Stockholm Trevligheter

Julstämning med vänner, tomtar, glögg, gran och skinka

Gårdagens vackra vinterdag, Nobeldagen, kom med minusgrader, strålande sol och ett lätt snötäcke. Och visst infann sig en liten känsla av julstämning. Men både den känslan och vintervädret blev kortvariga.  Idag är det olika nyanser av mörkgrått som gäller, plus att de mörka grå tonerna tydligt blir ackompanjerade av rejäl blåst och häftigt regn. Vad gäller vädret så kan jag inte påverka det och lägger heller ingen energi just på det. Ser i stället fram emot trevligheter som väntar under dagen. Och vad gäller trevlighetskontot så blev det rejält påfyllt i helgen som gick.

Gårdagens vackra vinterväder blev kortvarigt. Idag utbytt mot regn, rusk och blåst.

Visst är det trevligt med lite julstämning

För egen del är jag sedan 2002 ingen “julperson” och mitt förhållande till julen är lite knepigt.  För egen del är jag och maken maken helst bortrest just över juldagarna. Så blir det i år också. Men inte till den spanska sommar/vinterstugan.

I söndags var vi hembjudna till vänner här i Stockholm, uppe på Åsöberget på Södermalm och möttes av fin julstämning. Och hela tomteorkestern välkomnade oss.

Verklig julstämning! Här välkomnar tomteorkestern oss-Julstämning var det verkligen och många tomtar var på plats. Här blir vi välkomnade av hela tomteorkestern.

Mer julstämning. Granen är klädd.Mer justämning. “Granen står så grön och grann i stugan! Visst gör den?

"Lagom" julstämning i mysig miljö hos vänner.Värdparet, vännerna Susan och Jörgen och maken. Och jag som inte är en “julig person” uppskattar den sköna julstämning  som råder. 

Katten Agnes får dela sin hylla med ett antal tomtar. Inte helt uppskattat.

Susan har en “hobby” (jodå,  hon har fler,) men en är att i från grunden inreda docksksåp. Helt fantastisak detaljer med belysning, golv, personer som bor där, tavlor och allt annat. (Mer om detta i länken ovan)

Julstämning även i dockhusetJulstämning även i dockhuset.

Fantastiska detaljer!

Åsöberget ligger i mörker. Svårt att här se omgivningarna. Men det var just här i området runt och på Åsöberget som Per Anders Fogelströms böcker   Stockholmsserien utspelade sig.

32 svar på ”Julstämning med vänner, tomtar, glögg, gran och skinka”

  1. Verkligen! Och vi hade en jättefin eftermiddag och kväll med god mat och dryck och fin julstämning. Och alla tomtarna var med.
   Kram

 1. Vacker bild där med båtarna i ett till synes vintrigt landskap.
  Vet att du inte är så speciellt förtjust i julen och då är det bra att resa och se något annat och inte påminnas.
  Men, där hos vännerna blev det julstämning, vad jag kan se. Gillar tomteorkestern, häftigt.
  Så duktigt och bra gjort detta med dockskåp. Vilket piller jobb och vilket tålamod.
  Katten Agnes, så söt där tillsammans med tomten.
  Ha det bra.
  Kram!

  1. Gårdagen var så vacker med strålande sol, minusgrader och snö. Bara att ta dagen till sig och njuta.
   Julen blev knepig 2002 och sedan har den varit det så vi är gärna bortresta. Och så blir det.Men visst blir det även här hemma lite julpyntat. Absolut. Adventsljusstakarna har varit på plats sedan första advent och några fler saker kommer allt fram.
   Vi hade en jättefin eftermiddag och kväll hos våra vänner med fin julstämning och god mat och dryck. Och tomteorkestern är helt fantastisk. Riktigt bra på att spela är den också. Dockskåpet är så fint och nu med julstämning även där. Katten Agnes uppskattar inte att tomtarna intagit hennes klätterpelare så det händer att en och annan tomte åker ner. Men visst är hon fin.
   Ha det fint du också.
   Varm kram

 2. Jag gillar Julen och Julsaker i lagom dos. I år ska vi fira Julen själva men får besök till Nyår=) Mina töser har fullt upp med annat bl.a arbete. Så vi kommer fira en lugn och enkel Jul. Ingen jul utan skinka och dopp i grytan. Så trevligt med att inreda sitt eget dockskåp. Jag är uppfödd med dockskåp men var mer Barbietypen=)
  Då vet ni var ni ska fira i Jul!
  Kram

  1. Vi reser gärna bort över julen och vad gäller att träffa de “våra”så måste det inte just ske just till jul.Viktigast är att ingen, som inte vill, ska vara ensam. Vad gäller julmaten är det inte min favorit. Men skinkan tycker jag också om så det blir det en.Men i övrigt kvittar det. är kanske då dopp i grytan och lutfisken som inte äts till jul i Sverige. I övrigt är det i princip den mat som kommer fram vare sig det är påsk eller midsommar. Skinkan blir ju till påskskinka…
   Skönt med en enkel jul. Gillas! Så blir det för oss också men på resa. Misstänker dock en hel del god mat. Dock inte julmat. (Kanske vid ett itllfälle)
   Susan är verkligen pysslig och alla detaljerna i dockskåpet är så väl uttänkta och mycket har hon tillverkar själv och ne del möbler är köpt via tradera.
   Kram och jag önskar dig fina dagar hemma i Jerez.

 3. Kommer ihåg att du visat det otroligt fina dockskåpet tidigare.
  Katten ser lite missnöjd ut med tomtens närvaro!
  Är liksom du/ni helst bortresta under julhelgen, så även iår.
  Regn även i norr och halt, har stannat inomhus. ej cykel eller gåvänligt alls.
  Hoppas dagen varit till belåtenhet.

  1. Jodå, jag har haft med bilder av dockskåpet tidigare men nu var det julpyntat och lite fler detaljer finns med. Susan har verkligen fått till allt så bra. Vi hade en jättetrevlig eftermiddag och kväll och alla tomtar var med. Vad gäller katten Agnes tyckte hon att hennes ställning invaderats av tomtar. Annars är det ju hon som bestämmer.
   Och att resa bort över julen tycker vi är skönt. Är inte heller förtjust i julmaten och avstår den gärna.
   Jag har haft en jättetrevlig dag så vädret fick vara som det var.
   Önskar dig en fin kväll.

 4. Så mysigt!Och vilken julstämning hemma hos tomtarna och Susan och Jörgen 🤶
  Kan tänka mig att ni hade trevligt!
  Stor kram

  1. Vi hade en jättetrevlig kväll med så fin julstämning och god mat och dryck.Och alla tomtarna var med.
   Stor kram

 5. Så fint “pyntat”, alldeles lagom tycker jag men det tycker visst inte Agnes 😀 fina kissen <3
  Men jag blev så himla imponerad av dockskåpet!!! Nu har jag suttit och verkligen försökt studera alla detaljer (i detalj) tänk bara den lilla skohyllan med skorna 🙂 helt underbar! Man blir lite sugen på att börja själv men min fantasi räcker nog inte 🙂 Ha en fin kväll, Ditte

  1. Katten Agnes är lite förnärmad över att hennes ställning invaderats av tomtar. Och det fullt förståeligt. Susans dockskåp är helt fantastiskat. Hon har köpt en del möbler på Tradera men själv gjort väldigt mycket. Det finns också en familj som bor här och som har barnbarn. Textilier, mattor, tavlor och dragit elledningar och väldigt mycket annat står Susan för. Hon är verkligen både kreativ och väldigt pysslig.
   Och nu till jul finns även tomtar, gran och ljusstakar i dockskåpet. Vet att ännu ett är på gång att inredas.
   Önskar dig också en fin kväll.

 6. Att låta december bli en månad så som man helst önskar den, det är viktigt. Det är då man kan glädjas åt finsakerna.
  En tanke till dig med hopp om en fortsatt rofylld december.
  Varm kram
  Mia

  1. Så rätt! Och att inte, bara för att julen närmar sig, stressa en massa bara för att. Vi tar dagarna som de kommer och trivs så bra med det. Jag är sedan 2002 inte längre så “julig” men har nog inte varit det sedan jag var barn.
   Många tankar till dig och jag önskar dig det bästa.
   Stor kram

 7. Det andades i alla fall härlig julstämning om deras hem så jag kan tänka mig att det blev en trevlig kväll. Där promenerade vi under senaste Stockholmsbesöket så nu har jag bättre koll på söder. Vilken mysigt hobby att inreda ett dockskåp. Dock är jag inte säker på att jag hade haft det rätta tålamodet…

  Kram och god kväll!

  1. Det var verkligen en fin julstämning och “tomtedjävlarna”, både de i tomteorkestern och de andra var riktigt trevliga. Vad roligt att du promenerade här i trakten vid ert senaste besök i huvudstaden. Och Åsöberget är så fint. Men jag tänker alltid här på Lotten, Emelie och Henning i Fogelströms Stockholmsserie och det hårda liv de hade just här.
   Susan är verkligen pysslig och har lagt ner otroligt mycket tid på att få det så fint. Och hon har nu ytterligare ett dockskåp att ta sig an under våren. Jag har tummen mitt i handen så detta är inget för mig. TRor inte tålamodet heller skulle räcka.
   Kram och trevlig kväll.

 8. Julen är julen och jag förhåller mig till den som den är och följer min känsla inför varje jul. I år inget julpynt hemma här, men ser fram emot att åka till min släkt på norska sidan där de har sin finfina jul med stämning och pynt, o paket och julefrid. Så fint hos vännerna!
  Stor kram

  1. Bra att följa den känsla man har inför både jul och annat. Vet ju att du har en hel del om dig just nu. Så trevligt att vara på norska sidan över juldagarna och hos fina vänner.
   Önskar dig det bästa.
   Stor kram

 9. Härligt när det är en massa trevligheter som händer! Så himla gulligt dockskåp, väldigt fint måste jag säga 😀 Hade ett dockskåp när jag var liten och det var ju så kul! <3

  1. Visst är det! Och vi hade en jättetrevlig efterermiddag med fin julstämning, god mat och dryck. Och alla tomtarna var med.
   Dockskåpet är så fint. Helt fantastiskt att få till allt detta. Och dockskåpet har en familj som bor där och med barnbarn. Detaljerna är helt suveräna.

 10. Visst är Susann och hennes man vännerna som ni brukar träffa på Lokes bar!???
  Ja, hon har verkligen gått “all in” för julen. Å jag förstår precis vad du menar:” kul att insupa julstämningen, bara jag slipper skapa den hemma hos mig”, eller nåt i den stilen.
  Dockskåpen utan julutsmyckningar har du visat förut , det minns jag. Vilket pyssel, fantastiskt. Till och med en studsmatta finns med ser jag. Köpter hon detaljerna, eller gör hon allt själv? Påminner mig om när jag var liten och jag fick ett dockskåp i julklapp, där mamma hade sytt bordsdukar och gardiner med mera. Nej, jag har inte ärvt talangen…

  1. Alldeles rätt! Så är det! Och vi ses också i Spanien då de har sitt hus 10 minuters promenad från oss. Det var verkligen en fin eftermiddag och kväll med mycket julstämning, god mat och dryck Och du förstår mig helt rätt.Jag är ju inte direkt så pysslig och sedan 2002 har jag svårt för jul. Var inte alltför entusiastisk innan dess heller.
   Susan är verkligen pysslig och dockskåpen, med sina otroliga detaljer, är så fina. Och hennes barnbarn leker med dem. Så det är inte bara skådebröd. En hel del gör Susan själv,tavlor (finns Lars Lerin på väggarna) tapetserar , gör skoghyllor, gardiner och mycket mer.Många möbler köps på Tradera.
   Tror vi är lika här, vad gäller det pyssliga, men det går ju bra ändå.

 11. Ett så finstämt och faktiskt riktigt juligt inlägg! Jag vet ju att det inte är din högtid men likväl så blev det juligt på ett härligt sätt.
  Här sitter vi i ett småregnigt Funchal och har det mysigt, glada för att slippa undan egna julbestyr.
  I år får andra sköta om den biten.
  Hälsningar från Karin o Uffe

  1. Tack! Nej, julen är sedan 2002 tyvärr inte för mig. Men visst gav denna eftermiddag och kväll en fin julstämning. Och hela tomteorkestern var också på plats tillsammans med fina vänner, god mat och dryck.
   Vi reser bort över jul och med ett för dig välkänt fartyg bär det norröver. Både i Sverige och Finland.Så härligt att ni är på plats på Madeira. Och visst hoppas jag på några inlägg härifrån.Och så skönt att slippa julbestyren som det alltid blir hemma.
   Önskar er en fin tid här i Funchal.
   Hälsningar från oss här i Stockholm.

 12. Hola! Ja, vad trevligt vi hade det! Alltid lika kul att träffas! Glögg, pepparkakor och skinkmacka smakar väldans gott i december. Och tack för fina ord – både från dig och i kommentarerna.

  Ja, jag älskar dockskåp och tomtar! Har ju ett skåp till på gång – en sommarstuga med pool – med en massa begagnade och egentillverkade saker som ska piffas till. Köper inget nytt av princip.

  Är nyss hemkommen från terminsavslutning och produktionsplanering för våren på teatern. Nya spännande planer stundar – roliga sådana ser det ut som!

  De fina blommorna som vi fick har slagit ut och de är sååå vackra! Besitos och hasta pronto! 😉😘

  1. Hola! Och god sen kväll! Stort tack för senast. Jättetrevligt och vi uppskattade verkligen den fina julstämningen med tomteorkester, gran, andra tomtar, god mat och dryck. Och dockskåpet var också så fint julpyntat- Det nya dockskåpet, sommarstugan, såg så fint ut, men jag väntar med bilder därifrån. Men visst såg det lovande ut. Du är helt fantastisk som kan få till alla dessa miljöer.
   Vad roligt med produktionsplanering för teatern. Spännande att se vad det blir.
   Vad roligt att blommorna slagit ut och trivs hos er. Och det gjorde vi också.
   Stor kram

 13. Jag älskar dockhus och minns att min far gjorde ett till mig. Mina barn har haft Lundbyhus och nu är det Zoé som leker med Katarinas gamla hus. Så mysigt att även katten har julpyntar hos sig. Ha en trevlig kväll.

  1. Kan tänka mig att du känner igen dig här med dockhuset. Och här har min vän Susan ett så fint dockhus med så många detaljer. Mycket här har hon gjort själv och en del är köpt på tradera.Nu finns också här ett nyköpt sommarhus som ska inredas.
   Vad roligt att dina barn haft dockhus och att nu Zoé leker med Katarinas gamla hus och att det lever vidare.
   Katten Agnes är nog frågande till tomtarna som tagit sig an hennes klätterpelare. Men är det jul så är det.
   Trevlig kväll.

 14. I det fina dockhuset skulle jag trivas utmärkt! Ja om det var aningens större förstås, hur trivsamt som helst. Ja det var det hos dockvärdinnan också.
  Så trevligt att ni blev vänner och har hållit kontakten så länge när ni gjorde gemensam sak av adoption. Hur är det, känner era respektive barn varandra?
  Dina döttrar, adopterade ni dem samtidigt eller var för sig? Är det släkt med varandra biologiskt? Menar inte att det har någon betydelse men bara undrar. När jag var barn bestämde jag att jag ville ha massor av barn men inga egna, jag hade ju hört att så många barn var föräldralösa så jag ville helst ha flera och gärna från olika länder…Lite av idealist redan då. Eller kanske humanist…det hoppas jag at t jag är fortfarande. Realismen har också krupit på ju äldre man blivit.
  Kramen

  1. Dockhuset är verkligen så fint. Vilket hantverk och pyssel att få till allt.Och nu är också en sommarstuga på gång. En fin kväll hade vi tillsammans.
   Jodå, vi som träffades här på adoptionskursen 1980 träffas regelbundet och barnen kände varandra ganska väl. Men åren har gått och nu bor de på lite olika ställen men träffas de så är det inga direkta avstånd mellan dem. Fram till studentexamen sågs de då och då men sedan har de gått åt olika håll. Men de har kontakt via Facebook. Mina döttrar är biologiska tvillingar och de har starka band.Men är idag inte så lika till utseendet. De var 2 1/2 månad när vi mötte dem och vägde då under 3 kg. Och snart fyller de 39 år mina fina döttrar. DE har verkligen berett mig och sin pappa så mycket glädje.
   Man kan ju vara både realist och humanist. Jag tror det är en bra kombination. Ä nog så jag också-
   Kram

 15. Ja julstämning är helt underbart. Jag sitter och njuter varje morgon bland mina ljus och lampor. Men vilken frän tomteorkester… nu blev jag avis på riktigt 🙂

  1. Jag är ingen julmänniska men i lagom dos så är det trevligt. Och ljus är alltid fint. Tomteorkestern här är en “hit” och den spelar dessutom. Vet att många av tomtarna är inhandlade via Tradera.
   Önskar dig en fin tredje advent.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *