olika slag. Gärna melon till efterrätt och sedan kaffe med ”avec” och godsaker. Men maten kan variera inom olika delar av Spanien.

Vid midnatt går många till midnattsmässan för att fira att Jesubarnet föddes och om en inte går till kyrkan blir det kanske en promenad på stan. Många spanska restauranger erbjuder även speciella julmenyer på julafton och det är vanligt att familjevis gå ut och äta tillsammans.

Tomtar i olika varianter finns med i de spanska jultraditionernaOch klättrar inte tomtarna finns de ändå på plats. Svåra att undkomma.

Juldagen, den 25/12, är en familjedag och en dag då man samlas från tidig förmiddag till sena kvällen. En sen lunch vid 14- 15 tiden är höjdpunkten. Vad som äts då varierar och några speciella traditionella rätter förekommer inte direkt.

”De oskyldiga hegonens dag”- ”El Dia de los Santos” firas den 28/12 till minnet av den bibliska händelsen då kung Herodes bestämde att alla gossebarn under 10 år  skulle dräpas för att säkerställa att Jesusbarnet inte skulle växa upp.

Nyårsafton, 31/12 – en dag som verkligen firas.  Början av kvällen firas ofta tillsammans med familjen. (Här är det många som ingår) antingen i hemmen med en god måltid eller ute på restaurang. Och det är sena måltider som gäller. Vid 12-slaget kommer den viktigaste  jultraditionen, ”Las Uvas de la Suerte”, -lyckodruvorna. Vitsen är att en ska äta en vindruva för varje klockslag och önska sig något. Sedan är det dags för mer festligheter för de som orkar. Många fortsätter firandet på barer, restauranger och  discon.

Viktigaste dagen

Den 6/1, ”Dia de Los Reyes”  räknas fortfarande som den viktigaste dagen vad gäller jultraditioner i Spanien. Särskilt för barnen. Firandet börjar dagen innan med olika parader och evenemang där de ”tre konungarna” delar ut godis till barnen. Barnen i sin tur visar sin tacksamhet genom att placera ut småkakor och vatten till konungarnas kameler. Och på natten kommer kungarna, Melchor, Gaspar och Baltasar med julklappar till barnen.

Palmer i stället för granar går bra det också-

Vi har i olika omgångar tillbringat både december och angränsande månader i Thailand och trivts väldigt bra med det.   Datummässigt var det jul där också, men på ett helt annat sätt. Thailändare, som oftast är buddister, firar  gärna allt som firas kan och har även anammat en hel del av både, belysningar, gran och tomte. Men renarna finns inte med . De är utbytta mot elefanter och granen mot palmer. För visst går det lika bra med det lokala. Förra årets thailändska ”julfirande” blev väldigt lyckat och är minnesvärt.  Men ett par svenska jultraditioner försökte jag få till i matväg.

24 svar på ”Jultraditioner i Spanien – lite annorlunda än de svenska”

 1. Hej Ditte
  Vi tycker om att vara i Spanien över jul och nyår. Vi har varit där den tiden tre gånger. Två gånger i Torre och så på Costa del Sol. Men vi hade ju sån tur med vädret när vi var senaste gången i Torre, soligt och varmt.
  Kram

  1. Minns så väl när vi träffades här i Torre och hade trevliga decemberdagar tillsammans.Och jag kan förstå att ni trivdes fint i Spanien, både här och på Costa del Sol. Även nu har det varit tämligen fint väder och i varje fall helt snö och halkfritt.
   Önskar er en fin helg.
   Kram!

 2. Vad härligt att få fira första julen i ”sommarstugan” och få ta del av andra traditoner än de svenska. Även om vissa kanske är snarlika med våra traditioner. Trevlig helg!

  1. Jadå, det blir bra att var här i år. Visst saknar vi Thailand men nu är det inte läge för mina solskador att vistas där.
   Önskar dig också en fin helg.

 3. Japp, dessa skillnader mellan den spanska och den svenska julen har jag också bloggat om för några år sedan. Den enda skillnaden mellan Torrevieja och Benidorm är att julmenyerna hos restaurangerna först erbjuds på juldagen. Julafton stänger de flesta barer/caféer/restauranger/matvarubutiker senast klockan 16:00. Kan tänka mig att man tar hänsyn till den stora skandinaviska befolkningen i Torrevieja och restaurangerna vet om att Julafton är den ”stora” juldagen för bland annat svenskarna. I Benidorm finns det den årstiden inga svenskar alls, så…

  1. Just nu känns det som om är det få svenskar/skandinaver här i Torrevvieja så jag tror inte det direkt påverkar. De är ju heller aldrig i majoritet här. Här finns mängder av olika nationer, över 80. Men å andra sidan är det många spanjorer som bor här och de går gärna ut och äter även på julafton som i år är en söndag. Och just undet helgerna äter många spanjorrer gärna på restaurang. Men är en del restauranger är nu stängda för vintern men många är öppna. Här i stan är det ju inte bara semestrande som är utan folk bor här och det är ett liv året runt. Piggar klart upp och gör att stan lever.

 4. Ja, då har jag läst igenom jultraditionerna. Visste väl det mesta, dock inte om 6/1. Alltid lär man sig något nytt.
  Sigge och jag har nästan, firat jul på Gran Canaria. Vi flög hem 23/12 så vi hann julaftonen uppe i Ed. Det var på den tiden vi alltid tog två veckors semester.
  Jag önskar er trevliga dagar i den spanska sommarstugan, det ser så fint ut på bilderna!
  Varm kram!

  1. Ja, viss skillnad är det mot hemma. Och här är det ingen stress alls. Inga människor som rusar fram i tillvaron och det tycker jag om.
   Vi är numer inte hemma över juldagarna och i flera år har vi varit i Thailand denna tid. Uppskattat! Pch i år blir dte här. Muna solskador mår inte bra i den starka thailändska solen. Tyvärr.
   Trevligt att ni nästan hann fira jul här. Och annorlunda mot hemma är det och kansk emer avslappnat. Gillas av oss.
   Vi njuter av att vara här och har fina dagar.
   Kram och natti.

 5. Intressant! Visste om 6/1 som ett stort firande… lärde mig det säkert när jag läste spanska. När jag var liten lärde jag mig att Herodes lät döda alla gossebarn under 2 år och i den tjocka bibeln illustrerad av Durer fanns förfärliga bilder av detta. Och det var små barn som avbildades. 🙁
  Trevligt att fira jul i Spanien. Ha en fin helg!
  Kram!

  1. Det blir bra att fira jul här i år och det blir första gången. Men vi firar inte drekt jul numer. Har ju varit i Thailand under några jular och det har alltid varit trevligt.
   Minns också dessa hemska bilder som illustrerades av Durer. Glöms inte så lätt.
   Önskar dig en fin helg.
   Kram!

 6. Jag är nog lite inne på samma sak som BP. Att det är den 25:e som är den ”nyuppfunna” julen för spanjorerna även här. Julafton går lite obemärkt förbi. Fast jag vet inte, vi brukar oftast fixa en egen liten jullunch som intas på terrassen på julafton. För på nåt vis har det ”alltid” varit vackert väder på julafton dom år vi har varit här. Har firat alla jular utom två här sen 2003, och jag tror bara att en har regnat bort.
  Sen tycker jag att spanjorerna är smarta som har anammat en extra jul. Varför inte? Åtminstone måste barnen gilla det 🙂

  Ha en fin dag – ser ut att finnas bra förutsättningar för det 🙂

  1. Ja, kanske som i Thailand och andra länder i Asien dör de firar det som firas kan. Och vackert väder hoppas vi påförstås. Vi har ju inte varit här tidigare just över julen, dock i december. Så detta blir lite nytt. Thailand har ju tidigare lockat oss och gör det nu också, men det är inte just nu mökligt med tanke på mina solskador. Men det blir bra att vara här också.

   Önskar er en fin fördag och visst ser det lovande ut.

 7. Låter härligt att få vara i sommarstugan över jul. Jag hade faktiskt tittat ut resa ner över julen, men fick ingen respons av käre sambon. Jag har aldrig varit nere över jul eller påsk, trots mina 30 år på MP .
  Dock har jag varit nere över nyår och den 6/1 .
  Ha det då skönt och hälsa Bosse.
  Kram/A-K.

  1. Vi hade välkomnat er här! Men det blir senare i vår vi får göra det. Vi har inte varit på plats så länge men det blir fint att vara här över juldagarna i år. Jag är sedan ett antal år tillbaka inte ”julig” så det blir bra att vara här. Thailand har det blivit några år i december, men alltså inte i år.
   Bosse hälsar och solen skiner på oss idag också.
   Kram!

 8. Jag tycker också det är så skönt att vara här nere över julen och slippa all stress och planering. Här tar vi det som det kommer och njuter av vädret och goda vänner!
  Stor kram och trevlig lördag!

 9. Så härligt att få fira jul i varmare klimat. Det hade passat mig perfekt även om kombinationen av julpynt, tomtar och värme känns knepig! Men vissa smällar får man ta 😉

  Kram

  1. Så mycket julpynt blir det inte alls. Jag slutade vara ”julig” i samband med att min mamma dog 2002 och min pappas alzheimer var påtaglig. Alltför många trista minnen.
   Men en tomte har vi och en julstjärna. Men det är tämligen varmt och soligt. Har ju de senaste åren varit i THailand över jul och där är det ju vamare, men mina solskador trivs inte där numer.
   Kram och trevlig lördag.

 10. I min ungdom bodde jag ett tag på Mallorca.
  Då firades alla helgerna, inkluderat vindruvorna och sedan disco hela natten!
  På morgonen, nyårsdagen, skulle man gå på café, dricka choklad och äta ensaimada.
  Iår blir det Göteborg till jul, äldsta barnet bor där.
  Titti

  1. Fina och roliga minnen från Mallorca. Men visst går det bar med Göteborg också.
   Vi har ju vart i Thailand de senaste åren över jul och det har varit väldigt trevligt. Numer gör mina solskador att det inte är så lämpligt….Smällar en får ta.
   Trevlig helg!

  1. Här är det hela mer lättsamt på många sätt och jag ser inga som stressar som hemma i Stockholm- Gillas!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *